Nordisk kulturuge
Aage Augustinus
Aage Augustinus – cand.mag. historie og religion. Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole.Anette Jensen
Cand.theol., sognepræstIndledning
Tal ikke om store nationer og små nationer,
udkanter, verdenshjørner og periferier.
Jorden er en kugle; midten hviler under dine fødder
og følger dig, uanset hvor du bevæger dig hen.
Einar Már Guðmundsson.
I samarbejde med Foreningen NORDEN inviterer Rødding Højskole for 11. gang til Nordisk kulturuge.
Da Foreningen NORDEN i 2019 fyldte 100 år, skrev den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson en hyldesttale, hvor han fremhævede folkeoplysningen som omdrejningspunktet i det, vi i dag kalder det nordiske samarbejde: Det var folkeoplysningen, der lagde grunden til det høje, kulturelle niveau, som hersker i de nordiske lande (…) og hertil kan Foreningen NORDEN føre sine rødder tilbage. Einar Már Guðmundsson siger videre, at det er med folkeoplysningen, der i de nordiske lande er blevet højt til loftet og god plads mellem væggene – at de nordiske samfund er blevet åbne og frie, og det i et sådant omfang, at man mange steder i verden betragter dem som forbilleder.
William Heinesen sammenlignede Færøerne med et sandskorn på gulvet i en balsal, men som Einar Már Guðmundsson har tilføjet: Gransker du sandskornet i et forstørrelsesglas, ser du hele verden.
På kurset i 2025 går vi i folkeoplysningens fodspor, når vi sætter fokus på nordisk litteratur, historie, kunst, kultur og aktuelle politiske udfordringer i Norden.
Du bliver introduceret til Jon Fosse, en af Norges største forfattere, som i 2023 modtog Nobelprisen i litteratur, og til Kerstin Ekman, en af Sveriges største forfattere. Vi får besøg af den islandske forfatter og billedkunstner Hallgrímur Helgason. Mai Misfeldt, der har skrevet bogen Aka Høegh, er forfatter og billedkunstner og en af Grønlands største identitetsmarkører. Og så får kurset besøg af den verdensberømte islandske forfatter Einar Már Gudmundsson, der læser fra sin seneste digtsamling Til rette vedkommende akkompagneret af pianist Christian Risgaard.
Islandske Hallgrímur Helgason, der også er billedkunstner, præsenterer sin kunst. Og på vores heldagstur til Sydslesvig besøger vi Mikkelberg, som udstiller nordisk kunst. Indimellem hører vi forhenværende direktør ved Grønlands Nationalmuseum Claus Andreasen fortælle om arkæologiske udgravninger i Grønland, der afdækker landets allerældste historie, og vi går i Rødding Bio og ser den svenske dokumentarfilm Den sidste rejse.
Efter at Sverige og Finland er kommet med i NATO, er der føjet en forsvarsdimension til det nordiske samarbejde. Det holder seniorforsker Mikkel Runge Olesen foredrag om. Det er også emnet, når generalkonsul i Flensborg Annette Lind, tidligere vicepræsident i Nordisk Råd, i sit foredrag betoner nødvendigheden af at trække Sydslesvig ind i det nordiske samarbejde.
Det hører vi mere om på en heldagstur til Sydslesvig, som går til det frisiske område, hvor vi besøger kunst- og kulturcentret Mikkelbjerg og den charmerende by Frederiksstad med både et dansk og frisisk mindretal.
Glæd dig til en uge i Nordens tegn!
Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere
Medvirkende
Kursusværter
- Aage Augustinus, cand.mag. i historie og religion, tidl. højskoleforstander.
- Anette Jensen, cand.theol., sognepræst.
- Pia Dahl, foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent.
Medvirkende
- Hallgrímur Helgason, Island, forfatter.
- Einar Már Gudmundsson, Island, forfatter.
- Christian Risgaard, musiker, komponist.
- Annette Lind, generalkonsul i Flensborg, tidl. næstformand for den danske delegation i Nordisk Råd.
- Mikkel Runge Olesen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.
- Marianne Timmermann, lærer og danseinstruktør.
- Bendix Rødgaard, musiker.
- Mai Misfeldt, kunsthistoriker, forfatter, udstillingsansvarlig ved Nordatlantens Brygge.
- Claus Andreasen, rektor emeritus ved Grønlands Universitet, fhv. museumsdirektør ved Grønlands Nationalmuseum.
- Dorte Futtrup, fortæller og forfatter.
- Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
- Eva Bach, tidl. højskoleforstander.
- Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
Program
Lørdag den 27. september
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.
Kl. 19.30-21.00: Sang og dans. Nordisk folkedans v/ Marianne Timmermann og Bendix Rødgaard.
Denne første aften skal vi både synge og danse. Dansen vil være smagsprøver på, hvad de forskellige nordiske lande har af traditionelle folkedanse. Marianne Timmermann, som har været danseinstruktør i mere end 30 år, vil instruere. Bendix Rødgaard akkompagnerer, han har spillet på harmonika endnu længere. Hver uge igennem mange år har de arbejdet sammen i vinterhalvåret om at få folk til at danse.
Søndag den 28. september
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Eva Marie Bach.
Kl. 9.40-11.50: Foredrag. ”Jon Fosse, stilhedens forfatter” v/ Anette Jensen.
Jon Fosse er en af Norges store forfattere, og i 2023 modtog han Nobelprisen i litteratur. Indtil da havde han modtaget en række andre store priser for sit alsidige forfatterskab. Blandt andet fik han Nordisk Råds Litteraturpris i 2015 for Andvake-trilogien. Jon Fosse har sin egen, helt særlige, lavmælte og stilfærdige stil. Men også som dramatiker er han blevet meget kendt både ude i Europa, såvel som i sit hjemland, hvor musikeren Benedicte Maurseth har sat hans tekster i musik.
Foredraget tager udgangspunkt i Andvake-trilogien, men kommer også ind på Septologien – et værk bestående af syv små romaner. Til slut berøres den sørgmuntre og livsfilosofiske Nej åh nej. Hundemanuskripterne 1-3.
Kl. 13.30-14.15: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 14.00-16.30: Foredrag. ”Norden i verden”. Om de nordiske landes sikkerhedspolitik samt nordisk samarbejde v/ Mikkel Runge Olesen.
Sverige og Finland er efter en langstrakt og dramatisk proces nu endelig trådt ind i NATO. Det ændrer med et slag de geopolitiske realiteter i det nordiske område. For første gang i århundreder er de nordiske lande samlet i samme allianceblok. Det skyldes ikke mindst, at det også er første gang i århundreder, at de nordiske lande har et bare tilnærmelsesvis ens syn på deres sikkerhedspolitiske udfordringer. Det er en udvikling, der har været længe undervejs. Fra midten af 1800-tallet har nordismen – idéen om de nordiske landes samhørighed og fællesskab – stået stærkt. Men på det sikkerhedspolitiske område har samarbejdet imidlertid været mere udfordret. Foredraget stiller skarpt på de aktuelle sikkerhedspolitiske omvæltninger, der er forbundet med Sveriges og Finlands NATO-medlemskab, og sætter det ind i en historisk kontekst.
Kl. 19.30-21.00: Filmaften. Vi går i Rødding Bio og ser den svenske dokumentarfilm Den sidste rejse fra 2024.
Filmen er en dramakomedie og intet mindre end en sensation i Sverige med flere hundrede tusinde solgte billetter.
Lars Hammer var i 40 år en populær og passioneret fransklærer i Köping, og da han går på pension, er det med forventning om en masse vin, oplevelser og ikke mindst rejser til sit elskede Frankrig. Men i stedet for at nyde livet bliver Lars mere og mere passiv og trist. Hans hustru Tiina og sønnen Filip lægger derfor en plan, der skal gentænde hans livsgnist. Filip og hans bedste ven Fredrik inviterer Lars med på en begivenhedsrig rejse til præcis den samme by, som familien tog til, da Filip var barn. Samtidig sørger de i al hemmelighed for at iscenesætte nogle af de mest glorværdige øjeblikke fra Lars’ liv.
Den sidste rejse fungerer med sine universelle temaer om familiens bånd og sin generelle livsglæde som et rørende og samtidig morsomt drama.
Sverige har indstillet filmen som sin Oscar-kandidat, hvilket normalt er forbeholdt fiktionsfilm.
Mandag den 29. september
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.
Kl. 9.40-11.50: Foredrag. ”Et nyt samlet Norden” v/ Annette Lind.
Som optakt til heldagsudflugten til Sydslesvig fortæller Annette om vigtigheden af, at Norden står sammen, og vigtigheden af at det grænseoverskridende arbejde i Sydslesvig kommer med. Fokus vil være på en styrkelse af demokrati, retsstat og ligeværd med al respekt for de værdier, vi i Norden tager for givet. Kunst- og cricketcentret Mikkelberg, som vi besøger onsdag, blev i sin tid grundlagt netop med det formål at fremme dansk væremåde, nordisk kunst og kultur samt cricketsporten i Sydslesvig, og den vision er også bærende for stedet i dag.
Annette Lind blev i 2011 valgt til Folketinget, hvor hun fra 2019 var gruppesekretær og udenrigsordfører, og fra 2014 til 2019 var hun Socialdemokratiets undervisningsordfører. Annette Lind blev valgt som vicepræsident for Nordisk Råd i 2021. I dag er hun generalkonsul i Flensborg.
Kl. 14.00-16.30: Foredrag. ”Seks kilo sider” v/ Hallgrímur Helgason.
Den islandske forfatter og billedkunstner Hallgrímur Helgason taler om sine værker og sit forfatterskab. Hallgrímur vil fokusere på sine mest kendte romaner: Stormland, Lejemorderens guide til et smukt hjem, Kvinden ved 1000 grader, Søsyg i München samt Tres kilo solskin og Tres kilo kæberaslere.
Hvad er historierne bag disse bøger, og hvad betyder de for forfatterens liv? Kun en af romanerne er autobiografisk. Krævede det en anden indsats at skrive den roman?
Hallgrímur Helgason vil desuden tale om sit forhold til sit moderland og den imponerende litterære islandske tradition.
Kl. 19.30-21.00: Kunstaften med Hallgrímur Helgason.
Hallgrímur Helgason er en modig maler. Han har meget på hjerte. Hans udtryk er nærværende, til tider næsten tegneserieagtigt. Han maler sine tanker, og det er let at forstå, at der foregår mange spøjse ting i hans indre univers. Han tager udgangspunkt i overvejelser om, at mennesket af i dag skal opfylde mange funktioner på én gang. Vi stresser tit af sted og påtager os alt for mange roller i løbet af en dag, en uge, et helt liv. Er vi tilfredse med os selv? Gør vi det rigtige? Oplever vi os selv, som den vi gerne vil være i andres øjne? Han sætter fingeren på ømme punkter, og det afspejler hans værker.
Tirsdag den 30. september
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Anette Jensen.
Kl. 9.40-11.50: Foredrag. ”Kerstin Ekman – en af Nordens store fortællere” v/ Aage Augustinus.
”Hvor begynder historien, naturen, mennesket?” Sådan spørger den svenske forfatter Kerstin Ekman, der hører til blandt de allerstørste fortællere i Norden. Til Ekmans største og mest læste værker hører romantrilogien Ulveskindet. Gennem de tre romaner med titlerne Guds barmhjertighed, Rørte vande og Skrabelodder går barmhjertighed som den røde tråd. Ekmann beskriver kampen for menneskelige vilkår, hvor vi alle er henvist til at leve af barmhjertighed. Hendes seneste roman Ulvespring er en yderst relevant kommentar i debatten om natur og bæredygtighed.
Kl. 14.00-16.30: Foredrag. ”Aka Høegh – en grønlandsk kunstner” v/ Mai Misfeldt.
Forfatter Mai Misfeldt har skrevet bogen Aka Høegh, hvor hun fortæller om den grønlandske kunstner, som har sit helt særegne udtryk inden for grønlandsk og nordisk kunst – dybt forankret i Grønlands vældige natur og dramatiske sagnverden. Aka Høegh fastholder sit fokus på almenmenneskelige følelser og naturens ukrænkelighed i en tid med store samfundsmæssige omvæltninger. Hun skildrer mytiske landskaber, drømme og fremtidsvisioner i lyset af global opvarmning. Hun arbejder med vidt forskellige udtryk og materialer – fra pensel og akvarelblok til skulpturer i granit, fra stålnålens rids i zinken til malerier og store udsmykningsarbejder.
Kl. 19.30-21.00: Koncertfortælling. Oplæsning og musik med Einar Már Gudmundsson og Christian Risgaard.
Den berømte islandske forfatter Einar Már Gudmundsson læser fra sin seneste digtsamling Til rette vedkommende akkompagneret af pianist Christian Risgaard, som har komponeret musik til netop denne digtsamling. De to har optrådt med succes over hele landet. Einar MárGudmundssons finurlige, underfundige, skarpe og humoristiske digte understøttes af Christian Risgaards musik, som skaber stemning og et helt særligt rum med farve og festlige klange. Kort sagt – tekster og musik understøtter hinanden, så indholdet får større dybde og mening.
Onsdag den 1. oktober
Heldagstur til Sydslesvig med besøg på kunstcentret Mikkelberg, friserbyen Frederikstad og marskgården Roter Haubarg
Kl. 9.00-21.00: Vi skal på denne tur opleve kunst, kultur og natur i den vestlige del af Sydslesvig, som de færreste kender til.
Første stop på vores tur er Mikkelberg, Center for nordisk kunst og cricket i Hattstedt ved Husum. På Mikkelberg bliver vi modtaget af stedets leder Lisbeth Bredholt Christensen, som vil vise rundt og fortælle om stedet. Vi skal se udstillingen Fotografi og skulptur med den kendte fotograf Kirsten Klein og hendes mand, skulptøren Steen Folmer Jensen. Vi spiser vores medbragte frokost på Mikkelberg.
Fra Mikkelberg fortsætter vi mod den charmerende by Frederikstad, hvis byggekultur med sine gavlhuse og kanaler er hollandsk inspireret. Byen er et højdepunkt i det flade frisiske marskland. Vi skal på rundtur i byen. Og undervejs på turen får vi et indblik i både det danske og det frisiske mindretal i Sydslesvig, ligesom vi hører om den historie og litteratur, der knytter sig til vestkysten.
Vi slutter dagen på Ejderstedhalvøen. Her lå tidligere omkring 300 haubarger, store frisergårde bygget på et varft for at modstå stormfloder midt i det flade marsklandskab. I dag er der kun 30 tilbage. Vi holder ind på Roter Haubarg, nutidens største haubarg fra 1600-tallet, hvor vi får historien om gården, som trods navnet er hvid, og efterfølgende får vi serveret traditionel frisisk mad på stedets charmerende restaurant. Turledere: Anette Jensen og Aage Augustinus.
Torsdag den 2. oktober
Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.
Kl. 9.40-11.50: Billedforedrag. ”Rejser i historie og landskaber i Grønland” v/ Claus Andreasen.
Fhv. direktør ved Grønlands Nationalmuseum Claus Andreasen vil i sit foredrag genbesøge områder og lokaliteter, der har været vigtige for hans arkæologiske aktiviteter, og samtidig fortælle om Grønlands forhistorie – primært med udgangspunkt i sine mange rejser til Nord- og Nordøstgrønland.
Foredraget vil beskrive områder med bosætninger fra den ældste periode for 4.400 år siden (Independence-kulturen), fra den næste kulturgruppe (grønlandsk dorset) frem til Thule-kulturen – forfædrene til nutidens inuit – der forsvandt omkring 1840 og til sidst de danske og norske fangstmænd, der kom til Grønland i 1900-tallet.
Vi vil også komme forbi Nordboernes Vesterbygd og Østerbygd samt Thule-kulturen i Vestgrønland blandt andet med de mumificerede personer fra Qilakitsoq fra 1400-tallets Grønland.
Kl. 14.00-16.00: Fortælling. “Barnet med vinger” og andre svenske fortællinger – levende, mundtlig fortællekunst v/ Dorte Futtrup.
Dorte Futtrup er kendt for sine stærke, eksistentielle fortællinger om liv, død, kærlighed og tilgivelse. Denne eftermiddag fortæller hun med afsæt i Göran Tunström og Astrid Lindgren.
Kl. 16.30-17.30: Sang under kirketag. Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.
Kl. 19.00: Afslutningsaften med festmiddag, sang og ostebuffet.
Fredag den 4. oktober
Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.
Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00,
frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.
Praktisk information
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse sendes pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.
OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.
Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.
Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.
Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.
Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.
Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Rødding Højskole
Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.
I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.
Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.
Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.
Priser
Dobbeltværelse uden eget bad og toilet
6.150 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
6.750 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).