Filt så det passer


Billede af Birgitte Bruun Rasmussen

Birgitte Bruun Rasmussen

Indehaver af Tekstilmagi

15. november - 21. november

Nunofiltede overdele med finesser. Værkstedsugen 2020.

På dette kursus skal vi arbejde med nunofilt-teknikken. Temaet er overdele – det kan være en jakke, en bluse eller en vest. Gennem eksperimenterende arbejdsformer og kreativ leg dukker nye muligheder op. Du kommer til at opleve magien og glæden ved filteprocessens mange muligheder. I løbet af ugen kommer du hele filteprocessen igennem fra mønster til færdigt produkt.

Kender du ikke til nunofilt i forvejen, skal du vide, at det er en vådfiltningsteknik, hvor ulden og et stykke tekstil filtes sammen. Uldfibrene arbejder sig ind i tekstilet undervejs i filteprocessen, og på den måde kan du opnå lette kvaliteter og spændende strukturer, mønstre og flader i den færdige filt.

I filtning krymper det hele undervejs fra start til færdigt resultat, så vi lægger stort ud og begynder ugen med at forstørre mønsteret til den overdel, du gerne vil arbejde med på kurset, så det kan bruges til at lægge ulden op efter. Vi tager udgangspunkt i enkle symønstre, så detaljer som krave og brystindsnit er placeret rigtigt. På den måde er du sikker på, at det færdige resultat får en god pasform. Du lærer også, hvordan du kan variere detaljerne på modellen til nye mønstre, så du ikke behøver at starte helt forfra hver gang.

I nunofiltning har du et utal af muligheder for at variere det færdige resultat. Du kan vælge en fin uld og silke til en festbluse eller en bomuldsgaze og karteflor til hverdagsjakken. På kurset får du mere viden om, hvilke uldfibre og tekstiler, der egner sig til nunofiltning, og hvordan du kan have gavn af en filteprøve, inden du går i gang.

Vigtigst af alt – og det, vi kommer til at bruge mest tid på – er selvfølgelig selve nuno-filtningen. Du lærer, hvordan ulden skal lægges op, og hvordan du kan variere oplægningen, så du får forskellige kvaliteter og udtryk. Vi kommer også til at arbejde med flere teknikker til at lave dekoration – enten ved udklip, reserveringer, en mosaik-teknik eller dekoration med uld og fibre. Selve filtningen foregår i hånden, og der er mulighed for at tage tørretumbleren til hjælp til den første forfiltning.

Du lærer også, hvordan du filter sømmene sammen undervejs i processen, så de (næsten) ikke kan ses. Ligesom du lærer tips og tricks til, hvordan du i den sidste del af filteprocessen kan tilpasse pasformen, så den bliver helt perfekt.

Inden kurset starter, får du individuel vejledning via mail med hensyn til valg af mønster og materialer, så du får størst muligt udbytte af kurset.

Alle kan være med, såvel begyndere som øvede, og du når helt sikkert hjem med mindst én ny overdel og inspiration til nye projekter.

Underviser: Birgitte Bruun Rasmussen

Foruden at være læreruddannet med mange års undervisningserfaring er Birgitte Bruun Rasmussen kunsthåndværker og indehaver af det lille firma og værksted Tekstilmagi. Hun er ydermere uddannet  professionsbachelor i tekstildesign og tekstilhåndværk samt formidling fra Håndarbejdets Fremme, UCC, med afsluttende eksamen i fagene beklædningsformgivning, tekstiltryk og broderi. Birgitte arbejder med frit broderi, tekstiltryk og filtning og kombinerer gerne de forskellige teknikker. For hende er det i arbejdet med materialer og teknikker, at magien opstår, og hun lægger vægt på at formidle det gode håndværk og guide dig i din kreative proces. Du kan læse mere på www.tekstilmagi.dk.

 

Medvirkende

  • Anja Rykind-Eriksen, forstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Mads Rykind-Eriksen, forstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Rikke Hvid, uddannet beklædningsdesigner fra Designskolen Kolding med efteruddannelse som konstruktør og drapør. Har undervist på Designskolen Kolding, Skals – Højskolen for Design og Håndarbejde og Erhvervsakademiet Sydvestdanmark i mange år. Ved siden af sit undervisningsarbejde laver Rikke unika produktion af tøj og tasker, syr beklædning til private og laver designs til forskellige brands.

Søndag den 15. november
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Anja og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Birgitte Bruun Rasmussen.

Mandag den 16. november
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: ”Bæredygtig mode”. Foredrag v/ Rikke Hvid.

Tirsdag den 17. november
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Sang- og fortælleaften v/ Mads Rykind-Eriksen.

Onsdag den 18. november
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Torsdag den 19. november
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Fredag den 20. november
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Birgitte Bruun Rasmussen.
Kl. 19.00: Afslutningsmiddag.
Kl. 21.00: Fernisering for alle kursister.
Derefter ostebord og festhygge m.m.

Lørdag den 21. november
Kl. 9.00: Morgensang.
Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Værkstedsugen 2020 på Rødding Højskole har aktiviteter på fem værksteder:
Skaftevæv. Et værkstedskursus. Struktur og leg på væven.
Sting på sting på sting. Broderi i rigelige mængder.
Strik uden grænser. Et værkstedskursus.
Farverige fibre, råuld og ArtYarn. Et spindekursus.
Filt så det passer. Nunofiltede overdele med finesser.

Morgensang, foredrag og udflugter er fælles for de fem hold.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Materialeudgifter
Man må forvente udgifter til fællesmaterialer på ca. 50 kr., som betales direkte til underviseren. Udgiften til uld og tekstiler er meget individuel og kan variere mellem 300 og1000 kr. alt afhængig af, hvilke materialer man vælger. (Det gælder for en hoftelang jakke med hætte i str. L/XL) Derudover skal man medbringe materialer til at filte af (uld, tekstiler mm.) Det er muligt at få vejledning af underviser til indkøb af materialer ca. 3 uger inden kursusstart.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.850 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.350 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.