Familiekursus. Det gode liv

Billede af Kasper Hofer Østergaard

Kasper Hofer Østergaard

Underviser i Selvforsyning & Jordbrug
Billede af Diana Hofer Østergaard

Diana Hofer Østergaard

Underviser i Journalistik & Mellemøsten

24. juli - 30. juli

Det gode liv (børn fra 6 år)

Hvad er det gode liv? Kunne det være en hel uge på højskole sammen med familien? Kunne det være et hav af fællesaktiviteter og oplevelser, med dem vi holder af – med plads til fordybelse for både børn og voksne? Kom på familiekursus på Rødding Højskole, og nyd en uge med det gode liv og familien i centrum.

Vi sætter rammerne for en fantastisk uge, hvor børnene kan udfolde sig på de forskellige workshops: “Stur, stur nummer“, “Rødding Matros-akademi” og “Teenage-højskole”. Imens kan de voksne vælge mellem kor, yoga, kokkerier, træsnitning eller litteraturworkshop.

Se ugen som en chance for at være sammen børn og voksne på en god og anderledes måde – uden de daglige pligter med madlavning, rengøring eller utålmodige børn i køen i Brugsen.

Hver dag er der også aktiviteter, hvor børn og voksne er sammen, f.eks. batik, linoleumstryk, bolcheværksted, folkedans, sæbekasseløb, vandkamp, sommerkøkken, papirfabrik, boldspil, træsnitning eller isværksted.

På vores heldagstur til Rømø skal vi finde krabber, spise frokost i klitterne og drøne hen over de hvide sandstrande i de hurtige “blokarts”. På ægte højskolemaner starter hver dag selvfølgelig med morgensang. Hver aften skaber vi rigtig højskolestemning med aftencafé, spændende foredrag og bålhygge. Alt i alt en uge med det gode liv og familien i centrum.

Kursusværter

  • Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer.
  • Diana Hofer Østergaard, højskolelærer.

 

Medvirkende

  • Mickey Gjerris – teolog, ph.d. i bioetik.
  • Anne Grethe Trangbæk og Helge Rude Kristensen – “Familie på farten”.
  • Lars Riis Stenfeldt – surdejsnørd.
  • Lærke Ølshøj – korleder, kandidat i musikvidenskab.
  • Jacob Ulrich – skribent, underviser, forsker, cand.mag. i litteraturhistorie.
  • Pernille Nielsen – selvstændig tekstforfatter og redaktør.
  • Anne Krøyer – certificeret Bowspring yogaunderviser.
  • Jens Hansen – træmand og bonderøv.
  • Et stærkt team af unge, engagerede hjælper

Workshops for voksne

Læs og skriv (instruktør: Pernille Nielsen og Jacob Ulrich)
I år skal workshoppen ‘Læs og skriv’ handle om fællesskabet omkring litteraturen. Vi skal nemlig lave ægte læse- og skrivegrupper. I guidet fælleslæsning læser vi romanuddrag, noveller og digte højt og deler vores umiddelbare tanker om, hvad der sker i teksterne – og hvad der sker i os, når vi læser dem.
Vi laver også små skriveøvelser inspireret af de tekster, vi har læst. Og som en rigtig skrivegruppe skal vi naturligvis også dele vores egne tekster med hinanden. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med på workshoppen

 

Funktionel Bowspring Yoga (instruktør: Anne Krøyer)
Din krop er klog, samarbejdsvillig og tilpasningsdygtig. Men det moderne liv kan være hårdt for en krop, der er konstrueret til at bevæge sig mere alsidigt end de fleste af os gør. Det kan slide på kroppen, hvis den ikke bevæger sig stærkt og afvekslende. Bowspring yogametoden tilbyder kroppen en effektiv vej tilbage til en stærk, harmonisk tonet krop med en indbygget “parathed”. En krop med en større bevægelsesfrihed, fordi musklerne arbejder sammen som et team. Kort sagt en gladere krop med større kropsbevidsthed. Vi arbejder med styrke, stræk, flows og bindevæv. Undervisningen veksler mellem teori og praksis. Foruden bevægelse kan du forvente elementer af refleksion, meditation og afspænding. Alle med en almindelig grundform kan deltage.

 

Træmand – også for kvinder (instruktør: Jens Hansen)
Snit og drej så træspånerne står om ørene på dig. På familiekursets snitteworkshop arbejder vi med træ på bonderøvsmaner. Snit din egen skål og brænd den over bål. Lav din egen snittekniv og mærk den ro, det giver, når noget vokser langsomt frem af træet snit for snit. Med skarpe knive, et stykke træ og masser af plaster kan alt lade sig gøre. Uanset, om der er en skovhugger gemt i dig, eller om du aldrig har haft et stemmejern i hånden, kan du komme hjem med hjemmegjorte kreationer i friskt træ.

 

Surdejsbrød (instruktør: Lars Riis Stenfeldt)
Brødrevolutionen er i fuld gang! Fra København til Californien sniger surdejsbrød sig ind i hjemmebagerier, på instagram, i professionelle kkøkkener og selvfølgelig også på Rødding Højskole. Vi skal male vores eget mel, eksperimentere med korntyper, fodre surdej, lave brød fra bunden og arbejde med teknikker, der kan bruges i køkkenet derhjemme – selv uden den store udstyrspakke. Kom og vær med i jagten på det gode brød, uanset om du lige er hoppet med på surdejsbølgen eller er en erfaren hjemmebager.

 

Rytmisk kor (instruktør: Lærke Ølshøj)
I korworkshoppen skal vi have det sjovt med at synge sammen. Kor går ud på at dele musikalske oplevelser og sangglæde. Stemmer kan så mange seje ting, når der er flere af dem. På holdet skal vi synge flerstemmige, nyere rytmiske sange. Både sangvalg og ambitionsniveau tilpasses holdets sammensætning. Du behøver ikke være vant til at synge flerstemmigt eller kunne læse noder for at være med, men blot have lyst til at bruge din stemme sammen med andre og lære nogle gode sange. I løbet af ugen skal vi udover at gå i dybden med de forskellige sange også arbejde med øvelser for krop og stemme – på en sjov og ganske ufarlig måde. Underviseren Lærke Ølshøj er kandidat fra Det jyske Musikkonservatorium og en erfaren underviser i kor. Lærke har en energisk og passioneret tilgang til arbejdet med kor, og i ugens workshops vil hun gøre sit allerbedste for at skabe nogle gode og hyggelige stunder, hvor vi er sammen om musikken. Ugen afsluttes med, at vi synger et par af de numre, vi har øvet, for de andre på familiekurset.

Foredrag

 

Naturens sprog – ved Mickey Gjerris
Naturen er det, der er uden om os. Vores omgivelse. Et sted vi opsøger for at opfylde vores behov og præferencer for mad, brænde, afslapning eller oplevelser. Den er, med andre ord, en ressource, der står til vores rådighed.
Naturen er til for vores skyld. Den tanke har gennemsyret den vestlige kultur og særligt siden oplysningstiden ført til det natursyn, som vi står med i dag: En verden, hvor mennesket har mening og betydning, og alt hvor andet er til for vores skyld. Den samme tanke har ført til, at vi i dag står foran en klima- og biodiversitetskatastrofe, der truer med at ødelægge de økologiske systemer, der bærer vores liv.
Så måske er det på tide at lytte til naturen og spørge, hvad den er i sig selv, før vi reducerer den til råmateriale for vores velstand.
Men har naturen overhovedet noget at sige? Hvad siger den i givet fald? Og hvordan kommer man i samtale med den? Mickey Gjerris udfolder disse tanker og giver sit bud på, hvordan vi gennem en forståelse af universets skabelse og en snegl på fortovet kan blive en del af et fællesskab, der rummer hele biosfæren – og dermed også blive motiverede til at handle på de kriser, som vi står midt i.

Afrika Familie på farten ved Anne Grethe Trangbæk og Helge Rude Kristensen
I 1986 proppede Anne Grethe og Helge deres små drenge Toke, Roar og Hjalte ind i en autocamper og kørte ud på alverdens landeveje for at blive en familie på heltid – “Familie på farten”, som de blev kendt som, da TV Midtvest fulgte deres rejse jorden rundt i 1993-1995.
Der er gået nogle år siden Anne Grethe og Helge tog deres små børn med på tur, men selvom de nu er blevet til “Pensionister på farten” er eventyret ikke stoppet. I dette foredrag fortæller de om deres 22.000 kilometer rundt i Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. De vil fortælle forunderlige og fortryllende historier fra deres tur, hvor oversvømmede sandspor, støvede grusveje og uendelige asfaltstriber førte dem til nye eventyr. Vi skal blandt andet høre om mødet med fem sydafrikanske politimænd en juleaften i 47 graders varme og om en idyllisk storvask, hvor fire mødre med den samme mand hyggede sig ved et vandhul med deres 27 børn i den namibiske ørken.
Det er en fortælling om en rejse – men mest af alt er det en fortælling om, at man ikke behøver at sende eventyrlysten på pension bare fordi, man har rundet de 60.

 

Workshops for børn

 

Stur, stur nummer (for de 6-8-årige)
Cirkus er kommet til byen, og de er på jagt efter nye klovne, cirkusprinsesser og -prinser, akrobater og tryllekunstnere. Den klodsede klovn har glemt alle cirkusnumrene, og det bliver op til den yngste børnegruppe at sikre, at forestillingen kan fortsætte, når vi kaster os ud i en uges leg i manegen. I løbet af ugen går vi på line, jonglerer, danser og laver klovnerier i vores helt eget cirkustelt.

Rødding Matrosakademi (for de 9-12-årige)
Rødding Højskole vil krydse de syv verdenshave. Det har været drømmen for mange søfarere før os, så det er på tide, at en højskole tager udfordringen op. Før vi kan sende skibet afsted, får vi brug for modige matroser, der vil med på rejsen. Det kræver både hårdt arbejde, kreative idéer og hjertet på rette sted. Kun sådan kan vi forberede os på alt, hvad der kan hænde på sådan en færd. Ugen vil byde på gode lege for både matroser og skibsrotter, kreative udfordringer og sjove aktiviteter med og i vand.

Teenage-højskole (en bouillonterning for de 13-17-årige)
I denne uge koges seks måneders højskoleophold ned til seks dage! På højskolen skal I opleve elementer fra et rigtigt højskoleophold. I får pumpet Grundtvigs ord ind i blodet, oplevet magien ved fællesskabet og sandsynligvis prøvet nogle grænser af. Programmet er en blanding af udfordringer – både fysiske og mentale – hygge, ny viden og lolleri. Vi skal på tur, sove i det fri og vi skal lære hinanden rigtig godt at kende. I kan glæde jer.

Dagsprogram

Søndag den 24. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30-17.45: Velkomst og icebreaking.
Kl. 19.00-20.30: Introduktion til ugen. Præsentation af børneworkshops og voksenworkshops.
Kl. 20.30: Kage, kaffe/te, saftevand og aftensang.

Mandag den 25. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne, hvor I som familie kan få en hyggelig eftermiddag sammen. Der er lidt for en hver smag:

1. Boldspil
Der skal brændes krudt af, når vi først går i gang på boldbanerne. Alle kan være med, når vi kaster os ud i fodbold, rundbold eller noget helt tredje.

2. Folkedans
Hvad har ‘Skotsk fra Hillerød’, ‘Bette mand i knibe’ og ‘Den toppede høne’ tilfælles? Det er alle danske folkedanse, og det er mega sjovt. Alle kan være med!

3. Sæbekasseløb
Der er fart over feltet, når vi laver Rødding Race 2022. Sæbekassebilerne er bygget, men de skal “styles”, og så går startskuddet!

4. Den ultimative vandkamp
Vi bygger to fæstninger, fylder en masse vandballoner og finder alle vores vandpistoler frem. Så er der vandkamp!

5. Badetur til Jels sø
Vi sætter kursen mod den skønne badeanstalt ved Jels sø, hvor vi ikke skal lave andet end at nyde solen og det lækre vand.

6. Oplev Ribe på egen hånd
Tag en rolig eftermiddag i Danmarks ældste by, Ribe. Man mærker historiens vingesus, når man går gennem de små brostensgader med byhuse i bindingsværk. Snyd heller ikke jer selv for at opleve Ribe Domkirke og en is hos ‘Isvaflen’.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med en iskold fadøl, en sød cocktail eller en økologisk sodavand, mens vi nyder eftermiddagssolen.
Kl. 19.00-20.30: Stor fællesleg for børn og voksne.
Kl. 20.30: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Tirsdag den 26. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne
Kl. 14.00-17.00: Stort fælles opgaveløb for børn og voksne.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00-20.30: Foredrag for voksne og teens: ‘Naturens sprog’ v/ Mickey Gjerris.
Imens laver vi ‘Værkstedsaften’ for børnene.
Kl. 20.30: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Onsdag den 27. juli
Kl. 8.30-17.00: Heldagsudflugt til Rømø. Vi skal finde krabber, spise frokost i klitterne og drøne hen over de hvide sandstrande i de hurtige “blokarts”.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00: Bålaften. Popcorn, skumfiduser, snobrød og sang rundt om bålet.

Torsdag den 28. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Åbne værksteder for børn og voksne:

1. Sommerkøkken
Tag forklædet på og kom med i køkkenet, når vi laver hjemmelavet sodavand, smør og Nutella.

2. Bolcheværksted
Jordbær, tutti frutti, pebermynte eller noget helt fjerde. Vi laver vores egne bolcher og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolcherne derhjemme.

3. Lyn-isværksted
Ingen ferie uden is. Her laver vi bare vores egen is, og vi gør det, så det kun tager få minutter.

4. Trykværksted
Slip kreativiteten løs i vores grafiske værksted. Medbring selv en hvid t-shirt og lav batiktryk, eller lav flotte plakater eller postkort med linoleumstryk.

5. Den lille kemiker
Vi tager den hvide kittel og sikkerhedsbrillerne på og laver spændende forsøg med bl.a. vand, skum og ild.

6. Papirfabrikken
Lav jeres eget papir ud af gamle papirrester og eksperimentér med flotte farver og plantetryk.

7. Syværksted
Slå jer løs i vores kreative værksted Solgården, hvor I kan sy små kreationer i hånden eller på maskine.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00-20.30: Foredrag for voksne: ‘Familie på farten’ v/ Anne Grethe Trangbæk og Helge Rude Kristensen.
Imens laver vi “putte-klar-workshop” for børnene. Teens skal på tur.
Kl. 20.30: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

 

Fredag den 29. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og Workshops for voksne.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – og børnedisko!

 

Lørdag den 30. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30: Farvel og tak for i år.

 

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, morgensang kl. 9.00, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00.

Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt. Der er sove-ro på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.250 kr. for voksne
2.300 kr. for børn
18-25-årige 2.800 kr.
(tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.).

5.750 kr. på dobbeltværelse med bad. Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser i forældrenes værelse.

Tilmelding HER