Tro, håb og kærlighed

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand. mag. i historie og filosofi
Billede af Mette Geil

Mette Geil

Præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.

21. juni - 27. juni

“Så bliver da tro, håb og kærlighed. Men størst er kærligheden”.

… hvad svagt vi kun skimter, mens øjet er blåt,
det lever dog i os, det føler vi godt:
Mit land, siger Livet, er Himmel og jord,
hvor kærlighed bor.
Grundtvig: “Jeg kender et land”, Højskolesangbogen nr. 52

”Så bliver da tro, håb og kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.” Sådan skrev Paulus, og siden har mennesker til alle tider kredset omkring og kæmpet med de tre begreber. Vi vil så gerne, at troen, håbet og kærligheden skal fylde og give mening i vores liv, da de handler om de tre vigtigste relationer i livet: Forholdet til Gud, forholdet til den anden og forholdet til os selv. For 13. år i træk går vi på sporet af de tre – i kunsten, litteraturen, kristendommen og i det offentlige rum. Hvor og hvornår får det fællesskaberne, f.eks. ægteskabet og venskabet, til at hænge sammen, og hvorfor er det indimellem årsag til splittelse og frustration?
Du møder bl.a. forfatteren Knud Romer, der taler ud fra sin roman “Kort over Paradis”. Dr.theol. Ole Jensen fortæller om nødvendigheden af håb.

Portrætfotografen Suste Bonnén holder fotoforedrag under overskriften “Moder, søster, elskte: min kærlighed!”. Det er også Suste Bonnén, der står for sangvalg og -motivation, når vi samles i Rødding Frimenighedskirke til Sang under kirketag, hvor sange og salmer samler sig om tro, håb og kærlighed. Flemming Kloster, præst i London, kommer og sætter tro, håb og kærlighed ind i et aldringsperspektiv.

Historikeren Axel Johnsen sætter fokus på fædrelandskærlighed i tilknytning til 100-året for Genforeningen. Ægteparret Max Rasmussen og Helle Kiel kommer med deres livsfortælling om at få kærlighedsliv og familieliv ramt af Alzheimers, der også kaldes pårørendesygdommen. Max, der har sygdommen, er tidligere DGI-konsulent og et stort legebarn – lege kan han stadig, og det får vi også lov til – at lege midt i alvorstimen. Der er midsommerkoncert i frimenighedskirken, og sankthansaften er der gudstjeneste og bål. Heldagsudflugten går til det flade marsklandskab, hvor intet kan skjules – vi kører gennem Nationalpark Vadehavet, UNESCO Verdensarven, frem til Noldemuseet.

Undervejs i ugen møder vi de sange, den poesi og de tanker, som bedre end noget andet, sætter ord på tro, håb og kærlighed.

Et kursus til hjerte og hoved!

I samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Kursusværter

 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander, cand.mag. i historie og filosofi.

Medvirkende

 • Knud Romer, forfatter, har bl.a. skrevet romanerne ”Den som blinker er bange for døden” (2011) og ”Kort over Paradis” (2018).
 • Doris Ottesen, cand.theol., foredragsholder og forfatter, se www.dorisottesen.dk.
 • Ole Jensen, dr.theol., fængslende, folkelig foredragsholder, der taler jævnt om alt det høje. Bl.a. kendt for bøgerne ”I vækstens vold” (1976), ”Dansk kristendom” (1983) og senest erindringerne ”Og så alligevel” (2019); modtager af N.F.S. Grundtvigs Pris 2017.
 • Duo Askou//Andersen – violinist Hanne Askou og accordeonist Frode Andersen, begge solistklasseuddannede klassiske musikere fra hhv. Det Fynske Musikkonservatorium og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København – har arbejdet intenst sammen siden 2010 og har et aktivt virke i dansk musikliv. se www.askouandersen.dk.
 • Hanne Jul Jakobsen, sognepræst og forfatter.
 • Axel Johnsen, ph.d., afdelingschef, Museum Sønderjylland, bl.a. forfatter til bogen “Grænsen, folket og staten” i anledning af Grænseforeningens 100-års jubilæum i 2020.
 • Ole Caspersen, dyrlæge, har den væsentlige rolle som dyrlægen Johannes i Frelle Petersens film “Onkel” (2019).
 • Nanna Hauge Kristensen, radiodokumentarist og antropolog, har bl.a. produceret radiomontager til DR P1, Radio 24Syv og BBC og vundet flere internationale priser for sin personlige dokumentar “Sommerregn”.
 • Henning Kirk, seniorkonsulent, dr. med., bl.a. forfatter til bogen “Godt nyt om gamle hjerner” (2020) og “En kort guide til et langt liv” (2014), se www.henningkirk.dk.
 • Helle Kiel, lærer, og Max Rasmussen, tidl. idrætskonsulent i DGI. Max har i sit arbejdsliv været optaget af idræt, leg og bevægelse og af at skabe glæde og begejstring i hverdagen. Nu er han blevet ramt af Alzheimers sygdom, der også kaldes de pårørendes sygdom. Parret har en åben tilgang til sygdommen og kæmper sammen for fortsat liv i livet.
 • Flemming Kloster Poulsen, præst ved Den danske Kirke i London, se www.flemmingklosterpoulsen.dk.
 • Suste Bonnén, portrætfotograf, billedhugger og forfatter, se www.sustebonnen.dk.

Søndag den 21. juni
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Programgennemgang v/ Mette Geil.
Kl. 19.30-21.00: “Kort over Paradis. Eller: reddet af kærlighed” v/ Knud Romer.
“Kort over Paradis” handler – ligesom Knus Romers debutroman ”Den der blinker er bange for døden” – om det tabte barndomsland på Falster. Knud Romer tager os med tilbage til det totale illusionsbrud og meningstab: Gennem 70’ernes røde universitet, de kolde 80’ere og 90’ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain i overflod. Og videre i verdens dyreste sko til glamouren i Cannes med Lars von Trier og Björk, for derefter at styrte ned i stofmisbrug, alkoholisme, vanvid og hjemløshed. Side om side med livet på kanten følger vi den amerikanske ven på fronten af den kolde krig i Mellemøsten. Han er søn af en CIA-spion, og også han mister enhver tro i en verden fuld af løgne og overfladiske kulisser, hvor selv ens egne forældre er tomme roller i et aflyttet og overvåget hjem. De to venner mærker begge undergangen, men kærligheden redder den ene, og drømmen om et liv går i opfyldelse.

Mandag den 22. juni
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-12.00: “Tro og lidenskab” v/ Doris Ottesen.
Sigrid Undsets liv (1882-1949) var fra fødsel til død et stort, bevægende drama. Fra barndommens fadertab til ensomme ungdomsår og et vanskeligt ægteskab, skilsmisse, sygdom og store økonomiske forpligtelser og vanskeligheder frem til verdensberømmelse.
Hendes forfatterskab var stort, 33 bøger og flere hundrede artikler er oversat til fremmede sprog over hele verden.
Sigrid Undsets hovedværk er “Kristin Lavransdatter”, udgivet i årene 1920-22. Med dette værk fik hun sit internationale gennembrud. I 1928 modtog hun Nobelprisen.
“Kristin Lavransdatter” foregår i første halvdel af 1300-tallet og handler om storbondedatteren Kristin, hvis bevægede levnedsløb skildres fra vugge til grav. Også af fagfolk er romanen blevet berømmet for sin historiske troværdighed, der kommer til udtryk i de mange præcise detaljer om datidens livsforhold og personernes følelser og adfærd. Romanen rummer desuden stor kvindepsykologisk indsigt og en stærk religiøs glød. Det åndelige univers er den middelalderlige katolicismes, og nogle år efter antog Sigrid Undset da også selv den katolske tro.
For sin indsats for Norge under Anden Verdenskrig blev hun dekoreret bl.a. med det fornemme Storkors av St. Olavs Orden. Men to af hendes tre børn døde før hun selv døde i Lillehammer 67 år gammel, syg og alene.

Kl. 13.00-13.45: Rundvisning v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: “Håbet er lysegrønt – Eller: Håb på svære vilkår” v / Ole Jensen.
Optimisme nærer man ved positive udsigter. Håb er altid håb på trods. Og det er der sandelig brug for. For udsigterne er truende. Alt for længe har vi misbrugt vort naturgrundlag, som om det bare er ressourcer, vi kan bruge løs af. Samtidig holder vi af livets gave – fra jublen ved at holde en nyfødt i favnen til frydelige stunder ved en strandkant eller synet af en havørn på jagt. Men hvordan får denne livsglæde indflydelse på måden, samfundene fungerer på? Det er den grønne dagsordens store spørgsmål. Og det udfordrer håbet som aldrig før. Vi kan ikke bare lukke os inde i en falsk ”forhåbningsboble”. Men vi må heller ikke falde ned i mismod. Vi skal også le og klappe i hænder, danse og være glade i midsommers lyse nætter, er det så end på trods.

Kl. 19:30-21:00: Midsommerkoncert i Rødding Frimenighedskirke med Duo Askou//Andersen.
Violinist Hanne Askou og accordeonist Frode Andersen har som Duo Askou//Andersen skabt et nyt, bredt, afvekslende og alsidigt repertoire. Musikken spænder over mange genrer og over 500 års musikhistorie – fra den tidlige barok og gamle salmer, over folketoner og nordisk folkemusik til nyskreven moderne klassisk musik og tango.

Tirsdag den 23. juni
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-12.00: “Tro, håb og hjem” v/ Hanne Jul Jakobsen.
“Hjem, hjemmere, hjemmest” – det er Benny Andersen, der lærer os, at hjem kan gradbøjes. Men hvor kommer hjemhedsfølelsen fra? Hvad skal der til for at føle sig hjemme? Sognepræst og forfatter Hanne Jul Jakobsen tager os med på opdagelse i forestillingerne om hjem, erfaringerne af hjem og længslen efter at høre hjemme et sted. I sin søgen henter hun forskelligt relevant og godt ned fra den teologiske og antropologiske hylde. Det hele røres sammen på en fond af personlige erfaringer, bibelske referencer, litterære smagsforstærkere og et skvæt af hendes hjemmesyltede ordforråd. Foredraget tager udgangspunkt i hendes bog “Hjemmerørt – om at bebo sit liv”, og hun vil også læse op af nogle af sine ”Hjemmelavede digte”.

Kl. 14.00-16.30: “Tro, håb og grænse. Om sønderjydernes kærlighed til fædrelandet i 100-året for Genforeningen” v/ Axel Johnsen.
Fædrelandskærligheden har aldrig haft et stærkere udtryk end i bestræbelserne for at vinde Sønderjylland tilbage efter det forsmædelige nederlag i 1864. Vi synger om det med Grundtvig i “Kærlighed til fædrelandet”, at “Danmark! Frygt kun ikke! Frygt er ej af kærlighed”, og det er den, der “midt i ragnamørke, skænker lys og liv og styrke!” Kærligheden er simpelthen “Danmarks livslys! Hjertensglæde!” digter Grundtvig. Fædrelandskærligheden, som Grundtvig digter om den, fik den folkelige manifestation i Grænseforeningen, som blev oprettet i 1920 for at støtte danskheden syd for grænsen. Foreningen nåede op på over 250.000 medlemmer. Axel Johnsen har skrevet Grænseforeningens historie i bogen “Grænsen, folket og staten” (2019), hvor han hævder, at der ikke havde været nogen danskhed syd for grænsen, hvis det ikke havde været for Grænseforeningen og den folkelige kærlighed til grænselandet.

Kl. 19.30-21.00: Sankthans – mere end et bål. Aftengudstjeneste i midsommerens og Johannes Døberens tegn i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Vi går syngende ud af kirken. Derefter synger vi flere af midsommersangene i skæret af sankthansbålet på Højskoleengen, som vi sammen med byens borgere samler os omkring.

Onsdag den 24. juni
Heldagstur til marsken, Nationalpark Vadehavet, UNESCO Verdens Naturarv
Kl. 9.00-16.00: På turen ser vi Brøns Kirke, den største landsbykirke i Sønderjylland, kendt for sine imponerende kalkmalerier. I Ballum, Danmarks måske smukkeste landsby, kommer vi helt tæt på Vadehavet, og syd for grænsen besøger vi Noldemuseet (se www.nolde-stiftung.de), hvor der også er mulighed for at gå det sidste stykke frem til museet på stier gennem den flade marsk.

Kl. 19:30: “Onkel” i Rødding Bio.
Vi bliver i marsklandskabet og -mentaliteten, når vi går i Rødding Bio og ser Frelle Petersens priste film ”Onkel” fra 2019. ”Onkel” udspiller sig på en mindre gård i Sønderjylland, men det centrale dilemma mellem forpligtelse og forlystelse er så universelt, at filmen har vundet hovedprisen i Japan på Tokyo International Film Festival. I samtalen efter filmen deltager dyrlæge Ole Caspersen, der i filmen har rollen som netop dyrlæge på den sønderjyske gård.

Torsdag den 25. juni
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-12.00: “Levende lydfortællinger om tro, håb og kærlighed ved livets begyndelse og afslutning” v/ Nanna Hauge Kristensen.
Hvordan skaber man nærværende og sanselige lydfortællinger? Radiodokumentarist og antropolog Nanna Hauge Kristensen vil spille uddrag fra sine radiomontager og fortælle om, hvordan hun bruger lydmediet til at gå tæt på sårbare og eksistentielle emner. Hun vil give sine bud på, hvordan lyd kan formidle levende og intimt – og hvordan man laver billedskabende fortællinger, der bevæger lytteren.

Kl. 14:00-16:30: “Godt nyt om gamle hjerner – hjernens livskarriere og voksenlivets vækstmuligheder” v/ Henning Kirk.
Det gælder om at holde liv i livet hele livet. Læger, psykologer og ældreorganisationer har længe haft fokus på kognitive tab i voksenlivet. I foredraget, og i sin nye bog med samme titel, vil aldringsforsker og læge Henning Kirk ud fra ny hjerneforskning forklare, hvordan vi højt op i årene fortsat kan lære nyt – og huske det, vi allerede har lært. Han vil også fortælle om årsagerne til, at der nu bliver færre personer, der udvikler demenssygdom.

Kl. 19.30-21.00: “Tro, håb og kærlighed – om at holde fast i det gode liv med en alvorlig sygdom som livsledsager” v/ Helle Kiel og Max Rasmussen.
Helle Kiel og Max Rasmussen deler deres livsfortælling om livet med en alvorlig sygdom. Herom skriver de:
hvordan vi bestræber os på at sætte vores livsfokus på det positive og taknemmeligheden
hvordan vi gør drømme til virkelighed
hvordan bevægelse og leg kan forløse god energi
hvordan/hvorfor dialog, åbenhed og ærlighed er en nødvendig faktor
Foredrag og fortælling følges op af samtale – og måske endda også af leg og bevægelse, som fortsat er en stor livskraft for Max, der er blevet ramt af Alzheimers sygdom.

Fredag den 26. juni
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-12.00: “Hvordan man undgår at blive en sur gammel mand/kone?” v/ Flemming Kloster Poulsen.
I dag lever vi længere og er mere aktive end tidligere generationer. I dag er der folk på 60, der starter virksomheder, folk på 70 rejser jorden rundt, folk på 80 går på dating, og i 90-års alderen løber du lige en maraton. Det er en ny tid med nye udfordringer. For samfundet handler det om at lære at se ældre som en kæmpestor ressource. For den enkelte handler det om at blive ældre uden at bekymre sig og i stedet få mest muligt ud af tiden. Så altså: Hvordan undgår man at blive en sur gammel mand/kone – og i stedet få mest muligt ud af hele det mangfoldige, farlige og vidunderlige liv? Med fortællinger fra international forskning, litteratur og dagens avis.

Kl. 14.00-16.00: “Moder, søster, elskte: min kærlighed. Portrætter af tro, håb og kærlighed” v/ Suste Bonnén
Om Susten Bonnéns portrætarbejde og -kunst skriver Suzanne Brøgger: “Jo, Suste klæder os af, men vi kan roligt lægge brillerne til side, for vi er i hendes frie hænder og kan stole blindt på – det forrygende.”
Suste Bonnén fremkalder liv alle de steder, hun sætter sine øjne, og er det ikke kunstens ypperste formål – at være livsfremkaldende? At kaste sit blik på et par formfuldendte læber eller en lækker lårmuskel er hendes mindste kunst. Den største er at se det skønne, hvor det ellers ikke ses, at give liv til det endnu ikke synlige og derved gøre en skjult sandhed levende. Det er en godhed, og det er en kunst.

Kl. 16.30-17.30: Sang under kirketag i Rødding Frimenighedskirke.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med. Suste Bonnén udvælger og motiverer sange under overskriften “Se, nu stiger solen”.
I fyraftensstunden er der forfriskninger i præstegårdshaven.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag. Mulighed for aftentur, mens solen går ned i vest. Derefter ostebord og aftensange.

Lørdag den 27. juni
Kl. 9.00: Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.075 kr. på dobbeltværelse uden bad

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse) og 5.575 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.