Nytår i Rødding (UDSOLGT)

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

28. december - 3. januar

Årsskifte i højskolerammer.

Engang var jeg meget urolig for fremtiden
som jeg nu kan se
er gået rigtigt godt.
Benny Andersen.

Det pudsige er, at om hundrede år er
denne onde tid blevet til de gode gamle dage.
Storm P.

Vi samles om dronningens tale. Vi står stille, når Jens Olsens verdensur falder i slag. Vi hopper med samlede ben ind i det nye år. Vi lader champagnepropperne springe. Vi sender raketter mod himlen. Vi ser tilbage og mindes. Vi søsætter forhåbninger og forsætter om alt det gode, vi skal gøre, som vi ikke fik gjort. Vi skåler og ønsker hinanden godt nyt år.

Vi danskere har faste ritualer, når vi arkiverer det gamle år i mindernes skuffe og tager hul på det nye år med en ny omgang i livets manege. Vi forbinder nytår med tanken om fornyelse. Verden er ny igen. Vi hopper ind i det nye år med begge ben for at begynde på en frisk.

På Rødding Højskole fejrer vi nytår med manér. Vi ser ikke blot tilbage på det gamle år, men også fremad mod det nye, der skal komme – i det nære liv herhjemme og på den globale scene. Vi gør det i de festlige rammer, som hører nytåret til.

Vi indleder nytårsaften med dronningens nytårstale, hvorefter vi sætter os til et festligt nytårsbord. Senere fejres aftenen med sang og dans til levende musik og fyrværkeri. Den første dag i år 2021 går vi til gudstjeneste. Om aftenen skal vi til nytårskoncert med Jazz på Dansk, hvor Martin Schack står i spidsen for et af Danmarks populæreste jazzbands med fortolkninger af den danske sangskat.

I løbet af ugen får vi desuden en førstehåndsberetning fra et af verdens brændpunkter, når TV2’s mellemøstkorrespondent Steffen Jensen lægger vejen forbi, og USA-ekspert David Trads kommer og fortæller om USA og amerikansk politik.

Glæd dig endvidere til at høre fortæller Niels Ole Frederiksen berette om “Da lysekronen faldt ned i lagkagen” – en fantastisk fortælling om den nyere Danmarkshistorie – og forfatter Erik Lindsø med et foredrag om “Humor som medicin”. Desuden kan du se frem til udflugten til Ribe, hvor vi både går en tur i middelalderbykernen og besøger Ribe Kunstmuseum med dets enestående samling af danske guldaldermalerier.

Velkomstforedraget holdes af Michael Böss, dr.phil., forfatter og historiker med speciale i dansk identitetshistorie, hvor han med afsæt i sin seneste bog “Det digitale menneske” kortlægger nogle af de menneskelige og etiske konsekvenser af digitaliseringen af vores samfund og hverdag.

Vi giver inspiration og gåpåmod til året, der kommer. Vi ser fremad.
Velkommen til nytårskursus på Danmarks første højskole.

Kursusværter

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidl. forstander for Bornholms Højskole.

 

Medvirkende

 • Georg Bendix, højskolelærer og foredragsholder. Har været tilknyttet Rødding Højskole siden midten af 1960’rne. Han kender højskolen og området omkring den som sin egen bukselomme, og han er en fabelagtig fortæller.
 • Jazz på Dansk. Et af Danmarks populæreste jazzbands bestående af kapelmester, arrangør og pianist Martin Schack, tenorsaxofonist Michael Olsen, bassist Morten Ramsbøl og trommeslager Morten Lund.
 • Michael Böss, kommentator ved Jyllands-Posten, historiker, dr.phil. og forfatter til blandt andet ”Det demente samfund – historieløshed i nutidskulturen” (2014), ”Forsvar for nationen” – Nationalstaten under globaliseringen” (2006) og “Nationalitet” (2019). Han er aktuel med bogen “Det digitale menneske”.
 • David Trads, journalist, forfatter og kommentator ved Altinget.
 • Erik Lindsø, forfatter, journalist og foredragsholder, kendt for sine humoristiske fortællinger om det store i det små, alvoren i humoren. Han ta’r fra de muntre og gi’r til de skuffede.
 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Niels Ole Frederiksen, højskolemand, fortæller og forfatter til bogen ”Er der vilje, er der vej” – om udbryderkongen Carl August Lorentzens fantastiske historie – se mere på www.nof46.dk.
 • Kirsten Rykind-Eriksen, mag.art. i etnologi, tidligere museumsinspektør. Har i flere år arbejdet på Nationalmuseet med traditioner omkring højtider.
 • Steffen Jensen, mangeårig korrespondent i Mellemøsten for TV2. Steffen Jensen er et af landets bedst kendte ansigter, ikke mindst på baggrund af rapporterne fra Mellemøsten – midt i krige og under opstande. Steffen Jensen har været mellemøstkorrespondent fra TV2’s spæde start, og har boet fast i Jerusalem i en lang årrække.
 • Mette Kathrine Jensen, folkemusiker og folkedanserinstruktør.

Mandag den 28. december
Kl.15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl.16.30: Velkomst og gennemgang af program v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: “Det digitale massemenneske. MenneskeVÆRD i ensomhedens tid” v/ Michael Böss.
Foredraget handler om de menneskelige og etiske konsekvenser af digitaliseringen af vores samfund og hverdag, fra brug af robotter på arbejdspladsen og sundhedssektoren og algoritmestyrede programmer i den offentlige forvaltning til de sociale mediers og skærmenes indtog i vores liv. Michael Böss sætter udviklingen af den nye teknologi ind i et historisk perspektiv, og han står på en tese om, at vi i dag bruger teknologien til at bekæmpe et ensomhedsproblem, som vi uden at ville det har fået bygget ind i vores bestræbelser på at skabe et godt samfund efter Anden Verdenskrig. Desværre opnår vi det modsatte resultat. Men kan vi bekæmpe ensomhed og andre menneskelige problemer med teknologi? Michael Böss inddrager sine egne erfaringer og bruger sin omfattende viden fra forskellige videnskaber til personligt at tage stilling til de emner og dilemmaer, han debatterer.

Tirsdag den 29. december
Kl. 9.00: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.
Man husker den franske cabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens som ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden igennem et barsk miljø i Paris. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 13.00-13.45: Rundvisning på skolen v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”Det arabiske forår: Kommer der en sommer eller isvinter bagefter?” v/ Steffen Jensen.
Der er opbrud i den arabiske verden. Demonstrationer, oprør, revolutioner og konfrontationer. Hvor nogle lande vælter deres diktator, kaster andre sig ud i en blodig borgerkrig. Der er lande, hvor tyrannen anvender magt mod ethvert forsøg på protest, og andre lande hvor man holder sig tilbage, mens man spændt og nervøst venter på det kommende udslag.

Kl. 19.30-21.00: Folkedans v/ Mette Kathrine Jensen m.fl.

Onsdag den 30. december
Udflugt til Ribe
Kl. 7.30: Morgenmad.
Kl. 8.30-12.30: Vi besøger Ribe Kunstmuseum med dets unikke samling af dansk kunst fra 1750 til 1950 – en perlerække af danske guldaldermalere, skagensmalere og klassiske modernister. Bagefter går vi en tur i middelalderbykernen, hvor tidligere tiders indbringende marsk- og vadehavshandel afspejler sig i prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Turledere: Mads Rykind-Eriksen, Georg Bendix og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 14.00-16.30: “Da lysekronen faldt ned i lagkagen” v/ Niels Ole Frederiksen.
Niels Ole Frederiksen siger om foredraget: “Titlen på foredraget kunne også have været ‘Danmarkshistorier fra de sidste 70 år’. Det handler altså om historie – vores fælles historie. Min høje alder har sat mig i mangel på fremtid. Men til gengæld har jeg fået mere fortid at byde på. Foredraget er et muntert tilbageblik med tanker om det liv, jeg har levet.”

Kl. 19.30-21.00: ”Så syng da, Danmark, lad hjertet tale!”. Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Torsdag den 31. december
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-12.00: ”2020 og verden – et tilbageblik på året, der gik” v/ Mads Rykind-Eriksen.
I fællesskab ser vi tilbage på året der gik, og de begivenheder vi vil huske. Vi vil diskutere, om der var ting og hændelser, der har forandret verden – herhjemme såvel som ude i den store verden.

Kl. 12.00: Champagnefrokost.

Kl.14.00-16.30: ”Gaven” v/ Kirsten Rykind-Eriksen.
Ved juletid giver vi hinanden gaver i store mængder som aldrig før. For nogle er det ved at tage overhånd. Gavegivning anses for at være en del af vores forbrugsmønster: Men gaver har en langt dybere betydning. At give en gave kræver en modgave. I foredraget kommer Kirsten Rykind-Eriksen ind på, hvordan gaver er brugt i tidens løb. F.eks. til at skaffe sig en acceptabel partner ved giftermål, politisk – for at skaffe sig venner i et andet land for at afvæbne en fjende og undgå krig – eller symbolsk for at vise, hvem der har magt og bestemmer.

Nytårsaften
Kl. 18.00: Dronningens nytårstale.
Kl. 18.30: Nytårsmiddag med underholdning, dans, kædedans og folkedans med levende musik og tyvstart på fyrværkeriet.
Kl. 24.00: Champagne, kransekage og festfyrværkeri.

Fredag den 1. januar
Kl. 10.00-12.00: Gåtur i Sommerlystskoven v/ Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 13.30-15.30: “Digteren fra Jenle. Jeppe Aakjær i ord og toner” v/ Lillian Hjorth-Westh.
På Jeppe Aakjærs gravsten på Jenle i Salling står der: “Her slutter de glade sange”. Men det er ikke kun de glade sange, vi i dag kender ham for. Han var også en samfundskriger, der talte de fattiges sag. Hvem sidder der bag skærmen. Oles sad på en knold og sang. Jeg er havren, jeg har bjælder på. Sneflokke kommer vrimlende. Nu er det længe siden – m.fl. Jeppe Aakjær fylder godt i Højskolesangbogen, og hans digtning hører til i vores bevidsthed, selv om vi ikke altid tænker over det. Jeppe Aakjær var både poet og agitator. Han var den første fra bondestanden, der satte pen til papir og skrev om det landboliv, han var vokset op i og kendte på krop og sjæl. Folk elskede hans poetiske og smukke sange om bønderne, naturen og livet på landet. Men når han betrådte talerstolene og talte de fattiges sag, delte han vandene. I sin samtid var han derfor både elsket og hadet. Med afsæt i sange af Jeppe Aakjær tegnes et portræt af den højtråbende samfundskritiker, den lyriske digter og mennesket Aakjær; en sjælden personlighed med et kompromisløst sind og en sans for social retfærdighed og naturens uberørte storhed.

Kl. 16.00: Nytårsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.
Kl.18.00: Statsministerens nytårstale.
Kl.18.30: Aftensmad.

Kl. 20.00: Nytårskoncert i Rødding Frimenighedskirke med Martin Schack og orkestret “Jazz på Dansk”.
Vores fælles arv – de danske sange, salmer og viser – er en regulær guldgrube og en evig kilde til inspiration for danske jazzmusikere. Således også for pianisten og arrangøren Martin Schack, der sammen med sin kvartet “Jazz på Dansk” har markeret sig som tidens mest succesfulde og sammenspillede bud på en genre, man med dem med rette kan kalde jazz på dansk. De er et af landets oftest turnerende jazzensembler og har i dag flere anmelderroste udgivelser i bagagen. Gruppen består foruden kapelmester, arrangør og pianist Martin Schack, af tenorsaxofonist Michael Olsen, kendt fra Aarhus Jazz Orchestra, en af Europas bedst sammenspillede rytmegrupper, bassisten Morten Ramsbøl og trommeslager Morten Lund. Martin Schack selv er ophavsmand til Ribe Jazzfestival og indehaver af spillestedet Termansens.

Kl. 21.30: Hygge og buffet med ost og vin.

Lørdag den 2. januar
Kl. 9.00: “Det er bedre at være opladende end nedladende”. Morgensang om Benny Andersen v/ Erik Lindsø.

Kl. 9.40-12.00: ”Humor som medicin”. Om livsmod, livslyst og livsglæde v/ Erik Lindsø.
Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Humoren er en elastik af solidaritet og tilgivelse. Humoren fornyr og forynger vores livssyn, og den gør os finurlige og eventyrlige. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl Med humor kan vi vende mismod til livsmod. Med humor kan vi afvæbne den, der er urimelig og redde situationen. Der venter en munter og livsbekræftende formiddag, hvor lattermusklerne bliver rørt.

Kl. 13.30: “Overlevelsens dilemma”. Optakt til filmen ”Før frosten” v/ Erik Lindsø.

Kl. 14.30: Vi går i Rødding Bio og ser ”Før frosten” med Jesper Christensen i hovedrollen.
Filmen er et dansk drama, der udspiller sig i midten af 1800-tallet og følger bonden Jens, der står over for et svært valg. Da høsten slår fejl, må Jens finde en løsning. Familien står til at lide sultedøden. For at sikre sin egen, datteren Signes og sin søsters to sønners overlevelse er han ved at indgå en aftale med storbonden på den nærliggende gård. Men det er en udspekuleret plan, der får endog store konsekvenser. Overlevelsen bliver starten på en moralsk deroute.
“Før frosten” kommer i forlængelse af andre stærke dramafilm: Slægten, Pelle Erobreren og Sort høst. Filmen har fået internationale priser, og det er sagt, at Jesper Christensen spiller sin bedste rolle nogensinde. Instruktør: Michael Noer.

Kl. 19.30-21.00: ”Amerika, hvor er du? v/ David Trads.
Trump vendte op og ned på vores syn på USA. Alt det, vi i fællesskab havde opbygget af alliancer – NATO, FN, EU – er han på vej til at gøre op med, og Europa er måske ved at miste en nær allieret. Hvordan i alverden kan det gå til? Hvor bevæger USA sig hen? Trump vil gøre USA “great again”, men hvad mener han med det? Hvordan skal det ske, og hvor står vi efter præsidentvalget i november 2020?
David Trads, en af vores mest benyttede USA-analytikere, bringer os i dette medrivende, underholdende og indsigtsfulde foredrag tættere på svarene. Trads mener, vi skal se længere tilbage end Trump. Siden 1980’erne, hvor Davis Trads første gang boede i USA, har forandringerne været så store og voldsomme, at reaktionen kunne blive en Trump, men også et helt andet USA end det, vi har kendt til i efterkrigstiden. Foredraget er baseret på bogen “Amerika, hvor er du?”, som udkom i begyndelsen af 2020.

Søndag den 3. januar
Kl. 9.00: ”Se, hvilken morgenstund!” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.-8.45, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.075 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.575 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.