Familiekursus. Det gode liv (UDSOLGT)

Billede af Kasper Hofer Østergaard

Kasper Hofer Østergaard

Underviser i Selvforsyning & Jordbrug

25. juli - 31. juli

Familiekursus - Det gode liv (børn fra 6 år)

Hvad er det gode liv? Kunne det være en hel uge på højskole sammen med familien? Kunne det være et hav af fællesaktiviteter og oplevelser, med dem vi holder af – med plads til fordybelse for både børn og voksne?

Kom på familiekursus på Rødding Højskole og nyd en uge med det gode liv og familien i centrum. Se ugen som en chance for at være sammen, børn og voksne, på en god og anderledes måde – uden de daglige pligter med madlavning, rengøring eller utålmodige børn i køen i Brugsen.

I løbet af ugen er der aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne dykker ned i kokkerier, træsnitning, dans, kor eller litteratur, skaber vi rammerne for en fantastisk uge for børn og unge.

Hver dag er der også fællesaktiviteter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I sammen prøve kræfter med f.eks. batik, linoleumstryk, bolsjeværksted, folkedans, sæbekasseløb, vandkamp, kemishow, sommerkøkken, papirfremstilling, boldspil, træsnitning, isværksted eller tage på badetur til Jels Sø. På vores heldagstur til Mandø skal vi finde krabber, spise frokost i klitterne og “gå på vandet”.

På ægte højskolemaner starter hver dag selvfølgelig med morgensang. Hver aften skaber vi rigtig højskolestemning med aftencafé, spændende foredrag, bålhygge og en koncert med Katrine Bille fra Ramasjang. Alt i alt en uge med det gode liv og familien i centrum.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusvært

 • Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer – sammen med et stærkt team af unge, engagerede hjælpere

Medvirkende

 • Katrine Bille, kendt fra Ramasjangprogrammerne ”Luk op, luk i”, “Sommer i Ramasjang” og ”LilleNørd”
 • Aske Nygaard Larsen, ernæringsassistent i køkkenet på Rødding Højskole og madnørd
 • Lærke Ølshøj, korleder, cand.mag. i musikvidenskab
 • Jacob Ulrich, skribent, underviser, forsker, cand.mag. i litteraturhistorie
 • Pernille Nielsen, selvstændig redaktør og tekstforfatter
 • Senay Jensen, certificeret Bowspring yoga-underviser
 • Jens Hansen, træmand og bonderøv
 • Jacob Birkler, cand.mag. i filosofi og psykologi, forfatter, debattør, foredragsholder og tidligere formand for Det Etiske Råd. Herudover møder man ham ofte som debattør i danske medier samt som klummeskribent i Kristeligt Dagblad.
 • Jesper Theilgaard, meteorolog og tidligere vejrvært på DR

Katrine Bille Duo – Kendt og elsket fra Ramasjang!

Børnene elsker Katrine, der med sit smil, sin dejlige stemme og altid gode humør går lige i hjertet på alle. Glæd jer til en musikalsk, sjov og lærerig oplevelse for hele familien, når Katrine Bille og guitarist giver koncert.

Workshop for voksne

Læs og skriv (instruktør: Pernille Nielsen og Jacob Ulrich)
På litteraturholdet skal det i år handle om exofiktion – skønlitteratur baseret på virkelige, historiske personer. Vi skal læse og lade os inspirere af forfattere som Kim Leine, Sofie Malmborg, Marcel Proust, Delphine de Vigan og Martin Petersen, og vi skal selv eksperimentere med at skrive tekster med udgangspunkt i virkelige personer. Du kan skrive om en kendt person som Charlie Chaplin eller Anna Ancher, eller måske kunne det være interessant at skrive om din tipoldemor, der fødte ni børn, eller din farbror, der var den første i familien til at få en studentereksamen. Vi vækker personerne til live på papiret og undersøger, hvad det gør ved os, når vi læser og skriver om andre end os selv.

Funktionel Bowspring yoga (instruktør: Senay Jensen)
Din krop er klog, samarbejdsvillig og tilpasningsdygtig. Men det moderne liv kan være hårdt for en krop, der er konstrueret til at bevæge sig mere alsidigt, end de fleste af os gør. Det kan slide på kroppen, hvis den ikke bevæger sig stærkt, forbundet og afvekslende. Bowspring yoga-metoden tilbyder kroppen en effektiv genopretningsplan, tilbage til en stærk, harmonisk, tonet krop med en indbygget “parathed”. En krop med mindre ømhed. En krop med en større bevægelsesfrihed. Kort sagt en gladere krop. Vi arbejder med det intelligente bindevæv og skaber plads og hydraulik omkring leddene, så de bliver mindre belastede. Undervisningen veksler mellem teori og praksis. Foruden nærværende bevægelse kan du forvente elementer af refleksion, meditation og afspænding. Alle med en almindelig grundform kan deltage.

Træmand – også for kvinder (instruktør: Jens Hansen)
Vi snitter og drejer, så træspånerne står os om ørene. På familiekursets snitteworkshop arbejder vi med træ på bonderøvsmaner. Snit din egen skål og brænd den over bål, eller drej en lysestage på en fodbetjent vippedrejebænk. Med skarpe knive, et stykke træ og masser af plaster kan alt lade sig gøre. Uanset om der er en skovhugger gemt i dig, eller om du aldrig har haft et stemmejern i hænderne, kan du komme hjem med hjemmegjorte kreationer i frisk træ.

Kulinariske kokkerier (instruktør: Aske Nygaard Larsen)
God mad kommer fra gode råvarer, som behandles med de rigtige tilberedningsmetoder. Vi tager forklædet på og hakker, tørrer, sylter, røger, steger, damper, bager, friterer og griller sæsonens råvarer. Vi skal arbejde med bl.a. kød, ost og grøntsager fra vores lokale leverandører og lave flot og velsmagende mad, der pirrer vores sanser. Uanset niveau og erfaring med mad kan man være med, det kræver blot nysgerrighed og lyst til at prøve noget nyt!

Rytmisk kor for alle (instruktør: Lærke Ølshøj)
I korworkshoppen skal vi have det sjovt med at synge sammen. Kor går ud på at dele musikalske oplevelser og sangglæde, fordi stemmer kan så mange seje ting, når der er flere af dem. Lærke har en legende tilgang til arbejdet med kor, og vi skal både lave en masse sjove øvelser og lege. Alle kan være med, og vi tilpasser sangvalg og ambitionsniveau til holdet. Ugen afsluttes med, at vi synger et par numre for resten af kurset ved afslutningsmiddagen – hvis vi altså har lyst til det.

Foredrag

Den globale opvarmning – konsekvenser og muligheder v/ Jesper Theilgaard
Det er gået op for de fleste, at vejret også i Danmark har ændret sig. Vejret opfører sig ikke, som det gjorde engang. Det vidner ikke mindst de talrige oversvømmelser i de senere år om. Vi så det i voldsom grad den 2. juli 2011, hvor store dele af Københavns centrum lå under vand. Siden er varsler om skybrud nærmest blevet hverdag i sommerhalvåret.
Fra udlandet ser vi tørke, oversvømmelser og en natur under pres, hvor spørgsmålet om eksempelvis havets fortsatte evne til at brødføde fisk og pattedyr ikke nødvendigvis kan besvares med et “ja”.
Men hvad er det, der ligger bag disse forandringer, vi ser? Og ikke mindst: Hvordan ser fremtiden ud for vores børn og børnebørn? Hvad sker der med vejret både her i Danmark og i udlandet? Spørgsmålene er mange, og Jesper Theilgaard vil give svar på de fleste. Jesper Theilgaard har som vejrvært på DR med egne øjne set, hvordan vejret har ændret sig, og rejser nu rundt med foredrag om bl.a. vejr og klima for at sætte fokus på forandringerne. Foredraget giver et letforståeligt indblik i den komplicerede debat om klimaets tilstand – men det er også en fortælling om de muligheder, forandringerne giver.
Jesper Theilgaard kommer også ind på klimamødet i Paris i november 2015, hvor verden samlede sig i kampen mod den globale opvarmnings trusler. Men Parisaftalen er ikke god nok til at løse problemet, så hvad skal verden gøre for at forbedre den?

Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd v/ Jacob Birkler
Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det, vi kan gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi bør gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, vi står overfor, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særlig fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.

Workshop for børn

Superhelte-træningslejr (for de 6-8-årige)
En brandmand, en sygeplejerske eller en rigtig god ven. Verden er fyldt med helte, men vi har brug for endnu flere. Det kræver træning at blive en rigtig superhelt, derfor laver vi i år en træningslejr. Hver dag skal vi øve en ny superhelte-egenskab, og klarer man udfordringen, får man et sejt superhelte-mærke. Det kræver nemlig både mod, kreativitet, styrke og sammenhold at blive en rigtig superhelt.

Eventyrernes klub (for de 9-12-årige)
Siden tidernes morgen har danskere været drevet af eventyr. Store personligheder er rejst ud i verden og har gjort store opdagelser om fremmede folk, om fjerne egne og om sig selv. I Eventyrernes klub skal vi på eventyr, og vi skal blive klogere på den helt store verden og ikke mindst os selv. Vi skal udforske fjerne destinationer og leve “Alene i vildmarken”. Hver dag er et nyt eventyr.

Teenage-højskole (en bouillonterning for de 13-17-årige)
I denne uge koges seks måneders højskoleophold ned til seks dage. På højskolen skal I opleve elementer fra et rigtigt højskoleophold. I får pumpet Grundtvigs ord ind i blodet, oplevet magien ved fællesskabet og sandsynligvis prøvet nogle grænser af. Programmet er en blanding af udfordringer – både fysiske og mentale – hygge, ny viden og LOL. I kan glæde jer, vi skal på tur, sove i det fri og vi skal lære hinanden rigtig godt at kende.

Dagsprogram

Søndag den 25. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30-17.45: Velkomst, introduktion til ugen og en hurtig rundvisning på skolen.
Kl. 19.00-20.30: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 20.30: Kage, kaffe/te, saftevand og en aftensang eller to.

Mandag den 26. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Boldspil
 2. Folkedans
 3. Emil fra Lønneberg
 4. Sæbekasseløb
 5. Den ultimative vandkamp
 6. Badetur til Jels Sø
 7. Oplev Ribe på egen hånd

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med en iskold fadøl, en sød cocktail eller en økologisk sodavand, mens vi nyder eftermiddagssolen.
Kl. 19.30-21.00: KATRINE BILLE DUO – kendt og elsket fra Ramasjang.
Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Tirsdag den 27. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Rødding-mysteriet. Stor fællesleg for børn og voksne.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.00: Voksne + teens: Den globale opvarmning – konsekvenser og muligheder v/ Jesper Theilgaard.
Imens laver vi “Værkstedsaften” for børnene.
Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Onsdag den 28. juli
Kl. 9.00-16.00: Heldagsudflugt til Mandø (for alle). Vi går til Mandø gennem Vadehavet med vand til lidt over anklerne. På øen spiser vi frokost og hygger. Der vil være mulighed for at gå en tur på øen på egen hånd eller udforske dyrelivet på havbunden. Vi kører med bus hjem.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.30: Bålaften. Popcorn, skumfiduser, snobrød og sang rundt om bålet.

Torsdag den 29. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Åbne værksteder for børn og voksne:

 1. Sommerkøkken
 2. Bolsjeværksted
 3. Lyn-isværksted
 4. Trykværksted
 5. Den lille kemiker
 6. Papirfabrikken

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.00: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd v/ Jacob Birkler.
Imens laver vi “putteklar-workshop” for børnene. Teens skal på tur.
Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Fredag den 30. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – og børnedisko.

Lørdag den 31. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30: Farvel og tak for i år.

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, morgensang kl. 9.00, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00.

Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sove-ro på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.

Fælles workshops for børn og voksne

Mandag eftermiddag er der fælles workshops, hvor I som familie kan får en hyggelig eftermiddag sammen. Der er lidt for en hver smag:

1. Boldspil
Der skal brændes krudt af, når vi først går i gang på boldbanerne. Alle kan være med, når vi kaster os ud i fodbold, rundbold eller noget helt tredje.

2. Folkedans
Hvad har ‘Skotsk fra Hillerød’, ‘Bette mand i knibe’ og ‘Den toppede høne’ tilfælles? Det er alle danske folkedanse, og det er mega sjovt. Alle kan være med.

3. Emil fra Lønneberg
Du behøver ikke at lave ulykker for at komme i snitteskuret. Det er ikke en straf, men ren fornøjelse at sidde rundt om bålet og snitte en ske eller figur. Deltagelse kan kun ske ifølge med en voksen.

4. Sæbekasseløb
Der er fart over feltet, når vi laver Rødding Race 2021. Sæbekassebilerne er bygget, men de skal “styles” og så går startskuddet.

5. Den ultimative vandkamp
Vi bygger to fæstninger, fylder en masse vandballoner og finder alle vores vandpistoler frem. Så er der vandkamp.

6. Badetur til Jels Sø
Vi sætter kursen mod det skønne Jels Søbad, lige på kanten af Jels Nedersø, hvor vi ikke skal lave andet end at nyde solen og det lækre vand.

7. Oplev Ribe på egen hånd
Tag en rolig eftermiddag i Danmarks ældste by Ribe. Man mærker historiens vingesus, når man går igennem de gamle brostensgader med smukke, bindingsværks-byhuse. Snyd heller ikke jer selv for at opleve Ribe Domkirke og nyde en is hos ‘Isvaflen’.

Åbne værksteder for børn og voksne

Torsdag eftermiddag åbner vi en række værksteder på skolen. Man kan enten fordybe sig et sted eller nå flere aktiviteter.

1. Sommerkøkken
Tag forklædet på og kom med i køkkenet, når vi laver vores eget sodavand, smør og “Nutella”.

2. Bolsjeværksted
Jordbær, tutti frutti, pebermynte eller noget helt fjerde. Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.

3. Lyn-isværksted
Ingen ferie uden is. Her laver vi bare vores egen is, og vi gør det med tøris, så det kun tager få minutter.

4. Trykværksted
Slip kreativiteten løs i vores grafiske værksted. Medbring selv en hvid t-shirt og lav batiktryk, eller lav flotte plakater eller postkort med linoleumstryk.

5. Den lille kemiker
Vi tager den hvide kittel og sikkerhedsbrillerne på og laver spændende forsøg med bl.a. vand, skum og ild.

6. Papirfabrikken
Lav jeres eget papir ud af gamle papirrester, og eksperimentér med flotte farver og plantetryk.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.100 kr. for voksne, 2.200 kr. for børn
(tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.).
5.600 kr. på dobbeltværelse med bad.
Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser i forældrenes værelse.

Tilmelding HER