Politisk perspektiv & USA

Hvis du er nysgerrig på samfundet, hvis du gerne vil have nye perspektiver på den aktuelle politiske debat, eller hvis du er vred og ønsker redskaber til at kunne forandre – så er Politisk Perspektiv & USA det helt rigtige fag for dig.

I Politisk perspektiv & USA arbejder vi ud fra to grundlæggende præmisser om politik: Alle samfund forandrer sig, og som politiske væsener er det vores mulighed at deltage i forhandlingen om, i hvilken retning forandringen skal bevæge sig. 

Vi forholder os til disse præmisser, når vi debatterer den aktuelle politiske virkelighed i ind- og udland, analyserer politiske ideer og undersøger vores muligheder for at handle politisk i vores eget liv.

Vi insisterer på, at politik både handler om de helt store linjer, som når verdenslederne mødes og udstikker kursen for samhandel og sikkerhed, og det helt nære, som når vi hver især skal forholde os til, om vi eksempelvis vil spise vegetarisk eller ej. Men uanset hvor på skalaen vi lægger det politiske fokus, er det vores indstilling, at politik aldrig må blive uvedkommende og køre fast i forstenede fraser. Politik skal røre os og forandre os. Politik skal kunne ændre vores syn på verden og sætte os i stand til at handle.

Derfor brænder vi for debatten og det gode argument. Vi fascineres af den politiske teori, der tvinger os til at se på nye måder, og vi er spændt på at lære netop dit perspektiv på verden at kende.

Så hvis du – ligesom os – er nysgerrig på det samfund, der på godt og ondt betinger vores alle sammens liv, hvis du gerne vil have nye perspektiver på den aktuelle politiske debat, eller hvis du er vred og ønsker redskaber til at kunne forandre – så er Politisk Perspektiv & USA det helt rigtige fag for dig.

Formålet med Politisk perspektiv & USA er at sætte dig bedre i stand til at manøvrere politisk i en kompleks verden. Det indebærer blandt andet du at opnår en bedre forståelse for diverse politiske ideologier og traditioner, at tage livtag med tidens mest polariserende problemstillinger, og – ikke mindst – at lære sig selv bedre at kende politisk. Hvad mener du eksempelvis om USAs udenrigspolitik overfor Rusland? Er der reel ligestilling i Danmark? Giver det stadig mening at tale om en venstre- eller højrefløjspolitik? Og har Europa en forpligtelse til at tage imod flygtninge fra Afrika?

Hvis du ikke altid ved, hvad du skal mene, vil du i undervisningen få mulighed for at opnå en bredere og dybere viden, der bedre sætter dig i stand til finde og kvalificere dine egne holdninger. Og hvis du omvendt mener, at du allerede har svarene på tidens store spørgsmål, så vil du også få muligheden for at blive prøvet på dine overbevisninger gennem udfordrende debat og nye perspektiver.

Du behøver hverken at have politisk erfaring eller vide en masse om politik i forvejen for at kunne deltage i undervisningen. Men du skal være villig til at bevæge dig ud på gyngende grund og sige din mening, selvom du ikke er sikker i din sag. Diskussionen er vores vigtigste redskab til at blive klogere og flytte os politisk – og mærke det sug i maven af spænding, som hører til en god debat.

I Politisk perspektiv & USA vil du komme gennem en lang række forløb, der indeholder debat, inspirerende tavleundervisning, tankevækkende tekster på dansk og engelsk, spændende gæsteundervisere og ikke mindst en masse leg og gøgl som debatlege, politiske rollespil, quiz og strategispil. Her kommer et par eksempler på mulige forløb:

 

  • International politik: Vi gennemgår nøje stormagternes geopolitiske og sikkerhedsmæssige interesser. Vi prøver at forstå eksempelvis Ruslands og Kinas måde at se verden og Vesten på, og vi dykker ned i historiske og aktuelle konflikter, hvor den internationale politiks redskaber – militær, diplomati og økonomi – er taget i brug. Til sidst skal vi naturligvis kæmpe om verdensherredømmet i vores eget human size strategispil. 
  • Arbejdskritik: Vi undersøger arbejdets mystiske magt over os allesammen. Hvorfor er arbejdet blevet vores primære kilde til identitet, og hvorfor bruger vi velvilligt op mod ⅓ af vores vågne timer på lønarbejde? Vi kigger nærmere på prekariatet, den nye usikre arbejderklasse, og undersøger modstrategier mod arbejdet.
  • Demokrati til debat: Hvad vil det egentlig sige at være en god demokrat? Hvad er demokratiets største udfordring til dato? Og kan demokratiet overleve i sin nuværende form? Med disse spørgsmål tager vi livtag med demokratiets løfter og mangler – dets mange udformninger og afstøbninger som styre- og livsform. Blandt andet læser og diskuterer vi tekster skrevet af nogle af demokratiets allerstørste forkæmpere og kritikere. Og så skal vi  have demokratiet ind under huden og gøre os praktiske erfaringer med, hvordan man håndterer demokratiske beslutningsprocesser og svære problemstillinger.
  • Politisk retorik: En stor del af politik, politisk virke og politisk formidling består i at mestre sproget og være en dygtig retoriker. Man skal kunne holde taler, skrive manifester, bygge argumenter op, svare på spørgsmål, frame politiske sager og formulere skarpe buskaber. Derfor skal vi prøve kræfter med den politiske retorik ved hjælp af forskellige teknikker, samt diskutere hvilken betydning sprog i det hele taget har for vores politiske forståelse og overbevisning.

Jakob Tvede Holgersen

Siden han var barn, har Jakob været draget af politik. Dramaet, personerne, ideologierne bag det hele og frem for alt den grundlæggende erkendelse, der følger af al politisk virksomhed: Tingene kan være anderledes, hvis ellers vi er villige til at kæmpe for det. Interessen for politik har ført til studier i blandt andet filosofi, politisk teori, kultur og historie på Københavns Universitet og Ludwig Maximilian Universität i München. 

Jakob har tidligere undervist i blandt andet politisk aktivisme på Johan Borups Højskole. Foruden hovedfaget i politik underviser Jakob i fagene Filosofi, SkakMania, Oprørets historie og Terningerne er kastet.

Simon Langkjær

Simon har en kandidat i historie fra Københavns Universitet og har studeret samfundsvidenskab og kulturstudier på Dublin University College og på Lunds Universitet. Han elsker at fordybe sig i fortidens store samfundskonflikter, fordi det gør ham bedre i stand til at begribe sin egen samtid. Men Simon mener ikke, at historie kan gøre det alene; derfor giver han sig gerne i kast med både filosofi, kunst, litteratur og musik. 

Hans arbejdsliv har blandt andet ført ham omkring Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd og EU-Kommissionen. Foruden hovedfaget i politik underviser han i fagene Den kronisk-ironiske uskyld, Det legende menneske, Mikrosociologi samt Vestens helte og skurke. 

USA er et land, der fylder utrolig meget i vores dagligdag, og amerikansk politik er en fast del af nyhedsbilledet herhjemme. Samtidig er det et land, vi ikke altid helt forstår. 

Amerikanernes gøren og laden har afgørende indflydelse på den måde, vi lever vores liv på. Vi er vokset op med amerikansk kultur i film, bøger og forbrugsvarer. Alle danskere har en holdning til USA og amerikanerne. Derfor drager vi med Politisk perspektiv & USA på et klassisk roadtrip igennem Sydstaterne.

Turen er en kulturel tur lige så vel som en politisk tur. For at forstå politikken, skal man forstå kulturen, og den amerikanske kultur forstår man nu engang bedst bag rattet i en bil. Først når man langsomt bevæger sig igennem de enorme vidder og tyndt befolkede områder, forstår man den amerikanske folkesjæl. Det er andet og mere end Frihedsgudinden, Grand Canyon og Det Hvide Hus. 

I stedet rejser vi ind i det USA, der er præget af dagligdag, modsætninger, lokalsamfund, hårdt arbejde og fordomme. Vi tager i fængsel, i megakirke, til politiske møder og til baseball. Vi besøger våbenbutikker, politikere, folkeskoler og museer. Vi møder mennesker med verdenssyn, der ligger langt fra vores eget. Vi møder amerikanere. 

Du kommer ikke nødvendigvis hjem og elsker USA. Men du kommer hjem og forstår, hvorfor amerikanerne nogle gange vælger anderledes end os. Og måske indser du også, at vi ikke altid her ret i Danmark. 

I Politisk perspektiv & USA stræber vi efter at levere den bedst mulige undervisning, hvor debat, viden og analyse går op i en højere enhed. Politik er ikke bare noget, vi behandler teoretisk i undervisningen. Politik er virkelighed – og politik foregår i virkeligheden.

Af samme grund tager vi gerne på tur til København for at mødes med politikere, meningsdannere og embedsfolk. Højskolen danner desuden ramme om flere poltiske konferencer, hvor der er mulighed for at mødes og debattere med nogle af landets mest fremtrædende politikere, ligesom vi med jævne mellemrum inviterer gæsteundervisere på besøg. På den måde sikrer vi muligheden for at få en meningsfuld samtale med nogle af landets skarpeste embeds- og fagfolk, politikere og repræsentanter for politiske organisationer, som med glæde vil dele ud af deres dyrekøbte erfaringer og ekspertise.

Billede af Søren Bagge Rasmussen

Rødding højskole kan gøre en mandag magisk, en gåtur til en speciel oplevelse og udfolde et verdenssyn, som man ikke regnede med, det kunne. Det føles næsten ligesom at være barn igen, når man dukker op til 4 måneders spas og løjer og lærer nye ting undervejs. Og når først man har sat sine fødder på Rødding højskole, har man ikke lyst til at komme derfra igen. Derfor er det godt at vennerne holder, og skolen inviterer gamle elever på besøg ofte.

Søren Bagge Rasmussen, Politisk Perspektiv & USA, Efterår 2018

Billede af Casper Gronemann

Et højskoleophold er guld værd. Rødding Højskole er bare lige tanden over alle de andre. Højskolen tilbyder dedikerede undervisere, fagligt højt niveau og så har skolen kontakt til en række af Danmarks profiler indenfor design, politik og journalistik. Man møder virkelig de kendte og de kongelige indenfor sit felt. Da jeg søgte højskolen, var jeg lidt bekymret for, at det lå så isoleret fra resten af Danmark, men da jeg gik på højskolen, oplevede jeg det som et STÆRKT plus. Det gør nemlig, at du og alle de vildt gode venner, du får af at gå på højskole, dedikerer sig langt mere til oplevelsen. I stedet for at alle hele tiden tager hjem. Et dygtigt forstanderpar, gode lærere, stor oplevelse. Tag på Rødding!

Casper Gronemann, Politisk Perspektiv & USA

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.