Familiekursus – Det gode liv (UDSOLGT)

Billede af Kasper Hofer Østergaard

Kasper Hofer Østergaard

Underviser i Design & Innovation

19. juli - 25. juli

Det gode liv (børn fra 6 år).

Hvad er det gode liv? Kunne det være en hel uge på højskole sammen med sin familie? Kunne det være et hav af fællesaktiviteter og oplevelser, med dem vi holder af – men også plads til fordybelse for både børn og voksne?

Kom på familiekursus på Rødding Højskole, og nyd en uge med det gode liv og familien i centrum.

Se ugen som en chance for at være sammen børn og voksne på en god og anderledes måde – uden de daglige pligter med madlavning, rengøring eller utålmodige børn i køen i Netto.

I løbet af ugen er der aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne dykker ned i kokkerier, træsnitning, dans, kor eller litterær workshop, skaber vi samtidig rammerne for en fantastisk uge for børn og unge.

Men hver dag er der også fællesaktiviter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I sammen prøve kræfter med f.eks. batik, linoleumstryk, bolcheværksted, boldspil, kor i børnehøjde, træsnitning, dans for alle, isværksted eller en badetur til Jels Sø.

På vores heldagstur til Mandø skal vi finde krabber, spise frokost i klitterne og “gå på vandet” hjem.

På rigtig højskolemaner starter hver dag selvfølgelig med morgensang. Hver aften skaber vi rigtig højskolestemning med sangtime, spændende foredrag og bålhygge.

Alt i alt en uge med det gode liv og familien i centrum.

Kursusvært

Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer.

 

Medvirkende

 • Jesper Kock, medejer, direktør og underviser hos Det Sønderjyske Køkken.
 • Lærke Ølshøj, korleder, kandidat i musikvidenskab.
 • Jacob Ulrich, skribent, underviser, forsker, cand.mag. i litteraturhistorie.
 • Pernille Nielsen, selvstændig tekstforfatter og redaktør.
 • Majken Hauge, danseunderviser og ejer af Dance Studie.
 • Jens Hansen, træmand og bonderøv.
 • Erik Lindsø, forfatter og foredragsholder.
 • Tim Wille-Jørgensen, cand.scient. i matematik og fysik, gymnasielærer på Silkeborg Gymnasium.
 • Et stærkt team af unge, engagerede hjælpere.

Workshops for børn

Kaptajn Flors (gode) Pirater (for de 6-8-årige)
De syv verdenshave hærges af dårligdom og ødelæggelser. Temperaturen stiger, flere af havets dyr er truet, og der er plastik overalt. Men frygt ej! Kaptajn Flors Pirater står klar til at redde havet, og de er både gode og grønne. Glæd jer til en uge med en masse sjove piratlege, litervis af “rom” og vær med til at redde de syv verdenshave.

Rødding Rumskole (for de 9-12-årige)
Rødding Højskole vil i rummet. Alle mulige store og små nationer har været i rummet, men der er endnu ingen højskole, som har taget udfordringen op. Før vi kan sende en raket afsted, skal vi bruge nogle modige astronauter, som kan komme med på rejsen. Det kræver både hårdt arbejde, kreative idéer og hjertet på rette sted. Ugen vil byde på en masse sjove rumlege, kreative udfordringer samt sjove fysik/kemi-forsøg.

Vores største idoler (for de 13-17-årige)
Hvorfor har vi idoler? Hvem skaber egentlig idolerne? Havde de idoler i gamle dage? Kan man ligefrem blive forelsket i et idol? Hvorfor drømmer mange om at blive kendt? Spørgsmålene er mange, når teens skal dyrke idoler i en uge. Vi skal undersøge, hvad der inspirerer og driver os selv og andre. I det hele taget skal vi blive klogere på, hvad et idol er for en størrelse og måske skabe nogle nye idoler.
Workshops for voksne

 

Workshops for voksne

Litterære livshistorier (instruktør: Pernille Nielsen og Jacob Ulrich)
Livet er fuldt af historier, men hvordan omformer man livets sprælske og rodede indhold til spændende og personlige tekster? Det skal vi arbejde med i denne workshop, hvor der bliver rig mulighed for at skrive sig ind i sin egen eller sin families livshistorie. Du behøver ikke have levet et langt og begivenhedsrigt liv for at skrive en god historie frem. Vi tager afsæt i både klassisk og nyere litteratur og læser uddrag fra store forfattere, såsom Marcel Proust, Sylvia Plath, Helle Helle, Linn Ullmann og andre, og vi afprøver, hvad forfatterne kan lære os om at give både store begivenheder og hverdagens trivialiteter en litterær form. Dine undervisere er Pernille Nielsen, selvstændig tekstforfatter og redaktør, og Jacob Ulrich, litteraturhistoriker og foredragsholder. Sammen står de bag den litterære podcast ‘Om at skrive’ og en række kurser om at skrive med afsæt i livet og litteraturen.

Vild med dans (instruktør: Majken Hauge)
Vi gennemgår trin for trin i de gængse standard- og latindanse, og vi hygger os med danse til festbrug såsom swing, twist, jive, salsa m.fl. Tilgangen er meget afslappet, og det er vigtigt, at vi griner, hygger os, får sved på panden og samtidig lærer noget. Majken Hauge er til daglig ejer af Dance Studie.

Træmand – også for kvinder (instruktør: Jens Hansen)
Snit og drej så træspånerne står om ørene på dig. På familiekursets snitteworkshop arbejder vi med træ på bonderøvsmaner. Snit din egen skål og brænd den over bål eller drej en lysestage på en fodbetjent vippedrejebænk. Med skarpe knive, et stykke træ og masser af plaster kan alt lade sig gøre. Uanset om der er en skovhugger gemt i dig, eller du aldrig har haft et stemmejern i hænderne, kan du komme hjem med selvgjorte kreationer i frisk træ.

Madnørd (instruktør: Jesper Kock)
Lær om de fem grundsmage (surt, sødt, salt, bitter og umami). Hvor smager vi dem henne, og hvad skal det hele til for? Historien går tilbage til urmennesket for at forstå, hvordan vi smager maden i dag, og hvorfor også industrien kan snyde os til at spise forkert, hvis vi ikke passer på. Vi skal på denne workshop lave og smage en masse lækker mad. Hvor mange måder kan man skære en gulerod? Vi laver en master class i salater. Vi lader grøntsagerne være superstjernerne i måltidet. Lær at lave en hurtig og nem brøddej. En hjemmebagt bolle er både sund for krop og sjæl. Hvorfor er den det? Og hvorfor bliver noget kød sejt og andet tørt? Vi arbejder med tilberedning af kød og smager både det saftige og det møre kød.

Kor for alle (instruktør: Lærke Ølshøj)
I korworkshoppen skal vi have det sjovt med at synge sammen. Kor går ud på at dele musikalske oplevelser og sangglæde, fordi stemmer kan så mange seje ting, når der er flere af dem. Underviseren Lærke Ølshøj er kandidat fra Det jyske Musikkonservatorium og en erfaren underviser i kor. Lærke har en legende tilgang til arbejdet med kor, og derfor vil vi både lave en masse sjove øvelser og lege. Alle kan være med, og vi tilpasser sangvalget og ambitionsniveauet til holdet. Ugen afsluttes med, at vi giver en lille koncert på et par numre for resten af kurset ved afslutningsmiddagen – hvis vi altså har lyst til det!

 

Foredrag for voksne

Erik Lindsø: Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder
Nogle skaber glæde, HVOR de går – andre, NÅR de går. De sidste har behov for, at en glædesspreder kigger forbi. Erik Lindsø har samlet på historier om glædesspredere. Det var derfor, han begyndte at gå med hat, så han kan tage den af, når han møder dem. Erik har skrevet en hel bog om dem, som har samme titel som foredraget. Foredraget bygger på bogen. Selv siger han: “Livet er en gave, og en gave pakker man ud” og “Man skal tage imod de danse, man bliver budt op til”.
Foredraget rummer den livsoptimisme, vi ikke kan leve foruden, med bud på hvor man finder det gode liv – i hverdagen, i digtene, i sangene, i fællesskabet med andre.
Det er et muntert og livgivende foredrag – et mentalt kurbad.

Tim Wille-Jørgensen: Mennesket og maskinen
Engang var det hele så simpelt. Det er det bare ikke mere. Universet – maskinen – er større, mere indviklet, uforståeligt, ufremkommeligt og gåsehudsfremkaldende end nogensinde før. Hør historien om, hvordan vi fandt ud af det, og hvordan det er at være menneske i sådan en maskine. Det bliver både sjovt, smukt og tankevækkende.
Tim Wille-Jørgensen er cand.scient. i matematik og fysik, gymnasielærer ved Silkeborg Gymnasium, musikalsk, tosproget og generelt sjov. Modtager af Politikens undervisningspris som en af Danmarks bedste lærere.

 

Kursusprogram

Kursusprogram – børn og voksne

Søndag den 19. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30-17.30: Velkomst, introduktion til ugen og rundvisning på skolen.
Kl. 19.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 21.30: Aftensang, kaffe og kage.

Mandag den 20. juli
Kl. 9.00: Fælles morgensang
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og workshops for voksne
Kl. 14.00-17.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Lyn-isværksted
 2. Bolsjeværksted
 3. Papirfabrikken
 4. Badetur til Jels Sø
 5. Mormors køkken
 6. Boldspil

Se beskrivelser sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med en kold sodavand, en sød cocktail eller et svalt glas hvidvin, mens vi nyder eftermiddagssolen på skolens smukke gårdsplads.
Kl. 19.30-21.00: Godnathistorier – børn mod voksne!
Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Tirsdag den 21. juli
Kl. 9.00: Morgensang for børn og voksne (hver for sig).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Rødding-mysteriet. Stor fællesleg for børn og voksne.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.00: Voksne + teens: Tim Wille-Jørgensen: ”Mennesket og maskinen”.
Børn: Putte-klar-workshop.

Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Onsdag den 22. juli
Kl. 9.00-16.00: Heldagsudflugt til Mandø (for alle). Vi går til Mandø gennem Vadehavet med vand til lidt over anklerne. På øen spiser vi frokost og hygger. Der vil være mulighed for at gå en tur på øen på egen hånd eller udforske dyrelivet på havbunden. Vi kører med traktorbus hjem.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.30: Bålhygge. Popcorn, snobrød og sang rundt om bålet.

Torsdag den 23. juli
Kl. 9.00: Morgensang for børn og voksne (hver for sig).
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 1. Bolsjeværksted
 2. Emil fra Lønneberg
 3. Kor i børnehøjde
 4. Dans for alle
 5. Batik/linoleumstryk
 6. Oplev Ribe på egen hånd

Se beskrivelser sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.00: Erik Lindsø: ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder”.
Børn og teens: Værkstedsaften.
Kl. 21.00: Caféen ‘La Dolce Vita’ åbner.

Fredag den 24. juli
Kl. 9.00: Fælles morgensang.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – og børnedisko!

Lørdag den 25. juli
Kl. 9.00: Fælles morgensang. Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, morgensang kl. 9.00, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00.

Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sovero på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.

 

Workshops fælles for voksne og børn

Mandag og torsdag eftermiddag er der fælles workshops, hvor I som familie sammen kan afprøve nye udfordringer. I melder jer samlet som familie til én af seks workshops.

Mandag

1. Lyn-isværksted
Ingen ferie uden is. Her laver vi bare selv vores is, og vi gør det med mega sejt tøris, så det kun tager få minutter.

2. Bolsjeværksted
Jordbær, tutti frutti, pebermynte eller noget helt fjerde. Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.

3. Papirfabrikken
Lav jeres eget papir ud af gamle papirrester og eksperimenter med flotte plantetryk.

4. Badetur til Jels Sø
Vi sætter kursen mod den skønne badeanstalt ved Jels Sø, hvor vi ikke skal lave andet end at nyde solen og det lækre vand.

5. Mormors køkken
Vi sylter og safter til den helt store guldmedalje, så køkkenet dufter, som da mormor var ung.

6. Boldspil
Der skal brændes krudt af, når vi først går i gang på boldbanerne. Alle kan være med, når vi kaster os ud i fodbold, rundbold eller noget helt tredje.

 

Torsdag

1. Bolsjeværksted
Jordbær, tutti frutti, pebermynte eller noget helt fjerde. Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.

2. Emil fra Lønneberg
Du behøver ikke at lave ulykker for at komme i snitteskuret. Det er ikke en straf, men ren fornøjelse at sidde rundt om bålet og snitte en ske eller figur. Deltagelse kan kun ske ifølge med en voksen.

3. Kor i børnehøjde
Workshoppen bliver en fest, hvor vi bruger vores stemmer til at skabe musik sammen. Både børn og voksne skal lege og have det sjovt med musikken, bevæge sig og selvfølgelig synge en hel masse.

4. Dans for alle
Vi smider hæmningerne og kaster os ud i et par timers dans med vores livlige danseinstruktør. Der er grine-garanti.

5. Batik/Linoleumstryk
Slip kreativiteten løs og lav flotte plakater, postkort eller t-shirts i vores grafiske værksted. Medbring selv en hvid t-shirt.

6. Oplev Ribe på egen hånd
Tag en rolig eftermiddag i Danmarks ældste by Ribe. Man mærker historiens vingesus når man går igennem de smalle brostensgader med byhuse i bindingsværk og stråtag. Snyd heller ikke jer selv for at opleve Ribe Domkirke og en is hos ‘Isvaflen’.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.700 kr. for voksne, 2.000 kr. for børn
(tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.).

5.200 kr. på dobbeltværelse med bad.

Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser på forældrenes værelse.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.