På cykel langs Kongeåen

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi

31. juli - 6. august

Oplev naturen, mød kulturen og hør historien

Kurset er for dig, der gerne vil opleve verden fra en cykel – natur og kultur, kunst og historie. Forstander Mads Rykind-Eriksen pumper cyklen, knapper cykelspænderne og tager cykelhjelmen på for at tage dig med på en unik tohjulstur i det sønderjyske kulturlandskab, som han kender som sin egen bukselomme.
Kongeåen var i 800 år grænsen mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. En naturlig grænse, der med tiden skabte en særlig sønderjysk kultur og en fascinerende historie, som med slaget på Dybbøl Banke i 1864 står mejslet ind i danmarkshistorien og har lagt grunden til vores moderne selvforståelse. Gennem foredrag, fortælling og oplæg – før, under og efter vores ture – får du en grundig indsigt i denne landsdels historie, natur og kultur. Du vil møde lokale personligheder og høre dem fortælle, og du vil se steder, kun få kender til.
Cykelturen gennem landskabet skaber en indre ro og glæde ved at være tæt på naturen. Efter at have cyklet en hel dag skal vi nyde de lange sommeraftener på Rødding Højskole, hvor fortællingerne og snakken begynder, når vi mødes til foredrag og synger fra Højskolesangbogen. Glæd dig til en spændende forfatteraften med Jesper Wung-Sung og en litterær og lyrisk koncert med bandet Rigmor.
Du skal kunne klare at cykle op til 55 km pr. dag. Du skal medbringe en god cykel og en cykelhjelm.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusvært

Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

 

Medvirkende

 • Peter Fredslund, landmand på Hygumgård og næstformand for Sønder Hygums Sogns Lokalhistoriske Forening.
 • Tove Fredslund, landmandskone på Hygumgård.
 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Rikke Holm, forstander for Askov Højskole.
 • Georg Bendix, cand.theol., højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 1960’rne. Han kender om nogen højskolen og området omkring den, og han er en fabelagtig fortæller.
 • Ryon og Lisbeth Petersen, der som tredje generation siden 1945 driver Elmegaarden i Sommersted, der er omdrejningspunktet for både landbrug, gårdbutik, mejeri, forsamlingshus og bondegårdsferie.
 • Erik Lindsø, højskolelærer, forfatter og foredragsholder.
 • Aage Augustinus, cand.mag., foredragsholder og tidl. højskoleforstander.
 • Andreas Ullum, højskolelærer, cand.mag. i litteraturvidenskab.
 • Mette Marie Toftdahl, højskolelærer, mag. i litteraturvidenskab.
 • Rigmor, dansk band dannet i 2018. Deres udgivelser tæller EP’en ”Rebel” fra 2020 og singlerne “Det er lige meget” og “Hvad med dig selv” fra 2021. Hele deres nye album udkommer i foråret 2022. Bandets medlemmer er Sarah Wichmann på vokal og elguitar, Oliver Stewart på guitar, Victor Sousa på bas og Lasse Lykke på trommer og percussion.
 • Jesper Wung-Sung, forfatter til både børne-, unge- og voksenbøger. Udgav i 2021 romanen ”Kvinde set fra ryggen”.
 • Frelle Petersen, filminstruktør og manuskriptforfatter. I 2019 kom filmen ”Onkel”, og i sommeren 2022 følges den op af filmen ”Resten af livet”.

Søndag den 31. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst, gennemgang af programmet og introduktion til området v/ Mads Rykind-Eriksen.

Rødding by
Kl. 19.30-21.00: Vi cykler en kort aftentur rundt i Rødding og får forklaringen på, hvorfor der ligger to kirker lige omkring Rødding Højskole, og hvad det har med fremmedherredømmet 1864-1920 at gøre. Vi ser genforeningsstenen og den store sten på byens kirkegård, der er rejst til minde om de 60 sønderjyder fra sognet, der omkom under Første Verdenskrig. Turen fortsætter ad grusvej gennem bølgende kornmarker og ender på den gamle jernbanesti gennem skoven, hvor ”æ kleinbahn” kørte frem til 1939.

Mandag den 1. august
Hindballe og Gram Slot
Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund”. Morgensang om Benny Andersen v/ Aage Augustinus.
Kl. 9.45-16.00: Første stop er Hindballe, hvor Georg Bendix bor. Her drikker vi formiddagskaffe og hører fortællingen om Gram Slotsby, om storhed og fald, kærlighed og magt, og om den ganske almindelige bondes hverdag.
Vi fortsætter til Gram Slot, der ligger på en lille ø, og hvis rødder går tilbage til 1231. Vi får en rundvisning og hører om slottets historie og om, hvordan Sanne og Svend Brodersen, efter at have købt slottet i 2007, nænsomt har renoveret hovedbygningen og de gamle avlsbygninger. Her er tale om rigtige ildsjæle, der i løbet af ganske få år har skabt en af Sønderjyllands største succeser. Vi hører om de igangværende renoveringsprojekter og om visionerne for stedet. Kaffen indtages i den hyggelige café, der er blevet indrettet i den gamle hestestald, hvor der også er gårdbutik, som sælger alle mulige lækkerier samt kunsthåndværk. Vi slutter besøget af med at vandre 2 km ad den smukke sti langs Gram Å, der slynger sig gennem landskabet, og videre rundt om slotssøen. Distance: ca. 20 km.

Kl. 19.30-21.00: Forfatteraften med Jesper Wung-Sung.
Jesper Wung-Sung er en af Danmarks mest elskede fortællere og mest vidtfavnende forfattere. Siden debuten i 1998 har han skrevet et hav af bøger i stort set alle genrer for børn, unge og voksne og vundet en stribe litteraturpriser. Det store forfatterskab strækker sig fra det hverdagsrealistiske til det fantastiske, og fra det historiske til det selvbiografiske.
Det folkelige gennembrud for det voksne publikum kom i 2017 med den historiske kærlighedsroman ”En anden gren”, som bygger hans egen kinesiske oldefar og danske oldemors historie, og som han modtog De Gyldne Laurbær for. I hans nyeste roman, den meget roste ”Kvinde set fra ryggen”, er det Ida Hammershøi – kvinden, de fleste nok bedst kender som den anonyme, rygvendte skikkelse i maleren og ægtemanden Vilhelm Hammershøis berømte værker – der er i centrum.

 

Tirsdag den 2. august
Kongeåen, Skibelund Krat, Askov Højskole og Sønderskov Hovedgård
Kl. 9.00: ”Morgenstund har guld i mund. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.45-17.30: Vi cykler til Frihedsbroen over Kongeåen, der udgjorde den gamle grænse mellem Kongeriget Danmark og Hertugdømmet Slesvig, og som fra 1864 til 1920 var grænsen mellem Danmark og Tyskland. Broen, der er malet i rød-hvide farver, fører os lige hen til huset Frihed, som den danske storbonde Hans Diderik Kloppenborg fra Københoved byggede i 1870 for ved højtider og andre mærkedage at kunne tage over åen til Danmark og flage med Dannebrog. Længere fremme kommer vi til Skibelund Krat, hvor en lang række mindesten fortæller historien om personer, der kæmpede i forreste række for den sønderjyske sag. Vi fortsætter til Askov Højskole, som i mange år var arnested for dansk kultur- og folkeliv. Her spiser vi frokost i skolens imponerende spisesal og møder forstander Rikke Holm, der fortæller om skolens historie og viser os rundt.
Vi cykler videre til Sønderskov Hovedgård, hører om herregårdens historie og ser det lille museum, der fortæller områdets historie. Efter kaffen, som vi nyder på gårdspladsen med de toppede brosten, lader vi cyklerne stå og vandrer 3 km ad Klosterruten, der løber gennem Jylland, forbi Sønderskov Mølle med aner fra 1500-tallet, og vi fortsætter omkring Møllesøen, igennem kuperet terræn og moselandskab. Distance: ca. 40 km.

Kl. 19.30-21.30: “Resten af livet” – filmaften i Rødding Bio.
Vi ser instruktør Frelle Petersens nyeste film ”Resten af livet”, som har premiere i juli 2022, og som er hans opfølger til den anmelderroste og prisbelønnede ”Onkel” fra 2019. Anden del af Frelle Petersens sønderjyske filmtrilogi er en livsbekræftende familiehistorie, der foregår i og omkring Tønder, tæt på marsken og med det stormende Vesterhav som bagtæppe. Filmen følger Maren og Egon, som lever et stilfærdigt liv med deres to voksne børn i et lille parcelhus. Men tæppet trækkes pludselig væk under dem alle, da familien rammes af en ubærlig tragedie.

 

Onsdag den 3. august
Enderupskov, Årupgård og Sønder Hygum
Kl. 9.00: Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig v/ Mette Geil.

Kl. 9.45-17.30: Vi cykler til Enderupskov og Stensbæk Plantage, der omkranser Gelsådalen. Her møder vi Peter Fredslund, der tager os med rundt i dette særprægede hedelandskab, hvor vi blandt andet ser en række bakkeøer, kaldet klimper, skabt af sandflugt gennem tiderne. Op på cyklen fortsætter vi til Årupgård, hvorfra der i tiden omkring Første Verdenskrig smugledes 400 sønderjyder over Kongeågrænsen til Danmark. Peter Fredslund fortæller historien om den unge kvinde på gården, der organiserede flugten, og tager os efter frokosten videre med til Sønder Hygum.
Pesten, der i 1659 tog 70 % af sognets indbyggere med i graven, den store middelalderkirke, hvor præsten spillede inventaret væk, og forsamlingshuset, hvor der hvert år siden 1920 har været holdt afstemningsfester, fortæller alt sammen om hverdagen, livet og døden gennem århundreder på disse kanter. Vi ender på Peter Fredslunds egen gård, Hygumgård, den gamle herredsfogedgård i Sønder Hygum, som har været i slægtens eje gennem generationer. Vi inviteres indenfor i storstuen, hvor Tove serverer kaffe og kage, inden vi synger fra Højskolesangbogen og ser geværet med bajonet, som Peters oldefar havde med i krigen 1864. Distance: ca. 35 km.

Kl. 19.30-21.00: Lyrisk koncert med Rigmor.
Denne aften samles vi til en musikalsk oplevelse af de helt store, der taler direkte ind i nutidens dansksprogede pop- og rock-musikscene og samtidig er en del af en længere lyriktradition. Rigmor startede ud fra en idé om at sætte musik til tekster af digteren Michael Strunge og blande disse med bandets egne tekster. Fra dem skal vi høre vægtig, postmodernistisk outsiderpoesi tilsat klingende guitarer og en sødmefuld og dog melankolsk vokal, der tydeligt formidler poesien, som er i højsædet. I bandets nye udgivelse fra foråret 2022 tager de et skridt væk fra Strunge og sætter egne ord på samtiden. Efter koncerten vil der være mulighed for at høre nærmere om lyrikken fra bandets sangskrivere.

 

Torsdag den 4. august
Jelssøerne, Jels Voldsted og besøg på Elmegaarden med Danmarks mindste mejeri
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.45-17.30: Vi cykler til Jelssøerne, hvor bøgen spejler sig i vandet. Her stiller vi cyklerne og går en tur rundt i det smukke landskab. Ved Jels Voldsted gør vi holdt og hører historien om, hvordan man herfra i vikingetiden og middelalderen kontrollerede trafikken på den nærliggende Hærvej. Med Jels Voldsted i ryggen og udsigt over søen spiser vi frokost og fortsætter derefter til Elmegaarden i Sommersted, hvor værtsparret Lisbeth og Ryon Petersen tager imod os og fortæller om deres familiegård, hvor de foruden at drive landbrug har eget mejeri, hvis produkter har vakt blandt andet den verdensberømte gourmetrestaurant Nomas interesse, og gårdbutik med mere. Her får vi også kaffe og kage. På vejen hjem følger vi et stykke af Hærvejen, der snor sig igennem Stursbøl Plantage, inden vi igen kommer ud i det åbne landskab med de gule kornmarker. Distance: ca. 53 km.

Kl. 19.30-21.00: “Den sønderjyske hjemstavn på det store lærred” v/ Frelle Petersen.
Instruktøren og manuskriptforfatteren bag ”Resten af livet” Frelle Petersen fortæller om tankerne bag det at skabe universelle dramaer ud af stilfærdige fortællinger fra det sønderjyske. Med den overraskende store succes med ”Onkel” (2019), første del i hans sønderjyske filmtrilogi, har Frelle Petersen cementeret sit navn i den danske filmverden. Trods et meget lille budget gik filmen sin sejsgang over hele landet og vandt både danske og internationale filmpriser. ”Resten af livet”
har haft et anderledes stort budget, men Frelle Petersen har holdt fast i mange af de samme sønderjyske skuespillere og har stadig den sønderjyske dialekt og den særegne sønderjyske humor i centrum. ”Resten af livet” får premiere i juli 2022, og vi oplever således instruktøren midt i filmens modtagelse.

Fredag den 5. august
Horslund Krat, Ribe og Ribe Kunstmuseum
Kl. 9.00: ”Sat her i forvirringstiden”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.45-18.15: Vi cykler mod Ribe og gør holdt ved Horslund Krat, hvortil indbyggerne fra Sønder Hygum flygtede i 1659 i forbindelse med svenskekrigene. Det var nu ikke svenskerne, de flygtede fra, men de polske hjælpetropper, der var kommet Danmark til undsætning. Man kan stadig se den rydning, hvor de holdt til, og de jordvolde, de med deres husgeråd forskansede sig bag af frygt for polakkernes plyndringer og overfald.
Fremme i Ribe besøger vi Ribe Kunstmuseum, hvis samling består af en perlerække af hovedværker af de danske guldaldermalere, skagensmalerne og de klassiske modernister. Efter rundvisningen får vi kaffe og kage serveret i museets smukke have med udsigt over Ribe Å. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen og ser Sct. Catharinæ Kloster og Ribe Domkirke med Carl-Henning Pedersens udsmykning af korrundingen.
Distance: ca. 53 km.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag med sang og fortælling. Mulighed for aftentur mens solen går ned i vest. Derefter ostebord.

 

Lørdag den 6. august
Kl. 9.00: ”Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset forløber sideløbende med to andre kurser:
• ”Det, vi lever for. Litteraturkursus med kunst og historie” med Andreas Ullum og Mette Marie Toftdahl som kursusværter.
• ”Naturvandringer, filosofi og god mad” med Aage Augustinus som kursusvært.

Morgensang og nogle få arrangementer er fælles for de tre kurser.

 

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.450 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse)

5.950 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER