Alverdens fremtider – Litteraturseminar 2020

Alverdens fremtider

– Rødding Højskoles litteraturseminar 2020

Weekenden fredag den 28. til søndag den 30. august

 

Velkommen til Rødding Højskoles litteraturseminar 2020, Alverdens fremtider. Igen i år samler vi en række forfattere, oversættere, formidlere og forskere til samtaler hen over en weekend om en højaktuel strømning i den danske og internationale litteratur. 

I en periode af menneskehedens historie, hvor vores fremtid synes mere usikker end nogensinde, trives science fiction-genren. I flere af de seneste års mest markante danske udgivelser ser vi fremtiden dukke op i alle mulige afskygninger. Fra robotter og rumrejser, sære mutationer og biologiske hybrider til forestillinger om borgerkrige og klimakatastrofer. Fra skrækscenarier om menneskehedens udslettelse til håbefulde visioner om, at vi kan leve i nye former for fællesskaber med hinanden og med verden omkring os. Litteraturen tilbyder os både dystre og lyse fremtider at orientere os ud fra, både dystopier og utopier. Men hvad fortæller de os, alle disse mulige fremtider?

Vær med, når Danmarks ældste højskole byder indenfor til en weekend, hvor vi sætter den gode litteratur og samtalen om den i højsædet!

 

Deltagere

 • Svend Åge Madsen, forfatter
 • Peter Adolphsen, forfatter og oversætter
 • Ursula Scavenius, forfatter
 • Mikkel Krause Frantzen, postdoc ved Københavns Universitet og anmelder ved Politiken
 • Charlotte Weitze, forfatter
 • Niels Dalgaard, mangeårig litteraturforsker med speciale i science fiction, kritiker, tidsskriftredaktør og oversætter
 • Karsten Sand Iversen, oversætter og forfatter
 • Andreas Vermehren Holm, forfatter, oversætter og redaktør på forlaget Virkelig
 • Lean Pejtersen, cand.mag., oversætter og litteraturformidler
 • Bodil Foldager, aktivist og arrangør af Anarkistisk Bogmesse
 • Mette Morgenstjerne, aktivist og arrangør af Anarkistisk Bogmesse

 

Programpunkter

Fredag den 28. august 2020

Kl. 16.30-18.00: Ankomst, kaffe og indkvartering

Kl. 18.00: Aftensmad

Kl. 19.00-19.15: Åbning og velkomst v. højskolelærere Andreas Ullum og Mette Marie Toftdahl.

Kl. 19.15-20.15: Kan vi tro på fremtiden?

Forfatter Ursula Scavenius i samtale med anmelder og postdoc Mikkel Krause Frantzen om muligheden for at tro på en bedre fremtid. I Mikkel Krause Frantzens bog En fremtid uden fremtid undersøger han depressionen som vor tids store samtidsdiagnose – en diagnose, der indebærer ikke at kunne se andre muligheder og dermed forestille sig en fremtid. I Ursula Scavenius’ aktuelle bog Dukkerne møder vi en mørk og mærkværdig virkelighed, hvor menneskets handlinger virker uforklarlige, og naturen er gået af led. I hendes fortællinger fortættes vor tids store kriser i en klaustrofobisk og foruroligende atmosfære. Men hvad er forholdet mellem denne manglende og denne dystre fremtid, mellem den depressive tilstand og dystopien? Og kan – eller bør – litteraturen overhovedet udstikke en bedre vej frem? Samtalen er modereret af højskolelærer Jakob Damgren Nielsen.

Kl. 20.30-21.30: Aftenkaffe og sangaften

 

Lørdag den 29. august 2020

Kl. 9.00-10.00: Morgenmad

Kl. 10.00-10.45: Ankomst og indkvartering

Kl. 11.00-12.00: Dystopier i science fiction-film og -litteratur

I mindst 200 år har litteraturen, og i 100 år filmkunsten, tilbudt os et repertoire af dystopiske fortællinger, som har formet vores fælles forestillingsverden og gjort det muligt at sanse og debattere den teknologiske udvikling og de potentielle katastrofer, samme udvikling medfører. I dette foredrag vil cand.mag. og litteraturformidler Lean Pejtersen slå ned på en række centrale motiver i den dystopiske science fiction og med udgangspunkt i den første science fiction-roman, Mary Shelleys Frankenstein fra 1818, trække en linje op gennem litteratur- og filmhistorien til nogle af vor tids mest aktuelle dystopiske tematikker som fjendtlige intelligensformer og økologiske sammenbrud.

Kl. 12.15-12.45: Gode læseoplevelser med science fiction

Biblioteksformidler Christina Rotbøll fra Vejen Kommunes Biblioteker anbefaler læseværdige science fiction-værker.

Kl. 13.00-13.30: Frokost

Kl. 14.00-15.30: Guidet fælleslæsning af Ursula Scavenius’ Dukkerne og Peter Adolphsens Små historier 3

I fællesskab læser vi uddrag af to nye danske værker, som årets seminar har på programmet. Uddragene læses højt og kommenteres ved bordene guidet af et par enkle og åbne læsespørgsmål. Herefter gives ordet frit, og vi lader samtalen tage form efter deltagernes oplevelser af teksterne. Til slut sammenfatter vi i fællesskab og sørger for at få vendt nogle af teksternes vigtigste egenskaber. Fælleslæsningen guides af bibliotekar Hanne Klinting fra Vejen Kommunes Biblioteker.

Kl. 15.30-16.00: Kaffe og kage

Kl. 16.30-17.30: Sci-fi i klimakatastrofens tegn

En af Danmarks største science fiction-kendere Niels Dalgaard i samtale med forfatter Charlotte Weitze om science fiction-genrens forvandling til climate fiction eller slet og ret cli-fi. Charlotte Weitze er en af de danske forfattere, der med stor succes, blandt andet i romanen Den afskyelige, har brugt traditionelle science fiction-greb til at skrive om vor tids største udfordring, klimakrisen. Men hvilke overvejelser gør en forfatter sig, når man skal forny en litterær tradition? Kan science fiction-genren hjælpe os med at erkende de uoverskuelige konsekvenser af de forandringer, der finder sted på vores klode? Kan den få os til at handle?

Kl. 18.00: Aftensmad

Kl. 19.30-20.30: Le Guin og den engagerede science fiction

Redaktør Andreas Vermehren Holm introducerer kort til den amerikanske science fiction-forfatter Ursula K. Le Guin, der blandt andet er kendt for at skrive science fiction med et stærkt feministisk budskab og for sine kritiske tekster om den vestlige kulturs grundfortællinger. Herefter følger en samtale mellem Andreas Vermehren Holm og oversætter Karsten Sand Iversen om Le Guins særlige brug af science fiction-genren, dens muligheder og afgørende betydning for vores forestillingskraft. Le Guin arbejdede ud fra den poetik, at “steder, som ikke er, bestemmer steder, som vil komme”. Samtalen modereres af højskolelærer Mette Marie Toftdahl og kan nydes med et glas vin i hånden.

KL. 20.30: Oplæsning ved Ursula Scavenius, Karsten Sand Iversen og højskolens Skriveværksted.

Herefter er der frit samvær og fest-hygge med musikalske indslag og mulighed for at købe fremtidens vin, nemlig danskproduceret specialvin fra vinproducenten MODAVI.

 

Søndag den 30. august 2020

Kl. 10.00-11.00: Brunch

Kl. 11.00-12.30: Visning af dokumentarfilmen Worlds of Ursula K. Le Guin

Vi viser den prisvindende dokumentarfilm om forfatter Ursula K. Le Guins bemærkelsesværdige liv og store litterære arv. Filmen fortæller historien om en forfatter, der trodsigt holdt stand i udkanten af den “respektable” litteratur, indtil hun endelig blev anerkendt for sine originale og banebrydende science fiction-værker. Som optakt til filmen vil aktivisterne og arrangørerne af Anarkistisk Bogmesse Bodil Foldager og Mette Morgenstjerne give en personlig og politisk introduktion. Filmen vises på engelsk uden undertekster.  

Kl. 12.30-13.00: Kaffe

Kl. 13.00-14.00: Fremtidens vildveje

Svend Åge Madsen og Peter Adolphsen i samtale om, hvad vi kan lære af de mindst sandsynlige fremtider. Af de særeste? To af Danmarks vigtigste science fiction-forfattere inviteres til at tale om et af genrens centrale greb, nemlig fremskrivningen. Hvorfor fremskriver vi? Leder vi efter profetier, advarsler, satire eller noget helt fjerde? Hvad er, i forfatternes øjne, forskellen på at fremskrive en udvikling og at opfinde en, på billedet og vrangbilledet, fremtiden og fantasien? Samtalen er modereret af højskolelærer Andreas Ullum.

Kl. 14.00-14.30: Opsamling og farvel v. højskolelærere Andreas Ullum og Mette Marie Toftdahl.

Kl. 14.40: Afgang med bus til Vejen Station, hvorfra der er forbindelse videre mod Aarhus og København. Der serveres en smurt bolle eller lignende inden afgang.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Rødding Højskoles litteraturseminar arrangeres i samarbejde med Vejen Kommunes Biblioteker. Seminaret er støttet af Kulturelt Samråd Vejen Kommune og Statens Kunstfond. 

 

Priser og tilmelding 

Du kan tilmelde dig weekenden på flere måder. Pga. corona-restriktioner er det nødvendigt med en forhåndstilmelding. Vi tilbyder følgende pakker:

Deltagelse fredag inklusiv forplejning
Aftensmad og aftenkaffe.
150 kr.
100 kr. for studerende og unge under 30 år.

Deltagelse lørdag inklusiv forplejning
Formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe.
500 kr.
250 kr. for studerende og unge under 30 år.

Deltagelse søndag inklusiv forplejning
Brunch og smurt bolle.
150 kr.
100 kr. for studerende og unge under 30 år.

Deltagelse fredag-lørdag inkl. forplejning og overnatning
Fredag: aftensmad og aftenkaffe. Lørdag: formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe.
1000 kr. på dobbeltværelse.
1300 kr. på dobbeltværelse med bad.
1150 kr. på enkeltværelse.
400 kr. for studerende og unge under 30 år på sovesal.*

Deltagelse lørdag-søndag inkl. forplejning og overnatning
Lørdag: formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe. Søndag: brunch og smurt bolle.
1000 kr. på dobbeltværelse.
1300 kr. på dobbeltværelse med bad.
1150 kr. på enkeltværelse.
400 kr. for studerende og unge under 30 år på sovesal.*

Fuld deltagelse fredag-søndag inkl. forplejning og overnatning
Fredag: aftensmad og aftenkaffe. Lørdag: formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenkaffe. Søndag: brunch og smurt bolle.
1400 kr. på dobbeltværelse.
1800 kr. på dobbeltværelse med bad.
1650 kr. på enkeltværelse.
400 kr. for studerende og unge under 30 år på sovesal.*

* Vi overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer vedr. risiko for corona-smitte og kan derfor kun tilbyde et begrænset antal sovesalspladser.

Obs. Sidste tilmeldingsfrist er mandag den 24. august kl. 12.

 

Sådan kommer du til og fra Rødding

Fredag den 28. august: Der er offentlig transport fra Vejen St. til Rødding. Tag toget til Vejen St., så det passer med, at du kan tage bus 177 mod Ribe, der afgår kl. 16.25 og kl. 17.25. Stå af på Rødding Busstation, og få evt. buschaufføren til at pege på højskolen.

Lørdag den 29. august: Du kan tilmelde dig bussen, der kører fra Vejen Station kl. 09.45. Bussen passer med toget, der ankommer fra både København og Aarhus kl. 9.43. Det koster 50 kr.

Ankommer du på et andet tidspunkt, kan du tage Flextrafik fra Vejen Station. Kontakt Flextrafik på www.sydtrafik.flextrafik.dk eller telefon 76 608 608 for afhentning. Det koster ca. 75 kr. pr. person.

Søndag den 30. august: Du kan tilmelde dig bussen, der kører fra højskolen til Vejen Station og passer med toget mod både København og Aarhus kl. 15.14. Det koster 50 kr.