Studieture

På hvert forårs- og efterårshold tager vi alle på to studieture på højskolen

Hvert hovedfag har en spændende rejse til forskellige steder i verden: Mellemøsten, USA, interrail i Europa, Estland, Brasilien, Mexico eller Norge.

Hovedfagsrejserne ligger typisk i maj for forårsholdet og i november for efterårsholdet.

Herudover tager vi alle på en fælles studietur til Tyskland. Her skal vi ud og opleve tyske byer, hvor der vil være noget for enhver; både indenfor design, kultur, musik, politik og historie, ligesom vi også tager ud og oplever naturen.

Fælles studietur til Leipzig og Dresden i Tyskland i efteråret 2024 på Rødding Højskole

Den fælles studietur går til Østtyskland, som vi vil opleve i egen bus. Vi bor i delstaten Sachsens to største byer: i den historiske kulturperle Dresden, der igen står smukt efter at være blevet totalødelagt under anden verdenskrig, og i det anderledes moderne, pulserende og unge Leipzig, fyldt med smarte butikker, caféer og kunstgallerier. Fra de to byer går turen rundt i landet på en alsidig tur, der byder på storslåede naturoplevelser i nationalparken Sächsische Schweiz, på moderne kunst og arkitektur fra den verdensberømte Bauhaus-bevægelse, besøg i berømte forfatterhjem og møder med unge politikere til snakke om arven fra det tidligere DDR og forskelle mellem Øst- og Vesttyskland. Glæd dig til en uge, hvor vi vil præsentere dig for noget af det allerbedste, vores store nabo mod syd har at byde på, og hvor du får en masse spændende oplevelser med dine højskolekammerater.

Selvforsyning & Jordbrug tager på studietur til Norge

Norge er… kæmpestort! Med et areal på 385.000 km2 er vores nabo mod nord næsten 10 gange så stort som Danmark. Men der bor ikke flere mennesker.

Norges landskab byder både på bjerge, vandfald og gletsjere, og så har de kæmpe områder som er øde og mere eller mindre ubeboede.

Alt dette gør, at de mange steder i Norge har været vant til at klare sig selv i højere grad end i Danmark. De har været mere selvforsynende. Det gælder inden for smålandbrug, fiskeri, sankning og håndværk.

På vores færd fra Oslo i syd til Tromsø i nord rejser vi både med færge, tog og minibusser inden vi til sidst flyver hjem. Vi flytter os over 2.000 km. og ender nord for polarcirklen. Vi er faktisk lige så langt nord på, som hvis vi tog op på midten af Grønland.

Undervejs skal vi suge den norske selvforsyningstradition til os. Vi skal besøge en Michelinrestaurant, som køber deres råvarer lokalt og er selvforsynende med kød og grønt fra deres egen gård lige uden for Trondheim. Vi skal besøge Fosen Folkehøgskole, som er en højskole, der er specialiseret i selvforsyning. Vi skal til havs med en lokal fisker fra Lofoten og fange torsk i havet fra hans lille kutter. Vi skal besøge en samisk familie som fortæller om det nordiske urfolk, som har levet i og med naturen i flere tusinde år. På forårsturen i maj besøger vi Polarhagen, som lever af at dyrke grøntsager nord for polarcirklen, og på efterårsturen i november slutter vi af med en tur på hundeslæde.

 

Journalistik & Mellemøsten tager til Israel/Palæstina

Vælger du Journalistik & Mellemøsten tager vi hvert forår og efterår til Israel/Palæstina, hvor vi mødes med politikere og NGO-repræsentanter og taler med helt almindelige mennesker om deres dagligdag.

Israel/Palæstina optager i disse år mere end nogen anden region den politiske dagsorden på globalt niveau. Her skal vi tale med politiske repræsentanter og folk med en anden verdensforståelse end vores egen. Her sætter vi ansigt på de mennesker, vi hver dag hører om i den globale nyhedsstrøm, men hvis skæbne ligger os uendelig fjernt. Vi vil stå på steder, hvor den jødiske, kristne og muslimske kultur tørner sammen og høre andre tale end dem, der dagligt kommer til orde. Alt sammen på baggrund af en solid introduktion til Mellemøstens historie og den nuværende konflikts internationale betydning. På vores studieturer har vi blandt andre mødt TV2s korrespondent Steffen Jensen, borgmesteren Tahseen abu Slimi i den palæstinensiske landsby Salfit på Vestbredden og Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik. Vi har besøgt den palæstinensiske frihedskæmper Ali Jiddah, der har siddet 17 år i fængsel og i dag bor i det ældgamle Østjerusalem og vi har hørt israelernes officielle syn på konflikten med palæstinenserne og nabolandene, når vi har lagt vejen forbi det israelske udenrigsministerium.

Desuden har vi besøgt druserne i Golanhøjderne, en kibbutz, en palæstinensisk flygtningelejr, en jødisk bosættelse, en palæstinensisk sygeplejerske på et hospital i Ramallah, badet i Det døde Hav, gået op til ørkenborgen Masada, været med tidligere israelske soldater fra organisationen Breaking the Silence hos palæstinensiske familier og meget meget mere.

Vi slutter turerne med at besøge basaren i det ældste Jerusalem. Fra små boder under de gamle hvælvinger strømmer tunge dufte af salver, røgelse og æbletobak ud, og sammen med menneskemylderet og råbene fra sælgere, der falbyder alt fra råt fårekød til de nyeste mobiltelefoner, udgør de et uforglemmeligt sansebombardement. Det er blevet til hæsblæsende uger gennem Mellemøstens smeltedigel af religion, kultur og historie, hvor gammelt og nyt stadig brydes i en fortættet atmosfære af forventning og håb.

 

Politisk perspektiv & USA tager på roadtrip til USAs sydstater

En væsentlig del af at forstå verden er at rejse ud i den. Det er vigtigt at løfte næsen fra de snævre rammer og diskussionerne om naboens sure sokker og få luft under vingerne. Derfor tager vi på studietur til de amerikanske sydstater – for i hovedfaget Politisk perspektiv & USA fylder USA meget; det er klart. Amerikanernes gøren og laden har en stor og afgørende indflydelse på den måde, vi lever vores liv. Tilmed er vi vokset op med amerikansk kultur i film, bøger, forbrugsvarer- og mønstre, så alle danskere har en holdning til USA og amerikanerne – så vi skal selvfølgelig en tur over Atlanten. 

Vi lejer biler og kører fra Atlanta via Nashville til Memphis og tilbage til Atlanta igen. Undervejs oplever vi en afgørende del af den amerikanske kultur og historie, nemlig tiden fra 2. verdenskrig slutter og frem til midten af 1980'erne. I sydstaterne kogte det hele sammen til en stor gryderet af etniske spændinger, geniale musikere og et kraftigt aftryk på eftertidens amerikanske og dermed også europæiske politik. Vi skal tale med en række forskellige mennesker, unge som gamle, studerende, præster og politifolk, der på hver deres måde repræsenterer amerikanerne. Vi skal spørge dem, hvad der gør deres land særligt og vi ender - forhåbentligt - med en forståelse for amerikanernes beslutninger.

 

Musik tager på studietur til Brasilien

På musikhovedfaget tager vi på studietur til Brasilien, hvor vi primært opholder os i Salvador, hovedstaden i delstaten Bahia – en summende metropol med knap 3 millioner indbyggere – beliggende på østkysten ud mod Atlanterhavet i det tropiske klimabælte. Byen var et vigtigt knudepunkt i kolonitiden, og de afrikanske rødder er stadig meget tydelige. Den gamle bydel er med på Unescos liste over verdenskulturarv, og når man går igennem den og overvældes af indtryk – musikken, maden, stemningen, alle duftene – forstår man, at det er et særligt sted.

Brasilien er i det hele taget et land med en enorm rigdom af musik og kultur, som vi kommer til at opleve i mødet med lokale musikere – til koncerter, jamsessions på bl.a. Museu de Arte Moderne, hvor mange af byens bedste musikere mødes og spiller sammen – og ved samba- og capoeira-sammenkomster på gaden eller på stranden. Vi skal besøge spillesteder og opleve både den traditionelle brasilianske samba og den nyere samba-reggae, som især trommegruppen Olodum er meget kendt for - og vi støder uden tvivl også på nogle af de mere moderne stilarter som axé og pagode. Desuden skal vi besøge universitetets musikfakultet, deltage i workshops og selv optræde; enten til jamsession eller på et af de mange lokale musiksteder.

 

Litteratur & Horisont tager til Istanbul

Hvert forår og efterår tager litteraturhovedfaget på studietur til Istanbul, Tyrkiets største by, som er en sand guldgrube for kulturinteresserede. Byen er en kulturel smeltedigel placeret mellem øst og vest, mellem det sekulære og det religiøse og mellem det ultramoderne og det yderst traditionsbundne. På samme gade oplever man ruiner fra byens årtusindlange historie som imperiehovedstad og danser til den lyse morgen på en af verdens smarteste technoklubber. Med en sejltur over Bosporus eller op ad Det gyldne Horn tilbagelægger man ikke bare nogle hundrede meter; man rejser gennem verdener. Fra den hektiske basar til det muslimske refugium, fra det fattige slumkvarter til de hippe kunstgallerier. Intet under at mange af verdens største forfattere gennem tiden – og stadig i dag – er valfartet til denne by for inspiration.

På vores tur skal vi vidt omkring og opleve hele paletten af sanse- og tankeindtryk. Vi skal overvældes af byens svimlende kulturelle fortid, og vi skal udforske dens moderne litteratur- og kunstscene. Vi skal møde yngre forfattere og andre kreative sjæle til snakke om litteratur og kunstnerisk ytringsfrihed. Vi skal tale med politikere og journalister, imamer og ortodokse præster. Vi skal ind i verdens smukkeste moskebyggerier, til fredagsbøn og i helt klassisk, lokal tyrkisk hamam. Vi skal på udflugter ud af byen – til den smukke og historisk meget betydningsfulde Gallipoli-halvø og til det sagnomspundne Troja – og vi skal nyde det enestående tyrkiske køkken og naturligvis smage den berygtede tyrkiske raki, landets nationaldrik, der gør tyrkiske romankarakterer så omtågede.

Hvis jorden var én eneste stat, skulle kejser Napoleon Bonaparte have sagt, ville denne by være dens hovedstad. Her skal vi hen!

 

Design & Innovation tager på Interrail

På designhovedfaget tager vi på Interrail til en række europæiske storbyer - blandt andre Hamborg og Amsterdam. En fyldestgørende beskrivelse kommer snarest. Du er velkommen til at ringe til os, hvis du vil vide mere om turen.

 

Tekstil & Håndværk tager på studietur til Estland

Estland har en lang håndværkstradition og er kendt for blandt andet strik, broderi, vævning, filtning, hørprodukter og trævarer.

Vi bor nogle dage i Tallinn, hvor vi oplever middelalderstemningen i den smukke gamle bydel, som bugner af butikker med estisk kunsthåndværk. Vi ser stedet, hvor sagnet siger at Dannebrog faldt ned fra himlen i år 1219, besøger designmuseet og ser udstillingen med de mange smukke tekstiler.

Vi møder også et byrådsmedlem, der fortæller om Estland nu og i fremtiden; vi går en tur rundt i det hippe Teleskivi- og Kalamajaområde med smukke træhuse og gamle rå industribygninger, som nu er omdannet til moderne caféer og butikker med det bedste design i Estland.

Vi kører med bus rundt i Estland og besøger byerne Tartu, Viljandi, Pärnu, Hapsalu og sejler over til den traditionsrige ø Kihnu, som i århundreder har været styret af kvinder. På øen danser vi med kvinderne i deres flotte folkedragter. De viser os, hvordan de strikker og broderer gaver til blandt andet bryllupper.

I universitetsbyen Tartu besøger vi det helt nye nationalmuseum, som har en stor og flot udstilling af farvestrålende folkedragter. I Viljandi besøger vi Culture of Academi, et uddannelsessted for gamle håndværk. Vi går en tur i Sooma Nationalpark og fornemmer den enestående natur med højmose og skov. I Hapsalu besøger vi blondemuseet, som er fyldt med det fineste strik og garn, og vi går en tur rundt i den smukke by og ser bispeborgen fra Ronja Røverdatter.

 

    Lyder det som noget for dig?

    Ønsker du mere information, om hvad vi kan tilbyde dig, så kan du sende os en uforpligtende besked, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.