Humor og livsmod – (UDSOLGT)

Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole
Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi

12. marts - 18. marts

En livsfílosofisk højskoleuge om den muntre alvor.

Vil du proppe alvor i en mand,
skal du først få ham til at åbne munden af grin.
Dario Fo.

– Man er kun et menneske!
– Men synes du ikke, det er rigeligt?
Storm P.

Humor er hjernens frikvarter. Humor er kreativitet, der leger, og derfor er humor det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Samtidig er humoren en elastik af solidaritet og tilgivelse. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med.

Humoren fornyr og forynger vores livssyn. Humoren gør os finurlige og eventyrlige. Og så er humoren vejen til alvor. Med humor kan man dele forlegenhed. Humor virker som syndsforladelse.

Med humor kan vi afvæbne den urimelige og redde situationen. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Som Peter Plys siger: ”Folk siger ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag”.

Storm P. siger: ”Jeg er ikke nogen morsom mand – men når jeg ser ud over livet, bliver det morsomt”. Det er en fortrinlig evne at lide af! Storm P. er en humørspreder, der tager fra de livlige og giver til de kedelige.

På kurset går vi i Storm P’s fodspor. Vi går på opdagelse efter tilværelsens muntre alvor, som den findes i humoren, i sangene, i kunsten, i litteraturen, i religionen – i hverdagen, i nærværet og i fællesskabet med andre.
Humor og livsmod har at gøre med smukke tanker og formidles i gode historier – fortalt af journalist Georg Metz, biografen Peter Borberg, forfatter Erik Lindsø, foredragsholder Niels Ole Frederiksen, forstander Mads Rykind-Eriksen og fortæller Lillian Hjorth-Westh, der leder kurset, og som er med hele ugen.

Koncert med den virtuose jazzduo Svaneborg Kardyb. Heldagstur til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret og i Ballum, hvor vi hører historien om Jens Rosendal, marskens digter, og synger nogle af hans sange. Middag med marsklam på Den Gamle Digegreves Gård, der i 2017 blev kåret til Danmarks smukkeste bondegård.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusvært               

Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidl. forstander for Bornholms Højskole – www.l-wh.dk

 

Medvirkende

 • Georg Metz, journalist, forfatter og samfundsdebattør – georgmetz-foredrag.dk
 • Erik Lindsø, højskolelærer, forfatter og foredragsholder – eriklindsoe.dk
 • Peter Borgerg, forfatter og biograf – asbjornborberg.dk
 • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
 • Niels Ole Frederiksen, fortæller, tidligere højskoleforstander – nof46.dk
 • Svaneborg Kardyb, jazzduo. Nikolaj Svaneborg: keyboard og klaver. Jonas Kardyb: trommer og percussion.
 • Ruth og Christian Lorenzen, ejere af Klægager – Den Gamle Digegreves Gård.
 • Else Kirsten Ehmsen, pianist og korleder.
 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Gudmund Rask Pedersen, cand.theol., sognepræst, forfatter – www.gudmundraskpedersen.dk
 • Frederik Lindhardt, foredragsholder og fatter til bogen ”Lidt af far” fra 2017.

Lørdag den 12. marts
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 19.30-21.00: ”Den muntre alvor”. En personlig historie v/ Lillian Hjorth-Westh.
Lillian er født og opvokset på en bondegård i Rutsker på Bornholm. Her blev hendes muntre livssyn grundlagt. Hun fortæller om hvordan, og tager os med på en sorgmunter rundrejse i sit eget liv sammen med de litterære og bemærkelsesværdige personer, der har ledsaget hende som tro følgesvende, fordi de har sat tidløse milepæle, der er blevet pejlemærker i hendes liv.

 

Søndag den 13. marts
Kl. 9.00-9.30: ”Livet er en morgengave”. Rundt om Halfdan Rasmussen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: ”Livet er det bedste vi har”. Eksistensfilosofiske efterklange v/ Mads Rykind-Eriksen.
“Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær”, synger vi med Jens Ronsedal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavs. På samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstanderfor Rødding Højskole i 15 år. Han fortæller om de efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Kl. 14.00-16.30: ”Humor som overlevelse”. Grin og gråd med Georg Metz.
”Humoren har jeg svært ved at se bort fra. Skal vi holde os i live, livlige og livskraftige er det vigtigt af og til at mærke, at vi har lattermuskler”, siger Georg Metz.
”Hos Storm P. siger dommeren vredt, at man har fundet tiltaltes fingeraftryk på gerningsstedet, hvortil den lille mand svarer: ’Umuligt, hr. Dommer jeg havde handsker på’. Her åbner der sig horisonter til, hvad der sker, hver gang den store humor kommer på bordet”, forklarer Georg Metz. Humor kan han tale længe om, og han gør det gerne – og trækker på den jødiske tradition, han er vokset op med, hvor der er et hav af historier, der på munter vis sætter livet i relief.

Kl. 19.30-21.00: “Humor og kristendom” v/ Gudmund Rask Pedersen.
Humor og kristendom er nært beslægtede. Det er der nogle, der vil benægte. Som Henrik på syv år siger det: “Det kan godt være lidt kedeligt at være kristen. I hvert fald hvis man skal være det hele tiden.” Ikke desto mindre så er der en række stærke fællestræk mellem humor og kristendom. Humorens modsætning er ikke alvor, men selvhøjtidelighed. Som en psykolog sagde det: ”Humor er ikke religion, men de to størrelser har det til fælles, at man kan se, man ikke selv er verdens navle.”

Mandag den 14. marts
Kl. 9.00-9.30: “Komikkens stamfædre”. Morgensang om Gøg og Gokke som optakt til aftenens film v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: “Humor som medicin. Om livsmod, livslyst og livsglæde” v/ Erik Lindsø.
Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin!” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress. Det er Erik Lindsøs motto. Det handler om at ændre mismod til livsmod, og Erik Lindsø gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Der venter os en munter og livsbekræftende formiddag, hvor lattermusklerne bliver rørt.

Kl. 14.00-16.30: “Jeg får altid puttet alvor ind i morskaben”. En historie om Jørgen Ryg v/ Peder Borberg,
Jørgen Ryg (1927-1981) er en af de mest særegne skikkelser i nyere dansk kulturhistorie og regnes for en af landets mest elskede og folkekære komikere gennem tiderne. Ord som ”monologens mester” og ”geni” er uløseligt forbundet med hans navn. Men Jørgen Ryg var meget mere end det. Han var også en fremragende tegner og en af Europas førende jazztrompetister, der i en årrække nød international anerkendelse. Med en usædvanlig evne til at balancere det komiske og det melankolske var Jørgen Ryg altid i øjenhøjde med den almindelige dansker, der elskede ham, hvad enten han optrådte på film, i tv, på teater eller i en af landets populære revyer. Jørgen Ryg var en sjælden sammensat kunstner, der ville prøve det hele. Og som endte med at fare vild i sit utrolige talent. Om sig selv sagde Jørgen Ryg: ”Jeg får altid puttet alvoren ind i morskaben – det er det der kendetegner mig!” Peter Borberg har sammen med Henrik Busborg skrev bogen om Jørgen Ryg: ”Jeg vil prøve det hele” (2019).

Kl. 19.30-21.00: ”Gøg og Gokke”. Vi går i Rødding Bio og ser filmen fra 2018.
Filmdramaet om Gøg og Gokke følger den berømte komikerduo Oliver Hardy og Stan Laurel i perioden efter deres storhedstid. I 1930’erne var komikerduoen det hotteste på det store lærred. Men succesen havde en bagside, og 20 år senere er de reduceret til to forhenværende berømtheder. Filmen følger nedturen og kampen for at vende tilbage. Undervejs løftes sløret for et ukendt kapitel i de to legendariske filmstjerners liv. Vi får et kærligt gensyn med Gøg og Gokkes særegne komik med et indblik i dynamikken mellem det umage makkerpar på godt og ondt.

 

Tirsdag den 15. marts
Heldagstur til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret og i Ballum, hvor vi får historien om Jens Rosendal, marskens digter samt middag med marsklam på Den Gamle Digegreves Gård
Kl. 9.00-9.30: Verdens skabelse ifølge den nordiske mytologi”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.45-21.45: Vi starter på Vadehavscentret, porten til Nationalpark Vadehavet – den danske del af Unescos Verdensarv. Vi bliver taget med rundt igennem det flotte center, hvor verdensarven formidles på en helt ny og unik måde, samtidig med at den afspejler sig i den æstetiske arkitektur.
Efter frokost kører vi til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, marskens egen digter. I Ballum Multihus hører vi om hans forfatterskab og dets betydning, og vi synger nogle af hans sange, akkompagneret af Else Kirsten Ehmsen fra Ballum, der i mange år har været Jens Rosendals faste akkompagnatør.
Dagen rundes af på Klægager – Den Gamle Digegreves Gård, der i 2017 blev kåret som Danmarks flotteste bondegård. Stedet drives af ægteparret Ruth og Christian, der fortæller om stedet. Her får vi en middag kreeret på marsklam i de stemningsfulde lokaler på Klægager. Turleder: Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjorth-Westh.

 

Onsdag den 16. marts
Kl. 9.00-9.30: “Denne morgens mulighed”. Morgensang om Johannes Møllehave v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-11.50: “Lidt af far”. En fortælling om livsmodet, der kan svigte v/ Frederik Lindhardt.
Denne formiddag møder vi en søns fortælling om livet sammen med sin demenssyge far – den tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Frederik Lindhardts historie handler om sorgen, frustrationerne og håbløsheden, der følger med, når man ved, man skal miste. Men det er også en fortælling om minderne, humoren, nærheden, glæden og kærligheden. Sidst, men ikke mindst, handler fortællingen også om, hvordan alzheimers og demens udfordrer os og vores syn på selvstændighed, på værdighed og på fornuft.

Kl. 14.00-16.30: “Spurven”. Edith Piaf i ord og tone v/ Lillian Hjorth-Westh.
Den fransk varieté- og koncertsangerinde Edith Piaf var kendt under kælenavnet Spurven, og man husker hende for en perlerække af evergreens som “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller den fascinerende historie om Edith Piaf, krydret med eksempler på Spurvens sangtalent, og vi følger Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden igennem et barsk miljø. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 19.30-21.00: Højskolesangbogen jazzicificeret. Koncert med jazzduoen Svaneborg Kardyb.
Glæd dig til en aften, hvor et af de nyeste navne i dansk jazz giver koncert. Nikolaj Svaneborg og Jonas Kardyb er begge uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Svaneborg Karby udgav i 2019 deres debutalbum “Knob”, som straks gav dem international opmærksomhed. Året efter fulgte albummet “Haven”, som er en hyldest til naturen. De to unge musikere har forsøgt at indfange stemninger fra naturen ved blandt andet at bruge deres bedsteforældres sønderjyske og nordjyske stemmer. Senest har de kastet sig over den danske sangskat, som de fortolker på en måde, så gammelkendte sange opleves på helt nye måder.

 

Torsdag den 17. marts
Kl. 9.00-9.30: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”Erobrer og menneskebarn”. En historie om Martin Andersen Nexø fortalt af Lillian Hjorth-Westh.
Næst efter H.C. Andersen er den bornholmske forfatter Martin Andersen Nexø den forfatter, der er oversat til flest sprog. Det er ikke uden grund, mener Lillian Hjort-West, for han har sat aftryk over hele verden. Martin Andersen Nexø gjorde en forskel ved at sætte ord på klassesamfundet. Ved at beskrive de trængsler og pinsler, samfundets laveste mennesker måtte gå igennem. Han turde skrive. Han turde tage det skridt, der kunne gøre ham upopulær. Han var faktisk med til at ændre historien, fortæller Lillian Hjorth-Westh. Historien om den bornholmske forfatter, der indtog verden, er historien om, at livet vokser – vi bliver modige med mod på livet – når vi tør miste fodfæste undervejs.

Kl. 14.00-16.30: “Hvor der er en vilje, er der også en vej”. Om udbryderkongen Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.
”For en god ordens skyld, så var min far ikke indsat, men ansat”. Niels Ole Frederiksen voksede op i Horsens Statsfængsel, Danmarks mest afgrænsede kirkesogn, hvor hans far var præst. Mellem dette lidt mærkelige kirkesogns ydre, afgrænsende hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er han født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Han blev døbt i Fængselskirken, dette sogns egen kirke. Niels Ole Frederiksen fortæller om dem, der har afsonet en dom i fængslet, og om fanger, han har mødt. Fokus er på udbryderkongen C. A. Lorentzen, hvis motto var: “Er der vilje, er der vej”.

Kl. 19.00: Festmiddag med sang og ostebord.

 

Fredag den 18. marts
9.00: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.

Derefter afrejse.

 

Alle dage, hvor ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8,
frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.650 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

6.150 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER