Selvforsyning & Jordbrug

Lav mere selv. Det er kernen i faget Selvforsyning & Jordbrug. Hvorfor? Fordi det er spændende og giver mening. På marken dyrker vi grøntsager og holder dyr; i køkkenet laver vi øl, ost og bacon helt fra bunden og i værkstedet arbejder vi med træ og smeder ting i jern.

Lav mere selv. Det er kernen i faget Selvforsyning & Jordbrug. Hvorfor? Fordi det giver mening. Fordi det er spændende. Og fordi øllet smager bedre, når du selv har brygget det. Fordi det både er fascinerende og tilfredsstillende at følge en grøntsag fra frø til tallerken, og fordi du selv kan bestemme, hvor meget salt- og røgsmag din bacon skal have, når du selv har saltet, modnet og røget den i en røgovn, du selv har bygget.

I dag har mange et distanceret forhold til dyrehold, fødevareproduktion og naturen omkring os. Det skyldes selvfølgelig, at vi har en masse dygtige landmænd og fødevarerproducenter, der laver arbejdet for os, så vi kan bruge tiden på noget andet. Men måske skal vi en smule i den anden retning igen. Der er en kæmpe værdi i at lave flere ting selv. Det smager ganske enkelt bedre, og så har klimaet og naturen godt af det.

At være 100% selvforsyndende er ikke et mål i sig selv. Faktisk sagde en legende inden for selvforsyning engang: “Total selvforsyning er lige så forfejlet som nytteløs. Det gælder om at finde en balance mellem at tjene penge på normal vis og at holde sig selvforsynet.”

I faget kigger vi nærmere på, hvor tingene kommer fra. Vi skal dyrke køkkenhave, finde mad i naturen og holde dyr. Vi skal også bygge ting selv og selvfølgelig lave en masse lækre sager, vi kan spise og drikke. 

Formålet med faget er, at du får en indsigt i, hvilke processer produkterne i køledisken har været igennem. Derudover får du redskaber og teknikker, som du kan bruge i dit hverdagsliv, selvom du ikke har en hektar jord til rådighed. Vi fokuserer gerne på de løsninger, der ikke kræver alverdens plads og udstyr, så du kan koldrøge en laks på altanen på kollegiet, dyrke svampe i kaffegrums og servere hjemmelavet mozzarella til dine hjemmedyrkede tomater. For hvad nytter det at kunne dyrke en hel mark, når man bor i en to-værelses på fjerde sal? 

Mark og dyr
På vores egen mark arbejder vi med økologisk grøntsagsproduktion i lille skala. Vi dyrker både på friland og i drivhus og arbejder bl.a. med sædskifte, planters vækstbetingelser, forspiring, udplantning, såning og høst. Grøntsagerne dyrkes til os selv og indgår også højskolens køkken. En del af markens areal er også brugt til grisefold. Her holder vi tre grise, som vi anskaffer i starten af opholdet og slagter i slutningen. Kødet laver vi blandt andet til pølser, rullepølse, sylte, leverpostej, flæskesteg og italiensk inspireret tørsaltet og lufttørret skinke.

Godt gemt
Marken leverer mere grønt, end vi kan spise, grisene rækker til mange måltider, og svampesæsonen kan være kort. Der er masser af gode sager, vi kan forarbejde og gemme til senere. Vi arbejder med konservering og forarbejdning af fødevarer til foråd gennem et utal af klassiske teknikker som fermentering, syltning, tørring, røgning, henkogning, lagring, saltning og meget mere. 

Det lille mejeri
I mejeriet arbejder vi med en række mælkeprodukter fra koen til køledisken. Vi skal forstå, hvordan den samme råvare både kan blive til skummetmælk og fast ost, hvilke processer den skal igennem, og så skal vi selvfølgelig også producere vores egen yoghurt, smør, flødeis og en række oste.

Håndværk
I værkstedet bruger vi både hoved, hænder og værktøj. Vi skal arbejde med forskellige teknikker. Vi arbejder blandt andet med træsnit, læderarbejde, trædrejning, smedning i esse og mindre byggeprojekter såsom højbede, indhegning til dyrene eller måske et skur. Gennem tegning, idéudvikling og det praktiske arbejde styrker du dine praktiske kundskaber og bliver i stand til at skabe og reparere flere ting selv.

Det flydende univers
Det eneste, der er mere tilfredsstillende end en kold øl, er en hjemmebrygget kold øl. Vi skal brygge de mest almindelige øltyper som ale, hvede og IPA. Vi skal også eksperimentere med sodavand og kryddersnaps, og hvem drømmer ikke om at lave en hjemmelavet gin og tonic?

Sanke
Sanke betyder at samle. Det er en gammel tradition, men i en verden med knaphed på ressourcer, ikke mindst fødevarer og energi, er det mere aktuelt end nogensinde. Den sønderjyske natur rummer et enormt spisekammer i form af eng, skov og vand. I foråret samler vi bl.a. urter i vejkanten, og i efteråret samler vi svampe, nødder og bær i skoven. Alt sammen helt gratis. Vi skal desuden på østerstur til Vadehavet og smage den delikate spise – både frisk og tilberedt over bål.

Kasper Hofer Østergaard
Jeg har altid elsket at lave mad. Det bedste er, når jeg kan lave så stor en del af måltidet som muligt helt fra bunden.

Min interesse for selvforsyning voksede for alvor, da jeg som 26-årig flyttede i et kollektiv uden for Aarhus sammen med min kone og vores første barn. Her dyrkede vi vores egne grøntsager og havde grise, høns og moskusænder. Altsammen som supplement til andre råvarer vi købte. Men det var ikke kun fødevarer, vi selv producerede. Vi havde også eget varmeværk og vandboring, og når noget skulle repareres, slagtes eller høstes, gjorde vi det selv.

Selvforsyning var dog kun en hobby. Jeg er egentlig uddannet inden for grafisk design og har arbejdet og undervist i det i flere år. Nu har selvforsyning helt overtaget, men på grund af min fortid som designer tænker jeg måske lidt anderledes end de fleste bonderøve.

Min fascination af at lave ting selv har siden spredt sig til diverse håndværk. Hver gang jeg bliver præsenteret for noget nyt, har jeg lyst til at lære endnu mere. Træsnit, tømrearbejde, læder og senest at smede. Det har altid været nysgerrigheden, der driver mig og lysten til at kunne mere selv.

Samarbejdspartnere

Abildskær Gård
Abildskær Gård er et lille familielandbrug drevet af lillebror Joakim på 25 år og storebror Tobias Hausted på 27 år, som købte gården i 2016. Her bliver der lavet forskellige økologiske nicheprodukter, som bliver solgt til private, restauranter, skoler og fødevarebutikker. Sortimentet er udelukkende økologisk, og det varierer efter årstiderne. Det består af grise-, okse-, lamme- og kyllingekød, græs-æg, kartofler og forskellige grøntsager. Vi har et rigtig tæt samarbejde med Tobias og Joakim blandt andet om vores grise.

Økotopen
Et bæredygtigt “mikrolandbrug.” Det var målet, da Jes Hjort Malmberg i 2018 sagde sit job i forsikringsbranchen op og flyttede tilbage til sin fødegård. I dag – godt 2 år senere – bor Jes og hans familie stadig 3 generationer under samme tag, og gården fungerer som et økologisk jordbrug, der med et dyrkningsareal på bare 600 m2 er både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Jes leverer i dag en lang række friske og lokalt producerede grøntsager, og alt fra radiser, rødbeder, tomater og squash til mikrogrønt og salat ender på tallerkenen hos både private og restauranter i nærområdet. Jes vejleder os især indenfor mikrogrønt.

Elmegaarden
Elmegaardens gårdmejeri er Danmarks mindste mejeri, som producerer ca. 200 kg. ost om ugen, 100 pakker smør, 35 liter gammeldags kærnemælk og hver 14. dag 350 liter hjemmelavet is. Ryon Petersen er mejerist og vejleder os under mejeriforløbet.

Rødding Højskole var oprindeligt en bondegård, før det blev højskole. Helt fra starten af 1800-tallet har der været landbrug på stedet og indtil 1988 var der højskole og landbrug sideløbende. I dag driver vi ikke længere et stort landbrug, men det at dyrke og avle selv ligger i vores DNA og historie. For eksempel ligger vores undervisningslokale i den gamle kostald.

På marken har vores tre grise en hektar at boltre sig på. Derudover har vi højbede, frugttræer, bier, et drivhus og et lille skur til alle vores haveredskaber og vores lille havetraktor. 

I vores helt nye undervisningskøkken har vi alt, hvad vi skal bruge for at lave spændende fødevarer selv. Køkkenet er opbygget og inspireret af et industrikøkken med bordplader i rustfri stål og klinker på væggene. Til gengæld er det også dejligt hjemligt med et stort spisebord i midten, hvor vi smager nogle af de ting, vi laver, og gennemgår teorien bag.

Lige uden for Rødding har vi flere gode skove, hvor vi kan finde bær, nødder og svampe. Når vi skal sanke urter, går vi en tur i udkanten af byen og finder en masse spændende i vejkanten. Ellers går vi på opdagelse i Nationalpark Vadehavet kun 30 km fra Rødding, hvor der findes noget af den mest fascinerende natur i vores del af verden. Tidevandet pumper 1 milliard kubikmeter vand ind og ud af Vadehavet to gange i døgnet. Og tidevandets puls giver næring til ufattelige mængder af bunddyr og fisk – for eksempel kan der være op mod 60.000 snegle pr. kvadratmeter i vaden.

Norge er… kæmpestort! Med et areal på 385.000 km2 er vores nabo mod nord næsten 10 gange så stort som Danmark. Men der bor ikke flere mennesker.

Norges landskab byder både på bjerge, vandfald og gletsjere, og så har de kæmpe områder som er øde og mere eller mindre ubeboede.

Alt dette gør, at de mange steder i Norge har været vant til at klare sig selv i højere grad end i Danmark. De har været mere selvforsynende. Det gælder inden for smålandbrug, fiskeri, sankning og håndværk.

På vores færd fra Oslo i syd til Tromsø i nord rejser vi både med færge, tog og minibusser inden vi til sidst flyver hjem. Vi flytter os over 2.000 km. og ender nord for polarcirklen. Vi er faktisk lige så langt nord på, som hvis vi tog op på midten af Grønland.

Undervejs skal vi suge den norske selvforsyningstradition til os. Vi skal besøge en Michelinrestaurant, som køber deres råvarer lokalt og er selvforsynende med kød og grønt fra deres egen gård lige uden for Trondheim. Vi skal besøge Fosen Folkehøgskole, som er en højskole, der er specialiseret i selvforsyning. Vi skal til havs med en lokal fisker fra Lofoten og fange torsk i havet fra hans lille kutter. Vi skal besøge en samisk familie som fortæller om det nordiske urfolk, som har levet i og med naturen i flere tusinde år. På forårsturen i maj besøger vi Polarhagen, som lever af at dyrke grøntsager nord for polarcirklen, og på efterårsturen i november slutter vi af med en tur på hundeslæde.

Lav din egen røgovn:

Sådan dyrker du kartofler i en spand:

Billede af Ida Brejnholt

I undervisningen lærte jeg alt fra at brygge øl, lave ost, dyrke svampe og fermentere til at dyrke køkkenhave, lave en snittekniv fra bunden og partere en gris. Alle ting jeg umuligt troede jeg kunne lære, men som viste sig at være nemmere til gå til end hvad jeg regnede med. Men vigtigst af alt, lærte jeg, at det er okay at lære hen af vejen og ikke kunne alt fra starten.

Ida Brejnholt, Selvforsyning & Jordbrug, efterår 2023

Billede af Peter Aarup Skovsgaard Hostrup

På Selvforsyning og Jordbrug formår Kasper at få en til at føle sig en del af Rødding Højskole familien på ultra kort tid. Han er altid klar på spas og løjer, og så leverer han imponerende meget viden om faget, som man kan bruge i fremtiden. Rødding Højskole er noget, der skal prøves, og det er et sted, som former mennesker i den rigtige retning og giver alle noget positivt med hjem igen.

Peter Aarup Skovsgaard Hostrup, Selvforsyning & Jordbrug, efterår 2023

Billede af Rasmus Weile

Rødding Højskole har efterladt mig sulten. Sulten på verden og på faglig udfordring. På inspirerende historier og mine medmenneskers evige smil. Jeg er hungrende efter provokerende meninger og sene aftaler med drejeskiven i keramik. I den lille højskoleboble oplevede jeg ting, som nu kan tænkes tilbage på med et smil, eller som jeg glædeligt har genskabt hjemme. Jeg har bygget en røgovn og lavet min egen bacon. Jeg har debatteret med kendte meningsdannere og lavet mit eget brætspil. Jeg har gået udklædt rundt en hel uge, og jeg har fundet ud af hvilken sang jeg holder mest af i Højskolesangbogen.

Rasmus Weile, Selvforsyning & Jordbrug, efterår 2020

Billede af Oskar Krogh Majgård

En højskole er et meget særligt og fantastisk sted, og et højskoleophold er endnu mere særligt og fantastisk. På Rødding får man muligheden for at prøve kræfter med en masse fede fag og stifte bekendtskab med nye mennesker og ideer. Under mit ophold gav jeg mig kast med faget Selvforsyning, som var noget jeg ikke havde forestillet mig begynde på. Men det er lige det højskolen skaber rammerne for: at få lov til at komme ud og prøve noget, man ikke kendte til før. Selvforsyning blev et af mine yndlingsfag, og der er noget enormt fedt ved at få nogle værktøjer, som man kan tage med hjem og benytte sig af igen og igen.

Oskar Krogh Majgård, Selvforsyning & Jordbrug, efterår 2020

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.