I den kronisk-ironiske uskyld skal vi følge ironiens betydning og udvikling op gennem historien og undersøge dens mange anvendelsesformer inden for både litteraturen, filosofien og populærkulturen.

Den kronisk-ironiske uskyld

“Ligesom filosofien begynder med tvivl, således begynder et liv, der fortjener at kaldes menneskeligt, med ironi.” (Søren Kierkegaard). I faget Den kronisk-ironiske uskyld skal det udelukkende handle om ironi, og hvad det egentlig betyder at være ironisk. Og det er sagt uden ironi. Har du nogensinde prøvet at give udtryk for det modsatte af, hvad du virkelig mente, samtidig med at din egentlige mening skinnede igennem? Så kender du til ironi i sin mest grundlæggende form. Men ironi er meget mere end blot et retorisk greb. Det er er også en kunstform, en livsfilosofisk grundholdning, et pædagogisk tankeredskab og et kulturelt fænomen. Ironien er gennem historien blevet brugt både som byggesten og skruebrækker. Den kan bruges opbyggeligt og nedbrydende. Den kan bruges oplysende, romantisk, dramatisk, humoristisk og satirisk. Og den kan sågar bruges til at betegne en hel æras særlig tidsånd, nærmere bestemt 80’ernes og især 90’ernes populærkultur, hvor alt og alle tilsyneladende var kronisk-ironiske.

I den kronisk-ironiske uskyld skal vi følge ironiens betydning og udvikling op gennem historien og undersøge dens mange anvendelsesformer inden for både litteraturen, filosofien og populærkulturen. F.eks. skal vi udforske, hvordan ironien er blevet brugt i Sokrates’ dialoger, Holbergs komedier, H.C. Andersens eventyr, og Villy Sørensens mærkelige fortællinger. Målet er at vise, hvordan ironien kan være en nøgle til at misforstå verden og tilværelsen rigtigt.

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.