Staten har altid til en vis grad styret kroppen gennem både tvang og ulovliggørelse. Men hvordan kan det retfærdiggøres? Det skal vi undersøge ved at se på kroppen og kønnets kulturhistorie.

Kroppens politik

Kroppen såvel som kønnets indflydelse på politik har altid været afgørende i Danmark, hvor vi historisk har været et foregangsland inden for både opsigtsvækkende behandlingsformer og forskning. Særligt interessant er det, hvordan vi i Danmark har styret kroppen gennem politik. Eksempler: Tidligere var det at tvangssterilisere en af velfærdsstatens grundpiller. For ikke længe siden blev det vedtaget fra politisk hold, at det ikke længere er at betragte som en psykisk sygdom at være transseksuel.

Staten har således altid til en vis grad styret kroppen gennem både tvang og ulovliggørelse. Men hvordan kan det retfærdiggøres? Det skal vi undersøge ved at se på kroppen og kønnets kulturhistorie. Vi skal se på lovliggørelsen af seksualitet, abort, eugenikken i Danmark, aids-skandalen, Det Etisk Råd, psykiatrien og kroppen som et samfundsanliggende. Vi skal med et smil på læben læse nogle af de teoretikere, der har fokuseret på disse områder, og vi skal debattere etiske og moralske spørgsmål med kroppen som udgangspunkt.

Lyder det som noget for dig?

Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.