Danmark har nu været en krigsførende nation gennem mere end et årti – Irak, Afghanistan, Libyen. Men hvorfor?

De glemte krige

Danmark er i krig – hvis nogen af jer skulle have ”glemt” det. I så fald er I ikke de eneste, for selv politikerne på Christiansborg taler helst ikke om krigen i Afghanistan, der har udviklet sig til en ”tabersag”.

Danmark har nu været en krigsførende nation gennem mere end et årti – Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien. Men hvorfor? Og hvad vil det overhovedet sige at føre en ”aktivistisk udenrigspolitik”. Hvilke konsekvenser har det? Disse spørgsmål og mange flere vil lede efter forklaringer på.

“… det er med Taleban-krigerne ved Patrol Baseline som med vietcongerne under Vietnamkrigen. Pludselig dukker de op, skyder – og forsvinder sporløst.
Majsen står ofte højt på markerne og vegetationen er tæt her i Green Zone, så naturen er på talebanerne side, når de angriber eller minerer området, hvor solbrændte, senede og tatoverede unge mænd med Dannebrog på uniform-skulderen hver dag håber på at overleve. For kort tid siden opdagede soldaterne en tunnel.

Tunnellen var gravet inde fra en majsmark og skulle fyldes med sprængstoffer, hvis den ikke forinden var spottet under den godt to kilometer primitive forsyningsvej – Patrol Baseline, som er dækket af et tykt lag sand så fint som økologisk hvedemel.
Baseline er livsnerven mellem de med danske soldaters befæstede fremskudte baser i Green Zone – Bridzar, Clifton, Spondon og Malvern. Regnet blandt verdens i øjeblikket farligste geografier!”

(Uddrag af essay: Stig Matthiesen)

Lyder det som noget for dig?

Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.