Hvem er du?
Du er nok vild med at bruge dine hænder. Du vil gerne vide mere om forskellige tekstile håndværk, lære en masse om arbejdsprocesser og materialer, og du vil rigtig gerne kunne skabe noget. Måske har du altid et strikketøj – eller flere – i gang? Måske kribler det i fingrene, når du ser noget lækkert stof eller garn? Du overvejer måske ligefrem at tage en tekstilfaglig uddannelse og lade det tekstile blive din levevej? I Tekstil & Håndværk er der plads til alle – både til dig, der overvejer at tage en kreativ uddannelse, og til dig, der bare ikke kan lade være med at skabe noget. Der kræves ingen forkundskaber. Vi møder alle elever på deres eget niveau.
Hvert forløb strækker sig over cirka tre uger, hvor du bliver sat grundigt ind i de forskellige arbejdsmetoder og skaber selvstændige produkter. Derudover vil du blive introduceret til materiale- og farvelære. Vi skal prøve at spinde og farve vores eget garn, vi skal besøge kunsthåndværkere, der hver især har specialiseret sig i et bestemt fagområde, og vi skal nørde med fibre, stof og garn samt udfordre os selv og materialet.
Du får mulighed for at dyrke din passion og fordybe dig i forskellige tekstile håndværk sammen med ligesindede – blive udfordret i det, du kan og blive inspireret til at lære mere og lære nyt.
Sådan laver vi håndarbejdshøjskole
I Tekstil & Håndværk bliver du præsenteret for en række tekstile genrer og arbejdsmetoder indenfor vævning, broderi, tekstiltryk, spinding, farvning, filt og syning. Vi styrker dine kreative evner, og du vil opdage en håndværkmæssig glæde, når du tænker, filosoferer og arbejder med hænderne.
Undervisningen er meget varieret, afhængig af hvad vi beskæftiger os med. Der vil både være fælles instruktioner til håndværket, bundne opgaver for at afprøve forskellige teknikker og oplæg til individuelle opgaver. Vi tager udgangspunkt i det, I som elever er nysgerrige efter at undersøge, og det, I ikke kan leve uden at afprøve. Ja, sommetider arbejder vi 24/7 med vores projekter – ligesom vi skal se, hvordan andre arbejder med et bestemt håndværk. Desuden får vi besøg af superdygtige gæsteundervisere, og vi skal se spændende udstillinger eller besøge værksteder for at lade os inspirere og få pirret vores tekstile nysgerrighed.
Vi producerer færdige produkter i de forskellige forløb, og vi afslutter med et individuelt projekt, hvor hver elev med kyndig hjælp og vejledning laver et selvstændigt projekt efter eget valg.
Solgården
Vi holder til i vores topmoderne tekstilhus Solgården – en selvstændig bygning beliggende i højskolens park, som for nylig gennemgik en totalrenovering. Solgården har det hele: en veludstyret vævesal, et selvstændigt farvekøkken, et velfungerende syværksted samt et rummeligt tekstiltryk- og filteværksted; foruden et stort og varieret garn- og stoflager og et velassorteret tekstilbibliotek. Der er plads til store armbevægelser og til fordybelse i stille kroge. Solgårdens værksteder er åbne døgnet rundt – og der er altid kaffe på kanden. Det syder af aktivitet, snak og latter – indimellem også om natten. Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan få lært og lavet her.
Forløb på Tekstil & Håndværk
Filtning
Filtning er en proces, hvor man med fugt og bevægelse kan skabe et stykke tekstil ud af fibre. Vi skal arbejde med uldfibre, plantefibre og silke i forskellige kvaliteter, og du lærer, hvordan man kan skabe beklædning og accessoires ud af disse materialer.
Sy og beklædning
Et godt kendskab til symaskinen, dens brug samt læren om diverse syteknikker og syredskaber er vigtigt i arbejdet med tekstil og håndværk. Når du er tryg ved brugen af symaskinen, skal du lave forskellige syprojekter, og du vil få en kort introduktion i tilskæring. Læren om materialer indgår i undervisningen, hvor vi også inddrager genbrugsmaterialer og skaber nyt af noget allerede eksisterende.
Vævning
I væveforløbet afprøver vi forskellige bindinger og teknikker, og vi lærer at sætte en væv op fra bunden. Vi væver prøver i lærred, kipper og satin, og undersøger hvordan fx uld, bomuld, hør, papir, gummi og nylon er at arbejde med, og hvad det egner sig til. Du får også en introduktion til bindingslære, og hvordan man beregner en opsætning, og du lærer at lave din egen væveopskrift. Det hele munder ud i et selvstændigt væveprojekt.
Farvelære, komposition og tekstiltryk
Med udgangspunkt i farvelære og komposition har du med tekstiltryk mulighed for at lege med farver og mønstre. Du kommer til at arbejde med rammetryk, skære din egen trykklods i linoleum og trykke med genstande, du finder omkring dig som fx fjer, blade, grydesvamp, bobleplast, hæklede flakoner og net fra løg. Vi trykker på stofstykker, som du senere kan bruge til at sy dine egne designprojekter af, eller du dekorerer metervarer og færdige tekstilprodukter, så de får netop det udtryk, du ønsker.
Broderi
Broderi er dekorativ syning på tekstiler. Det er en ældgammel, kunstnerisk udtryksform, som igen er kommet på mode. Det er in at brodere! Motiver og mønstre dannes, når stingtyper sammensættes på forskellige måder – enten fritliggende eller tæt sammen i flader. Vi arbejder både med håndbroderi og frit maskinbroderi. Frit broderi på symaskine er som at tegne med nål og tråd. Læren om redskaber og materialer vil indgå i forløbet.
Spinding og farvning
Garn er forskellige fibre, som er spundet og tvundet og derefter farvet. Du kommer til at håndspinde dit eget garn af naturmaterialer som fx uld, bomuld, hør og silke, og du får afprøvet farvemetoder med både plantefarver og syntetiske farver.
Estland har en lang håndværkstradition og er kendt for blandt andet strik, broderi, vævning, filtning, hørprodukter og trævarer.
Vi bor nogle dage i Tallinn, hvor vi oplever middelalderstemningen i den smukke gamle bydel, som bugner af butikker med estisk kunsthåndværk. Vi ser stedet, hvor sagnet siger at Dannebrog faldt ned fra himlen i år 1219, besøger designmuseet og ser udstillingen med de mange smukke tekstiler.
Vi møder også et byrådsmedlem, der fortæller om Estland nu og i fremtiden; vi går en tur rundt i det hippe Teleskivi- og Kalamajaområde med smukke træhuse og gamle rå industribygninger, som nu er omdannet til moderne caféer og butikker med det bedste design i Estland.
Vi kører med bus rundt i Estland og besøger byerne Tartu, Viljandi, Pärnu, Hapsalu og sejler over til den traditionsrige ø Kihnu, som i århundreder har været styret af kvinder. På øen danser vi med kvinderne i deres flotte folkedragter. De viser os, hvordan de strikker og broderer gaver til blandt andet bryllupper.
I universitetsbyen Tartu besøger vi det helt nye nationalmuseum, som har en stor og flot udstilling af farvestrålende folkedragter. I Viljandi besøger vi Culture of Academi, et uddannelsessted for gamle håndværk. Vi går en tur i Sooma Nationalpark og fornemmer den enestående natur med højmose og skov. I Hapsalu besøger vi blondemuseet, som er fyldt med det fineste strik og garn, og vi går en tur rundt i den smukke by og ser bispeborgen fra Ronja Røverdatter.
Undervisningen varetages af fagets to faste lærere, som begge har stor erfaring inden for deres fag:
Inger Storm Kristensen
Det at kunne skabe noget med sine hænder har altid fascineret mig og derfor haft min store interesse. Jeg holder meget af den kreative proces, hvor man først får idéer og bruger sin fantasi og bagefter gennemfører dem med forsøg og viden. Processen giver ro og fordybelse. Når man sidder ved symaskinen eller med et broderi i hånden, er det som at sidde i en boble, hvor man lukker alt andet ude og bare koncentrerer sig om det, man er i gang med. Man får et helt særligt forhold til det tøj, man selv har syet, eller den striktrøje, man selv har spundet og farvet garn til. Jeg er tekstilhåndværker og har mange års erfaring i undervisning i tekstile fag. Er endvidere medarrangør og underviser på de tekstile ugekurser, som højskolen afholder.
Anja Rykind-Eriksen
Som barn lærte min mormor mig at strikke. Siden dengang har jeg altid haft en kærlighed for tråd og garn, og da jeg som ganske ung tilfældigt faldt over et begynderkursus i vævning, var jeg solgt! Jeg anskaffede mig en stor skaftevæv med damaskoverbygning, og den var med til at gøre mig til den, jeg er. Først blev det til en uddannelse som skaftevæver fra Århus Kunstakademi, og siden blev jeg mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kunsthåndværk og design. Jeg har undervist i vævning på diverse kurser, ligesom jeg er tovholder på de tekstilkurser, der afholdes på Rødding Højskole.
Gæsteundervisere
Ind i mellem kommer der gæsteundervisere med speciale i et specifikt fagområde.