Humor og livsmod

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

18. oktober - 24. oktober

En livsfílosofisk højskoleuge om den muntre alvor.

Vil du proppe alvor i en mand,
skal du først få ham til at åbne munden af grin.
Dario Fo.

 – Man er kun et menneske!
– Men synes du ikke, det er rigeligt?
Storm P.

Humor er hjernens frikvarter. Humor er kreativitet, der leger, og derfor er humor det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Samtidig er humoren en elastik af solidaritet og tilgivelse. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med.

Livsmod er det, som vi løbende får sat ind på kontoen for glæde og godt humør. Det er derfor med humor, vi kan vende mismod til livsmod. 

Humoren fornyr og forynger vores livssyn. Humoren gør os finurlige og eventyrlige. Og så er humoren vejen til alvor.

Med humor kan vi afvæbne det urimelige og redde situationen. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Som Peter Plys siger: ”Folk siger ingenting er umuligt, men jeg laver ingenting hver dag.”

Storm P. siger: ”Jeg er ikke morsom – men det er det, jeg ser.” Det er en fortrinlig evne at lide af! Storm P. hører til den type, der skaber glæde, hvor han går – modsat dem, der skaber glæde, når de går. Han er en humørspreder, der tager fra de livlige og giver til de kedelige.

På kurset går vi i Storm P.’s fodspor. Vi går på opdagelse efter tilværelsens muntre alvor, som den findes i humoren, i sangene, i kunsten, i litteraturen, i religionen – i hverdagen, i nærværet og i fællesskabet med andre.

Humor og livsmod har at gøre med smukke tanker og formidles i gode historier – fortalt af Storm P.-biografen Peter Borberg, skuespiller Niels Hinrichsen, forfatter Helle Juhl, hospitalsklovnen Trudi, forfatter Erik Lindsø, foredragsholder Niels Ole Frederiksen, forstander Mads Rykind-Eriksen – og fortæller Lillian Hjorth-Westh, der leder kurset, og som er med hele ugen. Koncert med ekvilibristerne Perry Stenbäck og Bjørn Elkjer samt heldagstur til Vadehavet og Noldemuseet.

Kursusvært

Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder og fortæller; tidl. forstander for Bornholms Højskole.

Medvirkende

 • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
 • Povl Christian Balslev, organist, kantor, klokkenist og komponist – ansat ved Vor Frue Kirke i Svendborg.
 • Niels Hinrichsen, kgl. skuespiller, uddannet på Det Kongelige Teater og kendt for en lang række roller på teater, film og i TV.
 • Rikke Mølbæk Thomsen, sønderjysk sanger og sangskriver. Fik i 2019 Modersmål-Prisen for sit album “Omve’n hjemve” for at holde fast i og udbrede den sønderjyske dialekt.
 • Peter Borberg, journalist og forfatter – bl.a. til en ny, stor biografi om Storm P.
 • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter.
 • Niels Ole Frederiksen, forfatter og foredragsholder.
 • Birthe Bjørn Braunstein, pianist, sidder ved klaveret hele ugen.
 • Perry Stenbäck, international kendt guitarist. Fik i 2019 Danish Music Award som årets musiker, berømt for at holde den svenske nøgleharpetradition i hævd.
 • Bjørn Elkjer, pianist og organist, kapelmester og underviser på Det Fynske Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i rytmisk og klassisk klaver.
 • Mette Geil, cand.theol. og præst ved Rødding Frimenighed.
 • Helle Juhl, journalist og forfatter – senest til bogen “Mathildes krig, en anderledes krigsskæbne”.
 • Josephine Nielsen-Bergquist, museumsinspektør ved Ribe Kunstmuseum, cand.mag. i kunsthistorie.
 • Gitte Møller-Madsen, pædagog og kendt som hospitalsklovnen Trudi.

Søndag den 18. oktober
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind- Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Lillian Hjorth-Westh.
Kl. 19.30-21.00: “Mit livs skrøne. En fortælling om Jørn Riel” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Jørn Riel er en folkelig og folkekær forfatter, der med sine grønlandske skrøner har skrevet sig ind i danskernes bevidsthed. I sit omfattende forfatterskab på knap 100 bøger har han tillige udfoldet sin humor og fortælleglæde om mange andre emner – ofte hverdagshistorier, der på samme tid er morsomme og alvorlige. Jørn Riel er uddannet telegrafist og navigatør, hvilket bragte ham til Grønland i 1953. Derfra tog han til varmen i Malaysia, hvor han bor i dag. Jørn er en eventyrer, og hans liv er i sig selv et eventyr værd.

Mandag den 19. oktober
Kl. 9.00: “Denne morgens mulighed.” Rundt om Johannes Møllehave. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.
Kl. 9.40-12.00: ”Livet er det bedste vi har – eksistensfilosofiske efterklange” v/ Mads Rykind-Eriksen.
“Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær,” synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavs. På samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander for Rødding Højskole i 13 år. Han fortæller om efterklange, der har haft betydning for ham selv.
Kl. 14.00-16.30: “Fortællinger fra et skuespillerliv” v/ Niels Hinrichsen.
Dirch Passer sagde, at “når man fortæller, skal ordene bliver glade i munden.” Sådan er det, når skuespiller Niels Hinrichsen fortæller om sit liv – fra sønderjysk opvækst til han allerede som 17-årig bliver optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole med Poul Reumert og andre koryfæer som lærere og forbilleder. Niels Hinrichsen tager os med indenfor på Det Kongelige Teater og derfra videre rundt i den teater- og TV-verden, der har fyldt hans liv. Niels Hinrichsen har gennem alle årene samlet på tekster, monologer, digte, anekdoter og skillingsviser, som han giver smagsprøver på.
Kl. 19.30-21.00: “Så syng da, Danmark – og så syng dig glad.” Ved Lillian Hjorth-Westh, Mads Rykind-Eriksen og Birthe Bjørn.
Vi har alle tre livet igennem levet med sangen og af sangen. Vi kan ikke forestille os et liv uden sang. Den glæde deler vi ud af med historier og sange – som optakt til at du selv kan byde ind med en historie og en sang.

Tirsdag den 20. oktober
Kl. 9.00: ”Livet er en morgengave”. Rundt om Halfdan Rasmussen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.
Kl. 9.40-12.00: “Humor som medicin. Om livsmod, livslyst og livsglæde” v/ Erik Lindsø.
Humor er det, vi ikke har, når vi prøver at forklare, hvad det er. Humoren kommer som overraskelser. Humor er en nådegave, og gaver pakker man ud. I dette foredrag pakker Erik Lindsø humorens gave ud, og han bruger den til at give en kærlig opsang til dem, han har døbt ’de langtidsskuffede’ eller ’de bekymringsparate’. Humoren er den bedste vaccine mod levebrødspessimisme. Vi er født med humor, påstår Erik Lindsø. Det er derfor, børn er de sjoveste. En lærer underviser om kamelen, og forklarer, at den kan arbejde 14 dage uden at drikke. En dreng rækker hånden i vejret og siger: “Det kan min far også uden at arbejde.” Den største humor er bundet til alvor. Glæd dig til en formiddag, hvor du skal lytte med lattermusklerne.

Kl. 14.00-16.30: “Den umusikalske digter”. Om Johannes Johansen v/ Povl Christian Balslev.
I 2016 udkom en bog om digteren Johannes Johansen, der er kendt for sine smukke og fine salmetekster – mest kendt er nok “Du som har tændt millioner af stjerner”. Organist Povl Christian Balslev har skrevet et af kapitlerne i bogen. Kapitlet har titlen “Den umusikalske digter med de musikalske salmer”. Johannes Johansen var præst og biskop og en morsom mand. Han betroede engang Johannes Møllehave, at det han havde mest imod ved bispeembedet var, at alle bisper ved en ny bispeindvielse gik i prostitution – Møllehave sagde: ”Du mener vel procession?” Og Johansen svarede: ”Nå, ja, selvfølgelig!”. Engang, da han prædikede om Peters fornægtelse, lød det fra prædikestolen: “Det er hanegalemig en god fortælling”. Det samme kan man sige om Povl Christian Balslevs fortælling, når han præsenterer os for Johannes Johansen og hans sange og tekster. Og selvfølgelig skal der synges undervejs.

Kl. 19.30-21.00: “Kunst, kærlighed og blomster i marsken”. Om Emil Nolde v/ Josephine Nielsen-Bergquist.
Emil Noldes kunst er elsket og værdsat af mange danskere. Hans kunst er fascinerende, men hans liv er uforståeligt, som foredraget vil belyse. Foredraget er en optakt til torsdagens heldagstur, hvor vi besøger Emil Nolde Museet i Seebüll syd for grænseovergangen ved Rudbøl.

Onsdag den 21. oktober
Kl. 9.00: “Den signede dag”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ Mette Geil.

Kl. 9.40-12.00: “Mathildes krig” v/ Helle Juhl.
Denne formiddag handler det om livsmodet, og om de kræfter i os, der holder modet oppe, når det ser værst ud. Forfatter og journalist Helle Juhl fortæller med udgangspunkt i sin bog “Mathildes krig”, om den 23-årige Mathilde Sørensen fra Oksbøl, der i 1917 emigrerer til USA, hvor hun træffer og gifter sig med den tyske teolog Carl Maas. I 1912 bliver det unge par sendt til Marshalløerne som missionærer. Da øerne i september 1914 besættes af Japan, kommer parret i klemme, og de interneres på øen Rongron – der er mindre end Sprogø – som eneste hvide og uden kontakt til omverdenen, mens krigen raser i Europa. En fortælling om kunsten at gennemleve.

Kl. 14.00-16.30: ”Livet er svært, men matematik er sværere. Om Storm P.’s livsfilosofi” v/ Peter Borberg.
Havde Storm P. (1882-1949) været barn i dag, var der givet blevet stillet en håndfuld diagnoser på ham, og han var blevet vaccineret mod at have ild i røven. Styrken ved Storm P. er, at han aldrig blev voksen. Han så verden i børnehøjde. Foredraget er en historie om Storm P., hans humor og livssyn, som det kommer til udtryk i hans ca. 3000 fluer. Peter Borberg er manden bag den store biografi om Storm P., som udkom i 2018, og i foredraget øser han hjertevarmt af en stor viden om og kærlighed til Storm P. som humorist og skæv eksistens.

Kl. 19.30-21.00: “Livligt og virtuost”. Koncert med Perry Stenbäck og Bjørn Elkjer.
Vi skal høre den svenske multiinstrumentalist Perry Stenbäck spille nyckelharpa (nøgleharpe) og guitar i et sprudlende samspil med organisten Bjørn Elkjer. Koncertens repertoire vil bestå af gamle svenske og danske folkemelodier og salmer, som fremføres på nye, spændende måder. Perry Stenbäck binder på underholdende og interessant vis det hele sammen med historier om musikkens oprindelse. Mange af folkemelodierne er hundrede år gamle og er ofte blevet til med inspiration fra datidens store komponister som Vivaldi og Bach – altså livligt og virtuost.

Torsdag den 22. oktober
Heldagstur med natur, poesi og kunst. Om Jens Rosendal, marskens digter, og Emil Nolde, marskens maler.
Kl. 8.00-17.30: Vi kører sydover, og undervejs hører vi historien om diger og digebrud, katastrofer og tragedier. Vi kommer til den lille, særprægede grænseovergang ved Rudbøl, få kilometer fra Emil Nolde Museet i Seebüll, som er næste stop. Hus og have rummer vidunderlige værdier for øjet: Malerier, akvareller og grafik i det hus og atelier, som Nolde og hans kone Ada byggede til sig selv i 1920’erne. Stedet med den stort anlagte have er en oase midt i det flade marskland.
Efter besøget på Nolde Museet, kører vi til Ballum, hvor vi går en tur i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om den store middelalderkirke. I Ballum bor Jens Rosendal, marskens egen digter. På Klægager – Den Gamle Digegreves gård, og i 2017 kåret som Danmarks smukkeste bondegård – vil Mads Rykind-Eriksen fortælle om Jens Rosendal og introducere nogle af digterens sange. Imens får vi smagsprøver på det sønderjyske kaffebord. Turledere: Mads Rykind-Eriksen og Lillian Hjort-Westh.

Kl. 19.30-21.00: “Da lysekronen faldt ned i lagkagen” v/ Niels Ole Frederiksen.
Niels Ole Frederiksen siger om foredraget: “Titlen på foredraget kunne også have været ‘Danmarkshistorier fra de sidste 70 år’. Det handler altså om historie – vores fælles historie. Min høje alder har sat mig i mangel på fremtid. Men til gengæld har jeg fået mere fortid at byde på. Foredraget er et muntert tilbageblik med tanker om det liv, jeg har levet.” Som i Radiserne, hvor en ven siger til Søren Brun: “En dag skal vi dø.” Og Søren Brun svarer: “Men alle de andre dage er vi i live.”

Fredag den 23. oktober
Kl. 9.00: “Hvor smiler fager den danske kyst”. Om Johs. V. Jensen. Morgensang v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 9.40-12.00: “Klovnen kan smile gennem tårer” v/ Trudi alias Gitte Møller-Madsen.
Man ved, at humor gavner helbredelsen. Derfor har hospitalsklovne fået stor betydning rundt om på børneafdelinger på danske sygehuse. En af de mest erfarne er Trudi, og hun fortæller om sit arbejde. “Dér, hvor jeg bliver allermest glad, er når det lykkes, gennem teamwork med læger, sygeplejersker, forældre og pårørende, at få barnet godt igennem,” fortæller Gitte Møller-Madsen om sin klovnefigur Trudi. “Det er altid barnet, der er i centrum, selvom det ofte er mig, der laver noget skørt – det kan være at få lægen til at sætte sig på en pruttepude eller lave en vandkamp med sprøjterne.”

Kl. 14.00-16.00: “Den store humorist. Om Dirch Passer v/ Lillian Hjorth-Westh.
Da Dirch Passer døde den 3. september 1980, var der landesorg. Han var en af Danmarks store skuespillere, sjov og komisk, og en generation af danskere har grædt af grin, når han foldede sig ud på scenen. Dirch Passer mestrede den lette kunst, der hører til de allersværeste. Han spillede sine roller med elegance og følsomhed, og han havde en sjælden sans for timing, som er så vigtig, når humor skal blive til kunst. Men bag den morsomme facade gemte sig et meget alvorligt menneske, og Dirch Passer er om nogen historien om, at de store humorister stikker dybt i alvoren. Lillian Hjort-Westh fortæller sin rørende historie om Dirch Passer, som bliver krydret med et par af hans kendte revyviser.

Kl. 16.30-17.30: “Sang under kirketag.” Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.

Kl. 18.30: Afslutningsmiddag med sang, fortælling og ostebord.

Kl. 20.00-21.30: “Omve’n hjemve”. Koncert i Rødding Frimenighedskirke med Rikke Mølbæk Thomsen.
28-årige Rikke Mølbæk Thomsen er et ny talent på den danske musikscene. I 2019 fik den sønderjyske sanger og sangskriver Modersmål-Prisen for sin indsats for den sønderjyske dialekt. Rikke Mølbæk Thomsen er opvokset i Blans ved Sønderborg og siger: “Før i tiden var dialekt og det at komme fra Udkantsdanmark ikke noget, man viftede med. Omvendt så tror jeg nu, at det giver mig en særegenhed, og at det er blevet lidt cool at komme fra et helt specielt sted, at have en dialekt og være meget bevidst om, hvad man er rundet af”.

Lørdag den 24. oktober
9.00: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.950 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.450 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.