Naturvandringer. Vadehavet og marsken

Mads Rykind-Eriksen
Forstander og cand.mag. i historie og filosofiIndledning
Farvernes landskab blæst ud under himlen.
Grønneste marker li’så langt som dit øje når.
Tidevandsbølgen viger og stiger.
Åndedrag gennem tusind år.
Sejlende sole mod vest rammer havet.
Splintrede spejle skyller ind mod det grønne land.
Rødmalte skyer jages på himlen.
Bølgeslag mod den lave strand.
Jens Rosendal i Højskolesangbogen (nr. 409)
Vadehavet og marsken – kendt for sit rige plante- og dyreliv og for sin barske natur med stormfloder og oversvømmelser – er et af de mest betagende naturområder i Danmark. Digerne er et synligt bevis på menneskenes bestræbelser på at kontrollere naturkræfterne. I 2014 blev området optaget på UNESCOs verdensarvsliste som Nationalpark Vadehavet. Alt dette skal vi se og høre om på dette kursus.
Den første formiddag er vi på højskolen, hvor vi skal høre om Vadehavets flora og fauna og om de mennesker, der i århundreder har beboet disse egne. Herefter har vi fire dage med ture, hvor vi kommer igennem Vadehavets landskabstyper: vade, gest, marsk, klit og diger. Undervejs oplever du noget af det mest dynamiske landskab, vi har i Danmark, og du møder den sårbarhed, som landskabet udfordres af under stormfloder og klimaforandringer. Vi færdes i vadehavsområdet på tidevandets vilkår og oplever verdensarven på tætteste hold.
En af turene går syd for grænsen til Frisland. Her skal vi opleve den helt enestående vadehavsnatur, der findes på halligerne (øer uden diger i Vadehavet). Vi vandrer over vaden ved hallig Oland, hvor vi ser de karakteristiske frisiske gårde placeret oppe på et varft for at sikre dem mod især efterårsmånedernes stormfloder.
De tre andre ture går til den danske del af Vadehavet.
På den første tur besøger vi Ribe – Danmarks ældste by og marskens hovedstad – hvor vi går igennem de brolagte gader og hører historien om byens storhed og udvikling op til i dag. I Lonely Planet, verdens mest solgte guidebog, er Ribe på top 10-listen over europæiske byer.
På den anden tur kører vi med traktorbus til Mandø, hvor vi skal på digevandring og gå langs strandengen til Mandø by. Undervejs oplever vi øens mange ynglefugle.
Den tredje tur er en cykeltur gennem marsklandskabet fra Rømødæmningen i syd til Vadehavscentret i nord, hvor vi skal se den prisbelønnede udstilling om Vadehavet og marsken.
Vi skal vandre igennem Tøndermarsken med Vidåslusen og Det fremskudte Dige og Ballum, Danmarks måske smukkeste landsby. Her boede digteren og sangskriveren Jens Rosendal – midt i det marsk- og vadehavslandskab, hvor han hentede inspiration til sine digte og sange.
Hjemme på højskolen byder aftenerne på lidt af hvert. Foredrag om livsglæden, fællessang fra Højskolesangbogen, koncert med trioen Mosbøllerne. En aften går vi i Rødding Bio for at se Hjem kære hjem af Frelle Petersen – den tredje film i hans sønderjyske trilogi.
Glæd dig til det hele – verdensklasse og verdensarv!
Kurset er tilrettelagt i samarbejde med Vadehavscentret. Centrets leder Klaus Melbye er med os på ugens ture.
Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere
Medvirkende
Kursusvært
Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
Medvirkende
-
- Klaus Melbye, naturvejleder og leder af Vadehavscentret – Porten til UNESCO Verdensarv, Nationalpark Vadehavet.
- Else Kirsten Ehmsen, pianist og korleder. Har i mange år akkompagneret til Jens Rosendals sange og salmer. Sammen med sin mand Erhard vandt hun i 2019 Tønder Kommunes Kulturelt Forums Pris for formidlingen af Vadehavet og marsken.
- Pia Dahl, cand.pæd., organist, blokføjtenist og korleder.
- Moesbøllerne – trio bestående af Jesper Moesbøl (klaver), Louis Mogensen (guitar og bas) og Steffen Jonassen (trommer).
- Erik Lindsø, højskolelærer, forfatter og foredragsholder. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
Program

Søndag den 29. juni
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst og gennemgang af program v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: ”Vadehav og verdensarv” v/ Klaus Melbye.
Kunsten at lade noget gå i arv er en styrke for nationens identitet. Derfor har man gjort Vadehavet til verdensarv. Noget af det stærkeste og smukkeste, vi har, er hermed sikret for kommende generationer. Vadehavet er et unikt naturområde i Danmark, som rangerer blandt den ypperligste natur på verdensplan. I mere end 30 år har Klaus Melbye formidlet Vadehavet, og han tager os med derud og sætter området ind i et globalt perspektiv.

Mandag den 30. juni
Kl. 9.00-9.30: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.40-11.50: ”Vadehav, klima og stormfloder” v/ Klaus Melbye.
For 30 år siden lyttede man med over hele Danmark, når radioen varslede storm over Vadehavet. I dag er det blevet dagligdag at høre om klimaændringer og naturkatastrofer. Men hvor er Vadehavet i denne fortælling? De forløbne hundrede år er havet steget 11 cm. Den nyeste prognose for havspejlsstigningen siger, at havspejlet vil stige 1 meter de næste 80 år! Hvad vil der ske med Vadehavet? Hvad kan vi gøre? Vil vores børnebørn opleve Vadehavet? Klaus Melbye ser tilbage og pejler fremtiden.
Halvdagstur til Ribe og Kammerslusen
Kl. 13.00-17.30: Vi kører til Danmarks ældste by Ribe, der i århundreder var centrum for den indbringende marsk- og vadehavshandel. Byens rigdom afspejler sig i et prægtigt kirkebyggeri, fornemme købmandsgårde og velholdte bindingsværkshuse. Vi går en tur i middelalderbykernen, hvor vi besøger Ribe Domkirke og Sct. Catharinæ Kloster. Bagefter kører vi ud til Kammerslusen og drikker vores medbragte kaffe på digekronen, inden vi vandrer hen over marsken og ud til Vadehavet. Turen er ca. 4 km. Turleder: Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.30: Filmaften. Vi går i Rødding Bio og ser Hjem kære hjem af Frelle Petersen.
Instruktør Frelle Petersens nyeste film Hjem kære hjem har premiere i sommeren 2025. Filmen fuldender en trilogi, der forud har de to anmelderroste og prisbelønnede film Onkel (2019) og Resten af livet (2022). Frelle Petersens sønderjyske filmtrilogi er varme og autentiske sønderjyske fortællinger. Hjem kære hjem handler om, hvad der sker, når man ikke kan yde omsorg over for de mennesker, man holder allermest af. I filmen følger vi Sofie, alenemor og nyansat i hjemmeplejen, der skal balancere mellem det krævende job blandt lokalsamfundets borgere og en presset hverdag med sin datter.

Tirsdag den 1. juli
Heldagstur til Mandø med vandring på vaden og havdiget
Kl. 7.15: Morgenmad.
Kl. 8.15-17.30: Vi kører mod Vadehavet, hvor vi starter med at vandre på Ribediget til Låningsvejen, der fører over til Mandø. Her møder vi det enorme vadehav med dets enestående plante- og dyreliv og ser den fascinerende natur. Her giver vendingen ’højt til himlen’ i sandhed mening. Undervejs bliver vi samlet op af traktorbussen, der kører os videre til Mandø, hvor vi bliver sat af ved det store havdige og fortsætter til fods; først på indersiden af diget for efter en kilometer at krydse over diget og gå langs strandengen og på vaden. Her oplever vi Mandø i yngledragt og strandengen i sommerdragt. Det er en god idé at medbringe en kikkert, da vi undervejs møder øens mange fugle. Fremme i Mandø by indtager vi vores frokost, ser byen, dens kirke og stormflodssøjlen. Vi vandrer ca. 8 km. Turledere: Klaus Melbye og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Sangaften. ”Man kan ikke blive sur på den, man synger sammen med.” En glædesrejse i Højskolesangbogen v/ Pia Dahl.

Onsdag den 2. juli
Heldagstur. På cykel langs Vadehavet med marskfortællinger og besøg på Vadehavscentret
Kl. 7.00: Morgenmad.
Kl. 8.00-17.15: Vi kører til Rømødæmningen, hvor Klaus Melbye står klar med cykler og hjelme. På to hjul kører vi igennem marsklandskabet op til Vadehavscentret, som vi når frem til kl. 12. Turen vil være spækket med marskfortællinger, da vi gør holdt flere steder og hører om Rømødæmningen, stormfloder, marsken, ibrugtagning af marsken, livet på kanten, ser på sluser og hører om de ynglefugle, vi møder på vores vej. Vi cykler bag ved digerne med meget lidt trafik, og får en nærværende oplevelse af digernes landskab. Cykelturen er på 18 km.
Efter frokost ser vi Vadehavscentret – Porten til UNESCO Verdensarv, som efter en omfattende ombygning og tilbygning for 77 millioner kroner genåbnede den 2. februar 2017. Klaus Melbye vil tage os med igennem det flotte, nye center, hvor verdensarven formidles på en helt ny og særlig måde, og vi vil se, hvordan den afspejler sig i Dorte Mandrups æstetiske arkitektur. Vi skal blandt andet se centrets nye kulturrum med historien om områdets store historiske epoker – frisernes indvandring, hvalfangst, okseudskibning og digebyggeri. I udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav” oplever vi trækfuglenes univers og Vadehavets verdensarv.
Dagen afsluttes med en vandring til Fløjdigeskoven og Fløjdiget, der ligger tæt på Vadehavscentret. Diget blev bygget i 1915 for at forhindre vandet i at overskylle Vester Vedsted og Ribemarsken. Efter Genforeningen i 1920 blev området forstærket med Rejsbydiget. Vi vandrer ca. 3 km. Turledere: Klaus Melbye og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Koncert. En glad syng sammen-aften med Moesbøllerne.
Det er tre hærdede og musikalske højskolefolk, der gæster os – en syng sammen-trio bestående Jesper Moesbøl (klaver), Louis Mogensen (guitar og bas) og Steffen Jonassen (trommer). De har det med at stikke af med både Elvis og Birthe Kjær, men de kommer altid tilbage til rødderne i Højskolesangbogen. Trioen har medvirket ved månedlige sangaftener i Aarhus, ved Maratonsangsang i fbm. Aarhus Festuge og andre sangarrangementer.

Torsdag den 3. juli
Heldagstur til hallig Oland i den nordtyske del af Vadehavet med 6 kilometers vandretur på havbunden
Kl. 6.45: Morgenmad.
Kl. 7.30-17.45: Der venter os en eventyrlig oplevelse, når vi denne dag besøger hallig Oland syd for grænsen i Nordfrisland. Vi tager den charmerende lille færge fra Schlüttsiel og oplever, at jo tættere vi kommer på Oland, jo grønnere bliver halligen.
Halliger er øer, der ikke har havdiger. Den skønne hallig Oland med blot 15 indbyggere er den ældste af en øgruppe på ni. De 17 huse ligger på et fælles varft, der beskytter livet på halligen mod årets ”Land unter” og områdets storme. Vi møder Angelika Kühn, som bor på halligen, hvor hun lever af turister og passer halligens fugle. Angelika fortæller om det tætte naboskab – man er naboer, ikke venner – og hun viser os rundt på halligen, der blot er to kvadratkilometer stor.
Når tidevandet har trukket sig tilbage ved ebbe, går vi de 6 km over vaden tilbage til fastlandet. Turledere: Klaus Melby og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Foredrag. ”Glæde og taknemlighed er enæggede tvillinger”. Om Søren Kierkegaard og livsglæden v/ Erik Lindsø.
I foredraget trækker Erik Lindsø på både humoristen Storm P. og forfatteren Benny Andersen til forklaring og forståelse af det nogle gange vanskelige univers, som Søren Kierkegaard trækker os ind i – et univers, som har det med at berige livet for den, der besøger det. ”Livet er en gåde, løsningen står på bagsiden,” er Erik Lindsøs indgangsreplik til Søren Kierkegaards liv og tankeunivers.
På en tegning af Storm P. står to mænd. Den ene siger: ”Jeg er ude af mig selv.” Den anden svarer: ”Så ring, når du kommer hjem.” Den ordveksling er meget kierkegaardsk. Hos Kierkegaard handler det om at finde hjem til sig selv – at vælge sig selv, som den man er. Kierkegaard gør op med de fortravlede hastværkere – dem, der lever i livets overhalingsbane, og om hvem det eneste, man kan sige, er, at de når hurtigere frem til endestationen. Kierkegaard vil have os til at gøre holdt ved liljen på marken og fuglen under himlen – for det er der, man finder sinds ro og sjæls dybde.

Fredag den 4. juli
På opdagelse i Jens Rosendals univers. Heldagstur til Tøndermarsken, Højer og Ballum
Kl. 7.00: Morgenmad.
Kl. 8.00-17.30: Vi kører til Rudbøl, hvor vi starter med morgenkaffe på Tøndermarskens ældste dige fra 1556. Vi vandrer langs med Frederikskoog og Rudbølkoog, som udgør et stort fugleområde. Her mærker man Tøndermarskens store vidder, der rammende beskrives af det frisiske udtryk: ´Her er så fladt, at man kan se en hare løbe i 14 dage.´
Et koog, eller på dansk: kog, er et inddiget landområde i marsken.
Herefter kører vi til Det fremskudte Dige, som er Tøndermarskens yngste dige med helt andre proportioner. Saltvandsøen inden for diget er en kompensering for det tabte naturområde, hvor naturen er vendt tilbage, efter at diget blev bygget i 1980’erne. Vi ser stormflodssøjlen og hører om de dramatiske stormfloder. Efter frokosten drager vi på den sidste del af turen, som går langs ydersiden af diget til Emmerlev Klev.
Vi fortsætter til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. Her boede Jens Rosendal, marskens egen digter. I Ballum Multihus, hvor vi drikker kaffe, hører vi om hans forfatterskab og dets betydning, og med Else Kirsten Ehmsen ved klaveret synger vi nogle af hans sange. Jens Rosendals digtning er inspireret af naturens storm og stille, tidevandet og fugletrækket, varfter og diger og sejlende sole. Næst efter Grundtvig er Jens Rosendal med mere end 1600 sange og salmer Danmarks mest produktive sangskriver. Hans kendte sang Du kom med alt det der var dig er oversat til 18 sprog, senest til russisk. Vi vandrer ca. 8 km. Turledere: Klaus Melbye og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.00: Festmiddag med sang.
Kl. 20.30: Fernisering af udstillinger fra holdene på Kreativ sommerhøjskole 2025.
Kl. 21.30: Ostebord.

Lørdag den 5. juli
Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: “Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afsked og afrejse.
Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8,
frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.
Kurset forløber parallelt med to andre kurser
- Kreativ sommerhøjskole 2025 med værksteder i billedvævning, dobbeltvæv, frit maskinbroderi og analogt tryk.
- Livsglædens nødvendighed. Livsfilosofisk uge om den muntre alvor.
Morgensang og nogle få arrangementer er fælles for de tre kurser.
Praktisk information
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.
OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.
Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.
Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.
Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.
Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.
Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Rødding Højskole
Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.
I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.
Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.
Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Priser
Dobbeltværelse uden eget bad og toilet
5.950 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
6.550 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).