Så syng da, Danmark – og syng dig glad (UDSOLGT)

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Erik Lindsø

Erik Lindsø

Journalist, foredragsholder og forfatter

22. november - 28. november

Mød Højskolesangbogens sange og historier, forfattere om komponister.

Så syng da, Dannark, lad hjertet tale,
thi hjertesproget er vers og sang.
Kai Hoffmann, Højskolesangbogen nr. 162.

Mød den nye Højskolesangbog,
der udkommer den 12. november – med 150 nye sange
Vi kan næsten ikke vente, til vi kan give dig en spritny udgave af Højskolesangbogen i hånden og lade den være afsæt for 10. udgave af kurset ”Så syng da, Danmark”. Den 12. november udkommer den længe ventede 19. udgave af Højskolesangbogen. 134 sange fra den nuværende meget populære 18. udgave udgår, og 150 nye er udvalgt fra en liste, der rummede mere end 3000 sange.

Blandt de nye sange er der flere kvindelige forfattere og komponister end før set. Der er ikke færre salmer end i 18. udgave, tværtimod, men vægten er lagt på nye salmer, og salmer der ikke står i Salmebogen. Der er helt nye sange, som få eller ingen kender. Der er sange, vi kender, men som ikke før har været i Højskolesangbogen, og som nu lanceres som fællessang. En hel del kunstnere fra pop- og rockscenen har fundet plads, blandt andre Anne Linnet og Mads Langer. Ligesom Kim Larsen vil være pænt repræsenteret. Børnesange har fået plads, fx kommer ”Solen er så rød mor” med. Der er givet vis også overraskelser, vi ikke ved noget om, før vi sidder med sangbogen i hånden.

På kurset vil du blive introduceret til den nye udgave af Højskolesangbogen – i særdeleshed de nye sange. Efter hvilke kriterier er sangene udvalgt? Vil vi savne de sange, der er fravalgt? Vil den nye Højskolesangbog kunne opnå sammen popularitet, som den, der nu bliver ’den gamle’, men som med 40.000 solgte eksemplarer om året opnåede at blive Danmarks mest solgte bog? Vi vil også præsentere dig for den nye udgave af Sanghåndbogen, som for første gang får en elektronisk udgave, hvor man kan gå ind og læse om sangene.


Advarsel: Fællessang kan virke stærkt vanedannende!

Det her er simpelthen et kursus, vi har glædet os til at præsentere for dig, og som vi selv i den grad glæder os til at være med på. Vi har i vores mange år i højskolen haft Højskolesangbogen som fast inventar, og vi ved derfor, hvilken uundværlig livsledsager sangen er.
I år glæder vi os særligt, fordi kurset finder sted samtidig med, at den nye Højskolesangbog udkommer, og den vil selvfølgelig indtage en central plads på kurset.
Sangen er et levende væsen. Man går rundt med den som en arvelig hengivenhed – bortset fra, at videnskaben aldrig har kunnet måle den. På samme måde som det er med kærligheden, troen og håbet. Videnskabeligt set eksister det slet ikke – alt det, der skrives sange om.

og han har aldrig levet,
som klog på det er blevet,
han først ej havde kær
Grundtvig. Højskolesangbogen nr. 88.

Sangen er en bestseller
Vi kan som danskere bryste os af at have opfundet fællessangen, og måske er det derfor, vi også har verdens største sangskat. Vi er et folk, hvor snart sagt enhver forening, bevægelse eller sammenslutning har sin egen sangbog: Spejderne, friskolerne, pensionisterne, arbejderbevægelsen, DGI osv. Folkelige møder starter og slutter med en sang. Vi har morgensange og aftensange. Vi bruger sangen til at komme godt fra start med og til at få rundet ordentligt af med.
Vi hører ofte, at det står skidt til med sangen. Men der er aldrig før solgt så mange sangbøger som nu. Højskolesangbogen er gennem de seneste 25 år solgt i 1 million eksemplarer og er hermed Danmarks mest solgte bog.

Det er lettest at holde et folk i skak
som slet ingen sange har
Benny Holst, Højskolesangbogen nr. 168.

Hver fugl synger med sit næb
Det er fællessangen, der har lært os, at “hver fugl synger med sit næb,” og det kan nærme sig en fornærmelse mod fællesskabet, hvis vi ikke synger med – vel vidende, at et enkelt næb en gang imellem gerne må tie stille!
At synge sammen er ikke nogen nødvendighed. Mennesker kan godt eksistere uden at synge, og et samfund kan nok også få hjulene til at løbe rundt uden sang. Men én ting er sikkert: Uden sangen ville både livet og samfundet blive fattigere – og det uanset, hvor mange velfærdsgoder, vi plastrer det til med.
At fornemme hverdagen som noget festligt og farverigt, at se det store i det små og løfte sløret for hverdagens små mirakler – det er den fortryllende oplevelse en god sang kan give os.

Lad det fordybe din andagt, broder,
dit timeglas er i takt med kloder.
Dit sommerblus, som kun stakket blænder,
er ild af altets, der aldrig ender.
Johs. V. Jensen. Højskolesangbogen nr. 317.

Mød sangens professionelle fortolkere
Vi vil med kurset også lovsynge sangen. Vi har derfor sammensat et overflødighedshorn for dig, som elsker at synge, holder af de danske sange, og som gerne vil have store musikalske oplevelser med dem.
Du får ikke blot lov til at synge mere end 100 sange i løbet af ugen og lære om sangenes eksistentielle indhold, historier og melodier, du vil også møde den folkelige sangs professionelle fortolkere: Sønderjysk Pigekor i Riddersalen på Sønderborg Slot og troubadouren Kristian la Cour, der giver koncert på afslutningsaftenen.
Vi tager til Flensborg, hvor Simon Faber fortæller om sangens betydning for det danske mindretal i Sydslesvig. En eftermiddag kører vi til Ballum, som er sangskriveren Jens Rosendals digterunivers, og vi hører historien om marskens digter og hans betydning for den folkelige sang. Og selvfølgelig skal vi synge hans sange. En anden eftermiddag kører vi til Sønder Hygum Forsamlingshus for over det sønderjyske kaffebord at høre om den sønderjyske sang i anledning af 100-året for Genforeningen.
Hjemme på højskolen møder du kompetente folk, der fortæller dig om sangene og melodierne. Vi har selvfølgelig sørget for, at Jørgen Carlsen, formand for sangbogsudvalget, kommer og fortæller om den nye Højskolesangbog. Forfatter Dy Plambeck fra sangbogsudvalget kommer også og sætter fokus på kvinder i sangbogen. Lillian Hjorth-Westh, en af Danmarks største fortællere, fortæller om Tove Ditlevsen, som vi nu endelig kan forvente godt repræsenteret i Højskolesangbogen. Professor Johannes Nørregaard Frandsen fortæller om H.C. Andersen som sangskriver. Rasmus Skov Borring, et ny skud på komponiststammen, holder sangaften. Pia Dahl fortæller om 1800-tallets salmekomponister, og Erik Lindsø fortæller om B.S. Ingemann. En aften går vi til salmesangsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke for også at sætte fokus på salmerne i vores sangtradition.

Sangglade hilsner
Mads Rykind-Eriksen, Pia Dahl og Erik Lindsø.

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, 50 år, forstander på Rødding Højskole og cand.mag. i historie og filosofi. 
 • Erik Lindsø, 66 år, foredragsholder og forfatter. Uddannet lærer. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
 • Pia Dahl, 67 år, cand.pæd., foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent. Se mere på www.plus50.nu

Medvirkende

 • Jørgen Carlsen, idéhistoriker og formand for det udvalg, der tilrettelægger 19. udgave af Højskolesangbogen.
 • Dy Plambeck, forfatter og medlem af det udvalg, der tilrettelægger 19. udgave af Højskolesangbogen.
 • Mette Geil, cand.theol. og præst ved Rødding Frimenighed.
 • Lillian Hjort-West, fortæller, foredragsholder og tidl. forstander for Bornholms Højskole.
 • Simon Faber, markant person i det danske mindretal og i seks år (2011-2017) dansk borgmester i Flensborg – en musikalsk politiker, uddannet cand.mag. i musikvidenskab og tysk fra Aarhus Universitet og efterfølgende chefsekretær for DR’s symfoniorkester. I dag sekretariatsleder for Genforeningen 2020.
 • Johannes Nørregaard Frandsen, professor i litteratur og kulturhistorie, leder af H.C. Andersen Centret i Odense.
 • Mette Rasmussen, cand.mag. i musik og engelsk, kunstnerisk leder af Det Sønderjyske Sangcenter og chefdirigent for Sønderjysk Pigekor og Drengekor, hvor hun dirigerer koncertkoret.
 • Kristian la Cour, troubadour og højskolelærer på Askov Højskole.
 • Else Kirsten Ehmsen, pianist og korleder. Har i mange år optrådt sammen med Jens Rosendal, hvor hun har akkompagneret til hans sange og salmer.
 • Rasmus Skov Borring, pianist og komponist, cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling. Har flere cd-udgivelser bag sig, bl.a. “Livets mærke” med sange af Jens Rosendal.

Søndag den 22. november
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.00: “Med poetisk vingefang.” Introduktion til kurset v/ Erik Lindsø.

Kl. 19.30-21.00: “Danmarks mest solgte bog. Træk af Højskolesangbogens historie” v/ Mads Rykind-Eriksen.
Den første Højskolesangbog udkom i 1894, og vi sidder nu med den spritnye 19. udgave. Mads Rykind-Eriksen fortæller sangbogens historie. Hvorfor har nogle sange været med i samtlige udgaver? Hvorfor er andre sange kun med i en enkelt udgave? Hvad er opskriften på en folkelig sang? Hvorfor er nogle sange ikke gode nok til at komme med, selvom de er populære? Hvad er kvalitetskravet for at komme med i Højskolesangbogen? Svarene illustreres med sange.

Mandag den 23. november
Kl. 9.00: “Stemme, sang og klang.” Morgensang v/ Pia Dahl.
Kl. 9.40-12.00: “Så syng da, Danmark, og lad hjertet tale.” Præsentation af den nye højskolesangbog v/ Jørgen Carlsen.
Danmark har fået en ny udgave af Højskolesangbogen. Den udkommer op til eller samtidig med kurset. Derfor har vi selvfølgelig inviteret formanden for sangbogsudvalget Jørgen Carlsen til at komme og præsentere den og fortælle om arbejdet med den, som har stået på i tre år. 136 sange er udgået. 150 nye er kommet ind. Hvad er så godt ved de tilvalgte sange, at de kan erstatte de fravalgte? Jørgen Carlsen har flere gange sagt, at vi virkelig kan glæde os. Vi har bedt ham dele glæden med os.

Kl. 14.00-16.30: “Kvinderne i højskolesangbogen” v/ Dy Plambeck.
I det kommissorium, sangbogsudvalget har haft som rettesnor, står der, at Højskolesangbogen skal repræsenteres med flere kvindelige forfattere og flere kvindelige komponister. Det får os til at spørge: Skriver kvinder anderledes sange end mænd? Komponerer de anderledes? Beriger det kvindelige univers sangens univers? Politiker og musiker Henrik Marstal har krævet, at andelen af kvindelige bidragydere i Højskolesangbogen “løftes op over pinlighedsgrænsen”, også hvis det koster på kvaliteten. Men skal en god sang skrevet af en mand vige pladsen for en dårligere sang skrevet af en kvinde? Forfatter Dy Plambeck har siddet med i sangbogsudvalget, og hun fortæller om det kvindelige aspekt i den nye højskolesangbog.

Kl. 19.30-20.30: “Derfor bærer blus vi med glæde”. Salmesangsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Tirsdag den 24. november
Kl. 9.00: “Livet er det bedste, vi har.” Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.
Kl. 9.40-12.00: ”Fra pigesind til kvindesind. Om Tove Ditlevsen” v/ Lillian Hjort-Westh.
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind, og den blev fulgt op af 47 udgivelser. Hendes liv bød på fire ægteskaber, fire børn, et misbrug og en kompliceret tilværelse. Det satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte hele sit liv de svages sag. Men angsten for ikke at slå til slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb, psykologisk indsigt. Mange af Tove Ditlevsens digte er sat i musik, og det forlyder, at hun endelig træder frem i Højskolesangbogen med mere end én sang.

Simon Faber på Flensborghus og Sønderjysk Pigekor på Sønderborg Slot
Kl. 13.00-22.00: “En røvet datter dybt begrædt er kommet frelst tilbage”. Sangens betydning i grænselandet v/ Simon Faber.
Vi har sat Simon Faber stævne på Flensborghus. Under kaffen fortæller han om sig selv, og efterfølgende introducerer han en række sange, som knytter sig til krig og fred i grænselandet.
Derefter er der tid til på egen hånd at gå rundt i Flensborg og måske aflægge Istedløven et besøg. Vi spiser middag på Flensborghus. Når maden er indtaget, drager vi mod Sønderborg.

Kl. 20.00: Koncert med Sønderjysk Pigekor i Riddersalen på Sønderborg Slot.
Sønderjysk Pigekor blev grundlagt i 1994 og består i dag af ca. 150 piger i alderen 6-20 år. Koret har turneret over hele verden og opnået flere fine placeringer ved konkurrencer i ind- og udland. Således er det blevet til vinderprisen ved Sangerdysten i 2007, sølvmedalje i Champions’ Competition ved World Choir Games i Kina i 2010 og to guldmedaljer ved den internationale Johannes Brahms korkonkurrence i Tyskland i 2017. Koret samarbejder ofte med andre ensembler, f.eks. Folk Baltica Ensemblet, Sankt Annæ Pigekor og bandet Efterklang, ligesom koret flere gange har været booket til koncerter af Kongehuset. Mette Rasmussen har ledet koret siden 1997. Koncertens program viser korets mange sange og klange. Vi tager hul på decembers glæder med enkelte julemelodier. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Erik Lindsø og Pia Dahl.

Onsdag den 25. november
Kl. 9.00: “Et barn, der er som en fuglevinge.” Morgensang om Halfdan Rasmussen v/ Erik Lindsø.
Kl. 9.40-12.00: “Mere end eventyrdigter. Om H.C. Andersen og den folkelige sang” v/ Johannes Nørregaard Frandsen.
Digtere og forfattere sættes let i bås. Selv H.C. Andersen er sat i bås som eventyrforfatter, hvad han naturligvis er, men han skrev altså også mere end 1000 digte. Blandt disse er mange sangbare, men det er kun meget få, der har fået plads i de danske sang- og salmebøger. I foredraget vil et par af de sange, vi kender så godt, blive gennemgået, ligesom der vil blive tegnet et større billede af H.C. Andersen som en forbløffende moderne kunstner i sin samtid, der også skrev sange.

En eftermiddag om det sønderjyske kaffebord i ord og kalorier
Kl. 14.00-16.30: I 100-året for Genforeningen tager vi til Sønder Hygum forsamlingshus, der i 1907 blev bygget som samlingssted for de dansksindede sønderjyder. Her kunne de få lov til at være i fred for de tyske myndigheder; men spiritusbevilling kunne de ikke få. I stedet skabte de det sønderjyske kaffebord. Erik Lindsø fortæller historien om sønderjydernes eminente kagetradition, og naturligvis får vi smagsprøver. Pia Dahl introducerer de sange, som var en del af den sønderjyske kamp. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Erik Lindsø og Pia Dahl.

Kl. 19.30-21.00: “Sangen har lysning” i Rødding Frimenighedskirke. Et sangforedrag med Rasmus Skov Borring.
Rasmus Skov Borring har de seneste år markeret sig på den folkelige sangs scene som både komponist og formidler, der er optaget af at holde den danske sangskat levende og gøre den tilgængelig for nye generationer. Han inviterer denne aften indenfor i sit arbejde med formidlingen af fællessange, der indeholder både velkendt og nyt materiale, og han sidder selv ved klaveret. Han fortæller om sit værkstedsarbejde med at komponere nye fællessange – der ofte er foregået i samarbejde med forfatter Jens Rosendal, som han har arbejdet sammen med i otte år. Rasmus Skov Borring er 38 år, pianist, komponist, foredragsholder. Han har senest udgivet albummet “Er der steder, hvor sandheden synger?”

Torsdag den 26. november
Kl. 9.00: “Morgenstund har guld i mund.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.40-12.00: “Den lige vej. Kim Larsen som troubadour og livsfortolker” v/ Erik Lindsø.
Da Kim Larsen døde den 30. september 2018 blot 73 år gammel blev der landesorg. Der blev spontant afholdt mere end 50 mindekoncerter rundt om i landet. I ugerne efter hans død var hans sange de mest aflyttede på Spotify. DBU besluttede, at i resten af efterårssæsonen skulle Kim Larsen-sange spilles på samtlige stadions før superligakampe. Ingen andre har som Kim Larsen kunnet samle tre generationer. I Højskolesangbogen har han været repræsenteret med fire sange, og det forlyder, at antallet øges i den nye udgave – og med rette. Kim Larsen er nemlig blevet en del af vores moderne folkesjæl. I foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at den plads indtog han på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synges nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte.

Udflugt til Jens Rosendals univers og Vadehavsoasen Løgumkloster
Kl. 12.45-20.00: Vi kører til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om den store middelalderkirke. Vi fortsætter hen over marsken og ud til Vadehavet, inden vi ankommer til Ballum Multihus. Her drikker vi kaffe, inden vi overlader scenen til Erik Lindsø, som fortæller om forfatteren Jens Rosendal og hans bidrag til den folkelige sang. Ved klaveret sidder Else Kirsten Ehmsen, som i mange år har akkompagneret Jens Rosendal.
Vi spiser tidlig aftensmad i Ballum, inden turen går videre til Løgumkloster, der ligger som en middelalderlig oase midt i den barske Vadehavsnatur. Pia Dahl fortæller om klosteret og kirken, vi ser dormitoriet og synger sange i Kapitelsalen med den enestående akustik. Pia Dahl er konservatorieuddannet blokfløjtenist, og hun giver en minikoncert, før vi kører hjem til højskolen. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Pia Dahl og Erik Lindsø.

Fredag den 27. november
Kl. 9.00: “Barndommens sang”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.40-12.00: “Grundtvig så det Rung’er”. Om Grundtvig og salmesangen og melodierne, der ikke kunne følge med. V/ Pia Dahl.
Grundtvig skrev nye salmer til hver eneste gudstjeneste i Vartov. Produktionen var så stor, at komponisterne ikke kunne følge med. Grundtvig digtede derfor på melodier, han kendte, og gerne nogle, hvor tempoet på salmesangen blev sat op. “Blomstre som en rosengård” blev første gang sunget på “I en kælder sort som kul”, og “Op, dog Zion, ser du ej” på “Jyden, han er stærk og sej”. Komponisten A.P. Berggreen døbte det Vartov-galoppaderne, og det var ikke venligt ment. Henrik Rung derimod var mere begejstret.
Grundtvigs salmer og hans lancering af dem, udfordrede samtidens komponister. Kunne man f.eks. bruge folkemelodistof som fundament for melodier til nye salmer? Diskussionen fik Henrik Rung og A.P. Berggreen til at ryge i totterne på hinanden.
Foredraget fortæller en sjælden historie fra produktionsværkstedet af de 1800-talssalmer, der viste sig så slidstærke, at vi fortsat synger dem – og slet ikke kan undvære dem.

Kl. 14.00-16.00: “Al sang er lovsang – et værn mod at ligegyldigheden tager magten i livet” v/ Erik Lindsø.
Enhver sang gemmer på en kærlighedserklæring til et eller andet, man sætter højt og vil prise: En årstid, et landskab, morgenstunden, den nedgående sol, sproget, fællesskabet, fortiden, der lever i os, og så meget andet. Sange sætter ord på det store i livet, vi ikke selv har ord for. Erik Lindsø fortæller og introducerer sange, der underbygger hans synspunkter.

Kl. 16.30-17.30: “Sang under kirketag” Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi møder op og gør os gældende, så det kan høres!

Kl. 19.00: Festmiddag.
Kl. 21.00-21.45: Viseaften med troubadouren Kristian la Cour.
Vi har inviteret vores kollega fra nabohøjskolen i Askov til at komme på vores festaften. Kristian er visesangens mester, og han tager os med på rundtur i både den danske og den svenske visetradition, samtidig med at han præsenterer sange, han selv har skrevet melodier til.

Lørdag den 28. november
Kl. 9.00: “Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvor ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.075 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.575 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.