Nordisk kulturuge

Billede af Aage Augustinus

Aage Augustinus

Aage Augustinus – cand.mag. historie og religion. Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole.
Billede af Anette Jensen

Anette Jensen

Cand.theol., sognepræst

28. september - 4. oktober

Mød nordiske forfattere og kunstnere og smag det nordiske køkken

Indledning

Tal ikke om store nationer og små nationer,
udkanter, verdenshjørner og periferier.
Jorden er en kugle; midten hviler under dine fødder
og følger dig, uanset hvor du bevæger dig hen.
Einar Már Guðmundsson.

I samarbejde med Foreningen NORDEN inviterer Rødding Højskole for tiende gang til Nordisk kulturuge med fokus på nordisk historie, litteratur, kunst og kultur.

Da Foreningen NORDEN i 2019 fyldte 100 år, skrev den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson en hyldesttale, hvor han fremhævede folkeoplysningen som omdrejningspunktet i det, vi i dag kalder det nordiske samarbejde: ”Det var folkeoplysningen, der lagde grunden til det høje, kulturelle niveau, som hersker i de nordiske lande (…) og hertil kan Foreningen NORDEN føre sine rødder tilbage.” Einar Már Guðmundsson siger videre, at det er med folkeoplysningen, der i de nordiske lande er blevet ”højt til loftet og god plads mellem væggene – at de nordiske samfund er blevet åbne og frie, og dét i et sådant omfang, at man mange steder i verden betragter dem som forbilleder.”

Glæd dig til en uge, hvor du med folkeoplysningen som formidlingsform vil møde historier om nordisk film og litteratur, kunst og design, skole og uddannelse.

Gennem litteratur, film og rejseskildringer sættes der fokus på Island og Færøerne. I foredrag behandles Ålands kamp for at bevare sin selvstændighed. I fortælling møder du den barske historie om at komme først til Nordpolen.

Mød blandt andre den danske forfatter Iben Mondrup og den færøske forfatter og filminstruktør Katrin Ottarsdóttir, der fortæller om deres værker, og kunsthistoriker Anne Blond, der fortæller om finsk design.

Rektor Kristoffer Høy Sidenius fra Gribskov Gymnasium vil sammen med elever fortælle om et ganske unikt og nytænkende nordisk samarbejde.

Vi tager på heldagstur til Sydslesvig for at møde den sydligste del af det nordiske, og hvor det danske mindretal ofte i deres selvforståelse er mere nordiske, end de er danske. Om aftenen er der nordisk koncert med blokfløjtenist Pia Dahl.

William Heinesen sammenlignede Færøerne med et sandskorn på gulvet i en balsal, men som Einar Már Guðmundsson har tilføjet: ”Gransker du sandskornet i et forstørrelsesglas, ser du hele verden.”

Velkommen til en uge, hvor vi lader forstørrelsesglasset glide henover Norden.

I samarbejde med Foreningen NORDEN.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Medvirkende

Kursusværter

  • Aage Augustinus, cand.mag. i historie og religion, tidl. højskoleforstander.
  • Anette Jensen, cand.theol., sognepræst.
  • Pia Dahl, foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent.

Medvirkende

  • Iben Mondrup, forfatter.
  • Katrin Ottarsdóttir forfatter, filminstruktør.
  • Kristoffer Høy Sidenius, cand.mag., rektor for Gribskov Gymnasium.
  • Marianne Timmermann, lærer og danseinstruktør.
  • Bendix Rødgaard, musiker, Ribe Danse og Spillemandslaug.
  • Villy Dall, journalist og historisk formidler, BA-studerende i historie ved UiT Norges Arktiske Universitet, Tromsø.
  • Anne Blond, kunsthistoriker, tidligere museumsinspektør ved Kunstmuseet i Tønder. I dag direktør for Foreningen Museum Wegner.
  • Naja Mikkelsen, maringeolog, seniorforsker ved GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.
  • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighedskirke.
  • Eva Bach, tidl. højskoleforstander.
  • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

Program

Lørdag den 28. september

Lørdag den 28. september

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.

Kl. 19.30-21.00: Nordisk folkedans v/ Marianne Timmermann og Bendix Rødgaard.
Vi skal denne første aften både synge og danse. Dansen vil være smagsprøver på, hvad de forskellige nordiske lande har af traditionelle folkedanse. Marianne Timmermann vil instruere – hun har været danseinstruktør i mere end 30 år. Bendix Rødgaard akkompagnerer – han har spillet på harmonika endnu længere. I en stor del af tiden har de hver uge i vinterhalvåret arbejdet sammen om opgaven: at få folk til at danse.

Søndag den 29. september
Grønland
Grønland

Søndag den 29. september

Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Anette Jensen.

Kl. 9.40-11.50: ”Og solen står med bonden op”. Grundtvigs politiske filosofi og tanker om folkeoplysning med nordisk udblik v/ Aage Augustinus.
Grundtvigs betydning for eftertiden er utrolig vidtrækkende – og når langt videre ud end til de kredse og bevægelser, der kalder sig grundtvigske. Man kan med nogen ret påstå, at de fleste danskere (med eller mod deres vidende) er påvirket af grundtvigske tanker. Dansk kultur, pædagogik, politik og kirkeliv ville ikke have været det samme uden ham. Hans tænkning har også haft stor betydning i Norden, navnlig i Norge og Sverige.
Foredraget vil med udgangspunkt i Grundtvigs liv og værk søge at indkredse det grundlæggende og blivende i hans tænkning. Især vil hans politiske filosofi og hans tanker om folkeoplysning blive behandlet, og vi vil følge folkeoplysningens vej til højskolerne i Danmark og det øvrige Norden.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: ”Et unikt nordisk samarbejde”. Nordatlantisk gymnasieklasse v/ Kristoffer Høy Sidenius.
Nordatlantisk Gymnasieklasse på Gribskov Gymnasium er et unikt tilbud til elever fra Danmark, Færøerne, Island og Grønland, som er interesseret i at opleve hele Nordatlanten, imens de tager en almen studentereksamen (stx). Nordatlantisk Gymnasieklasse (NGK) består af elever fra de fire nordatlantiske lande, som skal gå i klasse sammen i tre år. NGK har sin helt egen naturvidenskabelige studieretning, bl.a. med faget arktisk teknologi.
I NGK går eleverne i 1.g i Danmark på Gribskov Gymnasium, i 2.g i første semester på Færøerne på Miðnám á Kambsdali og i andet semester i Island på Verzlunarskoli Islands og i 3.g i Grønland på GUX Sisimiut.
Hør rektor fortælle, og hvis muligt medvirker også enkelte elever, som har taget studentereksamen på NGK.

Kl. 19.30-21.00: Filmaften i Rødding Bio. Vi skal se den islandske film fra 2013 ”Om mænd og heste”, instrueret af Benedikt Erlingsson.
Filmen er en beretning om forholdet mellem islændinge og deres heste – men også en fortælling om livet islændinge imellem. I den første historie møder vi alfahan Kolbeinn ridende på sin hvide hoppe, som alle i byen misunder ham. Solveig er forelsket i Kolbeinn og inviterer ham til middag. Men ved den romantiske afsked går det galt: Solveigs sorte hingst bryder igennem hegnet og kaster sig over den smukke, hvide hoppe, alt imens Kolbeinn sidder i sadlen. Hjemturen bliver en ”walk of shame” for Kolbeinn, der med knækket stolthed rider på sin nu befrugtede hoppe. Hoppen må lade livet, og mange drabelige optrin sættes i gang, førend hverdagen igen indfinder sig i det lille samfund.

Mandag den 30. september
Katrin Ottarsdottir
Katrin Ottarsdottir

Mandag den 30. september

Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.40-11.50: ”To islandske mesterfortællere”. Foredrag om Jón Kalman Stefánsson og Auður Ava Ólafsdóttir v/ Anette Jensen.
Islandsk litteratur befinder sig i en guldalderperiode. Det opleves ved, at der udgives usædvanligt meget fremragende litteratur i disse år.
Foredraget sætter fokus på Jón Kalman Stefánssons og Auður Ava Ólafsdóttirs forfatterskaber. Sidstnævnte forfatter modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2018 for romanen “Ar”, mens førstnævnte har været nomineret op til flere gange. Begge har et stort forfatterskab bag sig, og stort set samtlige bøger er oversat til dansk – altid efterfulgt af anmeldernes begejstring.
Begge forfattere kredser om de store livsspørgsmål og skriver stort, smukt og livsklogt om personer, liv og voldsom natur i Island. Foredraget tager afsæt i hovedtemaer i begge forfatterskaber.

 Kl. 14.00-16.30: ”Findes der kobberrør i himlen?” Møde med den færøske forfatter og filminstruktør Katrin Ottarsdóttir.
Katrin Ottarsdóttir bragede i 2012 ind på den færøske litteraturscene med digtsamlingen ”Findes der kobberør i himlen”, en i færøsk sammenhæng usædvanlig åbenhjertig og utilsløret skildring af en opvækst med en psykisk ustabil mor, hvis negative livssyn dominerede stemningen i hjemmet gennem hele forfatterens barndom og ungdom, og hvis greb hun stadig kæmper med at komme fri af.
Katrin har modtaget Færøernes Litteraturpris to gange – i 2013 for sin debut-digtsamling og igen i 2023 for sin seneste roman ”Sommeren varer ikke hele året længere”.

Kl. 19.30-21.00: Filmaften. ”Ingen kan lave det perfekte”.
I forlængelse af eftermiddagens foredrag skal vi se dokumentarfilmen fra 2008 “Ingen kan lave det perfekte”, Katrin Ottarsdóttirs portræt af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen. I filmen følger vi tilblivelsen af kunstnerens værker. Vi er med i processen, når han arbejder i sit baggårdsatelier i København med sin kvindelige nøgenmodel. Hans Pauli Olsen fortæller om sine tanker om kunst og det at skabe, og vi er med som fluer på væggen, når han glemmer kameraet og arbejder med sin kunst med de bare hænder.

Tirsdag den 1. oktober
Island
Island

Tirsdag den 1. oktober

Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Eva Bach.

Kl. 9.40-11.50: ”Hvorfor er Åland finsk?” Nyt lys på Ålands særstatus v/ Villy Dall.
På trods af 700 års sprogligt, kulturelt og (indtil 1809) politisk-administrativt fællesskab med Sverige bestemte Folkeforbundet i 1921, at Åland skulle forblive finsk. Indbyggerne er stadig entydigt svensksprogede, men føler, at deres selvstyre er presset af den finske regering og rigsdag i Helsingfors. Åland har siden Krimkrigens slutning 1857 været demilitariseret, og med selvstyreloven i 1922 erklæret neutral. Alligevel blev Åland inddraget i begge verdenskrige. I dag er Ålands demilitarisering og neutralitet udfordret af, at Finland er blevet medlem af NATO, og det diskuteres, om indbyggerne fortsat kan være fritaget for værnepligt.

Kl. 14.00-16.30: ”Island set fra hesteryg – udfordringer til hest gennem Island” v/ Pia Dahl.
Der er to gamle postruter gennem Island; Sprengisandur og Kjølur. Man siger, at Kjølur er den smukkeste tur, mens Sprengisandur er turen med de største udfordringer – 300 km og seks dages ridt gennem øde landskab.
De islandske heste er direkte efterkommere af de heste, vikingerne tog med til Island. De er formet af den islandske natur og er en del af den islandske urkraft. Hver sommer tager de 60 bedste af disse islandske heste og 20 ryttere fra hele verden Sprengisandur-turen, der er karakteriseret ved skønhed og overvældende natur, og hvor der er inspiration til at tænke store tanker og tid til at klare lavpraktiske småproblemer. Pia Dahl har reddet turen.

Kl. 19.30-21.00: ”Nordpolen erobret fra luften”. En dramatisk fortælling v/ Naja Mikkelsen.
Nordpolen har altid stået som det ultimative mål i udforskningen af polare egne. I 1897 forsøgte den svenske ingeniør S.A. Andrée at erobre Nordpolen fra luften. Han fløj mod nord fra Svalbard sammen med to andre, men ballonen nødlandede, og den forulykkede ekspedition blev først fundet 33 år senere. Den norske polarforsker Roald Amundsen ville også prøve at erobre Nordpolen, men da amerikaneren Robert Peary til Amundsens store fortrydelse i 1909 proklamerede at have nået Nordpolen med hundeslæde, måtte Amundsen prøve en anden taktik. Det skete i 1926 med et italiensk bygget luftskib. Luftskibets kaptajn var den italienske ingeniør Umberto Nobile, og Roald Amundsen var ekspeditionens leder. Turen over polpunktet gik efter planen, men Nobile og Amundsen blev rygende uvenner. Derfor ville Nobile gentage flyvningen over Nordpolen og konstruerede et nyt luftskib. Nobile var selv kaptajn og ekspeditionsleder, og Nordpolen blev nået i 1928. På returrejsen forulykkede luftskibet, hvilket medførte en storstilet redningsaktion. Den sygdomssvækkede og økonomisk forgældede Roald Amundsen ville også være med i redningskapløbet. Trods modstand fra mange sider fløj han mod Svalbard med en besætning på fem personer, men flyet forsvandt. Siden har ét spørgsmål stået tilbage: Var det en ulykke?

Onsdag den 2. oktober
Nydambåden
Nydambåden

Onsdag den 2. oktober

Heldagstur til Sydslesvig. Gottorp Slot og Slesvig Domkirke

Kl. 9.00: Vi kører mod Slesvig by, hvor vi bl.a. skal besøge Museumsøen med Gottorp Slot, domkirken og området Holmen ved Slien. På Gottorp Slot skal vi se Nydambåden, en 23 m lang egetræsbåd – et krigsfartøj fra år 320 e.Kr., fundet i 1863 i Nydam Mose i det østlige Sønderjylland. Gottorp Slot rummer desuden en stor ekspressionistisk kunstsamling, heriblandt værker af Emil Nolde.
Er vejret til det, er der mulighed for en gåtur i den smukke barokhave.
På programmet er også et besøg i Slesvig Domkirke, som blev opført ca. 1030, og hvis berømteste inventar er Bordesholmalteret, Hans Brüggemanns passionsalter, der er medtaget i den danske kulturkanon. Det tog syv år at udføre alteret, der rummer 386 figurer og viser 16 bibelske scener fra Jesu liv. Det stod færdigt i 1521.
I Domkirken befinder sig også Kong Frederik 1.s sarkofag.
Vi skal også besøge Holmen, som ligger få hundrede meter fra Domkirken og er en charmerende gammel fiskerbydel i Slesvig, hvor indbyggerne i århundreder har haft deres egne sæder og skikke. Betegnelsen Holm er dansk og betyder lille ø. Den idylliske bydel ved Slien var indtil 1933 omkranset af vand. Turledere: Anette Jensen og Aage Augustinus.

Kl. 20.00-21.00: ”Fløjtetoner fra hele Norden”. Koncert i Rødding Frimenighedskirke v/ Pia Dahl.
En stemningskoncert i ord og toner med klange fra Grieg til Sibelius, fra Carl Nielsen til norske tusselåter krydret med melodier fra Grønland og Island. Nyt og gammelt.
Pia Dahl er konservatorieuddannet blokfløjtenist, og hun fortæller om blokfløjten som et ur-instrument og med sig har hun den i en halv snes udgaver. Vi skal høre dybe klange, virtuose melodier og vidt forskellige udtryk på en musikalsk rejse fra land til land i morgentåge, i aftendis, på sletter og i dale. I ord og toner.

Torsdag den 3. oktober
Iben Mondrup
Iben Mondrup

Torsdag den 3. oktober

Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.40-11.50: ”En grønlandsk fortælling”. Trilogien om Tabita og Vittu v/ Iben Mondrup.
I ”Bjørn”, tredje og sidste bog om Tabita og Vittu, er Tabita på vej til Grønland for at blive genforenet med sin mor. Hun ved ikke, at hendes bror Vittu er i live og også befinder sig i landet. I Humlebæk er Tabitas adoptivfar Berthel ved at gøre sit ægteskabs regnestykke op. Hans liv har været defineret af den skæbnesvangre beslutning, han tog om at tage de to grønlandske børn med til Danmark. Nu vil han finde Tabita og Vittu igen.
”Bjørn” handler om at finde sin vej i livet. Om at kunne leve med de valg, man træffer. Og ikke mindst om at kunne overleve de valg, som andre træffer på ens vegne.
I foredraget dykker Iben Mondrup ned i en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

Kl. 14.00-16.00: ”Finsk design på verdensscenen” v/ Anne Blond.
Fiskars-saksen, Marimekkos Unikko-blomst, Alvar Aaltos Savoy-vase, Kone-elevatoren; alle kender finsk design og bruger det i hverdagen. Men hvordan og hvorfor har finsk design fået så stor en gennemslagskraft ikke kun i Finland og Norden, men også internationalt?
Det vil foredraget se på i en historisk gennemgang af Finlands designhistorie samt en række nedslag i de tendenser, der har formet finsk design igennem de seneste 15-20 år.

Kl. 16.30-17.30: “Sang under kirketag.” Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.

Kl. 19.00: Festmiddag med sang og ostebord.

Fredag den 4. oktober
Marimekko
Marimekko

Fredag den 4. oktober

Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Praktisk information

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse sendes pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

5.950 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

6.550 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).