Sidefag

Hvert hovedfag kan kombineres med en række sidefag. Sidefag er fag, der er tænkt som supplement til hovedfagene. Det betyder, at der er fag, som er oplagte at vælge, hvis du ønsker at gå mere i dybden indenfor et bestemt fagområde. Du kan også vælge sidefag af ren interesse, uden at det knytter sig til hovedfaget.

Du kan vælge op til 8 forskellige sidefag
Vi har 40 forskellige sidefag. Du kan vælge 4 sidefag ad gangen (plus 2-3 aftenfag) og kombinere dem helt frit. Midtvejs i opholdet er det muligt at skifte sidefag (dermed kan du prøve op til 8 forskellige). Nogle fag kan du vælge i begge perioder, andre ligger kun i den ene periode.

Hovedfagsrelevente sidefag
Hvert hovedfag kan kombineres med en række sidefag. Altså fag, der er tænkt som supplement til hovedfagene. Det betyder, at der er fag, som er oplagte at vælge, hvis du ønsker at gå mere i dybden indenfor et bestemt fagområde. Du kan også vælge sidefag af ren interesse, uden at det knytter sig til hovedfaget.

Størrelsen på sidefag
Vi har 5 sidefagsblokke i skemaet:
Sidefag A på 4,5 time fordelt på mandag formiddag og torsdag formiddag.
Sidefag B på 3,5 time fordelt på onsdag formiddag og torsdag eftermiddag.
Sidefag C på 2,5 time tirsdag eftermiddag.
Sidefag D på 2 timer fredag eftermiddag.
Aftenfag på 1,5 time - disse er frivillige at deltage i.

Kreative sidefag

 • Strik til beklædning

  Der vil blive introduceret til forskellige garntyper, udstyr og teknikker, så faget er for alle der har lyst, også dem der aldrig har strikket før!

  Læs mere
 • Grafisk design

  Du kommer til at prøve kræfter med diverse tryksager som f.eks. plakater, magasiner, foldere og emballage. Men også digitalt design som f.eks. hjemmesider og apps.

  Læs mere
 • Snit!

  Uanset om der er en skovhugger gemt i dig, eller om du aldrig har haft en kniv i hænderne, kan du komme hjem med hjemmegjorte kreationer i friskt træ.

  Læs mere
 • Spind dit garn

  Der bliver mulighed for at afprøve forskellige fibre som for eksempel alpaka, kamel, silke, tencel og bomuld. Er du fiks på fingerne, kommer du også til at spinde dit eget Artyarn, som er flerfarvet garn med masser af struktur. 

  Læs mere
 • Croquis

  Vi vil helt sikkert få skærpet både iagttagelsesevnen og øjemålet samt den kreative sans i faget, som også vil bære præg af at være en workshop, hvor gode ideer og indfald kan afprøves.

  Læs mere
 • Upcycle

  Trash is treasure. I hvert fald i dette fag. 

  Læs mere
 • Tryk på!

  Tryk på! er et fag, hvor vi sætter fokus på analoge printteknikker.

  Læs mere
 • Mørkekammeret

  I Mørkekammeret skal vi fremstille vores egne fotografier – håndlavede helt fra bunden.

  Læs mere
 • Keramisk formgivning

  I dette fag vil du få en grundig introduktion til forskellige keramiske teknikker som fx plade-, pølse-, modellerings- samt drejeteknik og derved lære om lerets muligheder og begrænsninger.

  Læs mere
 • Typografi & Magasin

  Typografi & Magasin har primært fokus på de trykte medier. Du kommer til at arbejde inden for forskellige grafiske designdiscipliner, som fx plakater, magasiner, zines, logodesign, kampagner og emballage.

  Læs mere
 • Tegning & Croquis

  Vi skal afprøve forskellige tegneteknikker og materialer som blyant, farver, kul, kridt og flydende tusch, og gennem individuel vejledning arbejder vi netop derfra, hvor du står, og udvikler din personlige streg.

  Læs mere
 • Garn og glødende pinde

  I Garn og glødende pinde bliver der sat turbo på strikkepinde og hæklenål.

  Læs mere

Boglige sidefag

 • Filosofi

  I filosofi skal vi sammen bevæge os langt længere ud, end vi hver især kan bunde, når vi konfronterer de store spørgsmål, men forsøge at redde os i land vha. filosofiske tekster samt egne erfaringer og perspektiver.

  Læs mere
 • Grammatik for nørder

  Faget er en ideel mulighed både for dig, der i tidernes morgen blev tabt bag kommavognen, og for dig, der gerne vil dykke længere ned i sprogets labyrintiske gange.

  Læs mere
 • Ildsjæle

  Sammen forsøger vi at fremkalde og forstå nogle af dem - og andre fyrtårne, ikoner og ildsjæle. Vi vil belyse, hvilke spor de har sat sig – og hvad vi kan bruge dem til i dag.

  Læs mere
 • Mellemøstlige stemmer

  Mellemøstlige stemmer er et fag, hvor vi får en smagsprøve på litteratur, kunst og tænkning, som vi ellers sjældent møder. Vi læser både ældre og nyere forfattere, ser og analyserer film og billedkunst, diskuterer filosofi og fortæller gamle sagn og myter.

  Læs mere
 • Vestens helte og skurke

  Hvad har Donald Trump, Madonna, Harry Potter, Jimmy Hendrix, Ernst Hemingway, Andy Warhol, Hitler, David Beckham, Winston Churchill, Beyoncé og Michael Jackson til fælles? De er alle sammen enten helte eller skurke.

  Læs mere
 • Kunstforståelse

  Vi skal se på kunstens skiftende rolle gennem historien, lige fra de først kendte hulemalerier over renæssancens arkitektur og maleri til den moderne abstrakte kunst og samtidskunsten.

  Læs mere
 • Ny dansk litteratur

  Kan en forfatter skrive om alt? Kan litteraturen skabe politisk forandring her i andedammen anno 2020 – og skal den i det hele taget kunne det? Kan den redde os fra jordens undergang? Det og meget mere skal vi snakke om i vores lille læseklub.

  Læs mere
 • Livtag med tidsånden

  Det kan godt være, at man med sikkerhed ved, at tidsånden er lige der; at den er til stede. Men idet man forsøger at indfange, udpege eller gribe efter den, vil den i samme øjeblik fordufte. Det skyldes åndens væsen: Den er æterisk og giver sig derfor aldrig direkte til kende.  

  Læs mere
 • Sure, gamle, hvide mænd

  I det litterære og filosofiske fag “Sure gamle hvide mænd” tager vi de højtråbende herrer på ordet og prøver at forstå de verdensbilleder, der gennem tiden har møbleret kulturkonservatismen.

  Læs mere
 • De store russere 

  Rusland og russisk kultur kan for os virke både mystisk, frygtindgydende og imponerende. Men hvor vi typisk hører om alle vores politiske modsætninger, tilbyder den russiske litteratur en anden indgangsvinkel til vores store nabo i øst. Der er gode grunde til, at vi bliver ved med at genudgive og nyoversætte de russiske klassikere.

  Læs mere
 • Værk

  Konceptet om faget er ganske enkelt, at der bliver valgt enten et enkelt eller flere værk(er) fra faglitteraturens og nonfiktionens hylder, som vi skal bruge et helt undervisningsforløb på at gennemgå med hinanden, når vi mødes til undervisningen – ligesom en studiekreds. 

  Læs mere
 • Tro & Tvivl

  Det er et fag, hvor ordet er frit, og diskussionen er i højsædet, og du derfor har mulighed for at byde ind med din egen livsanskuelse, og det der giver dit liv mening.

  Læs mere
 • Skriveværksted

  Uanset om du går med en forfatter, essayist, journalist eller litteraturforsker i maven, eller om du bare gerne vil udvide dine skriftlige kunnen, så er det her, du kan omsætte din skrivelyst ved at læse og blive læst.

  Læs mere

Musikalske sidefag

 • Musikforståelse

  Faget er kun “teoretisk/analytisk” i det omfang, at du bliver introduceret for et vist nørdet ordforråd mht. at beskrive musik, da vi skal sætte ord på, hvad vi hører og mærker i vores jagt på en dybere forståelse af musik.

  Læs mere
 • Vokalensemble

  Det store kor torsdag aften er sjovt og hyggeligt - men du synes måske det er lidt for nemt, eller at der er for lidt mulighed for at shine når man er så mange. Eller også er der simpelthen stadig ikke nok kor i dit liv.

  Læs mere
 • Verdensmusik & Percussion 

  Undervejs undersøger vi, hvor og hvordan “verdensmusikken” bliver brugt i dag, og hvordan den har videreudviklet sig i takt med tiden og lokale musiktraditioner i verden. 

  Læs mere
 • Brugsklaver

  Det er en blanding af teori og praksis, hvor du får mulighed for ikke bare at øve noget klaverspil frem mod et mål, men få en indsigt i musikteori som kan anvendes på andre instrumenter.

  Læs mere
 • Sang- og stemmetræning

  Vi arbejder med kroppen som instrument og prøver kræfter med en masse forskellige teknikker. Hvordan synger man eksempelvis som operasanger og hvordan kan det bruges, hvis man skal fyre en popsang af som den helt store diva?

  Læs mere
 • Band

  Har du altid godt kunne tænke dig at fyre den af på en scene eller har du bare været lidt misundelig på de der gutter med en guitartaske på ryggen? Her er din chance!

  Læs mere

Diverse sidefag

 • TV-fortælling

  På faget lærer du at stille skarpt på den gode fortælling, uanset om vi producerer nyhedsindslag, minidokumentarer, kampagner, live-tv eller informationsvideoer.

  Læs mere
 • SkakMania

  I SkakMania skal vi lære åbninger, nørde slutspil, gennemgå de udødelige partier og frem for alt spille en masse skak.

  Læs mere
 • Løb for livet

  Vi kommer til at løbe både kort og hurtigt, langt og langsomt - men altid i eget tempo.

  Læs mere
 • Filmforståelse

  Her kan du møde både Casablancas klassiske fortællekunst og Cassavetes vilje til at genopfinde alt, når vi sammen bliver klogere på en kunstform, vi som børn af vores tid er født til at elske.

  Læs mere
 • Det legende menneske

  Vi skal lege kendte lege, men også opfinde nye lege. Det kan være sanglege, selskabslege, rollespil, idrætslege, quizzer eller brætspil.

  Læs mere
 • Sauna-salonen

  Sauna-salonen er et fag, hvor vinterbadning er omdrejningspunktet. Hver uge drager vi mod Jels Søbad til en kold dukkert, hvorefter vi nyder godt af den skønne sauna med udsigt ud over søen.

  Læs mere
 • “Terningerne er kastet” – brætspilsdesign

  At lave et spil er at skabe et lille univers komplet med egne bevægelseslove, tidsbegreb og fortællinger. Det er denne skabende proces, der står centralt i “Terningerne er kastet”, hvor vi skal designe vores egne brætspil fra bunden.

  Læs mere
 • Ej blot til lyst

  Med dette fag får du indblik i dramatik som en overset litterær genre, og du får prøvet dig selv af; det kan være befriende at spille en anden end sig selv for en stund.

  Læs mere
 • Det levende køkken

  Vi skal lære om forskellige mikroorganismer og bakteriekulturer, så vi ved præcis, hvad vi gør, når vi sætter en kimchi, kombucha eller surdej over.  

  Læs mere
 • Kan det komposteres? 

  Faget er ikke blot 20'ernes pendant til "kan det paneres?" Det er eksperimentarium for alt det, vi smider ud, og alt det, vi synes, lugter grimt.

  Læs mere
 • Længere ud på landet 

  Vi hopper på cyklen, medbringer kaffe og glider gennem de sønderjyske landskaber, bliver klogere på landsdelens historie og går på jagt efter de mange lokale anekdoter og røverhistorier, som denne egn er så rig på. 

  Læs mere
 • Hekseri

  I dette fag skal vi beskæftige os med shamanisme og magi i praksis - vi skal hekse. Det lyder måske småtosset? Vi kan næppe trylle nogen om til en frø, men vi skal undersøge og afprøve hvad magi i virkeligheden kan være, og hvordan det fungerer. Det bliver megasjovt og ikke spor satanisk. 

  Læs mere
 • Vi skal gå solen op, og vi skal gå solen ned. Vi skal gå egne veje, og vi skal gå i fælles trav. Vi skal gå i mørke med levende lys og på skovbunden med bare fødder for at mærke jorden under os. Vi skal gå i stilhed og til musik, i vild natur og blandt kornmarker.

  Læs mere
 • Revy

  Ordet ’revy’ betyder ”gensyn” eller ”gennemgang”, og ligesom med din tantes eller onkels hjemmestrikkede lejlighedssang til konfirmationen eller fødselsdagen så skal vi også på Revy forsøge at indramme alle de dejlige minder og særlige stunder, som vi kommer til at dele med hinanden på højskolen. Lidt som en art visedagbog

  Læs mere
 • Boldspil

  Spil, energi og masser af sved! Der er plads til alle, uanset hvor meget boldspasser du føler dig.

  Læs mere
 • Fuldt Flor Festival

  Vil du være med til at skabe en festival helt fra bunden og sætte dit præg på en weekend som jeres hold vil kigge tilbage på, som en af de bedste stunder, når opholdet er slut?

  Læs mere