Nytår i Rødding

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

28. december - 3. januar

Årsskifte i højskolerammer.

Engang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens nytårstale. Står stille, når Jens Olsens Verdensur falder i slag. Hopper med samlede ben ind i det nye år. Lader champagnepropperne springe. Sender raketter mod himlen. Ser tilbage og mindes. Søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

I Danmark har vi faste ritualer, når vi arkiverer det gamle år i mindernes skuffe og tager hul på det nye år med endnu en omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen. Vi hopper ind i det nye år med begge ben for at begynde på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med dronningens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2023 går vi til gudstjeneste. Og anden nytårsdag skal vi til fornøjelig nytårskoncert med Middle East Peace Ensemble, der spiller musik fra Mellemøsten med en blanding af jødisk- og arabisk-inspireret musik.

I løbet af ugen får vi en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når ruslandsanalytiker Niels Bjørn Wied lægger vejen forbi og fortæller om Putins Rusland, russisk mentalitet samt russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Glæd dig endvidere til at høre fortæller Niels Ole Frederiksen berette om udbryderkongen Lorentzen, hvis motto var ”hvor der er en vilje, er der også en vej”. Forfatter Erik Lindsø kommer med et sangforedrag om Kim Larsen. Desuden kan du se frem til udflugten til Ribe, hvor vi både går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af dansk guldalderkunst.

Velkomstforedraget holdes af historiker og tidligere højskoleforstander Aage Augustinus, der fortæller, hvordan det kan være, at de nordiske lande havde så relativ en fredelig overgang fra enevælde til folkestyre sammenlignet med så mange andre stater.

Vi giver inspiration og gåpåmod til året, der kommer.
Vi ser fremad.

Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder og fortæller, tidl. forstander for Bornholms Højskole.

 

 

Medvirkende

 • Georg Bendix, højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 1960’rne. Han kender højskolen og området omkring den som sin egen bukselomme, og han er en fabelagtig fortæller.
 • Niels Bjørn Wied, ruslandsanalytiker, uddannet inden for russisk sprog, historie, kultur og politik fra Aarhus Universitet. BA i østeuropastudier og kandidat i samfundsfag. Under studierne har han haft udlandsophold ved universitetet SPBGU i Sankt Petersborg (Rusland), ved Det danske Kulturinstitut i Riga (Letland) og ved universitetet KU Leuven (Belgien).
 • Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sine humoristiske fortællinger om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
 • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
 • Niels Ole Frederiksen, højskolemand, fortæller og forfatter til bogen ”Er der vilje – er der vej” – om udbryderkongen Carl August Lorentzens fantastiske historie – se mere på www.nof46.dk.
 • Kirsten Rykind-Eriksen, mag.art. i etnologi, tidligere museumsinspektør. Har i flere år arbejdet på Nationalmuseet med traditioner omkring højtider.
 • Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.
 • Aage Augustinus, cand.mag. i historie og religion, tidl. højskoleforstander.
 • Middle East Peace Orchestra, etableret i 2003 af Henrik Goldschmidt med det formål, at få folk med forskellig baggrund til at samarbejde og på den måde bygge bro over uenigheder, ikke mindst de fastlåste konflikter i Mellemøsten. Orkesterets nøglepersoner er:
 • Henrik Goldschmidt, stifter, klassisk kammermusiker, solooboist i Det Kongelige Kapel. Rektor for Goldschmidts Akademi – en gratis musikskole på Nørrebro for muslimske, jødiske og kristne børn. Goldschmidt er blevet beskrevet som en af de bedste klezmer-oboister i verden; han er desuden komponist og skriver moderne jødisk musik.
 • Anders Singh Vesterdahl, harmonika, med stort repertoire af rytmisk musik, balkan- og sigøjnermusik.
 • Bilal Irshed, palæstinenser, der har spillet strengeinstrumentet oud siden 13-års alderen. Han er uddannet ved Akademiet for Musik og Dans i Jerusalem.
 • Idil Alpsoy, svensk mezzosopran med rødder i både Ungarn og Tyrkiet, uddannet som klassisk sanger på Musikkonservatoriet i København og på Manhattan School of Music i New York.

Onsdag den 28. december
Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl.16.30: Velkomst og gennemgang af program v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: ”Fra enevælde til folkestyre. Grundtvig og folkeoplysningen i Norden” v/ Aage Augustinus.
Hvordan gik det til, at Danmarks, Norges og Sveriges overgang fra enevældige bondesamfund til demokratiske industrisamfund foregik så usædvanlig fredsommeligt, som tilfældet var? I løbet af denne proces kravlede landene fra bunden af den europæiske økonomi fra omkring 1860 til toppen i løbet af 1930’erne og har været velstående og progressive lige siden. Finland foretog en lignende rejse fra 1918 og 30 år frem. Hvorfor er det lykkedes de nordiske lande at etablere både sikkerhed og en høj grad af individuel frihed, stort set ingen korruption, velfungerende offentlige institutioner samt befolkninger, der gang på gang i diverse målinger rangerer som verdens lykkeligste? En af de væsentligste faktorer er N.F.S. Grundtvigs tanker om folkeoplysning, som fra Danmark spredte sig til Norge og Sverige.

 

Torsdag den 29. december
Kl. 9.00-9.30: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.
Man husker den franske kabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens, bl.a. ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden i det barske parisiske miljø. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: “Hvor der er en vilje, er der også en vej”. Om udbryderkongen Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.
”For en god ordens skyld, så var min far ikke indsat, men ansat”. Niels Ole Frederiksen voksede op i Horsens Statsfængsel, Danmarks mest afgrænsede kirkesogn, hvor hans far var præst. Mellem dette lidt mærkelige kirkesogns ydre, afgrænsende hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er han født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Han blev døbt i Fængselskirken, dette sogns egen kirke. Niels Ole Frederiksen fortæller om dem, der har afsonet en dom i fængslet, og om fanger, han har mødt. Fokus er på udbryderkongen C. A. Lorentzen, hvis motto var: “Er der vilje, er der vej”.

Kl. 19.30-20.30: Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen m.fl.

 

Fredag den 30. december
Udflugt til Ribe
Kl. 7.30: Morgenmad.
Kl. 8.30-12.30: Vi besøger Ribe Kunstmuseum med dets unikke samling af dansk kunst fra 1750 til 1950 – en perlerække af danske guldaldermalere, skagensmalere og klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Georg Bendix og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 12.45: Frokost.

Kl. 14.00-16.30: ”Putins Rusland” v/ Niels Bjørn Wied.
Hvor kommer Moder Rusland fra? Hvad vil Putin, og hvad er roden til konflikterne med Vesten. Af vestlige iagttagere bliver Vladimir Putin ofte set som en irrationel og magtsyg diktator, der regerer Rusland, som det passer ham. At Rusland bemægtiger sig Krimhalvøen, er for mange blot et eksempel og et bevis på Putins utilregnelighed. Hans handlinger opfattes som en hån mod det vestlige demokrati og menneskerettighederne. Men hvad er i grunden Putins motiv og hvordan ser den almindelige russer på Rusland? Bliv klogere på det spørgsmål, når vi ser nærmere på Putins Rusland, den russiske mentalitet samt russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!” Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

 

Lørdag den 31. december
Kl. 9.00-9.30: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”2022 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen.
I fællesskab ser vi tilbage på året der gik, og de begivenheder vi vil huske, og vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som derude.

Kl. 12.00: Champagnefrokost.

Kl. 14.00-16.30: ”Gaven” v/ Kirsten Rykind-Eriksen.
Ved juletid giver vi hinanden gaver i store mængder som aldrig før. For nogle er det ved at tage overhånd. Gavegivning anses for at være en del af vores forbrugsmønster: Men gaver har en langt dybere betydning. At give en gave kræver en modgave. I foredraget kommer Kirsten Rykind-Eriksen ind på, hvordan gaver er brugt i tidens løb. F.eks. til at skaffe sig en acceptabel partner ved giftermål, politisk – for at skaffe sig venner i et andet land eller for at afvæbne en fjende og undgå krig – eller symbolsk – for at vise, hvem der har magt og bestemmer.

Nytårsaften
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.
Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, dans, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.
Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Søndag den 1. januar
Kl. 9.00: Morgenmad.
Kl. 10.00-12.00: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 13.30-15.30: ”Tove Ditlevsen” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind. Det blev til 48 udgivelser. Fire ægteskaber, fire børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er almen. Som forfatter var hun loyal og tro mod barndommens gade på Vesterbro. Livet igennem talte hun de svages sag. Selv blev hun svag, når angsten slog hende ud. Tove Ditlevsen skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt. På det seneste har hun fået en renæssance, bl.a. vækker hendes forfatterskab opsigt i USA.

Kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.
Kl. 18.00: Statsministerens nytårstale.
Kl. 18.30: Aftensmad.
Kl. 19.30-21.00: ”Humor som medicin”. Om livsmod, livslyst og livsglæde v/ Erik Lindsø.
Det handler om at ændre mismod til livsmod, og Erik Lindsø gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Der venter et par muntre og livsbekræftende timer, hvor lattermusklerne bliver rørt.
Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin.” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress. Humor er da også et værn mod stress. Med humor når vi det samme, men i nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl.

 

Mandag den 2. januar
Kl. 9.00-9.30: ”Se, hvilken morgenstund. Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-11.50: “Som et strejf af en dråbe”. Kim Larsens univers – i fortælling og fællessang v/ Erik Lindsø.
Kim Larsens sange har i fem årtier præget danskernes liv i lykkelige som ulykkelige stunder. Hans sange bliver ønsket ved både bryllupper og begravelser. Ingen andre har som Kim Larsen kunnet samle tre generationer. Han blev vores fælles musikalske bagtapet. Vi kaldte ham nationalskjald, fordi han blev en del af vores folkesjæl. I foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at han indtog denne plads på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synges nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte. I den nye højskolesangbog er han repræsenteret med otte sange.

Kl. 13.30: ”Uden de original bliver det normale ordinært”. Optakt til eftermiddagens film v/ Erik Lindsø.

Kl. 14.30: Vi går i Rødding Bio og ser Niels Arden Oplevs seneste film ”Rose” med Sophie Gråbøl i hovedrollen som den skizofrene Inger.
Vi skulle have set filmatiseringen af Leonora Skov Christensens roman ”Den, der lever stille”, men premieren er udskudt til marts 2023. Derfor har vi valgt at se filmen ”Rose”, som havde premiere først i 2022.  

”Rose” er en stærk og hjertevarm fortælling om familie, kærlighed og om, at intet er, som man tror ved første øjekast. Året er 1997. Inger, hendes søster Ellen og svoger Vagn er på bustur mod Paris. Bussen har knap nået motorvejen før Inger delagtiggør resten af selskabet i sin sindslidelse – og turen til byernes by bliver en uge, de aldrig vil glemme. For Inger har en skjult dagsorden for turen, og ved ankomsten indleder hun jagten på en tabt kærlighed. ”Rose” er Niels Arden Oplevs hidtil mest personlige film og er baseret på hans egen søster. Arden Oplev har tidligere har stået bag bl.a. “Drømme”, “Mænd, der hader kvinder” og “Ser du månen, Daniel”. Rollelisten byder endvidere på Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen og Søren Malling.

Kl. 18.00: Afslutningsmiddag med sang.
Kl. 20.00: Nytårskoncert med Middle East Peace Ensemble i Rødding Frimenighedskirke.
Middle East Peace Ensemble blev etableret af Henrik Goldschmidt i 2003 under navnet Middle East Peace Orchestra. Orkestret har gennem årene besøgt små og store spillesteder og festivaler i hele verden for at sprede et musikalsk budskab om fred og samhørighed på tværs af modsætninger og nationale grænser. Overalt har orkestret begejstret publikum med sit medrivende, virtuose spil og med sit idégrundlag om at skabe fred mellem mennesker. Musikken favner alt fra jødisk klezmer til mellemøstlig makam, og musikerne har bl.a. arabisk, dansk og jødisk baggrund. Ensemblets medlemmer er håndplukkede og blandt de førende på deres felt. De har alle viljen og lysten til at gå ind i hinandens musikalske kultur og lære hinandens musik at kende.

Hygge og buffet med ost og vin.

 

Tirsdag den 3. januar
Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund!” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

 

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.650 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

6.150 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER