Humor og livsmod

Billede af Mads Rykind-Eriksen

Mads Rykind-Eriksen

Forstander og cand.mag. i historie og filosofi
Billede af Lillian Hjort-Westh

Lillian Hjort-Westh

Foredragsholder, fortæller og tidl. forstander på Bornholms Højskole

11. marts - 17. marts

En livsfilosofisk uge om den muntre alvor

Indledning

Vil du proppe alvor i en mand,
skal du først få ham til at åbne munden af grin.
Dario Fo.

Den som kun tar spøg for spøg
og alvor kun alvorligt
han og hun har faktisk fattet
begge dele dårligt.
Piet Hein.

Humor er hjernens frikvarter. Humor er kreativitet, der leger, og derfor er humor det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men i nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Samtidig er humoren en elastik af solidaritet og tilgivelse. Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med.

Humoren fornyr og forynger vores livssyn. Humoren gør os finurlige og eventyrlige. Og så er humoren vejen til alvor. Med humor kan man dele forlegenhed. Humor virker som syndsforladelse.

Med humor kan vi afvæbne den urimelige og redde situationen. Med humor får vi overskud til at drage virkeligheden i tvivl.

Den største humor har altid sin rod solidt placeret i livets alvorssider. Og når vi bliver mismodige, er humoren den medicin, der igen gør os livsmodige.

Storm P. siger: ”Jeg er ikke nogen morsom mand – men når jeg ser ud over livet, bliver det morsomt”. Det er en fortrinlig evne at ’lide’ af! Storm P. er en humørspreder, der tager fra de livlige og giver til de kedelige.

På kurset går vi i Storm P.’s fodspor. Vi går på opdagelse efter tilværelsens muntre alvor, som den findes i humoren, i sangene, i kunsten, i litteraturen, i religionen – i hverdagen, i nærværet og i fællesskabet med andre.

Humor og livsmod har at gøre med smukke tanker og formidles i gode historier – fortalt af idéhistoriker Jørgen Carlsen, komponist Erik Sommer, forfatter Erik Lindsø, foredragsholder Niels Ole Frederiksen, psykolog Mozhdeh Ghasemiyani og forstander Mads Rykind-Eriksen samt fortæller Lillian Hjorth-Westh, der leder kurset, og som er med hele ugen.

Koncert med musikerne Tom Nagel Rasmussen (søn af Halfdan Rasmussen) og Jan Ferslev, som har sat et repertoire sammen af Toms egne sange og udvalgte tekster af hans far, som han har sat i musik.

På en eftermiddagstur til Sønder Hygum Forsamlingshus skal vi opleve det sønderjyske kaffebord i ord, sang og kalorier.

Heldagsturen går til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret og digevandring. På Den Gamle Digegreves Gård spiser vi middag med det smagfulde marsklam, og hvor vi også hører historien om marskens digter Jens Rosendal og synger nogle af hans sange.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Medvirkende

Kursusvært

  • Mads Rykind-Eriksen, cand.mag. i historie og filosofi, forstander på Rødding Højskole.
  • Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, fortæller og tidligere forstander for Bornholms Højskole – www.l-hw.dk.

Medvirkende

  • Jørgen Carlsen, idéhistoriker, tidligere forstander for Testrup Højskole; formand for sangudvalget for den 19. udgave af Højskolesangbogen.
  • Erik Lindsø, højskolelærer, forfatter og foredragsholder.
  • Tom Nagel Rasmussen og Jan Ferslev, musikere og sangskrivere.
  • Erik Sommer, komponist, korleder og foredragsholder.
  • Niels Ole Frederiksen, fortæller, tidligere højskoleforstander.
  • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.
  • Mozhdeh Ghasemiyani, privatpraktiserende psykolog med speciale i traumer.
  • Mads Rykind-Eriksen, mag. i historie og filosofi; siden 2007 forstander for Rødding Højskole sammen med sin kone Anja.
  • Jannik, ejer af Klægager – Den Gamle Digegreves Gård – og hans forældre Ruth og Christian Lorenzen.

Program

Lørdag den 11. marts

Lørdag den 11. marts

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind- Eriksen.

Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Lillian Hjorth-Westh.

Kl. 19.30-21.00: ”Den muntre alvor. En personlig historie” v/ Lillian Hjorth-Westh.

Lillian er født og opvokset på en bondegård i Rutsker på Bornholm. Her blev hendes muntre livssyn grundlagt. Hun fortæller om hvordan – tager os med på en sorgmunter rundrejse i sit eget liv sammen de litterære og bemærkelsesværdige personer, der har ledsaget hende som tro følgesvende og sat tidløse milepæle, som er blevet pejlemærker i hendes liv.

Søndag den 12. marts
Tom Nagel & Jan Ferslev
Tom Nagel & Jan Ferslev

Søndag den 12. marts

Kl. 9.00-9.30: ”Se, hvilken morgenstund”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen..

Kl. 9.40-11.50: “Spurven. Edith Piaf i ord og toner” v/ Lillian Hjort-Westh.

Mange husker den franske kabaretsangerinde Edith Piaf, også kendt som Spurven, for en perlerække af evergreens som ”La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” og “Milord”. Edith Piaf voksede op i et parisisk fattigkvarter, og tjente allerede i en alder af otte år sine første penge som gadeartist. Lillian Hjorth-Westh fortæller med humorens hjertevarme den fascinerende historie om Spurven, krydret med eksempler på hendes sangtalent, og vi følger med Lillian igennem Paris’ gader og føler med Edith Piaf og hendes søster på deres færden igennem et barsk miljø i storbyen. En uforglemmelig og fantastisk rejse igennem Spurvens hårde liv – om at smile gennem sine tårer.

Kl. 13.00-13.45: ”Fra kultur til arkitektur”. Højskolevandring v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 14.00-16.30: “For barnlige sjæle. Noget om Halfdan” v/ Lillian Hjorth-Westh.
Halfdan Rasmussen er gået os i blodet og til hjertet. Vi kender ham mest for hans Tosserier, rim og remser og vidunderlige børnesange Vi er vokset op med hans ABC, og de fleste danskere kan “Den lille frække Frederik” og “Mariehønen Evigglad” udenad. Han er hele Danmarks rimsmed. Halfdan hører til vores sproglige DNA. Han lånte børnenes øjne, når han digtede. Som han skriver i et digt til sin datter:
Jeg lånte dine øjne.
Du brugte dem jo ikke.
Så gik jeg ud i natten
og gav mig til at kikke.
Mindre kendt er Halfdan Rasmussens alvorlig side. Hans voksendigte har en mørk og eksistentialistisk klang. Han havde rod i et fattigt arbejderhjem på Christianshavn, som gav ham et livslangt socialt engagement.
Når livet leves, erfares det, men når livet elskes, forklares det. Vi må gerne græde over livet, men ikke begræde det. Det er to sætninger, som passer på Halfdan Rasmussen, og som også rammer foredraget ind.

Kl. 19.30-21.00: Koncert med Tom Nagel Rasmussen og Jan Ferslev.

Tom Nagel Rasmussen og Jan Ferslev har sat et repertoire sammen af Toms egne sange og udvalgte tekster af hans far, Halfdan Rasmussen, som han har sat i musik og udgivet på albummet “Og det var det”.
Toms egne ting spænder fra det poetiske over det socialt engagerede til mere fabulerende sange, med ordene og den akustiske guitar i centrum. Med sig har han Jan Ferslev på elguitar. De har spillet sammen siden starten af 1970’erne, først i rockbandet Bombadil og senere i Tom Nagel Rasmussen Band.
Både Tom og Jan har været involveret i teaterarbejde undervejs, Tom i sit eget turnerende børneteater “Bjørneteatret” med hjemsted på Vestsjælland (1981-2000) og Jan i Odin Teatret i Holstebro, som han har været tilknyttet som musiker og skuespiller siden 1987.

Mandag den 13. marts
Jørgen Carlsen. Foto: Mogens Engelund. CC-BY-SA-3.0
Jørgen Carlsen. Foto: Mogens Engelund. CC-BY-SA-3.0

Mandag den 13. marts

Kl. 9.00-9.30: Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.40-11.50: ”Den, der synger, er aldrig alene” v/ Erik Sommer.

Ligesom man ikke kan blive sur på den, man griner sammen med, kan man heller ikke blive sur på den, man synger sammen med. Det er komponisten Erik Sommer et levende eksempel på. Formiddagen byder på et højskoleforedrag med sange, anekdoter og fortællinger om poesi, begivenheder og mennesker, om hvad der er væsentligst, og som har værdi for os som mennesker. Erik Sommer bruger sangene til at fortælle om den tid, vi kender, med tanker om det, der kommer.
Erik Sommer har ikke blot markeret sig som en af tidens store melodimagere med en fornem fornemmelse for et tonesprog, der rammer både tiden og hjertet. Hvem kan ikke tage sig selv i at gå og nynne “Du som har tændt millioner af stjerner”? Men han har også en gudbenådet evne til at fortolke sange og give dem ny mening ved at åbne til en forståelse for det vigtige samspil mellem melodi og tekst. For sin indsats fik Erik Sommer i 2015 “Den folkelige sangs pris.”

 Kl. 14.00-16.30: “Kunsten at være forundringsparat” v/ Jørgen Carlsen.

Jørgen Carlsen har opfundet et nyt ord: forundringsparathed. For ham at se er det langt vigtigere end det fortærskede ord forandringsparathed. Det er vigtigt at stimulere vores fornemmelse for livets underforståede under. Han vil i sit foredrag præsentere en række eksempler på forundringsparathed med baggrund i filosofi, litteratur og højskolens univers.
Jørgen Carlsen er idéhistoriker og tidligere forstander for Testrup Højskole gennem 31 år. Han er skribent i Kristeligt Dagblad og blander sig gerne i samfunds- og kulturdebatten, hvor han forsøger at skræve over både det akademiske og det folkelige med fornemmelsen af, at bukserne nok er revnet for længe siden. Han har endvidere været medlem af Det Etiske Råd og var formand for det udvalg, der tilrettelagde den nye højskolesangbog.

Kl. 19.30-21.00: ”Livet er det bedste vi har”. Eksistensfilosofiske efterklange v/ Mads Rykind-Eriksen.

“Livet, det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær”, synger vi med Jens Rosendal. Det er en af de sange, der har en eksistentiel efterklang. En efterklang er i musikalsk forstand den lyd, der bliver hængende i et rum, efter at den originale kilde er blevet tavs. På samme måde har livet sine efterklange, og det er ofte her, de væsentligste tanker bundfælder sig. Mads har – sammen med Anja – været forstander for Rødding Højskole i 16 år. Han fortæller om de efterklange, der har haft betydning for ham selv.

Tirsdag den 14. marts
Vadehavscentret
Vadehavscentret

Tirsdag den 14. marts

Heldagstur til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret og i Ballum, hvor vi får historien om Jens Rosendal, marskens digter samt middag med marsklam på Den Gamle Digegreves Gård

Kl. 7.15: Morgenmad.

Kl. 8.15-20.30: Vi starter på Vadehavscentret, porten til Nationalpark Vadehavet – den danske del af UNESCOs verdensarv Vadehavet. Vi bliver taget med rundt i Dorthe Mandrups flotte center, hvor verdensarven formidles på en helt ny og unik måde, der afspejler sig i den æstetiske arkitektur.

Efter frokost kører vi til Ballum Sluse, hvor vi går på diget med Vadehavet på højre hånd. Efter fem kilometer når vi Ballum, hvor vi fortsætter turen rundt i den lille landsby, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om middelalderkirken. I Ballum bor Jens Rosendal, sangskriver og marskens egen digter. Ham skal vi høre om og synge hans sange, når vi kommer til Klægager – Den Gamle Digegreves Gård, der i 2017 blev kåret som Danmarks flotteste bondegård. Stedet drives af Jannik, der er syvende generation på gården, og hans forældre Ruth og Christian Lorenzen, der fortæller om gården. Vi slutter dagen af med en middag kreeret på marsklam i de stemningsfulde lokaler. Turleder: Mads Rykind-Eriksen.

Onsdag den 15. marts
Mozhdeh Ghasemiyani
Mozhdeh Ghasemiyani

Onsdag den 15. marts

Kl. 9.00-9.30: “Gøgler og kunstner med humoristiske bivirkninger”. Morgensang om Erik Clausen v/ Lillian Hjorth-Westh. Optakt til aftenens film.

Kl. 9.40-11.50: “Fra mismod til livsmod. Om at være livsmodig, når livet er værst” v/ Mozhdeh Ghasemiyani.

Mozhdeh Ghasemiyani blev født den 11. februar 1979, på dagen for den islamiske revolution i Iran. Hendes barndom er et traume, som hun må bære livet igennem. Lyden af eksploderende bomber og følelsen af at være ubetydelig og usynlig sidder dybt i hende. Som 11-årig så hun sin mor blive skudt. I 16 år var hendes familie på flugt fra krig og grusomheder, indtil hun endte i Danmark. I dag er hun uddannet psykolog og hjælper børn, der ligesom hun selv bærer rundt på traumer. Selv siger hun: “Det er helt afgørende for os mennesker, at vi har fremtidstanker, der er knyttet til håb. Vi skal have håb om, at alting bliver godt; vi skal kunne mærke, at det er i orden at have ønsker for vores liv, og at ønskerne kan blive opfyldt. Uden håb mister vi al den energi, vi har brug for, hvis vi skal kunne handle og ændre på vores situation.”
Mozhdeh Ghasemiyani fortæller sin livshistorie og om, hvordan hun i dag hjælper andre med at bevarer håb og livsmod, når livet viser sine værste sider.

En eftermiddag om det sønderjyske kaffebord i ord, sang og kalorier

Kl. 14.00-17.00: Glæd dig til denne eftermiddag, hvor vi dykker ned i historien for at høre om livsmodet. En af de helt særegne sønderjyske historier er den om det sønderjyske kaffebord. Derfor tager vi til Sønder Hygum forsamlingshus lidt vest for Rødding. Det blev bygget i 1907 som samlingssted for de dansksindede sønderjyder. Her kunne de få lov til at være i fred for de tyske myndigheder; men spiritusbevilling kunne de ikke få. I stedet skabte de det sønderjyske kaffebord. Forstander Mads Rykind-Eriksen fortæller den på en gang morsomme og betydningsfulde historie om sønderjydernes særprægede kagetradition. Naturligvis får vi smagsprøver, og vi synger nogle af de sange, der hører til den sønderjyske historie.

Kl. 19.30-21.00: Vi går i Rødding Bio og ser Erik Clausens film fra 2015 “Mennesker bliver spist”.

“Mennesker bliver spist”, blev af anmeldere kaldt Erik Clausens bedste film. Filmen er en kærlighedserklæring til alle de helt almindelige hverdagsmennesker, som hver dag oplever at bliver overset og behandlet med den form for ligegyldighed, der æder sjæle op. Det gode grin er der på bedste Clausen-vis, men det overskygges af en varm bekymring for alle de små, der går og glemmer og bliver glemt. Fordi de bliver ældre, fordi de har levet sammen med den samme så længe, at man ikke kan kende forskel på ægtemand og sofa, når man kigger rundt i stuen. Filmen vil have, at vi hanker op i vores livshistorie. Den er en opsang til alle os, der ikke ser efter – fortalt med en ægte medmenneskelig bekymring. Vi skal passe godt på hinanden. Se, lytte og give plads. Det er filmens sympatiske budskab.

Torsdag den 16. marts

Torsdag den 16. marts

Kl. 9.00-9.30: ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”Lattermild og gavmild. Om humorens væsen muntert berettet” v/ Erik Lindsø.

Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin!” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress. Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men i nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl. Med humor styrker vi sammenholdet. Som Dostojevskij siger: ”Hvis vi alle turde være lidt mere latterlige, ville vi holde mere af hinanden.”. Med humoren bliver vi alvorlige på en sund måde. Når vi griner, udløser vi hjernens lykkestof dopamin. Det er et stof, der øger vores motivation – som udløser forventningens glæde og den rus, vi kan rammes af, når forventningen indfries. Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers.

Kl. 14.00-16.30: “Hvor der er en vilje, er der også en vej.” Om udbryderkongen C.A. Lorentzen v/ Niels Ole Frederiksen.

Vi slutter kurset af med et brag af en fortælling. ”For en god ordens skyld, så var min far ikke indsat, men ansat.” Niels Ole Frederiksen voksede op i Horsens Statsfængsel, Danmarks mest afgrænsede kirkesogn, hvor hans far var præst. Mellem dette lidt mærkelige kirkesogns ydre, afgrænsende hegn og det lukkede fængsels høje ringmure er han født i det nordvestlige soveværelse i en af anstaltens funktionærboliger. Han blev døbt i Fængselskirken, dette sogns egen kirke. Niels Ole Frederiksen fortæller om dem, der har afsonet en dom i fængslet, og om fanger, han har mødt. Fokus er på udbryderkongen C.A. Lorentzen, hvis motto var: “Er der vilje, er der vej”.

 Kl. 19.00: Festmiddag med sang og ostebord.

Fredag den 17. marts

Fredag den 17. marts

Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: “Gå da frit enhver til sit”. Morgensang og afrunding v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Praktisk information

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

5.850 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

6.450 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).