Nordisk kulturuge

Billede af Aage Augustinus

Aage Augustinus

Aage Augustinus – cand.mag. historie og religion. Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole.
Billede af Anette Jensen

Anette Jensen

Cand.theol., sognepræst

1. oktober - 7. oktober

Mød nordiske forfattere, kunstnere, musikere og smag det nordiske køkken. I samarbejde med Foreningen Norden.

I sin hyldest til Foreningen Norden i anledning af 100-årsjubilæet i 2019 skrev den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson bl.a.: ”William Heinesen sammenlignede Færøerne med et sandskorn på gulvet i en balsal, men gransker du sandskornet i et forstørrelsesglas, ser du hele verden. Tal ikke om store nationer og små nationer, udkanter, verdenshjørner og periferier. Jorden er en kugle; midten hviler under dine fødder og følger dig, uanset hvor du bevæger dig hen.”

Det samkvem mellem os, der er i de nordiske lande, udmønter sig i det nordiske samarbejde – et samarbejde, der grunder sig på det, der tidligere hed skandinavismen, og på folkeoplysningstraditionen, som kendes i hele Norden. Det er også her Foreningen Norden har sin rødder.

Det nordiske er blevet kaldt en klippe i en urolig verden på grund af vores folkestyre, velfærdssamfund og ligestilling. Vores miljøbevidsthed og ansvar for naturen er et nordisk ”brand” ude i verden.

Det er folkeoplysningen, der har lagt grunden til det høje kulturelle niveau, som hersker i de nordiske lande, og den selvforståelse, der findes imellem os. Einar Már Guðmundsson forklarer, at folkeoplysningen har gjort, at der ”i de nordiske lande er højt til loftet og god plads mellem væggene, at samfundene er åbne og frie, og dét i et sådant omfang, at man mange steder i verden betragter Norden som et forbillede.”

Velkommen til nordisk kulturuge på Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusværter

 • Aage Augustinus, cand.mag., tidl. højskoleforstander og aktiv i Foreningen Norden.
 • Anette Jensen, cand.theol., sognepræst og tidl. leder af Foreningen Nordens kontor i Flensborg.

 

Medvirkende

 • Kirsten Thisted, lektor ph.d., Institut for Tværkulturelle Studier, Københavns Universitet, forfatter til bogen ”Stemmer fra Grønland. Dansk kolonialisme i 1920’erne”.
 • Jogvan Isaksen, forfatter og litteraturhistoriker fra Færøerne,art. i nordisk litteratur og lektor ved Københavns Universitet. Hovedredaktør på magasinet ”Nordisk litteratur”.
 • Rikke Helms, mag. i russisk og dansk og tidligere direktør for Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg.
 • Lars Barfoed, cand.jur., Landsformand i Foreningen Norden Danmark, tidl. minister.
 • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighedskirke.
 • David Bugge, theol., leder af Løgstrup-centret og lektor ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Forfatter til en lang række bøger om kultur, filosofi og samfund.
 • Eva Bach, tidl. højskoleforstander.
 • Aviaja Lumholt, sanger og komponist.
 • Igor Rado, skuespiller, musiker og performer.
 • Grethe Bay, tidl. lektor i kunsthistorie, nordisk sprog og litteratur.
 • Rasmus Glenthøj, lektor ph.d., Syddansk Universitet. Bl.a. medforfatter til bogen ”Union eller undergang. Kampen for et forenet Skandinavien”.
 • Doris Ottesen, cand.theol., fortæller.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.

Lørdag den 1. oktober
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Aage Augustinus og Anette Jensen.
Kl. 19.30-21.00: Højskolesang og fortælling v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.

Søndag den 2. oktober
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Anette Jensen.

Kl. 9.40-11.50: ”Fra enevælde til folkestyre. Grundtvig og folkeoplysningen i Norden” v/ Aage Augustinus.
Hvordan gik det til, at Danmarks, Norges og Sveriges overgang fra enevældige bondesamfund til demokratiske industrisamfund foregik så usædvanlig fredsommeligt, som tilfældet var? I løbet af den proces kravlede landene fra bunden af den europæiske økonomi fra omkring 1860 til toppen i løbet af 1930’erne og har været velstående og progressive lige siden. Finland foretog en lignende rejse fra 1918 og 30 år frem. Hvorfor er det lykkedes de nordiske lande at etablere både sikkerhed og en høj grad af individuel frihed, stort set ingen korruption, velfungerende offentlige institutioner samt befolkninger, der gang på gang i diverse målinger rangerer som verdens lykkeligste?
En af de væsentligste faktorer er N.F.S. Grundtvigs tanker om folkeoplysning, som fra Danmark spredte sig til Norge og Sverige.

Kl. 14.00-16.30: ”Stemmer fra Grønland – hvordan fortæller vi historien?” v/ Kirsten Thisted.
Med udgangspunkt i sin omtalte og anmelderroste bog ”Stemmer fra Grønland, den danske koloni i 1920’erne” spoler Kirsten Thisted tiden hundrede år tilbage. Hvordan så relationen mellem Danmark og Grønland ud, når man dykker ned i den tids danske og grønlandske kilder? Var Grønland en koloni? Og i givet fald hvilken slags koloni? Havde grønlænderne nogen magt over deres egen fremtid, eller var de totalt underlagt et fremmed styre? Hvilke sammenhænge tegner der sig mellem de historier, vi vælger at fortælle om de fortidige relationer, og vores visioner for fremtiden? Kirsten Thisted kommer med bud på svarene.

Kl. 19.30-21.00: Filmaften i Rødding Bio.
Vi skal se den finske film ”Kupé nr. 6”, der er en filmatisering af den finske forfatter Rosa Liksoms roman af samme navn. I filmen følger vi en ung finsk kvinde, der forlader sin elskerinde i Moskva og stiger på den transsibiriske jernbane mod den arktiske by Murmansk. På toget, i kupé nummer 6, møder hun en russisk minearbejder og er tvunget til at dele den lange rejse med ham. Deres møde ender dog med at ændre begge personers syn på livet. ”Kupe nr. 6” vandt ved dette års Cannes Film Festival Grand Prix-prisen og var nomineret til Den Gyldne Palme. Filmen er instrueret af Juho Kuosmanen, som tidligere har lavet ”Den bedste dag i Olli Mäkis liv”.

Mandag den 3. oktober
Kl. 9.00-9.30: Morgensamling v/ Rikke Helms.

Kl. 9.40-11.50: Nordisk fortælle-formiddag. Doris Ottesen fortæller Sigrid Undsets roman Olav Audunssøn.
I Sigrid Undsets store middelalderværk ”Olav Audunssøn i Hestviken” og ”Olav Audunssøn og hans børn” følger vi en mands livslange kamp for at komme til rette med sin samvittighed: sone sin skyld for et drab, som han i sin ungdom har begået. Mordet er aldrig blevet opklaret, men skyld og skamfølelse ødelægger alligevel livet for Olav Audunssøn. Hans livslykke: forholdet til ægtefælle og børn brister i skyld. Olav Audunssøn sætter sig ved sin dødssynd ikke alene udenfor middelalderens kirkesamfund, men også udenfor samfundet med Gud. Olav Audunssøn forbliver dog trofast og troende til døden, hvilket til sidst skænker ham nåden.”

Kl. 14.00-16.30: ”Den yderste kant”. Den færøske krimiserie om Hannis Martinsson v/ Jogvan Isaksen.
Jogvan Isaksen har været en meget produktiv fag- og skønlitterær forfatter og er blandt de førende kritikere og forfattere i færøsk sammenhæng. Hans populære færøske krimiserie med journalisten Hannis Martinsson som detektiv er oversat til flere sprog, foruden dansk også islandsk og tysk. På dansk foreligger tolv titler. I sommeren 2021 blev der på Færøerne optaget en krimiserie baseret på Jogvan Isaksens bøger. Serien er på seks afsnit, og sendes i løbet af 2022 med både danske og færøske skuespillere med Ulrich Thomsen i rollen som Hannis Martinsson. Jogvan Isaksen fortæller om sine kriminalromaner.

Kl. 19.30-21.00: “Det nordiske samarbejde i et geopolitisk perspektiv” v/ Lars Barfoed.
Der er politisk opbrud i verden. Et mere indadvendt USA og nye udfordringer, der udfordrer vore samfund og stiller krav om stærkere europæisk handlekraft. Men den ser ud til at svigte. I det lys er der brug for at styrke det politisk sammenhold og samarbejde i Norden. Lars Barfoed, erfaren politiker og formand for Foreningen Norden, giver sine bud på fremtidens nordiske samarbejde.

 

Tirsdag den 4. oktober
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Eva Bach.

Kl. 9.40-11.50: ”En vildfugl”. En fortælling om Emilie Demant-Hatt (1873-1958) – billedkunstner og forfatter og ungdomskæreste med Carl Nielsen v/ Anette Jensen.
Emilie Laurentze Demant-Hatt var en helt særpræget kunstner, født i Selde i Salling i 1873. Hun begyndte sin kunstnerkarriere som naturalist men endte som ekspressionist. I 1903 og 1907 opholdt hun sig blandt samerne i Nordsverige og skrev da sammen med den samiske rensdyrbonde Johan Tuuri den første bog om samerne. Selv udgav hun i 1913 ”Med lapperne i Højfjeldet”. Som ganske ung havde hun en romantisk affære med komponisten Carl Nielsen, og i 2002 udsendtes den charmerende bog ”Forårsbølger” om de tos ungdomseventyr. Emilie var på flere punkter forud for sin tid og en kunstner, som fortjener langt større opmærksomhed end tilfældet har været. Hun blev i sin samtid kaldt ”En vildfugl i dansk kunst”.

Kl. 14.00-16.30: ”Det grænsedragende menneske og den grænseløse nåde”. Om Karl Ove Knausgårds roman ”Min kamp” v/ David Bugge.
Sjældent har en bog givet anledning til så heftig en debat som den norske forfatter Karl Ove Knausgårds storværk ”Min kamp”. Romanen beretter om Knausgårds eget hverdagsliv fra hans tidlige barndom med en streng far og en kærlig, men fraværende mor og op til hans voksentilværelse som digter og familiefar i Sverige. Og langt uden for hjemlandets grænser har det rejst spørgsmålet om det berettigede i – ved navns nævnelse – at lade ens nærmeste optræde i litteraturen. Men bogen er meget mere end en livshistorie. Ikke mindst er den et originalt forsøg på at indkredse menneskets evindelige hang til grænser og – i modsætning hertil – den grænsesprængende og altomfattende guddommelige nåde.
I en let tilgængelig form, der ikke forudsætter, at man har læst Knausgård, giver David Bugge i foredraget et indblik i ”Min kamp” og et udblik til det øvrige forfatterskab.

Kl. 19.30-21.00: ”På rejse langs Norges kyst”. Nordisk dokumentarfilm v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.
Vi skal bl.a. se den norske filminstruktør Ivo Caprinos flotte film ”The Ocean. A Way of Life”, en utrolig flot filmisk rejse ned langs Norges kyst.

 

Onsdag den 5. oktober
Heldagstur til Slesvig med Danevirke Museum, Hedeby og A.P. Møller Skolen
Kl. 9.00-17.45: I 2018 blev Danevirke sammen med det vigtige vikingehandelscenter Hedeby udnævnt af UNESCO som verdenskulturarv.
Vi besøger først Danevirke Museum, som ligger midt i Danevirke Arkæologiske Park, der omfatter nogle af anlæggets største seværdigheder, bl.a. Porten til Norden og Valdemarmuren.
Danevirke er Nordens største fæstningsanlæg. Det blev benyttet og udvidet fra jernalderen frem til middelalderen – et tidsrum på ca. 700 år. Desuden blev det brugt af den danske hær i 1800-tallet. Med Danevirke afgrænsede de danske vikingekonger sig mod det ekspanderende kristne Frankerrige og senere Det Tysk-romerske Rige. I dette grænseland kom det gentagne gange til væbnede konflikter.
Vi besøger også Hedeby, som både rummer vikingemuseet Haithabu og reetablering af dele af vikingebyen med syv vikingehuse i den oprindelige byggestil med stråtag og vægge af lerklinet fletværk. Husene er rekonstrueret efter originale bygningsfund i Hedeby.
Imellem museumsbesøgene kører vi til A.P. Møller Skolen, det danske gymnasium i Slesvig, som er doneret af A. P. Møller Fonden i 2008 til det danske mindretal i Sydslesvig. Vi får en rundvisning på skolen og spiser her vores medbragte frokost.
Turledere: Anette Jensen og Aage Augustinus.

Kl. 20.00: Koncertaften med den grønlandske duo INUANIMA.
INUANIMA opfører performance-koncerten ”The Roaring Sea” om Havets Moder og Åndemanerens rejse ned til hende.
INUANIMA blev etableret i 2019 af Aviaja Lumholt og Igor Rado, efter at de havde ledet en musikworkshop for unge i Narsaq i det sydlige Grønland.
INUANIMA er grønlandsk og er skabt af ordene: INUK, som betyder menneske, og INUA, som har med ordet ’ånd’ at gøre, og ANIMA, det latinske ord for sjæl (og dyr).
Aviaja Lumholt er halvt dansk, halvt grønlandsk, sanger, pianist, komponist, tromme- og maskedanser. Igor Rado er opvokset i Danmark med forældre fra eks-Jugoslavien. Han er sanger, multiinstrumentalist, komponist og performer. De har optrådt adskillige steder i Norden.

 

Torsdag den 6.oktober
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.40-11.50: ”Norden til Ejderen: Skandinavisme, højforræderi og krig” v/ Rasmus Glenthøj.
På baggrund af ny forskning fortæller Rasmus Glenthøj den politiske skandinavismes historie. Han har sammen med Morten Nordhagen Ottosen i 2021 udsendt den banebrydende og anmelderroste bog ”Union eller undergang”, som giver nye indsigter i forståelsen af skandinavismen. Bogen fortæller om, at der i 1800-tallet var grupperinger, som ønskede de tre skandinaviske lande forenet for første gang siden Kalmarunionen. Flertallet af skandinavisterne ønskede ligefrem, at Danmark, Norge og Sverige blev delstater i en forbundsstat, et slags Skandinaviens Forenede Stater, der kunne stå samlet mod ydre fjender. Skandinavismens mål blev som bekendt aldrig realiseret, men ifølge Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosen kunne skandinavismen ”i princippet været lykkedes”, og Danmark kunne dermed være blevet del af et rige, der strakte sig fra Kruså eller Kolding til Kirkenes ved den norsk-russiske grænse.

Kl. 14.00-16.00: “Med hjemstavn I Dalarna”. Om den svenske maler Anders Zorn v/ Grethe Bay.
Kunsthistoriker Grethe Bay vil i et billedforedrag præsentere den svenske maler Anders Zorn. Anders Zorn skabte sig en international karriere og nåede at male præsidenter, men han glemte aldrig hjemstavnen i Dalarna i Midtsverige. Hans motiver spænder vidt fra det elegante liv på de bonede gulve til varme skildringer af folkelivet i hjembyen Mora. Han maler med levende energiske penselstrøg, med fyldige farver sat kontrastfuldt op mod hinanden og med et stort talent for at indfange lyset i motiverne. I 1896 slog han sig ned i Mora, hvor han aktivt bidrog til udvikling af hjemstavnen. Anders Zorn blev født i Mora i 1860 og døde sammesteds i 1920.

Kl. 16.30-17.30: “Sang under kirketag.” Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.

Kl. 19.00: Festmiddag med sang og ostebord.

 

Fredag den 7. oktober
Kl. 9.00: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, eftermiddagskaffe kl. 15 og aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.450 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse)

5.950 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER