Skaftevæv

Billede af Sofia Hagström

Sofia Hagström

Væver, underviser i vævning ved Dansk Tekstillaugs kurser i København

20. november - 26. november

Værkstedsugen 2022 – et værkstedskursus. Struktur og leg på væven.

Kurset tager afsæt i den amerikanske professor Marianne Fairbanks’ koncept fra WeavingLab. Konceptet viser forskellige måder at gribe vævning an på med begreber som meditation, rytme, mønster, matematik samt tid. Der bliver også mulighed for at arbejde på det lille væveredskab HelloLoom, som er en god metode til at afprøve et materiale, en struktur eller en farvesammensætning. Redskabet er så lille, at det nemt kan tages med alle vegne og fungere som en slags vævernes skitsebog.

Du sætter din egen skaftevæv op, og du arbejder ved den samme væv hele ugen. Væven bliver sat op i cottolin (bomuld/hør) i trenden, hvorefter man arbejder med forskellige materialer: uld, bomuld og hør. Der lægges op til at lave prøvemateriale til håndklæder, karklude, tørklæder og puder – alt efter hvilket materiale, der kommes på trenden.

Deltagerne vælger selv, hvor meget af WeavingLab-metoderne, man vil lægge i sit prøvemateriale. For dem, der er helt nye i vævning, arbejder vi ud fra væveopskrifter, der er lette at gå til. For de mere erfarne bliver der lagt op til større udfordringer i undersøgelsen af opbinding og mønster.

Du kan læse mere om Marianne Fairbanks’ metoder på hjemmesiden www.weavinglab.com.

Underviser

Sofia Hagström Møller
Væver, underviser i vævning ved Laugets kurser i København og gæstelærer rundt om i Danmark. Sofia er uddannet fra Københavns Designskole. Hun har siden 2018 samarbejdet med Marianne Fairbanks for at gennemføre WeavingLab på Copenhagen Contemporary i København. Læs mere på www.sofiamoller.com.

 

Medvirkende

  • Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Astrid Skibsted, uddannet tekstildesigner fra Designskolen Kolding i 2010. Siden sin afgang har Astrid Skibsted haft eget studio og praksis. Hendes kunstneriske praksis tager afsæt i væven og kommercielle udsmykningsopgaver som messehagelen til Sankt Nicolai Kirke i Kolding og i vikleprøverne, der gennem det seneste årti har skabt et kunstnerisk og videnskabeligt fundament for videreudvikling af vævningen. Læs mere på astridskibsted.dk.
  • Mads Granum Kvintet. En koncert med Mads Granum Kvintet er en rejse ind i et dragende salmeunivers. Repertoiret er kendte nordiske salmer og nye salmer med melodi af Mads Granum udgivet på albummet »Stille eksplosioner«. Mads Granum har med sine fortolkninger af salmer opnået en opsigtsvækkende niche-succes som jazzmusiker.

Søndag den 20. november
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Anja og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Sofia Hagström. Møller.

 

Mandag den 21. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: ”Vikleprøver, idéudvikling og farver” v/ Astrid Skibsted.

 

Tirsdag den 22. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: ”Stille eksplosioner”. Koncert med Mads Granum Kvintet.

 

Onsdag den 23. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

 

Torsdag den 24. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Fredag den 25. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Sofia Hagström.
Kl. 19.00: Afslutningsmiddag.
Kl. 21.00: Fernisering for alle kursister.
Derefter ostebord og festhygge m.m.

 

Lørdag den 26. november
Kl. 9.00: Morgensang. Derefter afrejse.

 

Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Værkstedsugen 2022 på Rødding Højskole har aktiviteter på fire værksteder:

  • Bæredygtige farver. Kursus i plantefarvning.
  • Skaftevæv. Struktur og leg på væven.
  • Sting og strukturer. Frit broderi med masser af personlighed.
  • Strik så det passer.

 

Morgensang, foredrag og udflugter er fælles for de fire hold.

Værkstedsugen 2022 løber parallelt med kurset ”Kunst, kultur og kristendom”. Morgensang, måltider og koncerten tirsdag aften er fælles med dette kursus.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Materialeudgifter
Der må påregnes et mindre materialeforbrug, der betales til underviseren på kurset.

 

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.250 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.750 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER