Det kan godt være, at man med sikkerhed ved, at tidsånden er lige der; at den er til stede. Men idet man forsøger at indfange, udpege eller gribe efter den, vil den i samme øjeblik fordufte. Det skyldes åndens væsen: Den er æterisk og giver sig derfor aldrig direkte til kende.  

Livtag med tidsånden

Når man taler om, hvilken retning vores samfund bevæger sig i, og hvilke tendenser og problemer der præger vores fælles liv lige præcis her og nu, så siger man, at man forsøger at gøre sig klog på tidsånden – eller ’Das Zeitgeist’, som det så indrammende hedder tysk. 

Men at gøre sig klog på tidsånden og ens egen samtid kan være en ganske svær opgave. Og det af to særlige grunde. For det første er man ofte blind overfor de ting, der står lige foran næsen på én. (Sådan forholder det sig både med tidsånden og ting i køleskabet.) Og for det andet har ånder det med at spøge – og tidsånden er ingen undtagelse! 

Med andre ord kan det godt være, at man med sikkerhed ved, at tidsånden er lige der; at den er til stede. Men idet man forsøger at indfange, udpege eller gribe efter den, vil den i samme øjeblik fordufte. Det skyldes åndens væsen: Den er æterisk og giver sig derfor aldrig direkte til kende.  

Der findes dog en måde, hvorpå man kan gøre tidsånden synlig for alle og give den krop: åndemaneri. Man skal mane ånden frem! (hvilket kan være nødvendigt, hvis man ikke ønsker, at den skal forvandle sig til en poltergejst, der hjemsøger ens bevidsthed.) 

I faget Livtag med tidsånden skal vi sammen påtage os rollen som åndemanere ved at dykke ned i tidsånden og forsøge at sætte spørgsmålstegn ved, hvor vores samfund er på vej hen – og hvorfor. Vi skal undre os over vores samtid og forsøge at finde et sprog, der kan hjælpe os med at fremkalde de åndelige forhold, som vi ved betinger os i vores arbejdsliv, kærlighedsliv, privatliv, socialliv osv., men som vi måske har svært ved at tale om, fordi de spøger. 

I undervisningen skal vi tale om og analysere tidsånden ud fra egne erfaringer og observationer, men vi skal også bringe disse erfaringer og observationer i sammenspil med forskellige kulturanalytiske, sociologiske og filosofiske analyser af tidens fænomener og tendenser. 

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.