Selvforsyning & Jordbrug

Lav mere selv. Det er kernen i faget Selvforsyning & Jordbrug. Hvorfor? Fordi det er spændende og giver mening. På marken dyrker vi grøntsager og holder dyr; i køkkenet laver vi øl, ost og bacon helt fra bunden og i værkstedet arbejder vi med træ og smeder ting i jern.

Lav mere selv. Det er kernen i faget Selvforsyning & Jordbrug. Hvorfor? Fordi det giver mening. Fordi det er spændende. Og fordi øllet smager bedre, når du selv har brygget det. Fordi det både er fascinerende og tilfredsstillende at følge en grøntsag fra frø til tallerken, og fordi du selv kan bestemme, hvor meget salt- og røgsmag din bacon skal have, når du selv har saltet, modnet og røget den i en røgovn, du selv har bygget.

I dag har mange et distanceret forhold til dyrehold, fødevareproduktion og naturen omkring os. Det skyldes selvfølgelig, at vi har en masse dygtige landmænd og fødevarerproducenter, der laver arbejdet for os, så vi kan bruge tiden på noget andet. Men måske skal vi en smule i den anden retning igen. Der er en kæmpe værdi i at lave flere ting selv. Det smager ganske enkelt bedre, og så har klimaet og naturen godt af, at vi laver flere ting selv.

At være 100% selvforsyndende er ikke et mål i sig selv. Faktisk sagde en legende inden for selvforsyning engang: “Total selvforsyning er lige så forfejlet som nytteløs. Det gælder om at finde en balance mellem at tjene penge på normal vis og at holde sig selvforsynet.”

I faget kigger vi nærmere på, hvor tingene kommer fra. Vi skal dyrke køkkenhave, finde mad i naturen og holde dyr. Vi skal også bygge ting selv og selvfølgelig lave en masse lækre sager, vi kan spise og drikke. 

Formålet med faget er, at du får en indsigt i, hvilke processer produkterne i køledisken har været igennem. Derudover får du redskaber og teknikker, som du kan bruge i dit hverdagsliv, selvom du ikke har en hektar jord til rådighed. Vi fokuserer gerne på de løsninger, der ikke kræver alverdens plads og udstyr, så du kan koldrøge en laks på altanen på kollegiet, dyrke svampe i kaffegrums og servere hjemmelavet mozzarella til dine hjemmedyrkede tomater. For hvad nytter det at kunne dyrke en hel mark, når man bor i en to-værelses på fjerde sal? 

Mark og dyr
På vores egen mark arbejder vi med økologisk grøntsagsproduktion i lille skala. Vi dyrker både på friland og i drivhus og arbejder bl.a. med sædskifte, planters vækstbetingelser, forspiring, udplantning, såning og høst. Grøntsagerne dyrkes til os selv og indgår også højskolens køkken. En del af markens areal er også brugt til grisefold. Her holder vi tre grise, som vi anskaffer i starten af opholdet og slagter i slutningen. Kødet laver vi bl.a. til pølser, rullepølse, sylte, leverpostej, flæskesteg og italiensk inspireret tørsaltet og lufttørret skinke.

Godt gemt
Marken leverer mere grønt, end vi kan spise, grisene rækker til mange måltider, og svampesæsonen kan være kort. Der er masser af gode sager, vi kan forarbejde og gemme til senere. Vi arbejder med konservering og forarbejdning af fødevarer til foråd gennem et utal af klassiske teknikker som fermentering, syltning, tørring, røgning, henkogning, lagring, saltning og meget mere. 

Det lille mejeri
I mejeriet arbejder vi med en række mælkeprodukter fra koen til køledisken. Vi skal forstå, hvordan den samme råvare både kan blive til skummetmælk og fast ost, hvilke processer den skal igennem, og så skal vi selvfølgelig også producere vores egen yoghurt, smør, flødeis og en række oste.

Håndværk
I værkstedet bruger vi både hoved, hænder og værktøj. Vi skal arbejde med forskellige teknikker. Vi arbejder bl.a. med træsnit, læderarbejde, trædrejning, smedning i esse og mindre byggeprojekter såsom højbede, indhegning til dyrene eller måske et skur. Gennem tegning, idéudvikling og det praktiske arbejde styrker du dine praktiske kundskaber og bliver i stand til at skabe og reparere flere ting selv.

Det flydende univers
Det eneste, der er mere tilfredsstillende end en kold øl, er en hjemmebrygget kold øl. Vi skal brygge de mest almindelige øltyper som ale, hvede og IPA. Vi skal også eksperimentere med sodavand og kryddersnaps, og hvem drømmer ikke om at lave en hjemmelavet gin og tonic?

Sanke
Sanke betyder at samle. Det er en gammel tradition, men i en verden med knaphed på ressourcer, ikke mindst fødevarer og energi, er det mere aktuelt end nogensinde. Den Sønderjyske natur rummer et enormt spisekammer i form af eng, skov og vand. I foråret samler vi bl.a. urter i vejkanten, og i efteråret samler vi svampe, nødder og bær i skoven. Alt sammen helt gratis. Vi skal desuden på østerstur til Vadehavet og smage den delikate spise – både frisk og tilberedt over bål.

Kasper Hofer Østergaard
Jeg har altid elsket at lave mad. Det bedste er, når jeg kan lave så stor en del af måltidet som muligt helt fra bunden.

Min interesse for selvforsyning voksede for alvor, da jeg som 26-årig flyttede i et kollektiv uden for Aarhus sammen med min kone og vores første barn. Her dyrkede vi vores egne grøntsager og havde grise, høns og moskusænder. Altsammen som supplement til andre råvarer vi købte. Men det var ikke kun fødevarer, vi selv producerede. Vi havde også eget varmeværk og vandboring, og når noget skulle repareres, slagtes eller høstes, gjorde vi det selv.

Selvforsyning var dog kun en hobby. Jeg er egentlig uddannet inden for grafisk design og har arbejdet og undervist i det i flere år. Nu har selvforsyning helt overtaget, men pga. min fortid som designer tænker jeg måske lidt anderledes end de fleste bonderøve.

Min fascination af at lave ting selv har siden spredt sig til diverse håndværk. Hver gang jeg bliver præsenteret for noget nyt, har jeg lyst til at lære endnu mere. Træsnit, tømrearbejde, læder og senest at smede. Det har altid været nysgerrigheden, der driver mig og lysten til at kunne mere selv.

 

Samarbejdspartnere

Abildskær Gård
Abildskær Gård er et lille familielandbrug drevet af lillebror Joakim på 25 år og storebror Tobias Hausted på 27 år, som købte gården i 2016. Her bliver der lavet forskellige økologiske nicheprodukter, som bliver solgt til private, restauranter, skoler og fødevarebutikker. Sortimentet er udelukkende økologisk, og det varierer efter årstiderne. Det består af grise-, okse-, lamme- og kyllingekød, græs-æg, kartofler og forskellige grøntsager. Vi har et rigtig tæt samarbejde med Tobias og Joakim bl.a. omkring vores grise.

Økotopen
Et bæredygtigt “mikrolandbrug.” Det var målet, da Jes Hjort Malmberg i 2018 sagde sit job i forsikringsbranchen op og flyttede tilbage til sin fødegård. I dag – godt 2 år senere – bor Jes og hans familie stadig 3 generationer under samme tag, og gården fungerer som et økologisk jordbrug, der med et dyrkningsareal på bare 600 m2 er både miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Jes leverer i dag en lang række friske og lokalt producerede grøntsager, og alt fra radiser, rødbeder, tomater og squash til mikrogrønt og salat ender på tallerkenen hos både private og restauranter i nærområdet. Jes vejleder os især indenfor mikrogrønt.

Elmegaarden
Elmegaardens gårdmejeri er Danmarks mindste mejeri, som producerer ca. 200 kg. ost om ugen, 100 pakker smør, 35 liter gammeldags kærnemælk og hver 14. dag 350 liter hjemmelavet is. Ryon Petersen er mejerist og vejleder os under mejeriforløbet.

Rødding Højskole var oprindeligt en bondegård, før det blev højskole. Helt fra starten af 1800-tallet har der været landbrug her på stedet og helt indtil 1988 var der højskole og landbrug sideløbende. I dag driver vi ikke længere et stort landbrug, men det at dyrke og avle selv ligger i vores DNA og historie. F.eks. ligger vores undervisningslokale i den gamle kostald.

På marken har vores tre grise en hektar at boltre sig på. Derudover har vi højbede, frugttræer, bier, et drivhus og et lille skur til alle vores haveredskaber og vores lille havetraktor. 

I vores helt nye undervisningskøkken har vi alt, hvad vi skal bruge for at lave spændende fødevarer selv. Køkkenet er opbygget og inspireret af et industrikøkken med bordplader i rustfri stål og klinker på væggene. Til gengæld er det også dejligt hjemligt, med et stor spisebord i midten, hvor vi smager nogle af de ting, vi laver og gennemgår teorien bag.

Lige uden for Rødding har vi flere gode skove, hvor vi kan finde bær, nødder og svampe. Når vi skal sanke urter, går vi en tur i udkanten af byen og finder en masse spændende i vejkanten. Ellers går vi på opdagelse i Nationalpark Vadehavet kun 30 km fra Rødding, hvor der findes noget af den mest fascinerende natur i vores del af verden. Tidevandet pumper 1 milliard kubikmeter vand ind og ud af Vadehavet to gange i døgnet. Og tidevandets puls giver næring til ufattelige mængder af bunddyr og fisk – f.eks. kan der være op mod 60.000 snegle pr. kvadratmeter i vaden.

På vores studietur kigger vi nærmere på den skandinaviske selvforsyningskultur og natur, når vi tager på tur op igennem Norge.

Vi skal bl.a. besøge Fosen Folkehøgskole, en højskole som er specialiseret i selvforsyning, vi drager nord for polarcirklen og for at se nordlys og besøge samerne og så skal vi møde en masse spændende mennesker som på den ene eller anden måde arbejder med selvforsyning.

Rejsen kommet til at foregå med bus, skib, tog og fly.

Yderligere information følger.

Lav din egen røgovn:

 

Sådan dyrker du kartofler i en spand:

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.