Musik & Performance

Vil du synge, spille eller begge dele? Vil du gå i dybden med dit instrument eller vil du jamme og spille sammen med et band? I Musik & Performance kan du begge dele. Vi skal arbejde med fortolkning af kendte sange, med sangskrivning og komposition - og vi skal optræde og indspille, og ikke mindst på studietur til Brasilien.

Uanset om du ønsker at gå i dybden med dit instrument eller din stemme og måske overvejer at søge ind på en musikuddannelse, eller du ønsker at blive bedre til at synge og spille – alene fordi det er fedt – er Musik & Performance noget for dig.

Her kan du udvikle dig både som individuel musiker og som bandmedlem! Vi dyrker selve musikaliteten og samspillet i et band – noder eller ej – og der er plads til at dykke helt ned i teorien eller historien, hvis du har lyst til det. Desuden arbejder vi med sangskrivning, fortolkning af kendte sange og komposition, og vi optræder og lave indspilninger.

På vores studietur til Brasilien bliver du præsenteret for landets uudtømmelige kilder af musik og kultur i mødet med lokale musikere, til koncerter, til jamsessions og samba- eller capoeira-sammenkomster på gaden eller stranden – og vi skal selv spille en masse musik med de lokale. Brasilien er livsglædens og musikkens land.

Vores mål er at gøre dig til en bedre musiker og – ikke mindst – til et bedre bandmedlem samt udvide din forståelse for din og dit instruments rolle i forskellige musikalske sammenhænge.

Desuden lægger vi vægt på, at musik ikke kun handler om musikeren og instrumentet – musik har altid haft en stærk social funktion og været kulturbærer; noget også vi lægger stor vægt på gennem sammenspil, koncerter og indspilninger.

Musik & Performance indeholder en række emner, som er nødvendige for at blive en dygtig musiker. Du kommer til at spille på dit hovedinstrument (eller vokal), men du vil også blive præsenteret for andre instrumenter. Det giver en afgørende forståelse for musikaliteten og den sammenhæng, de enkelte instrumenter indgår i.

Forløbende kan være enkeltstående eller overlappe hinanden.
Oftest vil der være elementer af flere af forløbene samtidig.

Sangskrivning
Her får du helt konkrete og håndgribelige metoder til at komme i gang med og ikke mindst at afslutte og finpudse egne sange og kompositioner. Et emne, hvor der er mulighed for at gå i dybden med lyrik i forhold til musik eller arbejde rent instrumentalt.

Sammenspil
Vi kommer naturligvis til at spille en masse musik sammen – både når vi fortolker vores yndlingssange, og når vi spiller egne kompositioner. Hver eneste gang vi spiller sammen, skal det lyde GODT. Uanset hvilket niveau man har på sit instrument, er det vigtigste, at man finder sin rolle i forhold til resten af bandet, så det endelige resultat bliver så godt og lækkert som overhovedet muligt (eller møgbeskidt, hvis det er hensigten!).

Musikteori
Musikteori er en naturlig del af musikfaget, både som separat emne og i øvelokalet og hvor vi ellers beskæftiger os med musikken. Vi går i dybden med opbygning af akkorder og hvordan skalaer kan anvendes i praksis. Du har også chancen for at lære at læse noder eller bare blive bedre til det. Selvom emnet er teori, vil det også blive brugt i praksis – teori og praksis hænger uløseligt sammen!

Verdensmusik
Et tilbagevendende emne i Musik & Performance er verdensmusik. Vi vil beskæftige os med rytmer, sange, stilarter og tilhørende danse fra forskellige dele af verden. Verdensmusik er et vidt begreb, men vi kommer omkring nogle vestafrikanske stilarter, og naturligvis skal vi også udforske nogle af de brasilianske rytmer som forberedelse til studieturen.

Indspilning
Rødding Højskole har selv helt nye faciliteter til indspilning af musik, så studiet kommer til at få en væsentlig rolle i musikfaget. Vi bruger studiet som værksted for sangskrivning, arrangement, produktion og meget andet. Du får kendskab til og erfaring med indspilningsprocessen som musiker eller sanger og som tekniker eller producer. Derudover producerer vi også videoer/livesessions, så vi kan komme ud med vores guldkorn!

Festival (forår)

Vi arrangerer, planlægger, fundraiser, optræder, afvikler og alt andet, der kræves for at skabe en festival på Rødding Højskole. Arbejdet foregår i fællesskab, hvor vi oplever og lærer vigtigheden af samarbejdet i sådan en proces. Og stoltheden og glæden, når vi står på scenen eller har styr på lyden – eller begge dele.

Udover vores faste musiklærer, trækker vi også på forskellige gæstelærere. Det kan fx være i forbindelse med et genre-specifikt forløb. Vi har ikke en fast stab af gæstelærere. I stedet inviterer vi dem, der er interessante på et givent tidspunkt for det aktuelle elevhold.

Ofte har vi musikworkshops med professionelle musikere, der er på turne, og som om aftenen spiller koncert for hele skolen.

Hvert forår og efterår tager vi på studietur til Brasilien, hvor vi primært opholder os i Salvador, hovedstaden i delstaten Bahia – en summende metropol med knap 3 millioner indbyggere – beliggende på østkysten ud mod Atlanterhavet i det tropiske klimabælte. Byen var et vigtigt knudepunkt i kolonitiden, og de afrikanske rødder er stadig meget tydelige. Den gamle bydel er med på Unescos liste over verdens kulturarv, og når man går igennem den og overvældes af indtryk – musikken, maden, stemningen, alle duftene – forstår man, at det er et særligt sted.

Brasilien er i det hele taget et land med en enorm rigdom af musik og kultur, som vi kommer til at opleve i mødet med lokale musikere – til koncerter, jamsessions på bl.a. Museu de Arte Moderne, hvor mange af byens bedste musikere mødes og spiller sammen – og ved samba- og capoeira-sammenkomster på gaden eller på stranden. Vi skal besøge spillesteder og opleve både den traditionelle brasilianske samba og den nyere samba-reggae, som især trommegruppen Olodum er meget kendt for – og vi støder uden tvivl også på nogle af de mere moderne stilarter som axé og pagode. Desuden skal vi besøge universitetets musikfakultet, deltage i workshops og selv optræde; enten til jamsession eller på et af de mange lokale musiksteder.

I fbm. corona-situationen kan indhold og destination af hovedfagsrejsen blive ændret.

Billede af William Frøland Rømer

Musiklinjen på Rødding er ren legeplads og ta’-selv-bord for alle med en interesse for musik. Sindssygt dygtige undervisere, lækre lokaler med fedt udstyr, en studietur der siger spar to til alt du har prøvet før, og vigtigst af alt et trygt og åbent miljø, hvor drivkraften er ren glæde ved musikken. Om man vil søge videre på videregående musikuddannelser efterfølgende eller bare vil have et halvt år med ekstra musik og optur på, så kan man få det hele på Rødding, og lærerne er brandgode til at udfordre alle der hvor de står. Det er en vild og fantastisk helhedsoplevelse, som jeg er uendeligt glad for at have fået – Den skal du sgu da også ha’!

William Frøland Rømer, Musik & Performance, Efteråret 2018

Billede af Jonas Herold Krarup

Musik på Rødding Højskole er en enestående chance for at udfolde sig på en legeplads, man ikke kommer til at besøge igen. Med et lydstudie i baglommen, en kompetent og rolig lærer i front og en række fantastiske mennesker ved din side handler det blot om at lege fangeleg med mulighederne og vride alle indtryk, oplevelser og kommende minder ud af dit højskoleophold. Alt dette indkredser for mig den generelle ‘højskoleånd’ på Rødding Højskole, hvor gode rammer og gode mennesker gav et fantastisk halvår.

Jonas Herold Krarup, Musik & Performance, Forår 2018

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.