Rødding Revival. Tilbage til rødderne (UDSOLGT)

Billede af Kasper Hofer Østergaard

Kasper Hofer Østergaard

Underviser i Design & Innovation
Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance

1. august - 7. august

Højskoleessens. Et ungdomskursus for alle

Seks måneders højskole på seks dage! Rødding Revival er højskole-essens – en uges intens højskoleoplevelse. Vi har samlet de bedste elementer af et langt højskoleophold og øget intensiteten.

Med fire spændende moduler er der noget for enhver smag: Brug dine hænder på “Byg noget stort”, bliv mesterkok på “Mad med Aske”, få fingrene ned i den fotografiske muld på “Red light district” eller bliv klogere på det kunstneriske og filosofiske modul “Afvigernes ABC”. Alle undervisere er ansat på Rødding Højskole.

Rødding Revival er højskole classic med morgensang, foredrag, debat, fest i baren, bålhygge, fællesskab og masser af fællessang.

Genoplev dit højskoleophold eller oplev det for første gang!

Kursusværter

  • Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer; grafisk designer.
  • Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer; musiker og fotograf. 

 

Medvirkende

  • Andreas Ullum Kristensen, højskolelærer og cand.mag. i litteraturvidenskab.
  • Jakob Nielsen, timelærer på Rødding Højskole og BA i litteraturvidenskab og kunsthistorie.
  • Aske Larsen, ernæringsassistent.
  • Anders Boysen, pedel.
  • Gato Negro Trio: Mike Hecchi, Bo Johansen og Michell Boysen.
  • Johan Knud Vad Knudsen, studerer historie.
  • Katrine Bøtker Laursen, studerer medicin.

Program

Lørdag den 1. august
Kl. 14.00-15.00: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 15.00-16.30: Velkomst og icebreaking
Kl. 17.00: BARrolig
Kl. 19.30: Sangtime
Kl. 21.00-22.00: Intimkoncert med Gato Negro Trio
Kl. 22.00: Øl og hygge i biblioteket

Søndag den 2. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00-12.00: Moduler
Kl. 13.00-16.00: Workshop
Kl. 16.00-18.00: Planlægge Tour de Champre på gangene
Kl. 18.00: BARrolig
Kl. 19.00: Aftensmad
Kl. 20.00: Tour de Champre
Kl. 23.00: Fest i baren

Mandag den 3. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00-12.00: Hygge ved Jels sø
Kl. 13.00-16.00: Moduler
Kl. 17.00: BARrolig
Kl. 19.30: Magisk mandag
Kl. 21.30: Sovekoncert

Tirsdag den 4. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00-10.00: Debat
Kl. 10.00-15.00: Livets pensum v/ Georg Bendix
Kl. 17.00: BARrolig
Kl. 19.30: Værkstedsaften
Kl. 21.30: Bålaften

Onsdag den 5. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00-12.00: Moduler
Kl. 13.00-16.00: Workshops
Kl. 17.00: BARrolig
Kl. 19.30: Højskoleaften med hypnoseshow
Kl. 21.30: Udebio

Torsdag den 6. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00-12.00: Moduler
Kl. 13.00-16.00: Moduler
Kl. 17.00-19-00: BARrolig
Kl. 19.00: Festmiddag
Kl. 23.00: Fest i baren

Fredag den 7. august
Kl. 8.30: Morgensang
Kl. 9.00: Farvel kram til dem der skal hjem. Resten sover indtil Elevstævnet starter.

 

Beskrivelser

Grænselandet – mest på cykel

Har du siddet hjemme i din lejlighed hele foråret og ønsket, at tiden snart var til at rejse igen? Så er her muligheden for en tur rundt i Grænselandet – og så endda på cykel!

Hvis du har tændt for tv’et eller læst nyheder i år, så er det næppe gået din næse forbi, at i år markerer 100 året for Sønderjyllands forening med Danmark. Vi skal derfor, i adstadigt tempo, cykle rundt og se både steder, der har haft – og stadig har – betydning i forhold til det Sønderjylland vi kender i dag.

Når først turen går til eksotiske steder som Skibelund Krat, Sønder Hygum og måske endda Skamlingsbanken, så glemmer du alt om fantasierne om at rejse til San Francisco, Singapore og Sydney! Ud i det blå – i en opdateret 2020 version!

Underviser: Jakob Borgensgård

 

Men hvad hvis vi tager fejl?
– et kritisk kig på vores blinde vinkler.

Jojo, vi ved godt, at vi nok ikke har ret i det hele. Vi ved godt, at historien flytter sig, at nutidens sandheder bliver til fremtidens pinlige tilbageblik og at alting ikke var bedre i gamle dage. Hvis man er en lille smule oplyst (og det er vi højskolefolk jo), så er vi bevidste om, at historien ikke peaker hos os.

Alligevel har vi, nutidens reflekterede og selvkritiske borgere, en lang række dogmer, vi slet ikke stiller spørgsmålstegn ved. Vi antager blindt, at vi har fundet den rette formel og sådan kommer fremtiden til at indrette sig. Der er forhold i samfundet, hvis rigtighed – eller afskyelighed – vi tager for givet. Vi diskuterer det ikke, måske fordi det er svært, måske fordi vi har svært ved at se vores blinde vinkler, eller måske fordi det er tabu. Men hvis vi ikke sådan for alvor kigger indad og udfordrer os selv på de ting, vi finder allermest rigtigt, hvordan skal vi så nogensinde forbedre dem? For måske tager vi fejl.

I dette modul skal vi diskutere vores dogmer, vedtagne sandheder og blinde vinkler. Ikke for at være irriterende eller polemiske (ok, også det, men lidt), men for at komme ud af kassen og gøre hele skidtet til et bedre sted. Er et offentligt sundhedssystem vejen frem? Ødelægger uddannelse i virkeligheden folk? Er et menneskeliv virkeligt SÅ helligt for os? Og hvad hvis alle mennesker rent faktisk IKKE er skabt lige og nogle racer (eller køn) er dummere og mere uduelige end andre, hvad så? Hvad hvis homoseksualitet, transkønnethed og identitetspolitik faktisk ødelægger vores samfund? And don’t get me started on bæredygtighed, for hulan, dén vil de grine af derude i fremtiden. Hvis, naturligvis, vi egentligt overhovedet findes.

Eller hvad?

Det bliver et modul med teori og debat, med nye tiltag og klassikere fra 12 års undervisning. Det bliver bramfrit og åbent, højtravende, nederdrægtigt – og måske en lille smule rørende. Og det bliver fordomsterapi, fuck du er en nar, det store brætspil, fried chicken og naturligvis country music, fordi der peaker historien så alligevel.

Underviser: Jens Horstmann

 

Byg noget stort

Sammen kan vi skabe noget stort. Sammen kan vi lære at bruge vores hænder. Sammen bygger vi et shelter! Vi skal udtænke og designe en udendørs soveplads, som vi selv skal bygge og måske endda indvie. Undervejs vil skolens pedel og designlærer dele ud af viden om træsorter, værktøj og håndværk. Vi arbejder både teoretisk og praktisk med byggeprocessen, og målet er klart: Inden ugen er omme, har vi bygget noget stort – et shelter!

Undervisere: Anders Boysen og Kasper Hofer Østergaard.

 

Mad med Aske

Der er både røg og damp i køkkenet i uge 32. Aske deler ud af sin viden om kokkerier og selve fødevarerne. Lær om de fem grundsmage (sur, sød, salt, bitter og umami). Hvor smager vi dem henne, og hvad skal det hele til for? Vi skal på denne workshop lave og smage en masse lækker mad. Vi lader grøntsagerne være superstjernen i måltidet. Vi skal tilberede fantastisk lokalt, økologisk kød. Vi nytænker det klassiske smørrebrød og hilser på gamle kendinge. Og vi laver også lidt til den søde tand.

Underviser: Aske Larsen.

 

Red light district

Findes der noget mere magisk end … MAGI? Nej vel! Det skulle da lige være, når magien udspiller sig direkte for øjnene af en, og man ovenikøbet selv er skyld i den!

Nej, der er ikke tale om hverken tryllekunst eller skatteunddragelse. Det er derimod MØRKEKAMMERET, det handler om! Selv efter tusindvis af fremkaldelser er der stadig en fornemmelse af magi, når billedet toner frem under det røde lys!

Lyder det som noget for dig? Så slut dig til de smukke, unge, æstetisk bemidlede følgere af mørkets fyrste, lad mørket og det røde lys omklamre dig og lad kunstens muse tage bolig i din sjæl!

Underviser: Michell Smedegaard Boysen.

 

Afvigernes ABC

Så længe der har eksisteret menneskelige fællesskaber, har der været afvigere. Sociale, moralske, seksuelle og fysiske afvigere. Gale, sygelige og forstyrrende outsidere. De er blevet hånet og udstødt, men nu tager vi dem under kærlig behandling. For det er ofte afvigeren, der er vores samfunds bedste spejl, og ofte rummer afvigeren både modstand og oprør. Vi skal se på de vildeste, særeste og klogeste skildringer af den sindssyge, den indsatte, den homoseksuelle og den monstrøse skabning i litteratur, kunst og film, og vi skal diskutere filosofiske og politiske teorier om alt det, der ikke passer ind. Vi skal udfordre os selv, hinanden og vores fælles fordomme og søge svar på nogle af verdens sværeste spørgsmål: Hvorfor har vi mennesker behov for at bure andre mennesker inde og placere folk på galeanstalter? Hvad vil det sige at være normal, og hvorfor er det et problem ikke at være det? Hvorfor kan kun bestemte mennesker blive lykkelige, og findes lykken overhovedet?

Undervisere: Jakob Nielsen og Andreas Ullum Kristensen.

 

Højskoleaften: Hypnoseshow ved Shin Mads Aggerholm

Kan man blive påvirket af alkohol uden at drikke og se ting, som ikke eksisterer? Kan man få folk til at tro, at de kommer fra Mars og hedder Pluto, eller at de er en verdenskendt sanger?

Glæd dig til en interessant, spændende og underholdende aften med et strejf af “det utrolige” – både for dem, som kigger på, og dem, som deltager aktivt i hypnosen.

Tag ja-hatten på og vær forberedt på at få sat gang i lattermusklerne og hjernecellerne.

Shin Mads Aggerholm er til daglig hypnotisør og indehaver af Shin Hypnose.

 

Koncert: Gato Negro Trio

Cubansk og latinsk jazz og folk music er én lang kærlighedshistorie mellem den spanske guitar og den afrikanske tromme.

Gato Negro Trio består af drevne musikere, for hvem det er en passion at formidle denne kulturarv af musik og stilarter på et højt, kunstnerisk niveau.

Et uforfalsket, respektfuldt forhold til den latinske/cubanske sangskat krydret med anmelderroste egen-kompositioner og en live energi uden sidestykke har gjort dem til publikumsfavoritter.

Mike Hecchi: Vokal, guitar og tres cubano.
Bo Johansen: Percussion og kor.
Michell Boysen: Kontrabas og kor.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

2.500 kr på dobbeltværelse uden bad (for medlemmer af elevforening)
2.750 kr. for ikke-medlemmer

(tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse).
3.250 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.