Journalistik & Mellemøsten

Ét er at lære at skrive og mestre det journalistiske håndværk - noget helt andet er at forstå den centrale rolle journalistikken spiller i vores demokrati. På Rødding Højskole lærer du begge dele. 

Ét er at lære at skrive og mestre det journalistiske håndværk – noget helt andet er at forstå den centrale rolle journalistikken spiller i vores demokrati. På Rødding Højskole lærer du begge dele.

God journalistik tager afsæt i det direkte møde med mennesker og meninger. Det er ude i det virkelige liv, de gode historier findes.

Så har du lyst til at tale med mennesker og fortælle deres historie? Vil du skrive, lave podcasts, eksperimentere med TV og tage billeder? Vil du høre om og diskutere journalistikkens muligheder, få aktuel viden om mediernes rolle og fagets udfordringer i en moderne verden? Så er Journalistik & Mellemøsten noget for dig!

Medierne spiller en central rolle i vores hverdag og demokrati. Medier har magt og indflydelse til at sætte en dagsorden – til at ændre samfundet. På Rødding Højskole får du indsigt i den politiske og samfundsmæssige dagsorden. Vi ønsker først og fremmest at give dig indblik i medieverdenen, så du lærer den at kende på godt og ondt. Vi tager dig med ind i mediernes maskinrum – både når vi selv prøver at danne os et overblik over dagens begivenheder til vores egne redaktionsmøder – og når vi sidder med rundt om bordet i redaktionslokalerne hos forskellige danske medier. Her oplever du medierne fra den anden side af bordet og får indblik i deres arbejdsprocesser. Du lærer kort sagt at forstå den journalistiske tankegang.

Uanset om du drømmer om at gøre journalistikken til en levevej, eller du blot gerne vil være bedre til at skrive, formidle, kommunikere og have et indblik i journalistikkens verden, så er der plads til dig i Journalistik & Mellemøsten.

Du vil i undervisningen blive introduceret til journalistikkens grundlæggende arbejdsredskaber, og du lærer at bruge dit sprog aktivt, så det bliver mere præcist og personligt. Du får fyldt din journalistiske værktøjskasse og bliver præsenteret for interviewteknik, kildekritik, researchstrategier, fortællemodeller, skriveteknikker og alt det andet, der er nødvendigt at kende til for at kunne arbejde journalistisk. Du kommer til at skrive en række artikler inden for alle fagets genrer – og du får travlt. Deadlines er uomgængelige i journalistikkens verden.

Men vi vil så meget mere end “bare” at lære dig det journalistiske håndværk. Vi vil udfordre dig på etik og moral. Vi vil arbejde med god presseskik og finde eksempler på det modsatte. Vi vil diskutere, hvilken magt medierne har i samfundet – og hvilke forpligtigelser der følger med. Sammen skal vi blive klogere på fake news, misinformation og desinformation – og hvad det betyder for den journalistiske praksis. Vi skal diskutere, hvad det gør ved journalistikken, når det gode indhold bliver solgt til højestbydende i form af antal “clicks”, og måske skal vi endda stille os de ubehagelige spørgsmål, der følger, når en enkelt robot i dag kan gøre det, som 10 journalister plejede.

Hovedfaget er delt i to perioder:

1. Periode – Journalistens værktøjskasse
Inden jagten indledes på de gode historier, der bare venter på at blive formidlet, er der en række redskaber, du skal have med i din journalistiske værktøjskasse. Ét er nemlig at kunne skrive noveller, essays og prosadigte til 12-taller, noget ganske andet er at skrive som en journalistisk reporter. Det kræver mange praktiske skriveøvelser og masser af tid, men lidt efter lidt finder du dit eget sprog og din egen stil – ligesom du får mere rutine i at bevare roen og overblikket, når dine indsamlede informationer samles til en færdig artikel op til deadline.

I første periode stifter du bekendtskab med begreber som vinkling, interviewteknik og kildekritik, ligesom du kommer til at prøve kræfter med TV, podcast og digital fortælling.

2. Periode – Journalistisk smeltedigel – med fokus på Mellemøsten
I anden periode kobler vi det journalistiske håndværk med temaerne islam, integration og Mellemøsten. Temaer, der fylder meget i aviser, nyhedsudsendelser og den offentlige debat. Det betyder ikke, at vi lægger journalistikken på hylden – det betyder bare, at det, vi beskæftiger os med journalistisk, er relateret til Mellemøsten. I forlængelse heraf tager vi på studietur til Israel og Palæstina.

Inden turen går til Mellemøsten, tager vi på flere ture ud i virkeligheden eller inviterer gæster her på højskolen og snakker med imamer, politikere og unge andengenerationsindvandrere for at høre deres fortællinger og for at blive inspireret til egne historier.

Selvom vi ikke fokuserer direkte på optagelsesprøverne i undervisningen, vil du med alt dette i bagagen være forberedt til optagelsesprøverne i Aarhus og Odense, hvor en lang række gamle Rødding-elever kan bekræfte, at faget har været et afgørende skridt mod drømmestudiet.

 

 

At være journalist handler i høj grad om at bevæge sig ud af redaktionslokalet, væk fra computerskærmen og helt ud i den virkelige verden. Derfor forlader journalistholdet jævnligt højskoleboblen for at samle viden og brændstof til at fortælle historier – og ikke mindst for at møde mennesker, der har noget på hjerte. 

Alle hold tager til København, hvor vi tidligere har deltaget i redaktionsmøder på Dagbladet Information og Berlingske samt besøgt Politiken, Ekstra Bladet, DR Byen, Radio24syv, Zetland og pressetjenester på Christiansborg – for at få indblik i den journalistiske mangfoldighed.

Vi har ligeledes besøgt journalistuddannelserne i Aarhus og Odense. 

Når vi beskæftiger os med islam, integration og Mellemøsten, har vi tidligere besøgt Gellerupparken, Bazar Vest, Vollsmose og flygtningecentre. Her har vi har talt med imamer og interviewet borgmestre, politikere og ganske almindelige borgere om udfordringerne med den globale flygtninge- og migrationskrise.

Desuden har vi ofte gæster i huset, der til hverdag beskæftiger sig med journalistik, politik og integrationsspørgsmål.

Hvert efterår danner Rødding Højskole rammen om den politiske konference “Folket & Magten”, hvor landets førende politikere mødes til debat i Rødding. Konferencen arrangeres i samarbejde med Clement Kjersgaard og nyhedsmagasinet RÆSON. Som journalistelev får du mulighed for at dække konferencen i samarbejde med de dygtige folk bag RÆSON.

Fra Mellemøsten udspringer store konflikter – men også stor skønhed og drømme. Gennem mere end et årti har vi opbygget et omfattende netværk af personer med kendskab til Israel og Palæstina.

Journalister, korrespondenter, politikere, aktivister, frihedskæmpere, soldater, redaktører, studerende og religiøse fanatikere – mennesker med en anden verdensforståelse end vores egen. Deres liv og skæbne ligger ofte fjernt fra vores, og du skal møde dem, fordi du har hørt om dem i nyhedsstrømmen. Og fordi de er en del af virkeligheden. Derfor opsøger vi steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur og religion tørner sammen for at lytte til andre stemmer end dem, der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion og forberedelse til Mellemøstens historie, kultur og religion samt den nuværende konflikts internationale betydning.

Rejsen vil ændre dit syn på verden – og det journalistiske forløb afsluttes med, at du skriver mellemøstartikler til et magasin.

Optagelse på journalistuddannelserne

På Rødding Højskole sidder vi ikke og stirrer blindt frem mod optagelsesprøverne på journalistuddannelserne. Vi vil så meget andet med faget end “blot” at bestå en prøve. Det betyder, at vi ikke beskæftiger os direkte med optagelsesprøverne i undervisningen.

Det betyder ikke, at Rødding Højskole ikke kan være et skridt på vejen ind på en af journalistuddannelserne. Erfaringen viser os, at den måde at tilegne sig journalistikken og den journalistiske verden, som vi har valgt, giver vores elever en solid baggrund for at slippe gennem nåleøjet. Udover at klare optagelsesprøverne står de bedre rustet til at agere indenfor et fag og en branche, der kræver sin kvinde eller mand i disse turbulente år, hvor meningsmagere og andre indflydelsesrige samfundsaktører alle har deres egen dagsorden, som ikke mindst journalister er forpligtiget til at forholde sig kritisk men også indimellem konstruktivt til.

Udfordringerne indenfor faget er således mange, så derfor kan det at lære håndværket – skrive, lave podcasts, tv, video, radio – ikke stå alene.

Derfor gør vi, som vi gør, på Rødding Højskole – udfordrer dig og journalistikken!

Går du og drømmer om at søge ind på en af landets journalistuddannelser, så er der selvfølgelig masser af sparring, feedback og gode råd at hente ved vores to undervisere. 

Billede af Robert Castle

For mig var Rødding Højskole et sted, hvor jeg blev bekræftet i, hvad det var, jeg ville. Samtidig mødte jeg nogle helt fantastiske mennesker, som jeg ikke er sikker på, at jeg aldrig ville have mødt eller fundet selv. Det virkede først skræmmende at skulle tilbringe flere måneder i en lille sønderjysk by, men det endte med at være en fordel. At være så langt væk fra alt det man kendte, tvang en til at tilpasse sig, og på den måde åbne sig selv op for at se og opleve ting, man aldrig havde regnet med, man ville. Jeg er utrolig glad for mit ophold på Rødding Højskole og for at have valgt journalistik, hvilket gav mig en af de vildeste ture, jeg nogensinde har været på, hvor jeg så og oplevede ting, jeg aldrig havde troet jeg skulle se. Med andre ord så åbnede Rødding Højskole en helt ny verden op for mig. En verden hvor ting som fællessang, magiske mandage og udklædning pludselig blev ting, der var svære at leve uden. 

Robert Castle, Journalistik & Mellemøsten, Efterår 2018

Billede af Mays Al Yasin

Rødding Højskole har givet mig blod på tanden. Jeg har lært, at der er mange veje man kan gå, hvis man vil være journalist. Dernæst fik jeg en rejse for livet, da vi rejste ned til Israel og Palæstina. Det var helt ubeskriveligt at være dernede og møde en masse forskellige mennesker. Hvis jeg selv skulle rejse derned, ville jeg aldrig nogensinde kunne få samme oplevelse ud af det, som jeg har fået med journalistikholdet. Ud over det har jeg fået en masse venner for livet og mange sjove minder, jeg aldrig glemmer.

Mays Al Yasin, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

Billede af Victor Laurents Kelsen

Rødding Højskole har for det første givet mig utrolig mange gode oplevelser. Skolen er fortrinlig til at give nogle rammer til eleverne, som de så selv kan fylde ud og derved gøre opholdet til “deres” ophold. Skolens journalistlinje har en yderst kompetent og imødekommende lærer, der er god til at skabe et rum, hvor man kan læse sine tekster og give hinanden konstruktiv kritik. Dertil kommer, at studieturen er en utrolig spændende og lærerig rejse, som man ikke ville kunne tage på uden Stig. Jeg ville anbefale Rødding Højskole til alle, der ønsker at lære mere om journalistik og møde nye, skønne mennesker.

Victor Laurents Kelsen, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

Billede af Martha Møller Madsen

Mit halve år på Rødding Højskole var uden tvivl været den periode, hvor jeg udviklede mig mest i årene mellem gymnasiet og universitetet. Jeg lærte en masse om mig selv og ikke mindst om andre og den verden, vi sammen lever i. Mangfoldigheden på skolen giver plads til en masse kreative initiativer, og der er altid stor opbakning til selv de skøreste idéer. Det er fedt at opleve, hvordan ens projekter bliver til virkelighed – om der et tale om en journalistisk podcast eller en temaweekend. Jeg tager en hel del fantastiske minder med mig videre – både fra de vildeste studieture til Baltikum og Israel/Palæstina, men også fra hverdagen i Rødding med morgensang, spændende undervisning og masser af hygge. Med alle mine nye venner og netværket af gamle elever stopper højskoleopholdet heldigvis aldrig.

Martha Møller Madsen, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.