Familiekursus

Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance
Billede af Clara Ernst

Clara Ernst

Underviser i Design & Innovation

18. juli - 24. juli

Musik, kreativitet, leg, natur og livsglæde (børn fra 6 år)

Familiekursus på Rødding Højskole er sommerferie med nye venner, aktiviteter for både børn og voksne, fællesskab og samvær for alle i familien.

Glæd jer til en uge i selskab med hinanden på kryds og tværs – uden stress, bøvl og huslige pligter med madlavning og rengøring.

Vi har tilrettelagt en uge, hvor vi sætter familien i centrum på en ny måde. I får mulighed for at være sammen, samtidig med at I hver især dykker ned i spændende emner, workshops og fællesaktiviteter.

Der er aldersopdelte børneworkshops med verdens bedste børneværter – f.eks. ”Det vilde vesten”, ”Planer & planeter” og ”Vejen til El Dorado” – og der er workshops for voksne med salsa, korsang, keramik, tegning & croquis samt studiekredsen ”Samfund & tidsånd”. Alle holdene er med erfarne og dygtige instruktører og lærere. For de voksne er der endvidere foredrag og koncert.

Hver dag er der fællesaktiviteter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I sammen prøve kræfter med f.eks. batik, tryk & grafik, bolsjeværksted, boldspil, papirfabrikken, spille i band, dyrke yoga, eller I kan tage en tur til Ribe eller en badetur til Jels Sø.

Der er også aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne fordyber sig i deres workshops, tager vi os af børnene og giver dem nogle fantastiske oplevelser, de aldrig glemmer.

På vores heldagstur til Mandø skal vi opleve det helt særlige landskab ved Vadehavet, indsnuse den friske vestenvind og måske endda få lidt smagsprøver fra vestkystens spisekammer.

Hele ugen vil der naturligvis være masser af højskolestemning – hygge omkring bålet, fællessang og god mad.

Fællesaktiviteter: Udflugter, morgensang, fællessang, skattejagt og aftenhygge ved bålet. Kort sagt: Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde.

Kursusværter

 • Michell Smedegaard Boysen – højskolelærer, fotograf og musiker.
 • Clara Ernst – højskolelærer og designer med stor passion for det analoge håndværk og nysgerrighed på samspillet med digitale medier.
 • En stor flok fantastiske, engagerede hjælpere.

Medvirkende

 • Mads Aggerholm, terapeut, foredragsholder samt hypnotisør, der laver hypnoseshow og underviser i hypnose i ind- og udland (shinhypnose-workshop).
 • Henrik Saxgren, internationalt kendt og prisvindende fotograf og forfatter med et utal af udstillinger over hele verden og mange bogudgivelser bag sig.
 • Mette Marie Toftdahl, højskolelærer og korleder, uddannet i musikvidenskab.
 • Lars Graverholdt, underviser i tegning og er professionel croquis-model. 
 • Liseth Toro Gonzalez professionel musicaldanser og danselærer i Bogota, Colombia. 
 • Simon Langkjær, højskolelærer, cand.mag. i samfundsvidenskab og historie.
 • Susan Lange, keramiker med eget værksted, der har udstillet i både ind- og udland.
 • Gato Negro. Trio bestående af Mike Hecchi, vokal, guitar og tres cubano; Bo Johansen, percussion og kor; Michell Boysen, kontrabas og kor.

Foredrag for voksne

Showhypnose med et strejf af “det utrolige” – v/ Mads Aggerholm
Hvem vil ikke gerne være rolig til en eksamen? Eller slippe af med hæmninger, som gør os generte? Mads Aggerholm hjælper med hypnose mennesker til at nedbryde deres blokader. Dette viser han bl.a. i sine hypnoseshows, som han har praktiseret siden 2006. Men han viser også, hvad hypnose ellers kan. Kan man blive påvirket af alkohol uden at drikke? Og se ting som ikke eksisterer? Kan man få folk til at tro, at de kommer fra Mars og hedder Pluto? Kan man få tilhørerne til at tro, de er verdenskendte sangere? Ja, det kan Mads Aggerholm. Glæd dig til et sindsoprivende show.

FACE IT – at konfrontere sin frygt v/ Henrik Saxgren
Fotografen Henrik Saxgren hævder, at han ikke er særlig modig, men han har alligevel opsøgt krige og konflikter rundt omkring i verden. Han har levet blandt bander og prostituerede i Nicaraguas slum og været på isbjørnejagt i Thule. Hvordan finder han modet og kapaciteten til at møde disse udfordringer, og er fotografiet i virkeligheden en form for terapi, som han bruger til at konfronterer sig med sin frygt? Hvordan kunne han i en alder af 60+ gennemføre de strabadserende slæderejser i Grønland og bo med fangerne på isen i ugevis? Saxgren fortæller om sin metode og viser billeder fra sine mest markante projekter. Det er et foredrag om at efterstræbe glæden i en zen-agtig tilstand, hvor kun nuet eksisterer.

Heldagsudflugt til Mandø

Vi vandrer hen over Vadehavets bund til Mandø, hvor vi nyder vores medbragte frokost.
Turen byder på enestående natur i det flade landskab, hvor der for alvor er højt til himlen og langt til horisonten. Der vil være tid til at gå lidt rundt på øen på egen hånd – se kirken og byen og vandre ind over Mandøs inderkog og ud til bydiget med stormflodshullet fra 1923 – samt opleve øens enge med det særprægede plante- og dyreliv. På hjemvejen tager vi traktorbussen til fastlandet.

Workshops for voksne

Salsa v/ Liseth Toro Gonzalez
Salsa fra bunden! Vi starter med at lære nogle grundlæggende salsatrin, og arbejder os i løbet af ugen op til at kunne færdes trygt og elegant på det cubanske dansegulv. Med sydlandsk varme, kridtede dansesko og rendyrket livsglæde, fejer du hen over gulvet, mens musikken syder og bobler ud gennem højtalerne i lækre, vuggende caribiske rytmer.
Efter denne uge vil du med garanti kunne imponere hvem som helst på et dansegulv.

Kor v/ Mette Toftdahl
Åh fryd – at synge i kor! På dette modul vil der være fokus på fællesskabet i sang og på sangglæden generelt. Gennem forskellige stilarter får du mulighed for at bruge krop og stemme til at skabe noget sammen med andre, som giver god energi. Med lidt teknik får du et større kendskab til egen stemme. Vi skal have det sjovt, glemme hverdagen og fordybe os 100% i det, som sang i fællesskab kan.

Keramik v/ Susan Lange
Har du lyst til at arbejde i ler? Så slip fantasien løs i højskolens keramikværksted. Her udfordrer vi leret og arbejder med mindre formater og forskellige teknikker med temaer som skåle, æsker, figurer m.m. 

Tegning & croquis v/ Lars Graverholt
Med kul, blyant og penselstrøg udforsker vi motivets rejse fra synsindtryk gennem øjet og sindet, videre ud gennem hånden og ned på papiret. Tør du tegne ukritisk? Har du en “streg”? Ordet croquis betyder direkte oversat ‘skitse’, og handler derfor mere om processen end det færdige resultat. At der så kan komme nogle rigtig fine værker ud af det, er en bonus, du kan tage med dig.

Samfund & tidsånd v/ Simon Langkjær
Når man taler om, hvilken retning vores samfund bevæger sig i, og hvilke tendenser og problemer, der præger vores fælles liv, så plejer man som regel at sige, at man gør sig klog på tidsånden. Men tidsånden og ens egen samtid kan være en ganske svær opgave at få styr på – særligt fordi man ofte er blind over for de ting, der står lige foran næsen på én. Her adskiller tidsånden sig ikke fra ting i køleskabet. I Samfund & tidsånd skal vi ikke desto mindre gøre forsøget på at finde ud af, hvor vores samfund er på vej hen. Det kommer vi bl.a. til ved at sætte fokus på skam og utilstrækkelighed i ungdomskulturen.

Workshops for børn og unge

Det vilde vesten (6-8 år)
Som nybyggere i det vilde vesten skal der i ugens løb løses store opgaver såsom guldgravning, farlige dueller, blodige kampe mellem banditter og sheriffer og mange andre sjove ting.

Planer & planeter (9-12 år)
Store og små planer på og omkring store og små planeter. En stjernefed uge med galaktisk fede aktiviteter. Fyr en rumraket afsted, kig på stjerner og stjernebilleder og led måske endda efter UFO’er.

Vejen til El Dorado (teens)
I en jagten på det ukendte, spænding, rigdom og eventyr har vi en uge med spas og løjer, men også med plads til aktiviteter og seriøs snak. Vi skal fjolle og have det sjovt – men også redde verden.

Kursusprogram

Søndag den 18. juli
Kl. 15.00- 16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Michell Smedegaard Boysen.
Introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen og Clara Ernst.
Kl. 19.30-21.00: Workshops for børn og voksne.
Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe med fortælling og sang.

Mandag den 19. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og voksne.
Kl. 14.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:
Bolsjekogeriet
Papirfabrikken
Badetur til Jels Sø
Mormors køkken
Yoga
Boldspil
Se beskrivelser sidst i programmet.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30-21.00: Koncert med Gato Negro Trio.
Kl. 21.00-22.00: Aften-café.

Tirsdag den 20. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og voksne.
Kl. 14.00: Rødding rundt. Fælles løb for børn og voksne, hvor der skal løses forskellige opgaver i Rødding by.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30-21.00: Face it! Foredrag med fotografen Henrik Saxgren.
Samtidig er der særskilte aktiviteter for børn.
Kl. 21.00- 22.00: Aften-café.

Onsdag den 21. juli
Kl. 9.00-17.00: Heldagsudflugt til Mandø.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 20.00-21.00: Hypnoseshow med Mads Aggerholm.
Samtidig er der særskilte aktiviteter for børn.
Kl. 21.00- 22.00: Aften-café.

Torsdag den 22. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og voksne.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:
Batik
Tur til Ribe
Band
Yoga
Boldspil
Bolsjekogeri
Tryk på!
Se beskrivelser sidst i programmet.

Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30-21.00: Bålaften. Vi synger sange omkring bålet, hygger og bager snobrød.

Fredag den 23. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og voksne.
Kl. 14.00: Workshops for børn og teens.
Samtidig er der åbne workshops for de voksne, hvor nogle byder indenfor til smagsprøve på, hvad ugen har budt på.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – med børnedisco.

Lørdag den 24. juli
Kl. 9.00: Morgensang – og tak for i år.
Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12 og aftensmad kl. 18.

Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sovero på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.

Fælles workshops for børn og voksne

Tirsdag

Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer du også nemt kan lave, når du kommer hjem!

Papirfabrikken
Et værksted, hvor vi eksperimenterer med at lave vores eget papir af papirrester og planter. En oplagt mulighed for at udleve sine kreative sider i en håndgribelig proces.

Badetur til Jels Sø
Ikke langt fra Rødding Højskole ligger Jels Søerne, hvor vi tager hen for at nyde den lækre badestrand med sand, badebro, udspring og mulighed for at købe en is. Transport i egen bil.

Mormors søde køkken
Vi laver nogle af de klassiske, nemme desserter fra da mormor var barn. Nostalgi og velsmag i spandevis!

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundig igennem og få pulsen lidt op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Boldspil
En rask lille turnering på forskellige boldspilsstationer, som f.eks. fodbold, rundbold, hockey – hvad der nu er stemning for. Få dig rørt i Rødding!

Torsdag

Batik
Lav fede batikfarver på dit tøj. Medbring en hvid t-shirt og eksperimenter med farver og mønstrer i ægte 70’er stil.

Tur til Ribe
Kun 20 minutters kørsel fra Rødding Højskole ligger Danmarks ældste by Ribe. Når man går rundt i den historiske bymidte, er det som at rejse tilbage i tiden. Tag trapperne op i domkirkens tårn og nyd udsigten, spis en is ved åen eller tag en slentretur i de gamle brostensgader med de mange smukke bindingsværkshuse. Transport i egen bil.

Band
Kom og spil sammen med andre og mærk magien, når det swinger i Vestfløjen!

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundigt igennem og få pulsen op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer, du også nemt kan lave, når du kommer hjem.

Boldspil
En rask lille turnering på forskellige boldspilsstationer, som f.eks. fodbold, rundbold, hockey – hvad der nu er stemning for. Få dig rørt i Rødding!

Tryk på!
Vi sætter fokus på analoge printteknikker. Hvordan man arbejdede med grafik før alt blev digitalt. Vi skal have fingrene i tryksværten og arbejde med det klassiske linoleumstryk.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.100 kr. for voksne, 2.200 kr. for børn
(tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.).
5.600 kr. på dobbeltværelse med bad.
Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser i forældrenes værelse.

Tilmelding HER