Humor og livsmod

Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole
Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi

13. marts - 19. marts

En livsfílosofisk højskoleuge om den muntre alvor.

Vil du proppe alvor i en mand,
skal du først få ham til at åbne munden af grin.
Dario Fo.

– Man er kun et menneske!
– Men synes du ikke, det er rigeligt?
Storm P.

Humor er hjernens frikvarter. Humor er kreativitet, der leger, humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men i et roligt tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Humor er sjælens elastik – generer generøsitet. Humor befordrer solidaritet og tilgivelse. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med.
Med humor kan vi vende mismod til livsmod. Livsmod er det, vi løbende får sat ind på kontoen for glæde og godt humør.
Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Med humor kan man dele forlegenhed. Humor er vejen til alvor. Humor virker som syndsforladelse.
Med humor kan vi afvæbne urimeligheder og redde situationer. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Som Peter Plys siger: ”Folk siger ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag.”
Storm P. siger: ”Jeg er ikke morsom – men det er det, jeg ser.” Det er en fortrinlig evne at ’lide’ af! Storm P. hører til den type, der skaber glæde, hvor han går – modsat dem, der skaber glæde, når de går. Han er en humørspreder, der tager fra de livlige og giver til de kedelige.
På kurset går vi i Storm P.’s fodspor. Vi går på opdagelse efter tilværelsens muntre alvor, som den findes i humoren, i sangene, i kunsten, i litteraturen, i religionen – i hverdagen, i nærværet og i fællesskabet med andre.
Humor og livsmod har at gøre med smukke tanker og formidles i gode historier – fortalt af forfatter til en stor Storm P.-biografi Peter Borberg, journalist Jacob Wendt Jensen, forfatter Erik Lindsø, foredragsholder Niels Ole Frederiksen, dramaturg Anna Kløvedal, forstander Mads Rykind-Eriksen og fortæller Lillian Hjorth-Westh, der leder kurset, og som er med hele ugen. Desuden er der koncert med den muntre trio Halfdanskerne og heldagstur til Vadehavet, Møgeltønder og Noldemuseet.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusvært

Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole.

 

Medvirkende

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole og cand.mag. i historie og filosofi.
 • Jacob Wendt Jensen, journalist, forfatter, foredragsholder, filmanmelder og redaktør. Skrev i 2017 biografien ”Victor Borge – mennesket bag smilet”.
 • Anna Kløvedal, dramaturg og tekstforfatter. Se mere på www.anna-klovedal.dk.
 • Peter Borberg, journalist og forfatter – bl.a. til en stor biografi om Storm P. (2017).
 • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
 • Niels Ole Frederiksen, forfatter og foredragsholder. Se mere på www.nof46.dk.
 • Birthe Bjørn Braunstein, pianist, sidder ved klaveret hele ugen.
 • Georg Julin, journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver m.v. Se mere på www.julin.dk.
 • Mette Geil, cand.theol. og frimenighedspræst ved Rødding Frimenighedskirke.
 • Josephine Nielsen-Bergqvist, museumsinspektør ved Ribe Kunstmuseum, cand.mag. i kunsthistorie.
 • Halfdanskerne. Visetrio bestående af guitarist og sanger Mads Westfall, harmonikaspiller og sanger Lars Grand og kontrabassist Rasmus Vennevold. Trioen baserer sit repertoire på sange af Halfdan Rasmussen og Benny Andersen, der har fået selskab på sætlisten af andre store poeter som Tove Ditlevsen, Frank Jæger, Sigfred Pedersen, Piet Hein og Kaj Munk. På det seneste album, som indeholder sange af Benny Andersen og Halfdan Rasmussen, har trioen selv skrevet et par af melodierne til de kendte digte.

Lørdag den 13. marts

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind- Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 18.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 20.00-21.30: “Smilet er den korteste afstand. Om den danske humor” v/ Georg Julin.

“Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker,” sagde Victor Borge. Humor nedbryder afstanden, og dermed forståelsen for mange livsvigtige emner mellem mennesker. Der er dog flere opfattelser af, hvad humor og satire egentlig er for begreber. Georg Julin fokuserer i foredraget på, hvilken vej den danske humor er gået fra omkring 1950 og godt 40 år frem – i den tid hvor de elektroniske medier for alvor nedbrød grænserne for, hvad humor tidligere var betegnelsen for, og hvor satiren, der gør sig morsom på andres bekostning, har vundet frem. Undervejs i foredraget bliver der afspillet en række eksempler på humorens udvikling. Et underholdende, men også et oplysende foredrag, hvor Georg Julin kigger ind bag humorens og satirens væsen – med egne oplevelser og erfaringer.

Søndag den 14. marts

Kl. 9.30: “Denne morgens mulighed.” Johannes Møllehave. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

 

Kl. 10.15-12.45: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.

Man husker den franske kabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens som ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller med humorens hjertevarme den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger med Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden igennem et barsk miljø i Paris. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv.

Kl. 15.00-17.30: ”Livet er svært, men matematik er sværere. Om Storm P.’s livsfilosofi” v/ Peter Borberg.

Havde Storm P. (1882-1949) været barn i dag, var der givet blevet stillet en håndfuld diagnoser på ham, og han var blevet vaccineret mod at have ild i røven. Styrken ved Storm P. er, at han aldrig blev voksen. Han så verden i børnehøjde. Foredraget er en historie om Storm P., hans humor og livssyn, som det kommer til udtryk i hans ca. 3000 fluer. Peter Borberg er manden bag den store biografi om Storm P., som udkom i 2017, og i foredraget øser han hjertevarmt af en stor viden om og kærlighed til Storm P. som humorist og skæv eksistens.

Kl. 20.00-21.30: “Marskens maler. Om Emil Nolde” v/ Josephine Nielsen-Bergqvist.

Nolde er født i det sælsomme, flade marskland med brusende storme og et uhyre himmelhvælv. Hans kunstneriske udtryk er mange. Han er kendt for sine blomsterbilleder, men også for sine stærkt religiøse billeder. Forskellige rejser, blandt andet til Ny Guinea, kan spores i hans kunst. Emil Nolde er en af de fremmeste ekspressionister, og han var en kort periode medlem af kunstnersammenslutningen Die Brücke. En stor udstilling i Berlin 2019 gjorde op med det entydige billede af Emil Nolde som den forfulgte kunster, der af Nazi-regimet fik maleforbud. Hvordan blev Emil Nolde forført af det nazistiske regime? Hvilke forbindelser havde han, og hvordan gav det sig udtryk? Hvordan skal vi i dag efter denne nye viden forholde os til hans kunst? Foredraget er en optakt til tirsdagens heldagstur, hvor vi besøger Emil Nolde Museet i Seebüll syd for grænseovergangen ved Rudbøl.

Mandag den 15. marts

Kl. 9.30: ”Livet er en morgengave”. Rundt om Halfdan Rasmussen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 10.15-12.45: “Humor som medicin. Om livsmod, livslyst og livsglæde” v/ Erik Lindsø.

Humor er det, vi ikke har, når vi prøver at forklare, hvad det er. Humor kommer som overraskelser. Humor er en nådegave, og gaver pakker man ud. I dette foredrag pakker Erik Lindsø humorens gave ud, og han bruger den til at give en kærlig opsang til dem, han har døbt de langtidsskuffede eller de bekymringsparate. Humor er den bedste vaccine mod levebrødspessimisme. Vi er født med humor, påstår Erik Lindsø. Det er derfor, børn er de sjoveste. En lærer underviser om kamelen og forklarer, at den kan arbejde 14 dage uden at drikke. En dreng rækker hånden i vejret og siger: “Det kan min far også uden at arbejde.” Den største humor er bundet til alvor. Glæd dig til en formiddag, hvor du skal lytte med lattermusklerne.

Kl. 15.00-17.30: “Den store humorist. Om Dirch Passer” v/ Lillian Hjorth Westh.

Da Dirch Passer døde den 3. september 1980, var der landesorg. Han var en af Danmarks store skuespillere, sjov og komisk, og en generation af danskere har grædt af grin, når han foldede sig ud på scenen. Dirch Passer mestrede den lette kunst, der hører til de allersværeste. Han spillede sine roller med elegance og følsomhed, og han havde en sjælden sans for timing, som er så vigtig, når humor skal blive til kunst. Men bag den morsomme facade gemte sig et meget alvorligt menneske, og Dirch Passer er, om nogen, historien om, at store humorister stikker dybt i alvoren. Lillian Hjort-Westh fortæller sin rørende historie om Dirch Passer, krydret med et par af hans kendte revyviser.

Kl. 20.00-21.30: “Dirch”. Vi går i Rødding Bio og ser filmen om Dirch Passer (2011).

Filmen tager sin begyndelse i København i slutningen af 1950’erne, på et tidspunkt hvor Dirch Passer er blot 30 år gammel, men allerede en levende legende. Med et blik og en enkelt replik har han publikum i sin hule hånd. Sammen med sin makker, sin sjæleven og sin åndelige bror Kjeld Petersen er han på toppen af verden. De trækker fulde huse og lægger gader øde med deres komik i forestillinger og revyer. Alt hvad Dirch nogensinde har drømt om er blevet til virkelighed – endeløse byture, letlevende damer og konstant arbejde. Han nyder livet som berømthed til fulde. Han døde af grin – af folkets krav om altid at skulle være morsom.

Tirsdag den 16. marts

Kl. 9.30: ””Opdragelsens svær kunst.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen, far til syv.
 

Heldagstur med natur, poesi og kunst. Om Jens Rosendal, marskens digter, Emil Nolde, marskens maler og Møgeltønder, marskens oase

Kl. 10.15-18.30: Vi kører sydover, og undervejs hører vi historien om diger og digebrud, katastrofer og tragedier. Første stop er Møgeltønder, hvor vi i kirken hører historien om byen, inden vi går den charmerende tur på toppede brosten op til Schackenborg Slot. Turen går videre til den lille, særprægede grænseovergang ved Rudbøl få kilometer fra Emil Nolde Museet i Seebüll, som er næste stop. Hus og have rummer vidunderlige værdier for øjet: Malerier, akvareller og grafik i det hus og atelier, som Nolde og hans kone Ada byggede til sig selv i 1920’erne. Stedet med den stort anlagte have er en oase midt i det flade marskland.

Efter besøget på Nolde Museet, kører vi til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis gamle, smukke marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, marskens egen digter. I Ballum Multihus vil Mads Rykind-Eriksen fortælle om Jens Rosendal og introducere nogle af digterens sange.

20.00-21.30: “Så syng da, Danmark – og så syng dig glad.” Ved Lillian Hjorth-Westh, Mads Rykind- Eriksen og Birthe Bjørn Braunstein.

Danmark har fået en ny højskolesangbog, som bliver præsenteret. Vi har alle tre livet igennem levet med sangen og af sangen. Vi kan ikke forestille os et liv uden sang. Den glæde deler vi ud af med historier og sange – som optakt til at du selv kan byde ind med en historie og en sang.

Onsdag den 17. marts

Kl. 9.30: “Sat her i forvirringstiden”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 10.15-12.45: “Smilet er den korteste afstand. Victor Borge – mennesket bag smilet” v/ Jacob Wendt Jensen.
På sin egen stilfærdige facon, og med masser af morsomme og tankevækkende klip med den store danske entertainer fortæller Jacob Wendt Jensen om Victor Borge liv og virke som humorist. Foredraget trækker på Jacob Wendts bog om Viktor Borge, hvor han foretog det hidtil mest omfangsrige research om komikerens liv. Igennem arkiver i både USA og Danmark og interviews med mere end 70 mennesker, der kendte Viktor Borge, kommer han bag om myten og tegner et nuanceret billede af en mand, hvis liv ikke blot var det store grin. Glæd dig til en historie om en stor dansker, der som måske den eneste damsker, har indtaget USA med humor.

Kl. 15.00-17.30: ”Livet er det bedste vi har – eksistensfilosofiske efterklange” v/ Mads Rykind-Eriksen.

“Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær,” synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavs. På samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander for Rødding Højskole i 14 år. Han fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Kl. 20.00-21.30: Den muntre alvor sat i musik. Koncert med Halfdanskerne.

I mere end 10 år har Halfdanskerne fortolket danske viseklassikere og fyldt en stor del af landets små og store spillesteder med begejstrede tilskuere, fællessang og stående ovationer. Halfdanskerne har udgivet tre albums, men trioen er først og fremmest en live-oplevelse. De gennemarbejdede nyfortolkninger med elementer fra både visemusik, jazz og folk leveres med musikalitet og masser af humor. Trioen har udviklet et spektakulært og visuelt show, hvor tre musikalske, autentiske og altid velklædte herrer styrker og supplerer hinanden med stor spilleglæde og masser af energi.

Torsdag den 18. marts

Kl. 9.30: “Den signede dag”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ Mette Geil.

Kl. 10.15-12.45: “På trods af tvivl og stort besvær”. Om at genfinde livsmodet, når sorgen rammer” v/ Anna Kløvedal.

Nogle mennesker er mere livsduelige end andre. Nogle er bedre til at se det halvfyldte glas end det halvtomme. Da Anna Kløvedal mistede sit eneste barn for 16 år siden, blev hun udfordret på sin evne til at leve videre – helt konkret blev hun konfronteret med sin egen livsduelighed: Hvordan får man et godt liv trods sorg og savn? Foredraget handler om livsmod og viljestyrke, og hvad man kan vinde ved et inderligt ønske om at finde livslysten, når livet ikke handler mildt med en. For Anna Kløvedal krævede det en daglig arbejdsindsats, og i værktøjskassen har hun praktiske redskaber og tricks, som er til fri afbenyttelse. Om tabet af sin datter har Anna Kløvedal skrevet bogen “I Ingenmandsland” (2009).

Kl. 15.00-17.00: “Hvor der er en vilje, er der også en vej.” Om udbryderkongen Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.

”For en ordens skyld, så var min far ikke indsat, men ansat.” Niels Ole Frederiksen voksede op i Horsens Statsfængsel, Danmarks mest afgrænsede kirkesogn, hvor hans far var præst. Mellem dette lidt mærkelige kirkesogns ydre, afgrænsende hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er han født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Han blev døbt i Fængselskirken, dette sogns egen kirke. Niels Ole Frederiksen fortæller om dem, der har afsonet en dom i fængslet, og om fanger, han har mødt. Fokus er på udbryderkongen C. A. Lorentzen, hvis motto var: “Er der vilje, er der vej”.

Kl. 17.30-18.30: “Sang under kirketag”. Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.

Kl. 19.30: Festmiddag og afslutning.

Fredag den 19. marts

9.30: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.

Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.45, frokost kl. 13.15, aftensmad kl. 18.45 og aftenkaffe kl. 21.30.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

5.300 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.800 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER