Nordisk kulturuge 2021 (UDSOLGT)

Billede af Aage Augustinus

Aage Augustinus

Aage Augustinus – cand.mag. historie og religion. Tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole.
Billede af Anette Jensen

Anette Jensen

Cand.theol., sognepræst

3. oktober - 9. oktober

Mød nordiske forfattere, kunstnere, musikere og smag det nordiske køkken

Det nordiske er blevet kaldt en klippe i en urolig verden på grund af sit folkestyre, velfærdssamfund og sin ligestilling. Miljøbevidsthed og ansvar for naturen er et nordisk brand ude i verden. Men det nordiske er også en sindsstemning og en erfaring. Årstidernes skiften og naturen giver os i Norden følelsen af et fælles tilhørsforhold.

Den finske forfatter Rosa Liksom og islandske Einár Már Gudmundsson er blandt gæsterne i en kulturuge om nordisk litteratur, kunst, musik og film samt nordisk mad. Der bydes også på koncert med Dorthe Højland Group, der spiller nykomponeret nordisk jazz med islandske billeder som visuel baggrund. Mød desuden lektor og forfatter Rasmus Glenthøj, forbundssekretær i Foreningen NORDEN Henrik Willén og kok Anita Kajhøj Ibsen. Heldagstur til det sydvestligste Slesvig med Nordstrand og Husum.

Kurset arrangeres i samarbejde med Foreningen NORDEN.

Kursusværter

 • Aage Augustinus, cand.mag., tidl. højskoleforstander.
 • Anette Jensen, cand.theol., sognepræst og tidl. leder af Nordisk Informationskontor i Sønderjylland/Sydslesvig.

 

Medvirkende

 • Einar Már Gudmundsson, forfatter, Island.
 • Rosa Liksom, forfatter, kunstner, Finland.
 • Rasmus Glenthøj, ph.d., lektor i historie ved Syddansk Universitet.
 • Jan Wittrup, cand.mag., grænselandshistoriker og projektleder.
 • Henrik Willén, forbundssekretær, Foreningerne NORDENs Forbund
 • Vivian Etting, seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet.
 • Dorthe Højland Group: Dorthe Højland (Danmark), saxofon; Jacob Højland (Danmark), piano; Andreas Dreier (Norge), kontrabas; Henrik Nielsen (Danmark), trommer.
 • Anita Kajhøj Ibsen, kok, medejer af Lyng Dal Hotel & Restaurant, Gl. Rye.
 • Eva Bach, tidl. højskoleforstander.
 • Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.

Søndag den 3. oktober
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.
Kl. 18.00-18.30: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 20.00-21.30: Højskolesang og fortælling v/ Anette Jensen og Aage Augustinus.

Mandag den 4. oktober
Kl. 9.30: Morgensang v/ Aage Augustinus.

Kl. 10.15-12.45: “Jørgen Bukdahl – en europæer i Norden” v/ Aage Augustinus.
Et foredrag om højskolemanden, forfatteren, litteraturkritikeren Jørgen Bukdahl –”den hvide elefant”, som han yndede at kalde sig selv. Jørgen Bukdahl, der døde i 1982, boede i Askov og er med en vis ret blevet kaldt det 20. århundredes højskolefilosof.
Det nordiske stod centralt i hans rigt facetterede virke – det nordiske fællesskab som et eksempel på, hvordan et mellemfolkeligt spørgsmål kan løses, sådan at friheden og freden tjenes. Han understregede gang på gang, at Norden kun betyder noget i det omfang, det nordiske kan bidrage til det europæiske. Det nordiske forstået som vores måde at forvalte de europæiske grundidéer på.

Kl. 15.00-17.30: Margrete I – unionsdronningen v/ Vivian Etting.
Margrete I blev født i 1353 og beskrives ofte som et af danmarkshistoriens største talenter og den suveræn mest magtfulde kvinde i dansk middelalder. Hun var hovedarkitekten bag Kalmarunionen (1397-1523) – et fællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige – og det var også under hendes ledelse, at unionen fungerede bedst. Vivian Etting har skrevet bogen ”Dronning Margrete den første”, og hun kalder hende også for en pragmatiker med sans for befolkningens ve og vel.

Kl. 20.00: Vi går i Rødding Bio og ser den islandske film ”Mælkekrigen” fra 2019.
Filmen, der er et beskedent protestdrama, udspiller sig i Island, hvor man følger den nyslåede enke Inga, der driver et mælkebrug helt alene i en øde dal. Landbruget er dog gældsplaget, og hun må samtidig forsøge at starte et helt nyt. Inga tager derfor kampen op mod store og korrupte kræfter, der ofte truer både andre gårde i området og hendes eget landbrug. Inga får derfor brug for sin stålvilje og snarrådighed i et forsøg på at slippe fri af de magtfulde monopoler – også for at kunne leve sit liv efter egne regler.

Tirsdag den 5. oktober
Kl. 9.30: Morgensamling v/ Eva Bach.

Kl. 10.15-12.45: “Norden lige nu” v/ Henrik Willén.
For det nordiske samarbejde var coronavirus et wake up call. I krisetider er de forskellige lande som regel sig selv nærmest, men fraværet af fælles fodslag har været et tilbageslag for det nordiske fællesskab. Det så vi med det mislykkede samarbejde i forbindelse med flygtningekrisen i efteråret 2015, og det har vi nu set med coronakrisen.
Vi plejer at anse tillid til hinanden og til myndighederne for at være særlige nordiske værdier – tillid er Nordens guld, står der i Nordisk Ministerråds rapport fra 2017. Tilliden til de nationale myndigheder har været stærk i hvert af de nordiske lande, siden krisen brød ud, mens tilliden de nordiske lande imellem – såvel stater som befolkninger – er kraftigt svækket. Er det muligt at genetablere denne tillid og styrke det nordiske fællesskab?

Kl. 15.00-17.30: Forfattereftermiddag med den finske forfatter Rosa Liksom.
Rosa Liksom er pseudonym for Anni Ylävaara. Hun slog med ét slag igennem med novellesamlingen ”Stoppested for en nat” (dansk 1988). Siden har hun udgivet flere romaner på dansk, bl.a. ”Crazeland” og ”Kupé nr. 6” (indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris). Hendes seneste roman på dansk er ”Oberstinden”, som udkom 2018. Forfatteren er en mester i at blande det blide og poetiske med det vilde og voldsomme. Rosa Liksom har boet på Christiania og taler et glimrende dansk.

Kl. 20.00-21.30: Kunstneraften med Rosa Liksom.
Rosa Liksom er også billedkunstner. Hun fortæller, at hun skriver om formiddagen og maler om eftermiddagen. Hendes kunst er farverige og fantasifulde installationer med dyr og dukker. Kunstneren maler også på glas og porcelæn.

Onsdag den 6. oktober
Heldagstur til Nordfrisland
Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.30-22: Turen fører os gennem en række kulturmiljøer i det vestlige Sydslesvig, også kaldet Nordfrisland. Vi skal se og høre om Sönke Nissen Kog, hvis fine gårde med grønirrede tage for et øjeblik får os til at føle os hensat til Tysk Sydvestafrika, en af de tidligere tyske kolonier i Afrika.
På en byvandring i Husum ser vi det pittoreske havnekvarter, hvor tidevandet dagligt skifter flere meter. Ved byens torv kigger vi indenfor i Vor Frue Kirke, som blev bygget i 1833, mens hertugdømmerne Slesvig og Holsten stadig var en del af den dansk-tyske helstat. I bykernen ligger også museet for byens kendte forfatter Theodor Storm, der bl.a. skrev romanen ”Skimmelrytteren” – om det barske hav og de udfordringer, som vestkystens beboere altid har måtte leve med. I Husum finder vi også en række institutioner for det danske mindretal i Sydslesvig, herunder skole og kulturhus. Husums danske kirke er tegnet af Allan Havsteen-Mikkelsen, mens altertavlen er af den færøske kunstner Zakarias Heinesen. Vi skal desuden besøge Mikkelberg – Center for nordisk kunst og cricket – som gennem årene har vist en række flotte udstillinger med mange nordiske kunstnere. Vi tager på rundtur på halvøen Nordstrand, hvor skiftende tiders stormfloder har sat deres præg. Også stedet, hvor vi skal spise aftensmad, vil være inspireret af havets nærhed. Turledere: Jan Wittrup, Anette Jensen, Aage Augustinus.

Torsdag den 7. oktober
Kl. 9.30: Morgensang v /Aage Augustinus.

Kl. 10.15-12.45: Halldór Laxness – Islands store skjald v/ Anette Jensen.
Halldór Laxness (1902-1998) var en stor og kontroversiel forfatter. Han var i sit lange liv både katolik og socialist. Hans forfatterskab favner bredt og stikker dybt. Det er på én gang særligt islandsk og internationalt i sit tilsnit. Han skildrer personer, der drager ud for at finde meningen og forklaringen på livsgåden. Halldór Laxness er den eneste islandske forfatter indtil nu, som har modtaget Nobelprisen i Litteratur (1955). Foredraget behandler både hans omfattende forfatterskab og hans farverige liv.

Kl. 15.00-17.30: ”Norden til Ejderen: Skandinavisme, højforræderi og krig” v/ Rasmus Glenthøj.
Krigen i 1864 handlede ikke blot om, hvorvidt Sønderjylland skulle være dansk eller tysk. Den var også en del af en politik, hvis mål det var at skabe en skandinavisk union fra Nordkap til Ejderen. På baggrund af ny forskning fortæller Rasmus Glenthøj den politiske skandinavismes historie. En historie om europæisk, skandinavisk og dansk politik samt om krig, konspirationer og højforræderi, der kulminerede i 1864.

Kl. 20.00: Nordic Stories – koncert med Dorthe Højland Group.
Nordic Stories er et enestående samarbejde på tværs af de nordiske lande. Dorthe Højland Group er en dansk-norsk kvartet, og sammen med den svenske fotograf Fredrik Holm præsenterer den en kontrastfyldt koncert med nykomponeret nordisk jazz og islandske billeder som visuel baggrund. Spektakulære fotos fra den islandske natur har været inspiration for de musikalske kompositioner og bidrager som visuel stemningsskaber til koncerten. Dorthe Højland Group spiller flydende i et nærmest filmisk og eftertænksomt univers.

Fredag den 8. oktober
Kl. 9.30: Morgensang v/ Anette Jensen.

Kl. 10.15–12.45: Nordisk mad v/ Anita Kajhøj Ibsen.
Det nordiske køkken er efterhånden blevet ret populært, og handler i sin enkelhed om at lave mad med råvarer, der naturligt findes i Norden. Anita Kajhøj Ibsen vil fortælle om sit arbejde med det nordiske køkken og give tips og idéer. På afslutningsaftenen vil vi indtage en nordisk menu kreeret af Anita i samarbejde med højskolens køkken.

Kl. 15.00-17.00: ”Pasfotos” og #Til rette vedkommende” v/ Einar Már Gudmundsson.
Einar Már Gudmundsson er en af Islands største, nulevende forfattere. Hans samlede værker omfatter både prosa, poesi, essays og filmmanuskripter. I foredraget vil han tage udgangspunkt i sine to seneste bøger – romanen ”Pasfotos” (2018) og digtsamlingen ”Til rette vedkommende” (2019).

Kl. 17.15-18.00: “Sang under kirketag”. En tradition i Rødding Frimenighedskirke, hvor byens folk indbydes til at afslutte ugen med sange fra Højskolesangbogen.

Kl.19.00: Afslutningsfest. Festmiddag med sang, fortælling og ostebord.

Lørdag den 9. oktober
Kl. 9.00: Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.45, frokost kl. 13.15, aftensmad kl. 18.45 og aftenkaffe kl. 21.30.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.150 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.650 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER