Tro, håb og kærlighed

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Mette Geil

Mette Geil

Præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.

27. juni - 3. juli

“Så bliver da tro, håb og kærlighed. Men størst er kærligheden”.

”Så bliver da tro, håb og kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.” Sådan skrev Paulus, og siden har mennesker til alle tider kredset omkring og kæmpet med de tre begreber. Vi vil så gerne, at troen, håbet og kærligheden skal fylde og give mening i vores liv.

Troen, håbet og kærligheden handler om de tre vigtigste relationer i livet: Forholdet til Gud, forholdet til den anden og forholdet til os selv. Vi går på sporet af de tre – i kunsten, i litteraturen, i kristendommen og i det offentlige rum. Hvor og hvornår får det fællesskaberne, f.eks. ægteskabet og venskabet, til at hænge sammen, og hvorfor er det indimellem årsag til splittelse og frustration?

Et kursus til hjerte og hoved!

Kurset er tilrettelagt i samarbejde med Kristeligt Dagblad og Rødding Frimenighed.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusværter

 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander, cand.mag. i historie og filosofi. 

 

Medvirkende

 • Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift.
 • Per Schultz Jørgensen, professor, dr.phil.
 • Svens Åge Madsen, forfatter, se www.svendaagemadsen.dk.
 • Mikkel Crone trio – bestående af Mikkel Crone Nielsen, musiker og sangskriver, Poul Amaliel, percussion og trommer, og Theis Juul Langlands, klaver, harmonika m.m.
 • Finn Tarpgaard, tidl. efterskoleforstander, nu ledelsescoach og foredragsholder, se www.finntarpgaard.dk.
 • Klaus Lynggaard, forfatter, digter, musikkritiker, tilknyttet Weekendavisen, se www.klauslynggaard.dk.
 • Laura Brodersen, Gram Slot, se www.gramslot.dk.
 • Else Mathiassen, fortæller, danser og foredragsholder, se  www.elsemathiassen.dk.
 • Mette Bock, cand.scient.pol. og mag.art., stud.theol., tidl. kultur- og kirkeminister.
 • Lisbet Christoffersen, cand.jur., ph.d., og professor ved RUC, kirkeretsekspert.
 • Inger Abildgaard, forfatter, madekspert. 
 • Anna Kolind, medlem af Grundtvigsk Forums styrelse og tidl. formand for Efterskoleforeningen.

Søndag den 27. juni

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen og Mette Geil.

Kl. 19.30-21.00: ”Sprækker af håb” v/ Henrik Stubkjær.

Leonard Cohen synger: “There is a crack, a crack in everything/That’s how the light gets in.” Det er de sprækker, hvor lyset trænger ind, det handler om, når vi skal høre om FN’s verdensmål – om hvordan lyset og andre gode ting kommer ind i verden og menneskers liv – med håb.

Mandag den 28. juni

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Den moderne familie – i lyst og nød” v/ Per Schultz Jørgensen.

Tallene taler for sig selv, flere og flere vælger at leve alene, og halvdelen af alle ægteskaber bliver opløst. Samtidig har samlivseksperter og datingtjenester kronede dage. Er familien i krise? Per Schultz Jørgensens svar er, at vi skal se familien i lyset af det moderne opbrudssamfund og den enorme individualisering, som præger samfundet. Vi er på vej ind i en familieform, der nok er baseret på parforhold, men med symmetriske roller. En forhandlingsfamilie med vægt på kærlighed og lykke, men også en sårbar familie. For børnene kan familien i værste fald blive et løst netværk. Men er familien stærk, kan den noget med struktur og nærhed, der lægger vægt på fællesskabet og opdragelsen. Her kan børnene tilegne sig den nødvendige robusthed. Om familien er i krise, er et langt stykke hen ad vejen op til os selv.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”At fortælle menneskene. Og om evnen til at lytte”. Forfattermøde med Svend Åge Madsen – og med forfatterens egne ord: ”Det er en forvirret tid og en forvirret verden. Ved du hvorfor? Fordi ingen gider lytte mere. Ingen har tid til at lytte længere. Derfor får man aldrig styr på sig selv, fordi man aldrig får fortalt sit liv. Det tager nemlig lang tid, man må prøve sig frem, indtil ens liv tager sin rette form. Hvis man ikke får tid og lejlighed til det, bliver det hele usammenhængende, uforarbejdet, uforståeligt. Lyt – og der vokser eventyr ud af os alle sammen. 

I gamle dage kunne man sætte sig og fortælle sit liv i løbet af aftenen og have taknemmelige, opmærksomme tilhørere. Også selv om man ikke mestrede sin egen fortælling. Nu om dage må de mest splittede mennesker i stedet for betale en fremmed for at lytte.

Kl. 19.30-21.00: Midsommerkoncert i Frimenighedskirken med Mikkel Crone trio.

Musikalsk befinder vi os i spændingsfeltet mellem roots, singer-songwriter og folkemusik, alt sammen med iørefaldende melodier som den røde tråd. 

Mikkel Crone, der har sit daglige virke som præst i Ryslinge på Fyn, udgav i 2018 EP’en ”Arnakke”. Sangene kredser om liv og død, erindring og glemsel, lys og mørke, om hjemløshed og den helt basale længsel efter at finde hjem. Theis Juul Langlands står med benene solidt plantet i den nye bølge af dansk folkemusik, og Poul Amaliel har baggrund i den alternative rock. Poul Amaliel har bl.a. været medlem af “New Politics”, men udgiver og turnerer i disse år med sit eget soloprojekt. 

Tirsdag den 29. juni

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Kamp og kærlighed!” Om Chr. Ulrik Hansen og kampen for frihed v/ Finn Tarpgaard.

Et foredrag om mod og handlekraft i en svær tid, hvor magten i Europa lå hos nazismen. Nazismen regerede i Danmark, og ondskab og løgn var en del af forsøget på at holde fast i magten. Chr. Ulrik Hansen var ung student under krigen, men blev en betydningsfuld leder af modstandsgrupper, som forsøgte at spænde ben for nazismens magtudøvelse. Det krævede mod og viljestyrke og ikke mindst en stærk tro på, hvad der virkelig betyder noget – og så kæmpe for det. Han var parat til ”at sætte livet ind for sandheden”.

Chr. Ulrik Hansen var belæst inden for både historie, religion og filosofi, men var samtidig den praktiske og handlingsprægede. Derfor følger vi ham både i hans svære overvejelser over, hvilken vej han skulle vælge i livet og i hans livsfarlige opgaver som modstandsmand.

Chr. Ulrik Hansen var en lederfigur, som havde stor betydning for sine kammerater. Efter tilfangetagelsen forsøger de at befri ham, hvilket mislykkes. I celle 2 i Vestre fængsel bliver han dømt til døden. Hans afskedsbreve er nogle af de stærkeste og mest tænksomme breve, vi har fra den tid. Historien om Christian Ulrik Hansen lader os møde et menneske i kampen for sandhed, retfærdighed og kærlighed – uden at hade sine modstandere.

Kl. 14.00-16.30: ”I Kim Larsens ånd” v/ Klaus Lynggaard.

Kim Larsen sang sig ind i danskernes hjerter, og hjalp sang og samtale om tro, håb og kærlighed på gled. Danskerne samlede sig på tværs af alt i forbindelse med troubadourens død – han kunne nu være fyldt 75 år, og det markeres bl.a. med Klaus Lynggaards bog: “Værsgo! Den ultimative guide til Kim Larsens plader”. Vi vil med Klaus Lynggaard glæde os over Kim Larsens gave til det danske folk!

Kl. 19.30-21.00: ”Som i himlen”. Vi går i Rødding Bio og ser den svenske Oscar-nominerede film fra 2004 af Kay Pollak.

Filmen handler om den internationalt berømte dirigent Daniel og hans livsdrøm. Eller: den handler om et lille samfund i det nordlige Sverige og viser det nordsvenske landskab i al sin skønhed. Eller: den handler om en præst, der er bange for livet. Eller: den handler om mennesker og deres forsøg på at leve det liv, de hver især har fået, og om den måde de prøver at være medmennesker for hinanden på. Forskellen på at støtte og at opbygge – eller at nedgøre og ødelægge. Daniel vender tilbage til sin hjemby for at få ro og helse. Han bliver involveret i det stedlige – lidt ubehjælpsomme – kirkekor og i de mennesker, som udgør koret. Og så folder livet sig ud for os i billeder og i en tankevækkende, morsom og nærgående dialog. Filmen viser, at vi har brug for hinanden for at kunne leve livet, uanset hvilken facade vi skjuler os bag – ikke uden paralleller til evangeliet. . Sådan kan det virke, når mennesker giver sig i kast med livet og bruger de talenter, de har fået. Den er betagende. Forslag: Medbring kleenexer. 

Onsdag den 30. juni

Heldagsudflugt til Gram
Kl. 9.00-16.00: Midt i den storslåede sønderjyske natur ligger byen Gram, som hører under Haderslev Kommune. Før kommunalreformen i 2007 var Gram hovedbyen i Gram Kommune. Byen er vokset op omkring Gram Slot fra omkring 1400-tallet med den smukke slotspark som baghave. Da de nuværende ejere Sanne og Svend Brodersen med deres dengang tre børn – nu er der fire – købte og flyttede ind på slottet, havde det stået ubeboet i mange år og var stærkt forfaldent. Nu er det Danmarks største økologiske landbrug. Vi besøger slottet og parken, hvor hele familien er involveret i driften.

Livsdrøm

Laura Brodersen er den ældste i den unge generation på Gram Slot. Laura er landbrugselev på slottet, og hun drømmer stort. Det fortæller hun os om. Vi ser og hører om bedriften, produktionen, virksomheden, visionen, slottet og familien. Og vi ser slotsparken og spiser vores medbragte frokost og får kaffen i den hyggelig café.

Derefter kører vi til Gram Kirke, der tillige med de øvrige ni kirker i det tidligere Frøs Herred er et bærende element i den nye, 110 kilometer lange vandrerute Camino Frøs Herred, som begynder og slutter i Rødding. Vi inviteres til at tage så mange skridt på ruten, som vi orker.
Turledere: Mette Geil og Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: ”Skønheden, længslen og legen” v/ Else Mathiassen.

Højsangen – Sangenes Sang – er en hyldest til kærligheden gennem alle tider. Med recitation, dans, musik og sang føres vi ind i et poetisk, orientalsk univers. ”Salomons Højsang” fra Det Gamle Testamente er en samling af vers, som for flere tusind år siden blev digtet af de stammer, der boede og vandrede mellem Tigris og Eufrat, de syriske bjerge og Nil-deltaet. Det er smukke, sanselige kærlighedsdigte udformet som vekselsang mellem Salomo og Shulamit. Højsangen besynger kvindens og mandens skønhed i kærligheden til hinanden. I overført betydning kan versene også opleves som en hyldest til kærligheden mellem Gud og mennesket. Musikken tager udgangspunkt i den stemningsfulde jødisk-sefardiske tradition, der er inspireret af det orientalske og som knytter tråde tilbage til bibelsk tid. Teksterne fra Højsangen bliver sunget på dansk og hebræisk.

Torsdag den 1. juli

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: “Det tror jeg på.” v/ Mette Bock.

Tro kan flytte bjerge. Men kan bjerge også flytte tro? Den tidligere kirkeminister giver her sit bud på, hvordan troen som livsfundament kan føre både håbet og kærligheden med sig. Vi skal åbne sind og øje for broen mellem evangelium og levet liv i en tid, hvor individualisme og sekularisering kan gøre mennesket ensomt.

Kl. 14.00-16.30:  ”Hvad er det, min Marie!/som gør det, at vi to,/vi tale eller tie,/på færde og i ro,/os føle viet sammen,/som kirken og dens amen,/som præst og menighed!” v/ Lisbet Christoffersen.

Forholdet mellem stat og kirke er blevet sammenlignet med et ægteskab, hvor det knirker i kærligheden, skønt vi med Grundtvig også synger: ”det er at vore munde,/vi våge eller blunde,/dog mødes i et kys”. Her kommer det også til at handle om udfordringer i Folkekirken og om stærke bånd mellem folk og kirke: “Men nu har vi opdaget,/i hjerte-favnetaget/vort liv er fælles lyst!”

Kl. 19.30-21.00: Aftengudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Vi synger bl.a. Johannes Møllehaves “Nåden er din dagligdag”. Tro og håb og kærlighed får vi kun af nåde. Efter gudstjenesten serveres der en kop aftenkaffe i kirkedøren, og der inviteres til aftenvandring på frimenighedens smukke kirkegårdsarealer og i præstegårdshaven.

Fredag den 2. juli

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Mad og kærlighed – fra sagogrød til smoothie” v/ Inger Abildgaard.
En appetitlig fortælling om danskernes omskiftelige kærlighed til mad fra 1940’erne til i dag.

Det siges, at vi bliver, hvad vi spiser. Men hvorfor spiser vi det, vi gør? Og hvorfor elsker vi forskellig mad til forskellige tider? Mad er også en form for kærlighed. Vi taler om livretter og mad vi elsker. Historien om vores mad er samtidig historien om os selv.

Kl. 14.00-16.00: ”Håb for verden og dens folk” v/ Anna Kolind.
Hvordan forestiller du dig det gode liv set i lyset af klimaforandringerne? Hvilke oplevelser eller erfaringer forbinder du med naturen? Hvad får dig til at handle? Hvornår giver forskellige syn på en klimavenlig livsstil en god debat? Hvad skal et demokratisk samfund kunne i en verden, der kræver hurtig handling på klimaområdet? Hvad kunne du tænke dig at ændre?

”Kloden kalder” er titlen på årets samtalekort, som Grundtvigsk Forum står bag. Samtalekortene tager udgangspunkt i 32 spørgsmål om de store, de nære, de svære og de kantede forhold til de faktuelle klimaforandringer, vi står overfor. Der er mange væsentlige samtaler at tage for at blive klogere på hinanden og på, hvordan vi opfatter fællesskaber, samfund, verden – og fremtiden. Efter oplæg er det samtalekortene, der sætter samtalen i spil.

Kl. 16.30-17.30: ”Sang under kirketag” i Rødding Frimenighedskirke v/ Anna Kolind.

“Op, al den ting, som Gud har gjort”. I fyraftensstunden er der forfriskninger i præstegårdshaven. 

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag. Mulighed for aftentur, mens solen går ned i vest. Derefter ostebord og aftensange.

Lørdag den 3. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

5.350 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.850 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER