Familiekursus

Familiekursus på Rødding Højskole
Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance

16. juli - 22. juli

Musik, kreativitet, leg, natur og livsglæde (børn fra 6 år)

Indledning

Kom på familiekursus på Rødding Højskole og nyd en uge med familien i centrum – uden stress, bøvl og madlavningspligter. Sommerferie med nye venner, aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien, hvor I både har mulighed for at deltage i fællesaktiviteter og for hver især at dykke ned i spændende emner på workshops.

Der er aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne sammen med erfarne og dygtige instruktører fordyber sig i salsa, rytmisk kor, keramik, tegning & croquis og ”Den rene utopi”, vil vores engagerede hold af unge hjælpere sammen med børnene og de unge udfolde sig i alskens leg og kreative aktiviteter.

Så er der fællesaktiviteterne. Her kan børn og voksne sammen prøve kræfter med f.eks. batik, tryk, bolsjeværksted, boldspil, papirfabrikken, mormors søde køkken, band, yoga, tur til Ribe og badetur til Jels Sø.

Desuden er der aldersopdelte børneworkshops med verdens bedste børneværter: ”Superhelte” (6-8 år), ”Det er bare noget vi leger” (9-12 år) og ”Filmstudiet” (teens, 13+år).

Vi skal også på udflugter – blandt andet skal vi på en heldagstur til Fanø og opleve det helt særlige landskab ved Vadehavet, indsnuse den friske vestenvind og måske endda tage en dukkert i havet

Ugen igennem vil der naturligvis være hyggeligt højskoleliv i massevis: Morgensang, god mad, aftenhygge ved bålet, fællessang og aftencafé.

Vi har rammerne og skaber indholdet, så kom og vær sammen på en god og anderledes måde.

Fællesaktiviteter

Folkedans – workshop for hele familien
Vi får besøg af lokale folkemusikere, som har helt styr på, hvordan man spiller traditionelle danske melodier med det helt rigtige “taw”. Dertil vil der være instruktører, som indfører os i en række folkedanse, som vi alle kan være med til.
En aften med hygge, musik, dans og ægte gammeldaws forsamlingshusstemning.

Heldagstur til Fanø
Fanø er kendt for sin fantastiske natur, søfartshistorie, folketraditioner og kunstneriske miljø. Vi besøger den traditionsrige vadehavsø, som er en del af Nationalpark Vadehavet og UNESCO Verdensarv.
Vi skal opleve det smukke klitlandskab og Fanøs lange sandstrand, hvor luften tit er fuld af drager. Der er både plads til en aktiv dag for dem, som holder af en tur i vandet eller af en stund til sommerfred og fordybelse. Vi skal spise frokost i det fri, og der vil være aktiviteter i vandkanten, hvor vi skal flyve med hjemmebyggede drager. Der vil også være tid til at gå på egen hånd, hvor man for eksempel kan vandre mellem de stråtækte huse i Danmarks måske smukkeste landsby Sønder Ho. Vi glæder os til en dag med vind i håret og lyden af suset fra Vesterhavet.

Workshops for børn og unge

Superhelte (6-8 år)
Er du en rigtig superhelt, har du chancen for at mødes med landets sejeste superhelte på Rødding Højskole. Glæd dig til en super-sjov uge med nye superhelte-venner.
Du skal lave din egen superhelte-maske, og opfinde super-saft og finde din helt egne superhelte-kraft.Sammen med dine superhelte-venner skal du kæmpe mod skurke, og redde verden ved hjælp af jeres nye super-kræfter. For nogen har taget den vigtige super-kraft fra superhelten ”Lynet”, og vi har brug for din hjælp til at få den tilbage.

”Det er bare noget vi leger” (9-12 år)
Det er sommerferie og vi skal have det hylemorsomt! Og ssshh… Er dine forældre gået?
Så skal vi fortælle dig en hemmelighed: Vi skal lave alt det, vi normalt ikke må for vores forældre. Måske vi skal starte dagen med at hoppe i sengen eller bare lave en omvendt dag. Hvorfor må man egentlig ikke få aftensmad til morgenmad og desserten først i stedet for til sidst? Og hvorfor må vi ikke lege med maden ogmale på væggen? Denne uge skruer vi op for legen, vi laver en graffiti-workshop, klæder os fjollet ud og mange flere ting, vi ellers ikke må eller aldrig har prøvet før.

Filmstudiet (teens)
Når du er fyldt 13 år, er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen workshop. Her slipper du for at høre på dine forældres dumme kommentarer eller dine mindre søskendes skrig og skrål.
Årets tema er filmstudiet: Ser du mange film? Har du styr på de kendte filmstjerner? Har du nogensinde tænktpå, hvor fedt det kunne være at lave din egen film fra start til slut? Fra du får idéen, til premieregæsterne ankommer på den røde løber? I denne uge får du mulighed for at tilbringe tid med andre unge, som også elsker film. I skal selv stå for hele produktionen: finde på en historie, skrive et manuskript, kreere fede kostumer og kulisser, og så skal der spilles skuespil, der fortjener en Oscar-belønning. Når de mindste er gået i seng, laver vi hyggelige bålaftener, afholder filmquizzer, ser udebio og kigger på himlens stjerner.
Selvfølgelig afslutter vi hele ugen med en premiereforestilling, hvor vi ruller den røde løber ud og gør klar til et brag af en aften med glimmer, glamour og bobler.

Workshops for voksne

Salsa med Liseth Jenzalez
Salsa fra bunden. Vi starter med at lære nogle grundlæggende salsatrin, og arbejder os i løbet af ugen op til at kunne færdes trygt og flot på det cubanske dansegulv. Med sydlandsk varme, kridtede dansesko og rendyrket livsglæde, fejer du hen over gulvet, mens musikken syder og bobler ud gennem højtalerne i lækre vuggende, caribiske rytmer. Efter denne uge vil du med garanti kunne imponere hvem som helst på et dansegulv.

Rytmisk kor med Johanna Løhde Nielsen
Johanna Løhde Nielsen er uddannet rytmisk sanger, sangskriver og korleder fra Det Jyske Musikkonservatorium. Hun har, med sin baggrund og erfaring inden for jazz, gospel og soul, en yderst sikker og stilbevidst stemme, og hun bliver brugt som solist, korsangerinde og korleder i ind- og udland. Hun er stifter og korleder af et af Danmarks bedste gospelkor ”Joyful Voices” i Aarhus. og derudover er hun leder af det velrenommerede ”Sønderborg Gospel Choir”. Johanna har mange års erfaring i at undervise i rytmisk sang og har med tiden hjulpet utallige lovende sangere med at videreudvikle deres stemme. På dette hold vil der være fokus på sangfællesskabet og sangglæden generelt. Vi vil synge flerstemmige sange inden for de rytmiske genrer, der spænder fra pop til gospel, og vi skal synge, så taget letter. Vi skal udfordre os selv, få større kendskab til egen stemme og blive høje på det, som sang i fællesskab kan.

Keramik med Susan Lange
Lær at arbejde med keramik. I løbet af ugen vil vi arbejde med forskellige teknikker til at fremstille kopper, vaser, platter, skulpturer, og hvad fantasien og fysikkens love ellers tillader i højskolens keramikværksted. De sidste to dage glaserer og brænder vi keramikken med den urgamle japanske brændingsteknik raku, som betyder ”rendyrket nydelse”.

Tegning & croquis med Lars Graverholt
Tør du tegne ukritisk? Har du en ’streg’?
Med kul, blyant og penselstrøg udforsker vi motivets rejse fra synsindtryk gennem øjet og sindet, videre ud gennem hånden og ned på papiret.
Ordet ’croquis’ betyder direkte oversat ‘skitse’, og i løbet af denne uge handler det derfor mere om processen end det færdige resultat. At der så også kommer rigtig fine værker ud af det, er en ekstra bonus.

Den rene utopi med Simon Langkjær
”Mange drømmer om fremtiden, færre tænker på den, og få gør noget ved den – og de fortæller os ikke om det”. Sådan stod der på forsiden af den engang så populære bog ”Utopi og virkelighed” fra 1973.
I studiekredsen ”Den rene utopi” tager vi udfordringen op fra bogen, hvilket vil sige, at vi ikke bare nøjes med at drømme om fremtiden. Vi skal også tænke over vores drømme og se på en række utopier fra historien og vores egen samtid, som ikke bare har haft stor betydning for den måde, vi har indrettet vores samfund på, men også den måde, vi stadig drømmer om fremtiden på. Vi skal dykke ned i dagdrømmeriets materie og forsøge at (efter)prøve dens rækkevidde og bærekraft. Kan vi forestille os et anderledes, bedre samfund? Og hvis ja, hvilket samfund er det i så fald?

Aftenaktiviteter for voksne

Kom vi løber. Koncert v/ Lone Slot Nielsen
Koncerten tager dig med derhen, hvor det danske sprog leger med eksistensen, og melodiske guitarer danser tæt med brusende synthesizers. Lone Slot Nielsens nærværende vokal følger med dig ind i den drømmende indierock, og der er altid åbent for fortolkning og eftertanke, når hun udfolder musikkens og tekstens store vidder og små kringelkroge.

Rav i den! Foredrag ved Anders Leth Damgaard
Der findes ikke mange, der kan hamle op med den passion for rav, som Anders Leth Damgaard har. Rav bringer måske manges tanker hen på tyske turister og souvenirs ved Vesterhavet, men kun få kender til dets afgørende rolle for forståelsen af livet og jordens udvikling. Rav fungerer som en portal tilbage i tiden – et vindue, hvor vi kan se et øjeblik af jordens fjerne fortid fastfrosset i 3D.
Med ild i øjnene vil Anders Leth Damgaard fortælle om ravets dybeste hemmeligheder og vise frem af sin egen – helt særlige – samling.

Medvirkende

Kursusværter

 • Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer, fotograf og musiker.
 • Clara Ernst, højskolelærer og designer.
 • En stor flok skønne, engagerede hjælpere – Rødding Højskoles tidligere elever.

 Medvirkende

 • Anders Leth Damgaard, rav-entusiast og formand for Den Danske Ravklub.
 • William Frøland og Emil Hougaard, musikere og folkedansinstruktører.
 • Lone Slot Nielsen, musiker og hendes band “Kom vi løber”. Læs mere på www.komviloeber.dk.
 • Musikere fra Ribe Spillemandslaug.
 • Johanna Løhde Nielsen, sanger, sangskriver og korleder. Læs mere på www.dk.
 • Lars Graverholdt, underviser i tegning, professionel croquis-model.
 • Susan Lange, keramisk formgiver og uddannet på Designskolen Kolding, Institut for Unika Keramik. Hun har gennem årene hentet inspiration til sin kunst på utallige rejser i mange lande. Læs mere på susan-lange.dk.
 • Liseth Toro, professionel musicaldanser og danselærer i Bogota, Colombia.
 • Simon Langkjær, højskolelærer, cand.mag. i historie.

Program

Søndag den 16. juli
Familiekursus på Rødding Højskole
Familiekursus på Rødding Højskole

Søndag den 16. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst og introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen og Clara Ernst.

Kl. 19.30-21.00: Workshops for børn og workshops for voksne.

Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe og aftensang.

Mandag den 17. juli
Familiekursus på Rødding Højskole
Familiekursus på Rødding Højskole

Mandag den 17. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.

Kl. 14.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer, du også nemt kan lave, når du kommer hjem.

Dragebygning
Vi skal bygge vores egne drager, som vi kan tage med på turen til Fanø, hvor det næsten altid er perfekt dragevejr.

Papirfabrikken
Et værksted, hvor vi eksperimenterer med at lave vores eget papir af papirrester og planter. En oplagt mulighed for at udleve sine kreative sider i en håndgribelig proces.

Badetur til Jels Sø
Ikke langt fra Rødding Højskole ligger Jels Søerne, hvor vi tager hen for at nyde den lækre badestrand med sand, badebro, udspring og mulighed for at købe en is. Transport i egen bil.

Mormors søde køkken
Vi laver nogle af de klassiske, nemme desserter fra da mormor var ung. Nostalgi og velsmag i læssevis.

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundig igennem og få pulsen lidt op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Boldspil
En rask lille turnering eller forskellige boldspil som f.eks. fodbold, rundbold, hockey – alt efter hvad der er stemning for. Få dig rørt i Rødding.

Kl. 17.00-17.50: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset sammen med familien og/eller lær hinanden lidt bedre at kende.

Kl. 19.30-21.00: Koncert med “Kom vi løber”.
Teens er velkommen, men der vil være alternative aktiviteter for børnene imens.

Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe og aftensang.

Tirsdag den 18. juli

Tirsdag den 18. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne. Samme som mandag. Se ovenfor.

Kl. 14.00: Rødding Rundt. Fællesløb for børn og voksne, hvor der skal løses forskellige opgaver i Rødding by.

Kl. 17.00-17.50: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset sammen med familien og/eller lær hinanden lidt bedre at kende.

Kl. 19.30-21.00: ”Rav i den!” Foredrag ved Rav Anders alias Anders Leth Damgaard.

Teens er velkommen, men der vil være alternative aktiviteter for børnene imens.

 

Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe og aftensang.

Onsdag den 19. juli

Onsdag den 19. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Kl. 10.00: Heldagstur til Fanø.

Kl. 17.00-17.50: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset sammen med familien og/eller lær hinanden lidt bedre at kende.

Kl. 20-21: Folkedans i Køreladen.

Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe og aftensang.

Torsdag den 20. juli
Familiekursus på Rødding Højskole
Familiekursus på Rødding Højskole

Torsdag den 20. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne. Samme som mandag. Se ovenfor.

Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

Batik
Lav fede batikfarver på dit tøj. Medbring en hvid t-shirt og eksperimentér med farver og mønstrer i ægte 1970’er-stil.

Tur til Ribe
Kun 20 minutters kørsel fra Rødding Højskole ligger Danmarks ældste by Ribe. Når man går rundt i middelalder-bymidten, er det som at rejse tilbage i tiden. Gå op i den imponerende domkirkes tårn og nyd den vidstrakte udsigt over landskabet, tag en is ved åen eller snus omkring i de smukke, gamle, brostensbelagte gader med de mange bindingsværkshuse. Transport i egen bil.

Band
Kom og spil sammen med andre og mærk magien, når det swinger i musiklokalerne i Vestfløjen.

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundig igennem og få pulsen lidt op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer, du også nemt kan lave, når du kommer hjem.

Boldspil
En rask lille turnering eller forskellige boldspil som f.eks. fodbold, rundbold, hockey – alt efter hvad der er stemning for. Få dig rørt i Rødding.

Tryk på!
Vi sætter fokus på analoge printteknikker. Hvordan man arbejdede med grafik, før alt blev digitalt. Vi skal have fingrene i tryksværten og arbejde med det klassiske linoleumstryk.

Kl. 17.00-17.50: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset sammen med familien og/eller lær hinanden lidt bedre at kende.

Kl. 19.30-21.00: Bålaften. Vi synger sange om bålet, hygger og bager snobrød.

 

Fredag den 21. juli
Familiekursus på Rødding Højskole
Familiekursus på Rødding Højskole

Fredag den 21. juli

Kl. 9.00: Morgensang.

Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.

Kl. 14.00: Workshops for børn og teens.
Åbne workshops for de voksne. Nogle workshops inviterer indenfor til en lille smagsprøve på, hvad ugen har budt på.

Kl. 17.00-17.50: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset sammen med familien og/eller lær hinanden lidt bedre at kende.

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – med diskofest for børn.

Lørdag den 22. juli
Familiekursus på Rødding Højskole
Familiekursus på Rødding Højskole

Lørdag den 22. juli

Kl. 7.45: Morgenmad
Kl. 8.45: Morgensang (fælles).
Kl. 9.15: Farvel og tak for i år.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Aftencafé med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt.

Der er sove-ro på gangene fra kl. 22 og ingen alkohol for unge under 18 år.

Praktisk information

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

Voksne: 5.450 kr.
Børn: 2.400 kr.
Teen 18-25 år: 2.900 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse). Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

5.950 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse). Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).