Journalistik & Mellemøsten

Vil du møde mennesker og forstå verden? Har du lyst til at fortælle historier? Vil du være journalist - eller blot bedre og skarpere til at kommunikere? Og vil du med på en fantastisk rejse til Mellemøsten?

God journalistik tager afsæt i det direkte møde med mennesker og meninger. Det er ude i det virkelige liv, de gode historier findes.

Så har du lyst til at tale med mennesker og fortælle deres historie? Vil du skrive, lave podcasts, eksperimentere med tv/video og tage billededer? Vil du høre om og diskutere journalistikkens muligheder, få aktuel viden om mediernes rolle og fagets udfordringer i en moderne verden? Så er Journalistik & Mellemøsten noget for dig!

Medierne spiller en central rolle i vor hverdag og demokrati. Medier har magt og indflydelse til at sætte en dagsorden – til at ændre samfundet. Journalistik kan være banal sladder ­ men også stille kritiske og afgørende spørgsmål til samfundets beslutningstagere.

På Rødding Højskole får du indsigt i den politiske og samfundsmæssige dagsorden samt indblik i redaktionsmøder. Du lærer kort sagt at forstå den journalistiske tankegang.

Faget henvender sig både til dig, der vil til optagelsesprøve på journalistuddannelserne – og til dig, der blot gerne vil være bedre til at skrive, formidle, kommunikere og få et indtryk af journalistikkens verden.

Du lærer at skrive skarpere og personligt gennem journalistiske arbejdsprocesser – fra den første idé over research, interview, kildekritik og dokumentation til skriveproces og den færdige artikel. Du skriver bl.a. reportager, portrætter og klummer. Du udfordres på moral og etik. Der skal coaches, gives feedback og ikke mindst overholdes deadlines.

Med dette i bagagen vil du være forberedt til optagelsesprøverne I Aarhus og Odense, hvor en lang række gamle Rødding-elever kan bekræfte, at faget har været et afgørende skridt mod drømmestudiet.

Journalistholdet forlader jævnligt ´højskoleboblen` for at samle viden og `brændstof` til at fortælle historier. Alle hold tager til København, hvor vi tidligere har deltaget i redaktionsmøder på Dagbladet Information og Berlingske samt besøgt Politiken, Ekstra Bladet, DR Byen, Radio24syv, Zetland og pressetjenester på Christiansborg – for at få indblik i den journalistiske mangfoldighed.

Vi har ligeledes besøgt journalistuddannelserne i Aarhus og Odense. Undervejs i forløbet kobler vi journalistikken med temaer som islam, integration og Mellemøsten. I den forbindelse har vi besøgt Gellerupparken, Bazar Vest, Vollsmose og flygtningecentre. Her har vi har talt med imamer og interviewet borgmestre, politikere og ganske almindelige borgere om udfordringerne med den globale flygtninge- og migrationskrise.

Indimellem får vi desuden besøg af aktører, der til hverdag beskæftiger sig med journalistik, politik og integrationsspørgsmål.

Fra Mellemøsten udspringer store konflikter – men også stor skønhed og drømme.
 Gennem mere end et årti har vi opbygget et omfattende netværk af personer med kendskab til Israel og Palæstina.

Journalister, korrespondenter, politikere, aktivister, terrorister, frihedskæmpere, soldater, redaktører, studerende og religiøse fanatikere – mennesker med en anden verdensforståelse end vor egen. Deres liv og skæbne ligger ofte fjernt fra vores, og du skal møde dem, fordi du har hørt om dem i nyhedsstrømmen. Og fordi de er en del af virkeligheden. Derfor opsøger vi steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur og religion tørner sammen for at lytte til andre stemmer, end dem der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion og forberedelse til Mellemøstens historie, kultur og religion samt den nuværende konflikts internationale betydning.

Rejsen vil ændre dit syn på verden – og det journalistiske forløb afsluttes med, at du skriver mellemøstartikler til et magasin.

I fbm. corona-situationen kan indhold og destination af hovedfagsrejsen blive ændret.

På Rødding Højskole sidder vi ikke og stirrer blindt frem mod optagelsesprøverne på journalistuddannelserne.

Vi vil så meget andet med faget end `blot bestå en prøve`.

Erfaringen viser os, at den måde at tilegne sig journalistikken og den journalistiske verden, som vi har valgt, giver vores elever en solid baggrund for at `slippe gennem nåleøjet` og stå bedre rustet til at agere indenfor et fag og en branche, der kræver sin kvinde eller mand i disse turbulente år, hvor meningsmagere og andre indflydelsesrige samfundsaktører alle har deres egen dagsorden, som ikke mindst journalister er forpligtiget til at forholde sig kritisk men også indimellem konstruktivt til.

Udfordringerne indenfor faget er således mange, så derfor kan det at lære det `håndværksmæssige` – skrive, lave podcasts, tv, video, radio osv. – ikke stå alene.

Derfor gør vi, som vi gør, på Rødding Højskole – udfordrer dig og journalistikken!

Journalistikken står i dag i en historisk troværdighedskrise, hvor etablerede medier dagligt kæmper om lyttere, seere og læsere i en strøm af misinformation og fake news – og hvor journalister tilskrives samme troværdighed som brugtvognsforhandlere og politikere.

På Rødding Højskole har vi indledt et samarbejde med Constructive Institute: Constructive journalism, Aarhus Universitet, der skal være med til at genoprette tilliden til journalistikken – gennem udbredelsen af tankerne om konstruktiv journalistik. Journalistik, der ikke kun arbejder med konflikter og elendighed, men journalistik der vil inspirere, se på muligheder og undersøge de gode perspektiver i verden.

Du får her mulighed for at arbejde med de allernyeste idéer og arbejdsmetoder inden for den journalistiske verden.

Billede af Robert Castle

For mig var Rødding Højskole et sted hvor jeg blev bekræftet i hvad det var jeg ville og samtidigt mødte nogle helt fantastiske mennesker, som jeg ikke er sikker på at jeg aldrig ville have mødt eller fundet selv. Det virkede først skræmmende at skulle tilbringe flere måneder i en lille sønderjysk by, men det endte med at komme til fordel. At være så langt væk fra alt det man kendte, tvang en til at tilpasse sig, og på den måde åbne sig selv op for at se og opleve ting man aldrig havde regnet med man ville. Jeg er utroligt glad for mit ophold på Rødding Højskole og for at have valgt journalistik, hvilket gav mig en af de vildeste ture jeg nogensinde har været på, hvor jeg så og oplevede ting jeg aldrig havde troet jeg skulle se. Med andre ord, så åbnede Rødding Højskole en helt ny verden op for mig. En verden hvor ting som fællessang, magiske mandage og udklædning, pludseligt blev ting der var svære at leve uden. 

Robert Castle, Journalistik & Mellemøsten, Efterår 2018

Billede af Mays Al Yasin

Rødding Højskole har givet mig blod på tanden. Jeg har lært at der er mange veje man kan gå, hvis man vil være journalist. Dernæst fik jeg en rejse for livet, da vi rejste ned til Israel og Palæstina. Det var helt ubeskriveligt at være dernede og møde en masse forskellige mennesker. Hvis jeg selv skulle rejse derned ville jeg aldrig nogensinde kunne få samme oplevelse ud af det som jeg har fået med journalistik holdet. Ud over det har jeg fået en masse venner for livet og mange sjove minder jeg aldrig glemmer.

Mays Al Yasin, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

Billede af Victor Laurents Kelsen

Rødding Højskole har for det første givet mig utrolig mange gode oplevelser. Skolen er fortrinlige til at give nogle rammer til eleverne, som de så selv kan fylde ud, og gøre det til “deres” ophold. Skolens journalistlinje har en yderst kompetent og imødekommende lærer, der er god til at skabe et rum, hvor man kan læse sine tekster og give hinanden konstruktiv kritik. Dertil kommer, at studieturen er en utrolig spændende og lærerig rejse, som man ikke ville kunne tage på uden Stig. Jeg ville anbefale Rødding Højskole til alle, der ønsker at lære mere om journalistik og møde nye, skønne mennesker.

Victor Laurents Kelsen, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

Billede af Martha Møller Madsen

Mit halve år på Rødding Højskole har uden tvivl været perioden, hvor jeg har udviklet mig mest i årene mellem gymnasiet og universitetet – Jeg har lært en masse om mig selv, men ikke mindst om andre og den verden vi sammen lever i. Mangfoldigheden på skolen giver plads til en masse kreative initiativer, og der er altid stor opbakning til selv de skøreste idéer. Det er fedt at opleve, hvordan ens projekter bliver til virkelighed – om der et tale om et journalistisk podcast eller en temaweekend. Jeg tager en hel del fantastiske minder med mig videre – både fra de vildeste studieture til Baltikum og Israel/Palæstina, men også fra hverdagen i Rødding med morgensang, spændende undervisning og masser af hygge. Med alle mine nye venner og netværket af gamle elever stopper højskoleopholdet heldigvis aldrig.

Martha Møller Madsen, Journalistik & Mellemøsten, Forår 2017

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.