Rødding Revival. Tilbage til rødderne (UDSOLGT)

Billede af Kasper Hofer Østergaard

Kasper Hofer Østergaard

Underviser i Selvforsyning & Jordbrug
Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance

7. august - 13. august

Højskoleessens. Et ungdomskursus for alle

Seks måneders højskole på seks dage! Rødding Revival er en stor højskole-bouillonterning – en uges intens højskoleoplevelse med noget for enhver smag. Vi har samlet de bedste elementer af et langt højskoleophold og øget intensiteten.

Med vores fem spændende moduler er der noget for enhver smag: Brug dine hænder på “Byg noget stort”, kom ud og brug naturen med “Friluftsliv”, bliv mesterkok på “Mad med Aske”, udfold dig kreativt i “Tryk på!”, få fingrene ned i den fotografiske muld på “Red Light District” eller fordyb dig i litteraturens verden med “Højskolelitteratur”. Alle modulværter er enten nuværende eller tidligere undervisere på Rødding Højskole.

Rødding Revival er højskole classic med morgensang, foredrag, debat, magisk mandag, værkstedsaften, intimkoncert, fester, bålhygge, fællesskab og masser af fællessang. Og så skal vi selvfølgelig lytte til Georg Bendix’ vise ord.

Genoplev dit højskoleophold. Eller oplev det for første gang.

Kursusværter

 • Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer.
 • Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer.
 • Clara Ernst, højskolelærer.

Medvirkende

 • Aske Larsen, ernæringsassistent på Rødding Højskole.
 • Lean Pejtersen, Litteraturformidler, oversætter og tidligere litteraturlærer på Rødding Højskole.
 • Tonje Kofod Mortensen – læser til daglig psykologi, er mangeårig spejder, teambuilding-instruktør og mester udi bålmad.
 • Joar Erik Nielsen – historiker og autodidakt friluftsmenneske med speciale i lejrbygning, orientering og snitning.
 • Georg Bendix, teolog og højskolelærer i en menneskealder.
 • Johan Knud Vad Knudsen, medlem af Rødding Højskoles Elevforenings bestyrelse.
 • Katrine Bøtker Laursen, medlem af Rødding Højskoles Elevforenings bestyrelse.
 • Mathias Børsting, medlem af Rødding Højskoles Elevforenings bestyrelse.

Moduler

Mad med Aske
Der er både røg og damp i køkkenet i uge 32. Aske deler ud af sin viden om kokkerier og fødevarer. Lær om de fem grundsmage (sur, sød, salt, bitter og umami) og resten af sanseapparatet. Hvad er smag, og hvad skal det hele til for? Vi skal lave og smage en masse lækker mad. Vi lader grøntsagerne være superstjernen i måltidet. Vi skal tilberede fantastisk lokalt, økologisk kød. Og vi laver også lidt til den søde tand. Vi nørder mad for os selv og serverer nogle af vores lækkerier for hele højskolen. Medbring gerne forklæde.

Underviser: Aske Nygaard Larsen.

Friluftsliv
Frisk luft, blå himmel, lugten af røg, solens stråler på dine bare arme og lyden af gode venners varme latter – alt det og meget mere. På dette modul skal vi nyde den danske sommer i fulde drag. Vi skal lave en lejr, hvor vi kan finde ly for regnbyger, dug og den bagende sol. Vi skal lave et bål, der kan varme os, når mørket falder på og fylde vores maver med lækker mad, når sulten melder sig. Når vi ikke hygger i lejren, skal vi ud i den sønderjyske natur. Der skal vi opleve, lege, bade, fare vild og finde os selv, hinanden og vejen igen.

Undervisere: Joar Erik Nielsen og Tonje Kofod Mortensen. Tonje læser til daglig psykologi, er mangeårig spejder, teambuilding-instruktør og mester udi bålmad. Joar er historiker og autodidakt friluftsmenneske med speciale i lejrbygning, orientering og snitning.

Red Light District
Findes der noget mere magisk end … MAGI? Nej vel? Det skulle da lige være, når magien udspiller sig direkte for øjnene af en – og man ovenikøbet selv er skyld i den. Nej, der er ikke tale om hverken tryllekunst eller skatteunddragelse. Det er derimod MØRKEKAMMERET, det handler om. Selv efter tusindvis af fremkaldelser er der stadig en fornemmelse af magi tilstede, når billedet toner frem under det røde lys. Lyder det som noget for dig? Så slut dig til de smukke, unge, æstetisk bemidlede følgere af mørkets fyrste, lad mørket og det røde lys omklamre dig og lad kunstens muse tage bolig i din sjæl.

Underviser: Michell Smedegaard Boysen.

Tryk på!
Du skal have fuld tryk på hele ugen. På den fede måde. Vi skal tænke spejlvendt, passe på kniven, snakke om lækkert papir og fede farver – og så skal vi have print-optur i skolens trykværksted.
På modulet “Tryk på!” kan du en hel uge lege og eksperimentere med analog print gennem forskellige trykteknikker. Du vil blive introduceret til trykteknikkerne, men har du allerede prøvet at trykke før, skal vi nok finde på nye, fede benspænd. Det handler om at få fingrene ned i sværten og arbejde med dit visuelle udtryk, om det så er abstrakt, illustrativt eller i ord. Når ugen er omme, har du en masse fed kunst med dig hjem. Dresscode: Forklæde eller tøj, som må blive beskidt.

Underviser: Clara Ernst.

Byg noget stort
Sammen kan vi skabe noget stort. Sammen kan vi lære at bruge vores hænder. Sammen bygger vi en hule. Vi skal designe og udtænke en hule, som skal bygges i toppen af et træ i skolens skov. Vi skal tilbage til barndommen og lave den sejeste hule, vi kan forestille os. Undervejs vil skolens designlærer dele ud af viden om træsorter, værktøj og håndværk. Vi arbejder både teoretisk og praktisk med byggeprocessen, og målet er klart: Inden ugen er omme, har vi bygget noget stort – vores helt egen hule.

Underviser: Kasper Hofer Østergaard.

Højskolelitteratur
Eksistensfilosofisk efterklang. Vi ved, at vi får det med hjem fra Rødding Højskole, men hvad er det egentlig? Og hvordan i alverden skal man forstå teksten ”Hvor du sætter din fod/drysser frø af de drømme du driver imod”? I ”Højskolelitteratur” går vi til selve højskolens hellige kilde: det skønne, mystiske og af og til ganske flommede sprog, der omgiver alt som en let dis af filosofi, poesi og historie. Hvad er det, det kan, det særlige højskolesprog? Det skal vi undersøge på egen krop, når vi skal skrive højskolemonologer, højskoledigte og selvfølgelig også vores egne højskolesange, som kan blive sunget fremover på Rødding Højskole. Undervejs skal vi naturligvis læse og tale om god litteratur og gode sangtekster og i de hele taget have det godt.

Undervisere: Lean Pejtersen.

Fællesarrangementer

Foredrag: ”Om at sige ja til friheden vi opnår gennem hinanden” v/ fotograf Jacob Holdt.
Efter lang tid med terrorisme, coronadød, klimaødelæggelse og national indadvendthed er mange plaget af angst og føler, at de har mistet friheden – friheden til at færdes frit, at rejse bæredygtigt og at åbne for verden. Jacob Holdts foredrag handler i ord og billeder om, hvordan vi kan genvinde vores frihed til uden frygt at kaste os ud i medmennesket og al den kærlighed, vi får tilbage i processen – også af dem vi føler os truede af – og dermed skabe friheden til igen trygt og uden frygt at lægge hele verden for vores fødder.

Heldagstur til Flensborg
I år går heldagsturen til Flensborg. Vi skal se nærmere på den historiske og smukke by og besøge nogle af de lokale seværdigheder. Byen er bl.a. kendt for sit spændende rom-eventyr og sin smukke beliggenhed ved Flensborg Fjord.

Kursusprogram

Lørdag den 7. august
Kl. 14.00-15.00: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 15.00-16.30: Velkomst og icebreaking.
Kl. 17.00: BARrolig.
Kl. 19.30: Navnelege.
Kl. 21.00: Sangtime.
Kl. 22.00: Intimkoncert og hygge uden for.

Søndag den 8. august
Kl. 8.30: Morgensang.
Kl. 9.00-11.50: Moduler.
Kl. 14.00-17.00: Workshop.
Kl. 17.00-17.50: Strategimøde.
Kl. 20.00: Frihedsbevægelse.
Kl. 22.00: Fest.

Mandag den 9. august
Kl. 8.30: Morgensang.
Kl. 9.00-11.50: Skovtur og ”Livets pensum” v/ Georg Bendix.
Kl. 14.00-17.00: Moduler.
Kl. 17.00: BARrolig.
Kl. 19.30: Magisk mandag.
Kl. 21.30: Udebio.

Tirsdag den 10. august
Kl. 8.30: Debat.
Kl. 10.00-17.00: Heldagstur til Flensborg.
Kl. 17.00: BARrolig.
Kl. 19.30: Værkstedsaften.
Kl. 21.30: Bålaften.

Onsdag den 11. august
Kl. 8.30: Morgensang.
Kl. 9.00-11.50: Moduler.
Kl. 14.00-17.00: Workshops.
Kl. 17.00: BARrolig.
Kl. 19.30: Højskoleaften v/ Jacob Holdt.
Kl. 21.30: Godnatkoncert.

Torsdag den 12. august
Kl. 8.30: Morgensang.
Kl. 9.00-11.50: Moduler.
Kl. 14.00-16.00: Moduler.
Kl. 17.00-18.30: Fernisering og BARrolig.
Kl. 18.30: Festmiddag.
Kl. 22.00: Livemusik.
Kl. 23.00: Fest.

Fredag den 13. august
Kl. 8.30: Morgensang.
Kl. 9.00: Farvel til dem, der skal hjem. Resten sover, indtil elevstævnet starter.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 2.750 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.000 kr. for enkeltværelse).
3.250 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER