Lys i mørket

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Mette Geil

Mette Geil

Præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.

26. februar - 4. marts

I kunst, litteratur og kirke. I samarbejde med Kristeligt Dagblad

Gå i mørket med lyset.
Gå i visheden om
ikke at gå alene.
Gå med lyset. Kom!

Fra salme af Sten Kaalø

Lys er temaet, når Rødding Højskole for 13. gang byder indenfor til kurset ”Lys i mørket”. Efter en mørk vinter vil vi i fællesskab gå på sporet af lys, liv og lyst. Det gør vi i bl.a. i kunsten, litteraturen og kirken.

Kurset handler om lyset, men vi vender ikke det blinde øje til mørket, fortæller højskolens forstander Mads Rykind-Eriksen, der selv er medvært på kurset.

Det er, når vi møder mørket, vi stræber efter lyset, og lys er en af de største og mest brugte metaforer. I kunst, litteratur og kirke er lyset et billede på det livgivende, på håbet og kærligheden. Lys er ikke blot en kilde til at kunne se. Lys er en nødvendighed for liv, for krop og sjæl.

Kurset indledes med Hanne Dahl, præst og tidligere Europa-Parlamentsmedlem, der taler under den bibelske overskrift: ”Lyset skinner i mørket og mørket greb det ikke”.

Søndag morgen går vi i lysets retning til gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke. Undervejs i ugen skal vi blandt andre opleve forfatteren Peder Frederik Jensen, der med afsæt i sin bog “Det Danmark du kender” undrer sig over al den mørke, der kan opstå mellem land og by, politikere og folk – når nu lyset findes.

Filminstruktør Jon Bang Carlsen viser sin seneste film ”The Banality of Grief” – om at gå rundt i de landskaber, som instruktørens afdøde livsledsagerske før var med til at skinne på.

Udflugtsturen går til Ribe som kunsthistoriker og teolog Carsten Bach-Nielsen introducerer til. I Sønder Hygum forsamlingshus får du i ord og sang historien om det sønderjyske kaffebord.

Flemming Kloster Poulsen, præst ved Den danske Kirke i London, holder foredrag under overskriften ”Se op, an lyset og elsk verden” – fortællinger om liv, tab og tro.

I Rødding Frimenighedskirke er der med skuespiller Hans Rønne teateraften med døden som tema: ”Det begynder at blive koldt om fødderne”. Der er også en aften med sang og refleksion, hvor Sten Kaaløs salme sætter overskriften: ”Gå i mørket med lyset” – en refleksion over de syv pilgrimsord.

Sognepræst Peter Nejsum fortæller sin morfars historie, en historie, hvor mørket truer med at kvæle lyset.

”Sangen har lysning” er overskriften, når Jesper Moesbøl, redaktør af Sanghåndbogen, introducerer nye og kendte sange fra den 19. udgave af Højskolesangbogen.

Lena Kjems, lektor ved pastoralseminariet, åbner C.S. Lewis’ ”Sorgens dagbog”, hvor han skriver sig til klarhed om, at lyset er der, hvor han ikke kan se det: ”Det mørke, der er nu, er en del af det lys, der skal komme”.

Lysdepoterne forventes at blive fyldt op på kurset ”Lys i mørket”. Februar er en mørk måned, men dagene bliver længere og lysere. Det siges om ”Lys i mørket” på Danmarks første højskole – leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844 – at det er en lysfest.

Velkommen til lysfest i Rødding!
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kurset er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Kursusværter

 • Mette Geil, præst i Rødding Frimenighed, cand.theol.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander, cand.mag. i historie og filosofi.

 

Medvirkende

 • Hanne Dahl, cand.theol. og ph.d., præst ved Budolfi Kirke, Aalborg, og tidligere medlem af Europa-Parlamentet.
 • Hans Rønne, skuespiller, se teatret.dk.
 • Peder Frederik Jensen, forfatter, seneste udgivelse ”Det Danmark du kender”, se pederfrederik.dk.
 • Flemming Kloster Poulsen, cand.theol., præst ved Den danske Kirke i London.
 • Mads Granum, komponist, jazzpianist og organist, se madsgranum.dk.
 • Lena Kjems, teolog og præst, lektor ved pastoralseminariet i København.
 • Carsten Bach Nielsen, teolog og kunsthistoriker. Omfattende teologisk, kirkehistorisk og kulturhistorisk forfatterskab.
 • Viggo Kaspersen, tidligere landssekretær for Kirkens Korshær.
 • Mads-Christian Paulsen, cand.mag. i musikvidenskab, organist ved Rødding Frimenighedskirke.
 • Peter Nejsum, sognepræst, Brønshøj Sogn.
 • Jon Bang Carlsen, dokumentarfilminstruktør, se jonbangcarlsen.dk.
 • Lisbeth Trinskjær, forstander på Ubberup Højskole, formand for højskoleforeningen.
 • Jesper Moesbøl, redaktør af Sanghåndbogen, hojskolesangbogen.dk.
 • Strygefri, folkemusik kvartet med Grete Hansen, Harreby i spidsen.

Lørdag den 26. februar
Kl. 15.00: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst og introduktion til ugen v/ Mads Rykind-Eriksen og Mette Geil.

Kl. 19.30-21.00: ”Lyset skinner i mørket og mørket greb det ikke” v/ Hanne Dahl.

Vores Gud hævder at være både ophavsmand til lyset og den, der dagligt genskaber verden i sit lys. Ved kursets åbningsforedrag undersøger vi, hvad det betyder for vores forståelse af lys og mørke. Hvad betyder det for os, at lyset hævdes at være en stærkere kraft end mørket? Hanne Dahl vil tale om forestillingen om lyset som grundlag for dannelsen af vores menneskesyn. Hun vil med eksempler fra kunstens, litteraturen og samfundsvidenskabens verden gøre lysets kraft indlysende tydelig for os.

 

Søndag den 27. februar

Kl. 8.00: ”Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde.” Morgengåtur for de morgenfriske, indledt med morgensang på gårdspladsen. Vi går i lysets og dermed glædens retning. Derefter søndagsmorgenbord.

Kl. 9.00: Morgenmad.

Kl. 10.00: Søndagsgudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke ved Hanne Dahl.

Efter gudstjenesten, og inden søndagsfrokosten, er der skolevandring, hvor Mads Rykind-Eriksen fortæller skolens arkitektoniske historie, visionerne for de gamle bygninger og med stolthed blandt andet kan vise det nyrestaurerede Flors Hus frem – den ældste bygning på Rødding Højskole, og hvor verdens første højskole startede.

Kl. 14.00-16.30: ”Lys for alle”. Kirkens Korshær gennem 100 år v/ Viggo Kaspersen.
Kirkens Korshær har altid fokuseret på mennesker i nød, protesteret over forhold, der har skabt uretfærdighed og haft blik for, at næsten skal mødes med omsorg, nærhed og respekt. Eller som Kirkens Korshærs tidligere chef Bjarne Lenau Henriksen har formuleret det: ”Man skal møde den anden i øjenhøjde, også selv om han ligger ned”.
Tidligere landssekretær Viggo Kaspersen vil give et billede i ord og toner af Kirkens Korshær i dag og for hundrede år siden og belyse de ændringer i tro og holdninger, der har gjort Kirkens Korshær til det, den er i dag.

Kl. 19.30-21.00: ”Det begynder at blive koldt om fødderne” v/ Hans Rønne.
En hjertevarm, Niels Hausgaard’sk monolog om livets sidste epoke. Teateraften i Rødding Frimenighedskirke.
”Pas på, du dør!” er næppe noget, vi råber ud i det daglige. Døden er ikke noget, vi snubler over. Den er ikke en begivenhed i livet, men den er en uløselig del af det. Der er ingen chance for, at døden springer nogen over, og derfor var det måske på tide, at vi ændrer perspektiv på det uafvendelige: Stopper med at tælle de grå hår og slutter fred med den omstændighed, at livet slutter inden så længe – prøver at sætte fokus på sidste akt i det liv, som vi skal udleve, helt til døden indtræffer.

Mandag den 28. februar

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Håb – hvor jeg hader det ord”. Min tyske morfars historie – en historie hvor mørket truer med helt at kvæle lyset. Fortalt af Peter Nejsum.

En stor arkivkasse med dokumenter og breve som foredragsholderens tyske morfar skrev til sin danske mormor fra krigsfangeskab under Anden Verdenskrig, og ikke mindst fra tiden efter, hvor han ikke kunne få lov til at rejse ind i Danmark og genforenes med sin kone og sin datter. Denne arkivkasse fortæller en spændende historie om adskillelse, håb, fortvivlelse, desperation og kærlighed – en historie, hvor mørket truer med helt at kvæle lyset. Det er også en personlig rejse ind i en livsfortælling om en morfar, der var tæt knyttet til foredragsholderen, og som også rummer ubehagelige overraskelser, der trækker spor op til nutiden.

Kl. 14.00-16.30: ”Hvorfor al den mørke, når nu lyset findes?” Forfattermøde med Peter Frederik Jensen.

Peter Frederik Jensen er uddannet bådbygger og forfatter. Han skriver på en indignation over uligheder og udkantsbegrebet, og på en frustration over, hvor mange mennesker der spilder deres liv. Forfatterens seneste bog ”Det Danmark du kender” (2020) tegner et portræt af tidernes Danmark. Her er uligheden vokset, arbejdsmarkedet og de politiske partier er i skred og fællesskabet i opløsning. Der er skabt en afstand mellem land og by, mellem politikerne og dem, de repræsenterer, mellem værdier og realpolitik; og den afstand slår sprækker i lokalsamfundet og helt ind i de enkelte familier. Hvad skete der? Hvad er der blevet af det Danmark, vi kendte? Hvorfor er al den mørke opstået, når nu lyset findes?

Kl. 19.30-21.00: ”Gå i mørket med lyset” v/ Mette Geil og Mads-Christian Paulsen.

Vi søger ind i Rødding Frimenighedskirke med lys og sang med refleksion over de syv pilgrimsord: Langsomhed, frihed, enkelhed, bekymringsløshed, stilhed, fællesskab, åndelighed.

Ord og toner, der inviterer til ro og fred, som et lille lys i den mørke aften. Der er tændt levende lys i kirken, og inden vi igen går ud i mørket, synger vi Sten Kaaløs salme fra 2010:

Gå i mørket med lyset.
Gå i visheden om
ikke at gå alene.
Gå med lyset. Kom!

Aftenen kan afrundes med en gåtur i mørket, inden vi går efter lyset, sangen og aftenkaffen på højskolen.

 

Tirsdag den 1. marts

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Ribe – Danmarks ældste by” v/ Carsten Bach-Nielsen

Ribe er Danmarks ældste by, og den gamle by er både klosterby og domkirkeby. Danmarks kirke- og kulturhistorie kan fortælles med udgangspunkt i den gamle bys historie. Og den fortælling får vi som optakt til eftermiddagens besøg i kloster-, domkirke- og i dag også turistbyen Ribe.

Før elektricitetens og gadebelysningens tid var verden skarpt opdelt i to halvdele, en lys og en mørk. Det svarede til den orden, Gud havde skabt verden med. Sådan var også bevidstheden delt op hos de ældre salmedigtere. Vort liv udspiller sig i en kamp mellem lyset og mørket. Uden den modsætning ville vi ikke have Kingos salmer – og heller ikke Brorsons. Carsten Bach-Nielsen fører os tilbage til 1600- og 1700-tallet gennem vor fælles skat af salmer, men inddrager også det gamle byliv med nattens kaos og farer.

Kl. 13.00-17.45: Udflugtstur til Ribe.
I Ribe inviteres der til gåtur på de toppede brosten, omkring domkirke og klosterkirke, og der er mulighed for museumsbesøg på et af den gamle bys nye museer – heksemuseet HEX!, www.hexmuseum.dk, og Jacob A. Riis Museet, www.jacobariismuseum.dk.

Når mørket falder på, finder vi vej fra Ribe til Rødding. Undervejs gør vi stop i Sønder Hygum, hvor der serveres varm suppe og vi præsenteres for det sønderjyske kaffebord i forsamlingshuset, der i 1907 blev bygget som samlingssted for de dansksindede sønderjyder. Her kunne de få lov til at være i fred for de tyske myndigheder og synge fra Den Blaa Sangbog; men spiritusbevilling kunne de ikke få. I stedet skabte de det sønderjyske kaffebord. Foruden kagebordet og sønderjydernes eminente kagetradition, får vi også introduceret og synger de sange, som var en del af den sønderjyske kamp. Med de danske forsamlingshuse, hvoraf der blev bygget 50 under fremmeherredømmet fra 1864-1920, blev der tændt et håbets lys om, at området igen blev dansk, og som det endelig blev med Genforeningen i 1920. Turleder: Mads Rykind-Eriksen og Mette Geil.

Kl. 19.30-21.00: ”Lyse toner” i Rødding Frimenighedskirke – rytmisk orgelkoncert v/ Mads Granum.

Komponist, jazzpianist og organist Mads Granum er en af Danmarks mest markante fornyere af den kirkemusiske tradition, hvor han med udgangspunkt i sine jazzrødder leverer egne fortolkninger af kirkemusik og den nordiske salmetradition.

Med koncertaftenen ”Lyse toner” oplever vi en orgelkoncert, der skiller sig ud. Orglet har fået tilført en såkaldt Principal 8, og vi hører orgelet spille swingende jazz, bebop, salsa, ragtime og meget andet. Til ”Lyse toner” bliver vi også præsenteret for flere af Granums nye rytmiske salmer fra de anmelderroste album “Med favnen fuld af kærlighed” og “Stille eksplosioner”.

 

Onsdag den 2. marts
Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Se op, an lyset og elsk verden”– fortællinger om liv, tab og tro v/ Flemming Kloster Poulsen.

”Se op og elsk verden”, er titlen på Flemming Kloster Poulsens seneste bog fra 2020 med historier om lykke, tab, fortvivlelse og tro, om at få sandheden at vide ved et enkelt fingerpeg, om at møde sine nære på ny og blive bevæget og bekræftet af musik, litteratur og film.

Flemming Kloster Poulsen har skrevet et levende stykke erindringskunst, som vibrerer og sitrer af levet liv – og lys.

Kl. 14.00-16.30: ”Det mørke der nu er en del af det lys, der skal komme” v/ Lena Kjems.

Den engelske forfatter C. S Lewis mødte sit livs kærlighed i en moden alder, men mistede hende alt for hurtigt igen. Hans bog ”Sorgens dagbog” består af fire noteshæfter, som Lewis skrev fuldstændig uden sorgfilter lige umiddelbart efter sin elskedes død. Han skriver sig gennem mørket, og i tidens fylde bliver det klart for ham, at lyset er der, også der hvor han ikke kan se det. Filmen om parrets kærlighed, Shadowlands, vil blive inddraget, ligesom der skønlitterært vil blive knyttet tråde bagud til Leo Tolstoj og fremad til Alice Munro.

Kl. 19.00: Vi går i Rødding Bio, og på det store lærred ser vi Jon Bang Carlsens seneste film: ”The Banality of Grief” (2020), der handler om afsked og sorg, om at skimte lys i mørket og at vinde livsmod på ny.

Jon Bang Carlsen er en af Danmarks mest originale filmskabere, og han er kendt for at have udviklet sin egen genre – den iscenesatte dokumentarfilm. Jon Bang Carlsen fyldte 70 i 2020, og markerede det med bogen ”Samtaler med en fraværende” og filmen ”The Banality of Grief”, der er en kærlighedserklæring til instruktørens livsledsagerske gennem 35 år og en film om at finde det, man har mistet, på en ny måde. Filmen, som vi ser, og taler med instruktøren om, tager afsæt i personlige sansninger og refleksioner: ”Jeg har levet et meget rastløst liv, rejst en masse, og haft en meget forstående kone gennem 35 år. Hun døde for tre år siden, og nu går jeg rundt i de samme landskaber, som hun før var med til at skinne på”. Jon Bang Carlsen introducerer os til filmen og sit filmværk.

 

Torsdag den 3. marts

Kl. 9.00-9.30: Morgensang.

Kl. 9.40-11.50: ”Går de unge mod en lysere fremtid?” v/ Lisbeth Trinskjær.

Unge har brug for noget at holde håbet i live, hvis de skal løfte fremtiden. Der er to store tendenser, som påvirker unge massivt og negativt: Perfekt er blevet ’det nye normal’. Det har den konsekvens, at der altid er noget, som mangler og ikke er godt nok. Unge oplever i dag en ’pligt til selvoptimering’, fordi de betragtes som en ressource, der skal håndteres og optimeres. Kan man ikke det, så ’mislykkes’ man som borger og som menneske. Der er opstået et massivt pres på unge, der som konsekvens bliver mere indadvendte, i tvivl og føler sig både ensomme og utilstrækkelige. Denne virkelighed kender Lisbeth Trinskjær til fra sit arbejde med unge, som forstander på Ubberup Højskole og som formand for højskoleforeningen – og det kendskab øser hun ud af, når hun kaster lys over ungdomsgenerationen i dag.

Kl. 14.00-16.30: ”Sangen har lysning, sangen har varme, sangen forener” v/ Jesper Moesbøl.

I november 2020 udkom 19. udgave af Højskolesangbogen. Antallet af sange var udvidet fra 572 til 601, og der er 151 nye sange i bogen. Samtidig udkom Sanghåndbogen, som over 600 sider præsenterer alle sangene i Højskolesangbogen. Som redaktør af Sanghåndbogen arbejdede Jesper Moesbøl i tre år tæt sammen med det sangudvalg, der har sammensat indholdet af den nye Højskolesangbog. Jesper Moesbøl kender til udvalgets overvejelser, og han kender historierne om alle sangene i den 19. udgave. Han sætter sig ved højskolens flygel, vi synger, og han fortæller om sangene, vi synger, nye som gamle.

Kl. 16.30-17.30: ”Sang under kirketag”. Vi synger om lyset og foråret, som vi venter på. ”Men midt i al mørket der brænder et lys”. Sangvært: Jesper Moesbøl.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag og derefter en ’glant avten’ som det hedder på sønderjysk. Musik ved ’Strygefri’, et band fra dengang sange skulle handle om noget. Vi runder dagen og kurset af med ostebord.

 

Fredag den 4. marts

Kl.  9.00: ”Gå da frit enhver til sit”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Derefter afrejse.

 

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmand kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.450 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.950 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her