Tekstil & Håndværk

I Tekstil & Håndværk bliver du præsenteret for en række tekstile genrer og arbejdsmetoder indenfor vævning, filt, broderi, tekstiltryk, farvning og beklædningssyning. Vi styrker dine kreative evner, og du vil opdage en håndværkmæssig glæde, når du tænker, filosoferer og arbejder med hænderne.

Elsker du alt, hvad der har med tekstiler at gøre? Er du kunstnerisk og kreativt anlagt? Kan du lide at arbejde med hænderne og skabe noget personligt, unikt og originalt? Overvejer du at starte på en tekstil uddannelse? Og vil du med på en intens studietur til Sydafrika og udfordres af en tekstil verden helt anderledes end vores? Så er Tekstil & Håndværk lige noget for dig!

I Tekstil & Håndværk bliver du præsenteret for en række tekstile genrer og arbejdsmetoder indenfor vævning, broderi, tekstiltryk, spinding, farvning, filt og syning. Vi styrker dine kreative evner, og du vil opdage en håndværkmæssig glæde, når du tænker, filosoferer og arbejder med hænderne. Undervisningen vil veksle imellem teoretiske oplæg og praktiske opgaver. Vi har i undervisningen fokus på færdige produkter og godt håndværk.

Vi har en lang række spændende og relevante sidefag for dig, der vælger Tekstil & Håndværk. Det betyder, at der er fag, som er oplagte at vælge, hvis du ønsker at gå mere i dybden inden for dette hovedfag. Men du kan også gå i bredden ved at vælge sidefag af ren interesse, uden at det knytter sig til hovedfaget. Du vælger 8 forskellige sidefag i løbet af dit ophold.

Se nærmere forklaring under skema og se alle sidefag her.

Faget er inddelt i en række forløb, der strækker sig over ca 3 uger, hvor man både bliver sat grundigt ind i de forskellige arbejdsmetoder og skaber selvstændige produkter.

Syning
Et godt kendskab til symaskinen, dens brug samt læren om diverse syteknikker og sy-redskaber er vigtigt i arbejdet med tekstil og håndværk. Du kommer til at lave forskellige syprojekter, og du får en introduktion til tilskæring. Vi inddrager genbrugsmaterialer og skaber nyt af allerede eksisterende materialer.

Vævning

I væveforløbet afprøver vi forskellige bindinger og teknikker samt lærer at sætte en væv op fra bunden. Vi væver prøver i lærred, kipper og satin og væver med fx uld, bomuld, hør, papir, gummi og nylon. Du lærer at lave din egen væveopskrift, som så munder ud i et selvstændigt væveprojekt.

Farvelære, komposition og tekstiltryk
Med udgangspunkt i farvelære og komposition, har du med tekstiltryk mulighed for at lege med farver og mønstre. Du kommer til at dekorere metervarer og færdige produkter med rammetryk, linoleumstryk og tryk med genstande, du finder omkring dig – fx fjer, blade, grydesvampe, bobleplast, hæklede flakoner og net fra løg.

Broderi
Broderi er en kunstnerisk udtryksform, som igen er blevet moderne. Motiver og mønstre dannes, når forskellige stingtyper sammensættes på forskellige måder. Vi arbejder både med håndbroderi og frit maskinbroderi.

Spinding og farvning

Garn er forskellige fibre, som er spundet og tvundet sammen og derefter farvet. Du kommer til at håndspinde dit eget garn af naturmaterialer – bl.a. uld, bomuld, hør og silke – og du får afprøvet farvemetoder med plantefarver eller syntetiske farver.

Filt

Filtning er en proces, hvor man med fugt og bevægelse kan fremstille et stykke tekstil af fibre. Vi skal arbejde med uldfibre, plantefibre og silke i forskellige kvaliteter, og du lærer, hvordan man kan skabe beklædning og accessoires.

Åbne værksteder og gæstelærere
Værkstederne er altid åbne, og når vi har 24-timers projekter, arbejder vi nogle gange i døgndrift. Indimellem får vi besøg af gæstelærere med speciale i et specifikt fagområde, og vi får den tekstile nysgerrighed pirret og henter inspiration ved at se udstillinger og besøge udøvende kunstnere på deres værksted.

På vores studietur til Cape Town i Sydafrika skal vi udfordres både fagligt og menneskeligt. Vi kommer til at opleve en enestående kultur og møde mennesker, der både tænker og arbejder radikalt anderledes end vi.

Turen tager udgangspunkt i Cape Town, en af verdens smukkest beliggende  storbyer, der i 2014 var “World Design Capital”. Her lader vi os inspirere, når vi møder håndværkere, kunstnere, designere, virksomheder og start-ups, som arbejder ud fra en helt anden tradition og med helt andre teknikker, og derfor tænker håndværk og tekstildesign på måder, du end ikke kan forestille dig. Desuden skal vi lave workshops med nogle af byens fattigste børn. Vi skal også vandre på det 1087 meter høje Table Mountain, der ligger som byens vartegn, bade med pingviner, til vinsmagning, på safari og opleve den fantastiske stemning i en by næsten 10.000 km fra Danmark.

Sydafrika er et land med store kontraster, hvor Afrika og Vesten mødes i en helt unik kultur. Landets uddannelsesinstitutioner og firmaer inden for kunsthåndværk, design og arkitektur kan nemt måle sig med de vestlige landes. Men samtidig er landet plaget af dyb fattigdom og stærke, sociale spændinger. Vi skal se begge sider af et land, man nemt forelsker sig i.
 Glæd dig til en enestående tur, hvor du bliver fagligt dygtigere og menneskeligt klogere.

I fbm. corona-situationen kan indhold og destination af hovedfagsrejsen blive ændret.

Undervisningen varetages af fagets to faste lærere, som begge har stor erfaring inden for deres fag:

Inger storm Kristensen
Det at kunne skabe noget med sine hænder har altid fascineret mig og derfor haft min store interesse. Jeg holder meget af den kreative proces, hvor man først får idéer og bruger sin fantasi og bagefter gennemfører dem med forsøg og viden. Processen giver ro og fordybelse. Når man sidder ved symaskinen eller med et broderi i hånden, er det som at sidde i en boble, hvor man lukker alt andet ude og bare koncentrerer sig om det, man er i gang med. Man får et helt særligt forhold til det tøj, man selv har syet, eller den striktrøje, man selv har spundet og farvet garn til. Jeg er tekstilhåndværker og har mange års erfaring i undervisning i tekstile fag. Er endvidere medarrangør og underviser på de tekstile ugekurser, som højskolen afholder.

Anja Rykind-Eriksen
Som barn lærte min mormor mig at strikke. Siden dengang har jeg altid haft en kærlighed for tråd og garn, og da jeg som ganske ung tilfældigt faldt over et begynderkursus i vævning, var jeg solgt! Jeg anskaffede mig en stor skaftevæv med damaskoverbygning, og den var med til at gøre mig til den, jeg er. Først blev det til en uddannelse som skaftevæver fra Århus Kunstakademi, og siden blev jeg mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kunsthåndværk og design. Jeg har undervist i vævning på diverse kurser, ligesom jeg er tovholder på de tekstilkurser, der afholdes på Rødding Højskole.

Gæsteundervisere
Ind i mellem kommer der gæsteundervisere med speciale i et specifikt fagområde.

Tekstilhuset Solgården

Hovedfaget Tekstil & Håndværk holder til i Solgården, vores inspirerende, nyrenoverede tekstilhus. Her finder du en veludstyret vævesal, et selvstændigt farvekøkken, et moderne syværksted, et rummeligt tekstiltryk- og filteværksted, et velassorteret, tekstilt bibliotek samt naturligvis et righoldigt garn- og stoflager. Værkstedet summer altid af liv – og der er kaffe ad libitum i køkkenet. Du kan altid følge med i vores aktiviteter i Solgården på vores Facebook-side

Billede af Laura Norup Willadsen

Rødding har bare nogle helt særlige omgivelser som skaber gode rammer for mennesker at trives i. Jeg har selv brugt mange timer i solgården som er der hovedfaget tekstil, som jeg selv gik på, holder til. Jeg havde ikke de store forventninger til faget da jeg startede men nu er det endt med at blive en stor passion for mig at lave håndværk. Det har været så tilfredsstillende at fremstille noget fysisk med sine hænder og finde ud af at det kan jeg altså godt! Det har været nogle helt vildt læringsfulde måneder som jeg aldrig ville undvære.

Laura Norup Willadsen, Tekstil & Håndværk, forår 2020

Billede af Emilie Gaarde Hansen

Højskolelivet var for mig en intens boble. En boble hvor du får venner for livet, vokser og laver dine ynglingsaktiviteter – lige præcis de ting du allerhelst vil. Du er ikke tvunget til noget, men får lyst til at engagere dig i en masse nyt, og du får en masse ny viden – både fagligt, men i den grad også menneskeligt.

Emilie Gaarde Hansen, Design & Innovation, Forår 2017

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.