Nytår i Rødding (UDSOLGT)

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

28. december - 3. januar

Årsskifte i højskolerammer.

Engang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens tale. Vi står stille, når Jens Olsens verdensur falder i slag. Vi hopper med samlede ben ind i det nye år. Vi lader champagnepropperne springe. Vi sender raketter mod himlen. Vi ser tilbage og mindes. Vi søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

I Danmark har vi faste ritualer, når vi arkiverer det gamle år i mindernes skuffe og tager hul på det nye år med en ny omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen. Vi hopper ind i det nye år med begge ben for at begynde på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med dronningens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2022 går vi til gudstjeneste. Om aftenen skal vi til nytårskoncert med Louise Støjberg og Martin Rauff, der spiller akustisk musik og sange om at være i verden af i dag.

I løbet af ugen får vi desuden en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når TV2’s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen lægger vejen forbi, og USA-ekspert David Trads kommer og fortæller om USA og amerikansk politik.

Glæd dig endvidere til at høre fortæller Niels Ole Frederiksen berette om “Da lysekronen faldt ned i lagkagen” – en fantastisk fortælling om den nyere Danmarkshistorie – og forfatter Erik Lindsø med et sangforedrag om Kim Larsen. Desuden kan du se frem til udflugten til Ribe, hvor vi både går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af dansk guldalderkunst.

Velkomstforedraget holdes af idéhistoriker og debattør Hans-Jørgen Schanz, der gør op med undergangsbeskrivelserne af Vesten.

Vi giver inspiration og gåpåmod til året, der kommer.
Vi ser fremad.
Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole.

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder og fortæller, tidl. forstander for Bornholms Højskole.

 

Medvirkende

 • Georg Bendix, højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 1960’rne. Han kender højskolen og området omkring den som sin egen bukselomme, og han er en fabelagtig fortæller.
 • Hans-Jørgen Schanz, professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet og forfatter til en lang række filosofiske og samfundsanalyserende værker, senest bogen “Ånd” (2017).
 • David Trads, journalist, forfatter og kommentator ved Altinget.
 • Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sine humoristiske fortællinger om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
 • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed., 
 • Niels Ole Frederiksen, højskolemand, fortæller og forfatter til bogen ”Er der vilje, er der vej” – om udbryderkongen Carl August Lorentzens fantastiske historie – se mere på www.nof46.dk.
 • Kirsten Rykind-Eriksen, mag.art. i etnologi, tidligere museumsinspektør. Har i flere år arbejdet på Nationalmuseet med traditioner omkring højtider.
 • Steffen Jensen, mangeårig korrespondent i Mellemøsten for TV2. Steffen Jensen er et af landets bedst kendte ansigter, ikke mindst på baggrund af rapporterne fra Mellemøsten – midt i krige og under opstande. Steffen Jensen har været mellemøstkorrespondent fra TV2’s spæde start, og har boet fast i Jerusalem i en lang årrække.
 • Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.
 • Louise Støjberg/Martin Rauff duo, der spiller ny akustisk musik, skrevet med afsæt i det vage terræn, hvor Grundtvig møder cowboylogik. Sange om at være i verden af i dag, men også om det der ligger uden for den, og det der kom før vores fælles øjeblik. Duoen debuterede med den anmelderroste ‘Appetite for Distraction’ i 2017 (Go’Folk), og arbejder for tiden på nye sange, der forventes at udkomme i 2021.

Tirsdag den 28. december

Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl.16.30: Velkomst og gennemgang af program v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: ”Er Vesten ved at gå under?” v/ Hans-Jørgen Schanz.

I dag florerer undergangsstemninger i litteratur, filosofi og samfundsteori. Ofte er det Vesten, der ser ud til at gå under. Passer det? Hans-Jørgen Schanz siger klart nej. Tit er undergangsbeskrivelserne forbundet med elendig viden om, hvad Vesten egentlig er for en størrelse. Det vil foredraget rette op på.

Onsdag den 29. december

Kl. 9.00: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.

Man husker den franske kabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens, bl.a. ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden igennem et barsk miljø i Paris. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ” ”Det arabiske forår: Kommer der en sommer eller isvinter bagefter?”

v/ Steffen Jensen.

Der er opbrud i den arabiske verden. Demonstrationer, oprør, revolutioner og konfrontationer. Hvor nogle lande vælter deres diktator, kaster andre sig ud i en blodig borgerkrig. Der er lande, hvor tyrannen anvender magt mod ethvert forsøg på protest, og andre lande hvor man holder sig tilbage, mens man spændt og nervøst venter på det kommende udslag.

Kl. 19.30-20.30: Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen m.fl.

Torsdag den 30. december

Udflugt 

Kl. 7.30: Morgenmad.

Kl. 8.30-12.30: Vi besøger Ribe Kunstmuseum med dets unikke samling af dansk kunst fra 1750 til 1950 – en perlerække af danske guldaldermalere, skagensmalere og klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Georg Bendix og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 12.45: Frokost.

Kl. 14.00-16.30: “Da lysekronen faldt ned i lagkagen” v/ Niels Ole Frederiksen.

Niels Ole Frederiksen siger om foredraget: “Titlen på foredraget kunne også have været ‘Danmarkshistorier fra de sidste 70 år’. Det handler altså om historie – vores fælles historie. ”Min høje alder har sat mig i mangel på fremtid. Men til gengæld har jeg fået mere fortid at byde på. Foredraget er et muntert tilbageblik med tanker om det liv, jeg har levet.”

Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!”. Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Fredag den 31. december

Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”2021 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen.

I fællesskab ser vi tilbage på året der gik, og de begivenheder vi vil huske. Vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som derude.

Kl. 12.00: Champagnefrokost.

Kl.14.00-16.30: ”Gaven” v/ Kirsten Rykind-Eriksen.

Ved juletid giver vi hinanden gaver i store mængder som aldrig før. For nogle er det ved at tage overhånd. Gavegivning anses for at være en del af vores forbrugsmønster: Men gaver har en langt dybere betydning. At give en gave kræver en modgave. I foredraget kommer Kirsten Rykind-Eriksen ind på, hvordan gaver er brugt i tidens løb. F.eks. til at skaffe sig en acceptabel partner ved giftermål, politisk – for at skaffe sig venner i et andet land eller for at afvæbne en fjende og undgå krig – eller symbolsk for at vise, hvem der har magt og bestemmer.

Nytårsaften

Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.

Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, dans, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.

Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Lørdag den 1. januar

Kl. 10.00-12.00: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 13.30-15.30: “Digteren fra Jenle. Jeppe Aakjær i ord og toner” v/ Lillian Hjorth-Westh.

På Jeppe Aakjærs gravsten i Jenle i Salling står der: “Her slutter de glade sange”. Men det er ikke kun de glade sange, vi i dag kender ham for. Han var også en samfundskriger, der talte de fattiges sag. Hvem sidder der bag skærmen. Oles sad på en knold og sang. Jeg er havren, jeg har bjælder på. Sneflokke kommer vrimlende. Nu er det længe siden – og mange flere. Jeppe Aakjær fylder godt i Højskolesangbogen, og hans digtning hører til i vores bevidsthed, selv om vi ikke altid tænker over det. Jeppe Aakjær var både poet og agitator. Han var den første fra bondestanden, der satte pen til papir og skrev om det landboliv, han var vokset op i og kendte på krop og sjæl. Folk elskede hans poetiske og smukke sange om bønderne, naturen og livet på landet. Men når han betrådte talerstolene og talte de fattiges sag, delte han vandene. I sin samtid var han derfor både elsket og hadet. Med afsæt i sange af Jeppe Aakjær tegnes et portræt af den højtråbende samfundskritiker, den lyriske digter og mennesket Aakjær; en sjælden personlighed med et kompromisløst sind og en sans for social retfærdighed og naturens uberørte storhed.

Kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.

Kl. 18.00: Statsministerens nytårstale.

Kl. 18.30: Aftensmad.

Kl. 20.00: “Nytårskoncert i Rødding Frimenighedskirke med Louise Støjberg/Martin Rauff duo. 

Kl. 21.30: Hygge og buffet med ost og vin.

Søndag den 2. januar

Kl. 9.00: “Det er bedre at være opladende end nedladende”. Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø. 

Kl. 9.40-11.50: “Som et strejf af en dråbe”. Kim Larsens univers – i fortælling og fællessang v/ Erik Lindsø.

Kim Larsens sange har i fem årtier præget danskernes liv i lykkelige som ulykkelige stunder. Kim Larsen blev en del af vores folkesjæl – en plads han indtog på grund af en ofte overset eksistentiel dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Da Kim Larsen døde 30. september 2018, blot 73 år gammel, blev der landesorg. Der blev spontant afholdt mere end 50 mindekoncerter rundt om i landet. I ugerne efter hans død var hans sange de mest aflyttede på Spotify. DBU besluttede, at i resten af efterårssæsonen skulle Kim Larsen-sange spilles på samtlige stadioner før superligakampe. Ingen andre har som Kim Larsen kunnet samle tre generationer. I den nye højskolesangbog er han repræsenteret med otte sange. Kim Larsen blev en del af vores folkesjæl, og i foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at han indtog denne plads på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synges nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte.

Kl. 13.30: “Historien om en mor, der går i krig for sin søn”. Optakt til filmen ”Erna i krig” v/ Erik Lindsø.

Kl. 14.30: Vi går i Rødding Bio og ser “Erna i krig” (2020) – en filmatisering af Erling Jepsens bog med samme titel, hvor Trine Dyrholm har hovedrollen som Erna.

Året er 1918. Første Verdenskrig hærger ude i Europa, og Tyskland er tvunget til at indkalde alle raske mænd og unge drenge til krigstjeneste. Heller ikke de dansksindede sønderjyder får lov at gå fri.

Hjemme hos Erna i Bramstrup vækker det stor bekymring, da hendes godtroende søn Kalle bliver indkaldt til den tyske krigsmaskine. Trods Ernas forsøg på at få sønnen kasseret, indser hun, at hvis Kalle skal reddes fra den sikre død i skyttegravene, må hun selv følge med. Forklædt som ‘menig Julius Rasmussen’ drager Erna i krig.

Trine Dyrholm spiller Erna, og stortalentet Sylvester Byder spiller den enfoldige Kalle. Endvidere er blandt andre Anders W. Berthelsen og Ulrich Thomsen på rollelisten.

Det er tredje gang, forfatteren Erling Jepsen får en roman filmatiseret. Erling Jepsens evne til at beskrive tragedien med humor gør sig godt i den danske filmtradition. “Kunsten at græde i kor” (2006) og “Frygtelig lykkelig” (2008) blev folkeeje, og såvel bøger som film har vundet internationale priser.

Kl. 19.30-21.00: ”Amerika, hvor er du på vej hen?” v/ David Trads.
Fra det øjeblik Trump blev præsident, er der vendt op og ned på vores syn på USA. Alt det vi i fællesskab havde opbygget af alliancer – NATO, FN, EU – gjorde han fra første færd op med. Det begyndte at være svært at genkende Amerika. Uanset hvem der leder USA fremover, er Europa måske ved at miste en nær allieret. Hvordan i alverden kan det gå til? Hvor bevæger USA sig hen? Hvad sker der nu og hvor står vi efter præsidentvalget i november 2020? Hvad vil coronakrisen og de nye raceopgør få af betydning for et stærkt splittet USA?

David Trads, en af vores mest benyttede USA-analytikere, bringer os i dette medrivende, underholdende og indsigtsfulde foredrag tættere på svarene. David Trads mener, at vi skal se længere tilbage end Trump. Siden 1980’erne, hvor David Trads første gang boede i USA, har forandringerne været så store og voldsomme, at reaktionen kunne blive en Trump, men også et helt andet USA end det, vi har kendt til i efterkrigstiden. Foredraget er baseret på bogen “Amerika, hvor er du?”, som udkom i 2020.

Mandag den 3. januar

Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund!” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

5.300 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.800 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER