Så syng da, Danmark – og syng dig glad (UDSOLGT)

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Erik Lindsø

Erik Lindsø

Journalist, foredragsholder og forfatter

28. november - 4. december

Mød Højskolesangbogens sange og historier, forfattere og komponister

Så syng da, Dannark, lad hjertet tale,
thi hjertesproget er vers og sang,
Kai Hoffmann, Højskolesangbogen nr. 179.

For 19. gang siden 1894
Det er ottende gang, vi arrangerer dette kursus, som vi selv i den grad glæder os til at være med på. Vi har i vores mange år i højskolen haft Højskolesangbogen som fast inventar, og vi ved derfor, hvilken uundværlig livsledsager sangen er.
I år glæder vi os særligt, fordi vi har fået en ny udgave af Højskolesangbogen, og præsentationen af den vil selvfølgelig indtage en central plads på kurset. Der er 151 nye sange. 450 sange var også med i forrige udgave. 72 sange har været med, siden første udgave udkom i 1894.

og han har aldrig levet,
som klog på det er blevet,
han først ej havde kær.
Grundtvig. Højskolesangbogen nr. 81.

Sangen er en bestseller
Vi danskere kan bryste os af at have opfundet fællessangen, og måske har vi derfor også verdens største sangskat. Vi er et folk, hvor snart sagt enhver forening, bevægelse eller sammenslutning har sin egen sangbog: Spejderne, friskolerne, pensionisterne, arbejderbevægelsen, DGI osv. Folkelige møder starter og slutter med en sang. Vi har morgensange og aftensange. Vi bruger sangen til at komme godt fra start og til at få rundet ordentligt af.
Højskolesangbogen er Danmarks mest solgte bog. Gennem de seneste 25 år er den solgt i 1 million eksemplarer. Den nye højskolesangbog rundede de første to måneder et rekordhøjt salgstal på over 100.000.

det er lettest at holde et folk i skak
som slet ingen sange har.
Benny Holst, Højskolesangbogen nr. 185.

Hver fugl synger med sit næb
Det er fællessangen, der har lært os, at “hver fugl synger med sit næb,” og det kan nærme sig en fornærmelse mod fællesskabet, hvis vi ikke synger med.
At synge sammen er ikke nogen nødvendighed. Mennesker kan godt eksistere uden at synge, og et samfund kan nok også få hjulene til at løbe rundt uden sang. Men én ting er sikkert: Uden sangen ville både livet og samfundet blive fattigere – og det uanset hvor mange velfærdsgoder, vi plastrer det til med.
At fornemme hverdagen som noget festligt og farverigt, at se det store i det små og løfte sløret for hverdagens små mirakler – det er den fortryllende oplevelse en god sang kan give os.

Se, snefnug ligner noder i en symfoni,
jeg ser himlen over dét, jeg lever i.
Dy Plambeck, Højskolesangbogen nr. 233.

Mød sangens professionelle fortolkere
Vi vil lovsynge sangen. Vi har derfor sammensat et overflødighedshorn for dig, som elsker at synge, holder af de danske sange, og som gerne vil have store musikalske oplevelser med dem.
Du får ikke blot lov til at synge mere end 150 sange i løbet af ugen og lære om sangenes eksistentielle indhold, historier og melodier, men du vil også møde den folkelige sangs professionelle fortolkere: Sønderjysk Pigekor i Løgumkloster Kirke, Isam B. og Anders Greis samt blokfløjtenisten Pia Dahl, der giver koncert på afslutningsaftenen med et potpourri over danske sange.
En eftermiddag kører vi til Ballum, som er sangskriveren Jens Rosendals digterunivers, og vi hører historien om marskens digter og hans betydning for den folkelige sang. Og selvfølgelig skal vi synge hans sange. En anden eftermiddag kører vi til Sdr. Hygum Forsamlingshus for over det sønderjyske kaffebord at høre om den sønderjyske sang og dens betydning for danskhed og sammenhold, da Sønderjylland var under preussisk overherredømme.
Hjemme på højskolen møder du kompetente folk, der fortæller dig om sangene og melodierne. Mød Jesper Moesbøl, der har redigeret Sanghåndbogen. Efterskoleforstander Mette Sanggaard Schultz, der sad i højskolesangbogsudvalget. Sangskriver og sangformidler Per Krøis Kjærsgaard, der står bag elskede sange som “Kære Linedanser” og “Gi’ os lyset tilbage”. Højskoleforstander Simon Lægsgaard, der er ny i Højskolesangbogen. Ligesom forfatter Iben Krogsdal, der debuterer med hele 10 sange. Teolog og salmeekspert Morten Skovsted fortæller om salmernes udvikling i Højskolesangbogen.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi. 
 • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter. Uddannet lærer. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
 • Pia Dahl, cand.pæd., foredragsholder, blokfløjtenist, organist, pianist, dirigent. Se mere på www.plus50.nu.

 

Medvirkende

 • Jesper Moesbøl, cand.mag. i samfundsfag og musik; redaktør af Sanghåndbogen med omtale af samtlige 601 sange i Højskolesangbogen.
 • Mette Sanggaard Schultz, forstander for Ollerup Efterskole for Musik & Sang; medlem af udvalget, der har tilrettelagt Højskolesangbogen. Se mere på www.efterskolefilosoffen.dk.
 • Per Krøis Kjærsgaard, komponist, sangskriver og sangformidler; forstander for Osted Fri- og Efterskole. Se mere på www.sangtimen.dk.
 • Simon Lægsgaard, forstander for Brandbjerg Højskole, cand.theol.; næstformand i Folkehøjskolerne Forening i Danmark; debutant i Højskolesangbogen. 
 • Isam Bachiri, sanger og sangskriver; medlem af hiphoptrioen Outlandish i mere end 20 år; stammer fra Marokko; hyppig fortolker af den danske sangskat; en af ophavsmændene til “Ramadan i København” (Højskolesangbogen nr. 164).
 • Anders Greis, sangskriver, foredragsholder, sanger, retoriker, guitarist og trommeslager; Er med i Højskolesangbogen med én sang; er en af ophavsmændene til “Ramadan i København” (nr. 164); optræder sammen med Isam B.
 • Mette Rasmussen, cand.phil. i musikvidenskab med sidefag i engelsk; kunstnerisk leder af Det Sønderjyske Sangcenter, chefdirigent for Koncertkoret, dirigent for Sønderjysk Pigekor og Drengekor.
 • Sønderjysk Pigekor – koncert i Løgumkloster Kirke.
 • Morten Skovsted, historiker, teolog og sognepræst; står bag netværket Syng Nyt, der arbejder for udbredelsen af nye salmer (www.syngnyt.dk); idémand til Salmedatabasen med hundredvis af nye og gamle salmer (www.salmedatabasen.dk).
 • Marianne Søgaard, sanger, tekstforfatter og komponist; har blandt andet sat melodi til tekster af Ursula Andkjær Olsen, Dy Plambeck, Inger Christensen og til Pia Juuls nye genforeningssang; højskolelærer ved Silkeborg Højskole.
 • Iben Krogsdal, skønlitterær forfatter; ph.d. i religionsvidenskab, uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi; en af tidens flittigste salmedigtere; debuterer i Højskolesangbogen med 10 sange og salmer.
 • Else Kirsten Ehmsen, lærer og pianist; spiller til Jens Rosendals sange i Ballum.
 • Mette Geil, cand.theol.; præst ved Rødding Frimenighedskirke.

Søndag den 28. november
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: “Sangen har lysning”. Introduktion til ugen v/ Erik Lindsø.

Kl. 19.30-21.00: “Så syng da, Danmark”. Højskolesangbogens historie v/ Mads Rykind-Eriksen.
Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 som en markering af foreningsfællesskabet mellem landets højskoler. Den er blevet fornyet 19 gange, så den afspejler det samfund og den tid, den er en del af. Mads Rykind-Eriksen fortæller sangbogens historie, og han sætter fokus på de 72 sange, der har været med siden første udgave. Hvad kendetegner sange, der kan holde som fællessang gennem generationer i 125 år? I de seneste 15 udgaver af Højskolesangbogen har den første sang været “Den signede dag” og den sidste sang “I skovens dybe stille ro”. Det er søjlerne, der omkranser fornyelsen. Hvorfor kan vi ikke undvære dem?

Mandag den 29. november
Kl. 9.00: ”Stemme, sang, klang”. Morgensang v/ Pia Dahl.

Kl. 9.40-11.50: “Tradition og fornyelse”. Introduktion til Højskolesangbogens 19. udgave v/ Jesper Moesbøl.
Jesper Moesbøl har redigeret Sanghåndbogen, der udkom sammen med Højskolesangbogen, og som rummer en omtale af samtlige 601 sange. Jesper Moesbøl har brugt tre år på at læse sangene og spille dem igennem på sit flygel. Han har således et indgående kendskab til den nye højskolesangbog, og han tager os med på en rejse gennem Højskolesangbogens tradition og fornyelse. Der er 151 nye sange. 450 sange var også med i forrige udgave. 72 sange har været med, siden første udgave udkom i 1894. Hvorfor kan nogle sange holde i århundreder? Hvorfor er det nødvendigt med nye sange? Hvad kendetegner en god sang? Jesper Moesbøl tager os med på en syngende rejse gennem Højskolesangbogen.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: “Al sang er lovsang – et værn mod at ligegyldigheden tager magten i livet” v/ Erik Lindsø.
Sange digtes og komponeres på hjertesproget. Hvad kendetegner dette sprog, og hvad kan det udtrykke? Det eneste, vi ikke kan digte om, er ligegyldigheden. Enhver sang gemmer på en kærlighedserklæring til et eller andet, man sætter højt og vil prise: En årstid, et landskab, morgenstunden, den nedgående sol, sproget, fællesskabet, fortiden, der lever i os, og så meget andet. Sange sætter ord på det store i livet, vi ikke selv har ord for. Erik Lindsø fortæller og introducerer sange, der underbygger hans synspunkter.

Kl. 19.30-21.00: ”Højskolesangbogen i livsoplysningens tjeneste” v/ Mette Sanggaard Schultz.
Højskolesangbogen er om nogen højskolernes og efterskolernes bog. Den tjener ikke alene den folkelige fællessang, men dens sange giver poetiske forklaringer på, hvad vi mener med livsoplysning. Højskolesangbogen er de fleste morgensamlingers naturlige udgangspunkt. I foredraget går vi sammen med Mette Sanggaard Schultz på besøg i en række nye og gamle sange, der kan inspirere unge – og hvem der ellers måtte have brug for det – til livsmod og livtag med tilværelsen i verden af i dag. Ikke mindst vil vi gøre os umage med at falde over sange, der i poetiske vendinger taler tidens selvfølgeligheder imod.

Tirsdag den 30. november
Kl. 9.00: ”Grundtvig – på Højskolesangbogens førsteplads”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.40-11.50: “Afmægtigheden sat i sang” v/ Simon Lægsgaard.
Sangforedraget tager i særlig grad afsæt i de nye dele af Højskolesangbogen, der præges af de eksistentielle kriser, som fylder i mange danskeres liv i disse år. Undervejs synges et lille udvalg af de nye sange, og temaerne behandles med humor, udfordring og eftertanke iblandet en del poetisk postyr fra Simon Lægaards egen produktion. Vi kommer bl.a. omkring temaer som miljø- og klimakrise, afmagtsfølelse, eksistentiel kedsomhed og perfekthedskultur. Simon Lægsgaard debuterer med to sange i Højskolesangbogen: “Kaos i mine hjerne” (nr. 168) og “Afmagtssang” (nr. 169).

Kl. 14.00-16.30: “Jeg kan li’ det land, jeg bor i.” Sange om Danmark fra Oehlenschläger til Trille v/ Pia Dahl.
“Jeg kan li’ det land jeg bor i,” sang folkesangeren Trille i 1968 på pladen “Hej søster” med sin guitar. Hendes danmarkssang findes nu som fællessang i Højskolesangbogen (nr. 410), hvor vi synger den oftest omkring klaveret. I Højskolesangbogen er der mere end 100 sange af de 601 sange, der handler om Danmark – dansk natur, dansk sprog, dansk sindelag, dansk identitet osv. Temaet er kendt tilbage fra Oehlenschläger, Grundtvig og Ingemann over Poul Henningsen op til nulevende sangskrivere som Peter A.G. Nielsen fra Gnags og Sys Bjerre. Pia Dahl følger den danske sang om Danmark. Hvad kendetegner disse sange, deres melodier, deres udtryk? Vores land bliver besunget – men hvordan?

Kl. 19.30-21.00: ”Hvorfor er det nu, vi synger?” Ved Per Krøis Kjærsgaard.
Fællessang forandrer, forundrer, forøger og forener. Hvorfor gør den det? I et par skønne timer sammen med komponisten, sangskriveren og sangformidleren Per Krøis Kjærsgaard synger vi os igennem 12 gode grunde til, at fællessang er så fantastisk og tiltrækkende – og vigtigere end nogensinde før. Med lune og glimt i øjet sættes nye og gamle sange fra Højskolesangbogen ind i historisk kontekst og i perspektiv til dagsaktuelle emner. Det hele krydres med gode historier og anekdoter om sangene og de mennesker, der står bag. Per Krøis Kjærsgaard står bag flere kendte og elskede fællessange, bl.a. “Kære Linedanser” (nr.147) og “Gi’ os lyset tilbage” (nr. 218).

Onsdag den 1. december
Kl. 9.00: ”Ingemann – på Højskolesangbogens andenplads”. Morgensang v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-11.50: “Fællessange til en ny tid. En ny generation tager over” v/ Marianne Søgaard.
Kom med ind i komponisten Marianne Søgaards værksted. Hør om tankerne bag de melodier, hun har fået optaget i den 19. udgave af Højskolesangbogen, og om man eventuelt kan spore nye tendenser generelt blandt melodierne i den nye udgave, hvor en ny generation af komponister tager over efter Per Warming, Erling Lindgren, Erik Sommer m.fl., som siden 1980’erne har stået for melodifornyelsen.

En eftermiddag om det sønderjyske kaffebord i ord og kalorier
Kl. 14.00-16.30: Sdr. Hygum Forsamlingshus blev bygget i 1907 som samlingssted for de dansksindede sønderjyder. Her kunne de få lov til at være i fred for de tyske myndigheder; men spiritusbevilling kunne de ikke få. I stedet skabte de det sønderjyske kaffebord. Mads Rykind-Eriksen fortæller historien om sønderjydernes særegne kagetradition, og naturligvis får vi smagsprøver. Pia Dahl introducerer de sange, som var en del af den sønderjyske kamp.

Kl. 19.30-21.00: “I Danmark er jeg født og holder ramadan i København”. Koncert med Isam B. og Anders Greis.
Musikeren Isam B. blev for nogle år siden lovprist for sin storslåede fortolkning af H.C. Andersens “I Danmark er jeg født”. Helt den samme begejstring blev ham ikke til del med sangen “Ramadan i København”. Men begge sange står i Højskolesangbogen og er med på aftenens koncertprogram, hvor Isam B. og guitaristen Anders Greis fortolker danske sange.

Torsdag den 2. december
Kl. 9.00: ”Carl Nielsen – på komponisternes førsteplads”. Morgensang v/ Pia Dahl.

Kl. 9.40-11.50: “Livet er ikke det værste, man har”. Om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.
Benny Andersen og hans makkerskab med Povl Dissing betød i 1970’erne og to årtier frem et nybrud i den folkelige sang. “Svantes viser” bidrog til, at Benny Andersen blev hævet op blandt de få, vi giver betegnelsen nationalskjald. Benny Andersen er en sprogfornyer og en øjenåbner. En unik sprogsans blandet med en hjertevarm humor har givet ham en poetisk særstatus. Foredraget går på opdagelse i Benny Andersens digte og sange – og vi synger nogle af sangene.

Udflugt til sangskriveren Jens Rosendals univers og koncert med Sønderjysk Pigekor i Tønder Kristkirke
Kl. 14.00-22.00: Vi kører til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis gamle, smukke marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. Vi fortsætter hen over marsken og ud til Vadehavet, inden vi ankommer til Ballum Multihus. Her drikker vi kaffe, inden vi overlader scenen til Erik Lindsø, som fortæller om forfatteren Jens Rosendal og hans bidrag til den folkelige sang. Ved klaveret sidder Else Kirsten Ehmsen, som i mange år har akkompagneret Jens Rosendal.
Vi spiser tidlig aftensmad i Ballum, inden turen går videre til Tønder, der ligger som en oase midt i den barske vadehavsnatur.

Kl. 19.30: Koncert med Sønderjysk Pigekor i Tønder Kristkirke. Dirigent: Mette Rasmussen.
Sønderjysk Pigekor blev grundlagt i 1994 og består i dag af ca.150 piger i alderen 3-20 år. Koret har turneret over hele verden og opnået flere fine placeringer ved konkurrencer i ind- og udland. Således er det blevet til vinderprisen ved Sangerdysten i 2007, sølvmedalje i Champions Competition ved World Choir Games i Kina i 2010 og to guldmedaljer ved den internationale Johannes Brahms korkonkurrence i Tyskland i 2017. Koret samarbejder ofte med andre ensembler, f.eks. Folk Baltica Ensemblet, Sankt Annæ Pigekor og bandet Efterklang, ligesom koret flere gange har været booket til koncerter af Kongehuset. Mette Rasmussen har ledet koret siden 1997. Koncertens program viser korets mange sange og klange med hovedvægt på julens sange og salmer.

Fredag den 3. december
Kl. 9.00: “Solen og lærkereden”. Morgensang om Harald Bergstedt v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-11.50: “På himlens tonestige”. Salmerne i Højskolesangbogen v/ Morten Skovsted.
Salmerne har fra begyndelsen fyldt meget i Højskolesangbogen, ikke mindst de folkekære, bibelhistoriske salmer fra Grundtvigs hånd. Disse fylder med tiden mindre og mindre, men salmerne har fortsat stor betydning – også i den nye udgave – og man kan argumentere for, at de på en måde fylder endnu mere end tidligere. I dette foredrag skal vi blive klogere på Højskolesangbogens udvikling, og vi skal se nærmere på, hvilke salmer, der er med i den nye højskolesangbog, og hvad man kan udlede af redaktionsgruppens fravalg og tilvalg. Vi skal naturligvis også synge en masse salmer.

Kl. 14.00-16.00: “I dag skal du leve”. Om at digte v/ Iben Krogsdal.
De sange, vi har sunget gennem livet, bliver næsten altid til et dybt, umisteligt sprog. Iben Krogsdal vil fortælle om sit forhold til Højskolesangbogen og til den danske sangtradition som et særligt indre sprog. Med afsæt i en række sange og salmer i den nye højskolesangbog vil hun indvie os i sit arbejde med at digte videre på traditionen, og undervejs skal vi synge om årets rytme, livets overgange og aldre – og om den gode, gamle jul. Iben Krogsdal debuterer i Højskolesangbogen med 10 sange og salmer.

Kl. 16.30: “Sang under kirketag.” Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og synger med.

Kl. 19.00: Festmiddag og afslutningsaften.
Kl. 21.00: Koncert med blokfløjtenist Pia Dahl, bl.a. med et potpourri over danske sange.

Lørdag den 4. december
9.00: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.400 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse)
5.900 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER