Nytår i Rødding

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

28. december - 3. januar

Årsskifte i højskolerammer

Indledning

Engang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

 Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens nytårstale. Står stille, når Jens Olsens Verdensur falder i slag. Hopper med samlede ben ind i det nye år. Lader champagnepropperne springe. Sender raketter mod himlen. Ser tilbage og mindes. Søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

I Danmark har vi faste ritualer, når vi arkiverer det gamle år i mindernes skuffe og tager hul på det nye år med endnu en omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen. Vi hopper ind i det nye år med begge ben for at begynde på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører sig nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med kongens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2025 går vi til gudstjeneste. Og anden nytårsdag skal vi til en fornøjelig nytårskoncert med Johanna Løhde Trio, der med afstikkere til Højskolesangbogen tager os med på rundrejse i jazzens forunderlige verden

I løbet af ugen skal vi høre historier fra en af Danmarks dygtigste fortællere, når kursusvært og tidligere forstander for Bornholms Højskole Lillian Hjort-Westh tager os med gennem Paris’ gader sammen med Edith Piaf og til Vesterbro i København sammen med Tove Ditlevsen. Desuden får vi en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når Niels Bjørn Wied, ukraine- og ruslandsekspert, lægger vejen forbi og fortæller om Ukraine delt mellem øst og vest.

Glæd dig endvidere til at høre Morten Frich, journalist, forfatter og modtager af Cavlingprisen, berette om den tidligere Hells Angels-rocker Kasper Vetters barske, men medrivende insiderfortælling om livet som rocker i Danmark og om hans beslutning om at stå frem og vidne mod sine egne.

Forfatter Erik Lindsø kommer med en historie om en af de største danske musikere gennem tiderne, når vi hører om Kim Larsen og synger nogle af hans sange. Og som altid på vores nytårskursus skal vi i Rødding Bio, hvor vi skal se filmen ”Den, der lever stille”, der er en filmatisering af Leonora Christina Skovs bestseller af med samme titel, og som omhandler forfatteren selv.

Endelig kan du se frem til smagsprøver på det sønderjyske kaffebord i Sønder Hygums historiske forsamlingshus, og glæd dig til udflugten til Ribe, hvor vi går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af dansk guldalderkunst.

Velkomstforedraget holdes af Villy Søvndal, tidligere udenrigsminister, der med håbet som drivkraft tager os med på en personlig rejse og ud i den store verden og ned i dens maskinrum.

Vi giver inspiration og gåpåmod til året, der kommer.
Vi ser fremad.

Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Medvirkende

Kursusværter

  • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder og fortæller, tidligere forstander for Bornholms Højskole.
  • Michell Smedegaard Boysen, musiklærer ved Rødding Højskole og udøvende musiker.

Medvirkende

  • Villy Søvndal, tidl. MF og udenrigsminister, tidl. formand for Socialistisk Folkeparti.
  • Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sine humoristiske fortællinger om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
  • Niels Bjørn Wied, ukraine- og ruslandsanalytiker, uddannet inden for russisk sprog, historie, kultur og politik fra Aarhus Universitet. BA i østeuropastudier og kandidat i samfundsfag. Under studierne har han haft udlandsophold ved universitetet SPBGU i Sankt Petersborg (Rusland), ved Det danske Kulturinstitut i Riga (Letland) og ved universitetet KU Leuven (Belgien).
  • Morten Frich, journalistog forfatter. Har blandt andet arbejdet for Berlingske og Information. Morten Frich var blandt Cavlingprisvinderne i 2008 for multimedieprojektet “Forbrydelsen” om politireformen, hvor en konkret sag om politisvigt førte til debat om og ændringer af den nye politireform. I 2011 vandt han Den Berlingske Fonds journalistpris.
  • Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.
  • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
  • Johanna Løhde Trio:
    Johanna Løhde, vokal – har optrådt som sangerinde i både ind- og udland.
    Rasmus Løhde, klaver – en af Danmarks mest anerkendte gospelpianister.
    Michell Smedegaard Boysen, kontrabas – kendt fra den danske world music-scene – og lærer ved Rødding Højskole.

Program

Lørdag den 28. december
Villy Søvndal. Foto: Gert Blume
Villy Søvndal. Foto: Gert Blume

Lørdag den 28. december

Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl.16.30: Velkomst og gennemgang af program v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: ”Med håbet som drivkraft” v/ Villy Søvndal.
Ifølge Villy Søvndal har verden aldrig bevæget sig fremad med så store skridt som nu; den gennemsnitlige levealder vokser, børnedødeligheden styrtdykker, den absolutte fattigdom er halveret, uddannelsesniveauet kloden over stiger, og mange låste konflikter bliver løst. Alligevel efterlades man ifølge Villy Søvndal med et indtryk af, at verden kun går ad h… til, når man tænder for tv, bladrer i avisen eller læser på nettet; den ekstreme islamisme er i fremdrift og bruger det religiøse argument som undskyldning for masseforbrydelser, miljø- og klimaproblemerne truer med dramatiske ændringer i menneskers liv, den stigende ulighed i verden skaber et socialt tryk fra bunden af samfundet, og de enorme flygtningestrømme ændrer den globale demografi og sætter pres på de rige lande.
Men det kan altså alt sammen stadig ende positivt, hvis man har håbet som drivkraft. Herom handler foredraget, hvor den tidligere udenrigsminister og formand for Socialistisk Folkeparti tager os med på en personlig rejse og ud i verden og ind bag facaden af international politik.

Søndag den 29. december
Sønder Hygum forsamlingshus
Sønder Hygum forsamlingshus

Søndag den 29. december

Kl. 9.00-9.30: ”Kreativitet, musik og dialekt”. Morgensang v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 9.40-11.50: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.
Man husker den franske kabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens, blandt andet ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden i det barske parisiske miljø. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

En eftermiddag i ord og kalorier – om det sønderjyske kaffebord
Kl. 14.00-17.00: Vi tager til Sønder Hygum Forsamlingshus, der i 1907 blev bygget som samlingssted for de dansksindede sønderjyder. Forsamlingshuset har sin egen genforeningshistorie at fortælle. Her kunne de dansksindede få lov til at være i fred for de tyske myndigheder; men spiritusbevilling kunne de ikke få. I stedet skabte de det sønderjyske kaffebord. Mads Rykind-Eriksen fortæller historien om afstemningen i 1920 og om sønderjydernes særegne kagetradition. Naturligvis får vi smagsprøver, og vi synger nogle af de sange, der hører til den sønderjyske historie. For dem der har lyst, kan man gå til Sønder Hygum – det er en fin tur på 5,5 km. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Lillian Hjort-Westh og Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 19.30-20.30: Her kan man vælge mellem to ting:
– Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen.
– Sang- og fortælletime v/ Mads Rykind-Eriksen.

Mandag den 30. december
Ukraine
Ukraine

Mandag den 30. december

Kl. 9.00-9.30: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: ”Ukraine mellem Øst og Vest” v/ Niels Bjørn Wied.
Ukraines historie er et ofte overset kapitel herhjemme; men den rummer både dramatiske og overraskende perspektiver, der trækker tråde helt frem til krigene i 2014 og 2022. Det ukrainske land har haft tilhørsforhold til flere forskellige stater og er en sand smeltedigel mellem Øst og Vest. Men hvad med ukrainerne selv? Hvorfor er Putin så opsat på at tvinge Ukraine ind i den russiske fold? Det er et par af de spørgsmål vi kommer omkring, efterhånden som fortidens tåger letter, og kampen om geopolitik, kultur og demokrati udfolder sig.

 Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”Kronvidnet – Hells Angels indefra” v/ Morten Frich.
“Kronvidnet” er den tidligere Hells Angels-rocker Kasper Vetters barske, men medrivende insiderfortælling om livet som rocker i Danmark og om hans beslutning om at stå frem og vidne mod sine egne.
Kasper Vetter tilbragte fem år af sit liv som rocker, hvor han havde Hells Angels klubhus i Aarhus som base. Der kom den unge Kasper under vingerne af klubbens nummer to og lærte at lave penge på alt fra hættetrøjer til hash, mens han festede gennem nætterne i en sky af kokain. I august 2009 valgte den da 26-årige Kasper, som både var fysisk og psykisk nedslidt af rocker-tilværelsen, at melde sig til politiet og fortælle alt.
“Kronvidnet” er en dokumentarisk beretning stykket sammen fra øjenvidneberetninger, domsudskrifter, interviews og ikke mindst de noter om sit liv i det kriminelle miljø, som Kasper Vetter skrev ned, mens han ventede på sin dom og sit nye liv under vidnebeskyttelse. Kasper Vetter skiftede identitet, og ingen ved i dag, hvor han lever, og som hvem.

Kl. 19.30-21.00: ”Sangen har lysning”. Fællessang v/ Michell Smedegaard Boysen.
Højskolesangbogen er, hvad man i boghandlerbranchen kalder en steady seller. Over de seneste 25 år er det Danmarks mest solgte bog. Den seneste udgave har på fire år solgt over 350.000 eksemplarer. Succesen skyldes blandt andet sangbogens særlige evne til at forene tradition og fornyelse. Højskolesangbogen udkom første gang i 1894, og den er blevet symbolet på den særlige betydning, fællessangen har i Danmark. Hvad er det, der gør, at sangen har så godt tag i os? Michell Smedegaard Boysen præsenterer os for en række nye og gamle sange, som vi synger undervejs.

Tirsdag den 31. december

Tirsdag den 31. december

Kl. 9.00-9.30: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”2024 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen og Michell Smedegaard Boysen.
I fællesskab ser vi tilbage på året, der gik, og de begivenheder, vi vil huske, og vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som derude.

Kl. 12.00: Champagnefrokost.

Kl. 13.30-14.15: Vandring og fortælling om visionerne for Danmarks første højskole v/ Mads Rykind-Eriksen.
Der sker meget på Rødding Højskole i disse år. Skolen bliver gennemrenoveret, og vi udvider vores aktiviteter, så vi bliver selvforsynende. De kommende elever skal lære om ressourceforståelse og bæredygtighed. ”Fra jord til bord” hedder et fag. Mad er ikke blot noget, vi kommer i indkøbskurven, mad er noget, vi dyrker. Mads Rykind-Eriksen fortæller, mens han viser rundt på Højskoleengen, i Højskoleskoven med motoriklegeplads for byens børn, langs Højskolebækken og i Folkehaven, som er højskolens og Rødding-borgernes fællesprojekt.

Kl. 14.15: Kaffepause.

Kl. 14.45-16.00: ”I Danmark er jeg født”. Hvad vil det sige at være dansk v/ Mads Rykind-Eriksen.
Forfatteren Ebbe Kløvedal Reich skrev i forordet til sin litterære danmarkshistorie fra 1981, at ”af og til er vi nødt til som danskere at minde hinanden om, at vi hører sammen på en sær måde, selv om mange af os har grunde til at være onde ved hinanden. Det har vi sådan set altid haft, og det er derfor, det er nødvendigt for os med jævne mellemrum at blive husket på, at vi trods alt hører sammen.” Ebbe Kløvedal skriver videre, at ”historisk bevidsthed er det bedste værn mod at stikke hovedet i busken, vi som danskere altid har lige i nærheden.”
Mads Rykind-Eriksen vil fortælle om “vi danskere”. Hvad er det, der i dag – 40 år efter at Ebbe Kløvedal Reich skrev sine kloge ord – binder os sammen, og som giver os en fælles identitet? For vi er udfordret. Den homogene danske stat med et sprogligt og kulturelt fællesskab er blevet til en etnisk mangfoldig nation, hvor flere kulturer blander sig med den danske. Foredraget handler både om nutiden og om drømmene for fremtiden.

Nytårsaften
Kl. 18.00: Kongens nytårstale.

Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.

Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Onsdag den 1. januar
Tove Ditlevsen. Gyldendals Billedbibliotek.
Tove Ditlevsen. Gyldendals Billedbibliotek.

Onsdag den 1. januar

Kl. 9.00: Morgenmad.

Kl. 10.00-11.50: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen, Michell Smedegaard Boysen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 13.30-15.30: ”Så tag mit hjerte”. En fortælling om Tove Ditlevsen v/ Lillian Hjorth-Westh.
Tove Ditlevsen har fået en renæssance. Hun er slået igennem i USA, hendes bøger genudgives, der skrives nye biografier om hende.
Lillian Hjorth-Westh, en af Danmarks store fortællere, tager os i en sørgmunter fortælling med ind i Tove Ditlevsens hjerte- og smerteunivers.
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind”, og det blev til 48 udgivelser i alt. Fire ægteskaber, fire børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Men hun leflede ikke for tidsånden. Tværtimod. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte, uden at det blev banalt. Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag; men angsten for ikke selv at slå til slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt. Tove Ditlevsens digtning er universel og derfor også aktuel i dag.

Kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 18.00: Statsministerens nytårstale.

Kl. 18.30: Aftensmad.

Kl. 19.30-21.00: “Som et strejf af en dråbe”. Kim Larsens univers – i fortælling og fællessang v/ Erik Lindsø.
Kim Larsens sange prægede i fem årtier danskernes liv i lykkelige som ulykkelige stunder. Hans sange bliver ønsket ved både bryllupper og begravelser. Ingen andre kunne som Kim Larsen samle tre generationer. Han blev vores fælles musikalske bagtapet. Vi kaldte ham nationalskjald, fordi han blev en del af vores folkesjæl. I foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at Kim Larsen indtog denne plads på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synger vi nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte. I den nye højskolesangbog er han repræsenteret med otte sange.

Torsdag den 2. januar
Ribe Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg
Ribe Kunstmuseum. Foto: Anders Sune Berg

Torsdag den 2. januar

Udflugt til Ribe

Kl. 7.30: Morgenmad.

Kl. 8.30-12.15: Vi besøger Ribe Kunstmuseum med dets unikke samling af dansk kunst fra 1750 til 1950 – værker af en perlerække af danske guldaldermalere, skagensmalere og klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse.
Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Michell Smedegaard Boysen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 12.30: Frokost.

Kl. 14.30: ”Den, der lever stille”. Optakt til eftermiddagens film v/ Michell Smedegaard Boysen.
Filmen ‘Den, der lever stille’ er baseret på Leonora Christina Skovs bestseller med samme titel. Bogen såvel som filmen er om forfatteren selv og hendes opgør med familien efter en dysfunktionel opvækst. Da Leonora på landsdækkende tv finder ud af, at hendes mor er kommet på hospice med uhelbredelig brystkræft, bliver hun suget ind i et virvar af følelser og barndomsminder, som får hende til at tvivle på, hvad der er virkelighed og fantasi. Romanen har ligget hele 62 uger på toppen af bestsellerlisterne, har solgt 175.000 eksemplarer og sikrede i 2021 forfatteren De Gyldne Laurbær.

Kl. 15.00: Vi går i Rødding Bio og ser Puk Grastens film fra 2023 – ”Den, der lever stille”.

Kl. 18.00: Afslutningsmiddag med sang.

Kl. 20.00: Nytårskoncert i Rødding Frimenighedskirke med Johanna Løhde Trio.Vi markerer indgangen til 2025 på højt musikalsk niveau, når den internationalt anerkendte sangerinde Johanna Løhde med Rasmus Løhde på klaver og Michell Smedegaard Boysen på bas med spilleglæde tager os med på rundrejse i jazzens realbook med afstikkere til Højskolesangbogen. Johanna Løhde har optrådt i både ind- og udland og i sit samarbejde spænder hun vidt – fra Alphabeat til Sønderjyllands Symfoniorkester. Rasmus Løhde er en af Danmarks mest anvendte gospelpianister, og har optrådt med blandt andre Lis Sørensen og Peter A.G. Michell Smedegaard Boysen har som bassist gjort sig bemærket på den danske world music-scene. De tre erfarne musikere har spillet sammen i mange forskellige konstellationer gennem de sidste 14 år, og denne aften har de strikket et program sammen af alt det bedste til lejligheden.

Hygge og buffet med ost og vin.

Fredag den 3. januar
Højskolesangbogen
Højskolesangbogen

Fredag den 3. januar

Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: “Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Praktisk information

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse sendes pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. På afrejsedagen afgår bussen 9.15 fra Højskolen og man kan nå tog videre efter 9.45 fra Vejen Station.

Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

6.000 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

6.600 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).