Studieture

På hvert forårs- og efterårshold tager vi alle på to studieture

I fbm. corona-situationen kan indhold og destination af den fælles studietur og de enkelte hovedfagsrejser blive ændret.

Hvert hovedfag har en spændende rejse til forskellige steder i verden: Mellemøsten, USA, Sydafrika, Brasilien, Mexico eller Norge.

Herudover tager vi alle på en fælles studietur til en af Europas hovedstæder, storbyer eller et helt tredje sted. Vi har tidligere været i Barcelona, Baltikum, Amsterdam, Prag, Berlin, Skotland, Stockholm og Paris. Fælles for turene er, at vi skal ud og opleve den pulserende storby, hvor der vil være noget for enhver; både indenfor design, kultur, musik, politik og historie, ligesom vi også tager ud og oplever naturen.

Fælles studietur til Skotland i foråret 2021

Dette forår går den fælles studietur til Skotland, som vi vil opleve i vores egen bus. Vi sejler fra Amsterdam til Newcastle og fortsætter op til Skotlands to største byer, den smukke og historiske hovedstad Edinburgh og den klassiske arbejderby Glasgow, og videre derfra op i det enestående skotske højland. Det bliver en alsidig tur med storslåede naturoplevelser, romerske såvel som middelalderlige historiske monumenter og møder med den særegne skotske kultur. Vi skal se på moderne kunst og arkitektur, besøge berømte forfatterhjem og møde politikere, som midt i Brexit drømmer om uafhængighed og kigger mod Skandinavien. Der bliver naturligvis også tid til et besøg på et af de mange skotske whiskydestillerier og til at varme sig på en af de utallige skotske pubs efter en vindblæst dag. 
Glæd jer!

Selvforsyning & Jordbrug tager til Norge

På vores studietur kigger vi nærmere på den skandinaviske selvforsyningskultur og natur, når vi tager på tur op igennem Norge.

Vi skal bl.a. besøge Fosen Folkehøgskole, en højskole som er specialiseret i selvforsyning, ligesom vi drager nord for polarcirklen for at se nordlys og besøge samerne. Desuden skal vi møde en masse spændende mennesker, der på den ene eller anden måde arbejder med selvforsyning.

Rejsen kommet til at foregå med bus, skib, tog og fly.

Journalistik & Mellemøsten tager til Israel/Palæstina

Vælger du Journalistik & Mellemøsten tager vi hvert forår og efterår til Israel/Palæstina, hvor vi mødes med politikere og NGO-repræsentanter og taler med helt almindelige mennesker om deres dagligdag.

Israel/Palæstina optager i disse år mere end nogen anden region den politiske dagsorden på globalt niveau. Her skal vi tale med politiske repræsentanter og folk med en anden verdensforståelse end vores egen. Her sætter vi ansigt på de mennesker, vi hver dag hører om i den globale nyhedsstrøm, men hvis skæbne ligger os uendelig fjernt. Vi vil stå på steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur tørner sammen og høre andre tale end dem, der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion til Mellemøstens historie og den nuværende konflikts internationale betydning.

 På vores studieturer har vi blandt andre mødt TV2s korrespondent Steffen Jensen, borgmesteren Tahseen abu Slimi i den palæstinensiske landsby Salfit på Vestbredden og Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik. Vi har besøgt palæstinenseren Ali Jiddah, dømt for terrorisme, der bor i det ældgamle Østjerusalem og vi har hørt israelernes officielle syn på konflikten med palæstinenserne og nabolandene, når vi har lagt vejen forbi det israelske udenrigsministerium.

Desuden har vi besøgt druserne i Golanhøjderne, en kibbutz, en palæstinensisk flygtningelejr, en jødisk bosættelse, en palæstinensisk sygeplejerske på et hospital i Ramallah, badet i Det døde Hav, gået op til ørkenborgen Masada, været med tidligere israelske soldater fra organisationen Breaking the Silence hos palæstinensiske familier og meget meget mere.

Vi slutter turerne med at besøge basaren i det ældste Jerusalem. Fra små boder under de gamle hvælvinger strømmer tunge dufte af salver, røgelse og æbletobak ud, og sammen med menneskemylderet og råbene fra sælgere, der falbyder alt fra råt fårekød til de nyeste mobiltelefoner, udgør de et uforglemmeligt sansebombardement. Det er blevet til hæsblæsende uger gennem Mellemøstens smeltedigel af religion, kultur og historie, hvor gammelt og nyt stadig brydes i en fortættet atmosfære af forventning og håb.

Politisk pespektiv & USA tager på road-trip til USAs sydstater

En væsentlig del af at forstå verden er at rejse ud i den. Det er vigtigt at løfte næsen fra de snævre rammer og diskussionerne om naboens sure sokker og få luft under vingerne. Derfor tager vi på studietur til de amerikanske sydstater – for i hovedfaget Politisk perspektiv & USA fylder USA meget; det er klart. Amerikanernes gøren og laden har en stor og afgørende indflydelse på den måde, vi lever vores liv. Tilmed er vi vokset op med amerikansk kultur i film, bøger, forbrugsvarer- og mønstre, så alle danskere har en holdning til USA og amerikanerne – så vi skal selvfølgelig en tur over Atlanten. 

Vi lejer biler og kører fra Atlanta via Nashville til Memphis og tilbage til Atlanta igen. Undervejs oplever vi en afgørende del af den amerikanske kultur og historie, nemlig tiden fra 2. verdenskrig slutter og frem til midten af 1980'erne. I sydstaterne kogte det hele sammen til en stor gryderet af etniske spændinger, geniale musikere og et kraftigt aftryk på eftertidens amerikanske og dermed også europæiske politik. Vi skal tale med en række forskellige mennesker, unge som gamle, studerende, præster og politifolk, der på hver deres måde repræsenterer amerikanerne. Vi skal spørge dem, hvad der gør deres land særligt og vi ender - forhåbentligt - med en forståelse for amerikanernes beslutninger.

Musik tager til Brasilien

På musikhovedfaget tager vi på studietur til Brasilien, hvor vi primært opholder os i Salvador, hovedstaden i delstaten Bahia – en summende metropol med knap 3 millioner indbyggere – beliggende på østkysten ud mod Atlanterhavet i det tropiske klimabælte. Byen var et vigtigt knudepunkt i kolonitiden, og de afrikanske rødder er stadig meget tydelige. Den gamle bydel er med på Unescos liste over verdenskulturarv, og når man går igennem den og overvældes af indtryk – musikken, maden, stemningen, alle duftene – forstår man, at det er et særligt sted.

Brasilien er i det hele taget et land med en enorm rigdom af musik og kultur, som vi kommer til at opleve i mødet med lokale musikere – til koncerter, jamsessions på bl.a. Museu de Arte Moderne, hvor mange af byens bedste musikere mødes og spiller sammen – og ved samba- og capoeira-sammenkomster på gaden eller på stranden. Vi skal besøge spillesteder og opleve både den traditionelle brasilianske samba og den nyere samba-reggae, som især trommegruppen Olodum er meget kendt for - og vi støder uden tvivl også på nogle af de mere moderne stilarter som axé og pagode. Desuden skal vi besøge universitetets musikfakultet, deltage i workshops og selv optræde; enten til jamsession eller på et af de mange lokale musiksteder.

Litteratur & Horisont tager til Istanbul

Hvert forår og efterår tager litteraturhovedfaget på studietur til Istanbul, Tyrkiets største by, som er en sand guldgrube for kulturinteresserede. Byen er en kulturel smeltedigel placeret mellem øst og vest, mellem det sekulære og det religiøse og mellem det ultramoderne og det yderst traditionsbundne. På samme gade oplever man ruiner fra byens årtusindlange historie som imperiehovedstad og danser til den lyse morgen på en af verdens smarteste technoklubber. Med en sejltur over Bosporus eller op ad Det gyldne Horn tilbagelægger man ikke bare nogle hundrede meter; man rejser gennem verdener. Fra den hektiske basar til det muslimske refugium, fra det fattige slumkvarter til de hippe kunstgallerier. Intet under at mange af verdens største forfattere gennem tiden – og stadig i dag – er valfartet til denne by for inspiration.

På vores tur skal vi vidt omkring og opleve hele paletten af sanse- og tankeindtryk. Vi skal overvældes af byens svimlende kulturelle fortid, og vi skal udforske dens moderne litteratur- og kunstscene. Vi skal møde yngre forfattere og andre kreative sjæle til snakke om litteratur og kunstnerisk ytringsfrihed. Vi skal tale med politikere og journalister, imamer og ortodokse præster. Vi skal ind i verdens smukkeste moskebyggerier, til fredagsbøn og i helt klassisk, lokal tyrkisk hamam. Vi skal på udflugter ud af byen – til den smukke og historisk meget betydningsfulde Gallipoli-halvø og til det sagnomspundne Troja – og vi skal nyde det enestående tyrkiske køkken og naturligvis smage den berygtede tyrkiske raki, landets nationaldrik, der gør tyrkiske romankarakterer så omtågede.

Hvis jorden var én eneste stat, skulle kejser Napoleon Bonaparte have sagt, ville denne by være dens hovedstad. Her skal vi hen!

Design & Innovation og Tekstil & Håndværk tager til Sydafrika

Målet er at rejse til et land og få nogle oplevelser, som man ellers aldrig vil få. At møde et land som på den ene side er fuldt på højde med de mest moderne europæiske lande (også designmæssigt) men samtidig har en ekstrem fattigdom og ulighed.

Turen vil kombinere tre ting:

  • Designoplevelser som f.eks. rundtur med lokal arkitekt, besøg på design- og arkitekttegnestuer samt designskolerne i Cape Town men også de fantastiske kunsthåndværkermarkeder m.m.
  • En oplevelse af den fattige side af Sydafrika med townships, gadebørn m.m. Herunder fokuserer vi også på forskellige måder at bo på (hvordan man kan have et værdigt liv i et hus lavet af papkasser), genbrugsdesign, hvordan man kan forbedre vilkårene designmæssigt for disse sydafrikanere m.m.
  • Projektarbejde i samarbejde med sydafrikanere fra både den rige og den fattige del af befolkningen.

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.