Familiekursus
Michell Smedegaard Boysen
Underviser i Musik & PerformanceGlæd jer til en uge i selskab med hinanden på kryds og tværs – uden stress, bøvl og madlavningspligter. Sommerferie med nye venner, aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien. Kort sagt: Familiekursus på Rødding Højskole.
Der er aldersopdelte børneworkshops med verdens bedste børneværter: F.eks. ”Cirkus Ridderborgen” og ”Tilbage til fremtiden”.
Der er også særskilte workshops for voksne: Salsa, korsang, keramik, tegning & croquis eller studiekreds om ”Vestens helte og skurke”. Alle workshops ledes af erfarne og dygtige instruktører.
Hver dag er der ligeledes fællesaktiviteter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I prøve kræfter med f.eks. batik, tryk & grafik, bolsjeværksted, boldspil, papirfabrikken, band, yoga, tur til Ribe eller en badetur til Jels Sø.
På vores heldagsudflugt til Rømø skal vi opleve det helt særlige landskab ved Vadehavet, indsnuse den friske vestenvind og måske endda få en dukkert i havet.
Ugen igennem vil der naturligvis være højskolestemning med morgensang, god mad, bålhygge og fællessang.
Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde.
Kursusværter
- Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer, fotograf og musiker.
- Clara Ernst, højskolelærer og designer.
- En stor flok fantastiske, engagerede hjælpere.
Medvirkende
- Svaneborg Kardyb, prisvindende dansk instrumentalduo, som bevæger sig i grænselandet mellem nordisk jazz, pop og rock.
- William Frøland og Emil Hougaard, musikere og folkedansinstruktører.
- Musikere fra Ribe Spillemandslaug.
- Carl Quist-Møller, tegner, illustrator, musiker og fortæller. Læs mere på carlquistmoller.dk.
- Johanna Løhde Nielsen, sanger, sangskriver og korleder af gospelkoret ”Joyful Voices”. Læs mere på johannaloehde.com.
- Lars Graverholdt, underviser i tegning og professionel croquis-model.
- Susan Lange, keramisk formgiver. Læs mere på susan-lange.dk.
- Liseth Gonzalez, salsalærer.
- Liseth Toro, oprindelig professionel musicaldanser og danselærer i Bogota, Colombia. Underviser i jazzdans og musicaldans på Ballet Akademiet.
- Simon Langkjær, højskolelærer, kandidat i historie fra Københavns Universitet samt studier i samfundsvidenskab og kultur ved universiteterne i Dublin og Lund.
Aftenaktiviteter for voksne
Koncert med Svaneborg Kardyb
Prisvindende dansk instrumentalduo, som bevæger sig i grænselandet mellem nordisk jazz, pop og rock. Svaneborg Kardyb rider på en bølge af succes efter at være braget igennem på den danske jazzscene med hele to Danish Music Awards for deres debutalbum “Knob” fra 2019. Men de gør det på deres egen beskedne måde, med lige dele jysk afmålthed og åbne arme rettet mod et bjergtaget publikum i den ene udsolgte sal efter den anden.
Imens de voksne er til koncert, er der historiefortælling og godnatlæsning for børnene.
Folkedans for hele familien
Vi får besøg af et par lokale folkemusikere, som har helt styr på, hvordan man spiller traditionelle danske melodier med det rigtige “taw”, og der vil være instruktører som indfører os i folkedanse, som vi alle kan være med til. En aften med hygge, musik, dans og ægte gammeldaws forsamlingshusstemning.
Løgneren er løs. Show med Carl Quist-Møller for børn og barnlige sjæle fra 7-97 år
I dette show fortæller Carl Quist-Møller historien om frøen, der var et matematisk geni og om super-tisse-brandmanden med det magiske brandslukker-tis.
Carl Quist-Møller anvender sjove portrættegninger af publikum, mimik og selvfølgelig masser af løgn. Historierne er først og fremmest baseret på humor, men handler også om følsomme emner, som det kan være godt at tale om i det daglige. Det kunne være mobning, forelskelse, hvide løgne og frustration. Eller dét ikke at være så dygtig i skolen.
Heldagsudflugt til Rømø
Vi kører til Rømø, hvor vi hygger på stranden og spiser frokost i klitterne. Hvis vejret tillader det, griller vi. Der vil være aktiviteter på stranden og mulighed for at få sig en dukkert i havet. Man kan også bevæge sig lidt rundt på øen på egen hånd.
Workshops for voksne
Salsa med Liseth Gonzalez
Salsa fra bunden. Vi starter med at lære nogle grundlæggende salsatrin, og arbejder os i løbet af ugen op til at kunne færdes trygt og flot på det cubanske dansegulv. Med sydlandsk varme, kridtede dansesko og rendyrket livsglæde fejer du hen over gulvet, mens musikken syder og bobler ud gennem højtalerne i lækre, vuggende, caribiske rytmer.
Efter denne uge vil du med garanti kunne imponere hvem som helst på et dansegulv.
Rytmisk kor med Johanna Løhde
Johanna Løhde Nielsen er uddannet rytmisk sanger, sangskriver og korleder fra Det Jyske Musikkonservatorium. Hun har med sin baggrund og erfaring inden for jazz, gospel og soul en yderst sikker og stilbevidst stemme, og hun bliver brugt både som solist, korsangerinde og korleder i ind- og udland. På dette hold vil der være fokus på fællesskabet i sang og sangglæden. Vi vil synge flerstemmige sange inden for de rytmiske genrer, der spænder fra pop til gospel. Vi skal have det sjovt, udfordre os selv, få større kendskab til egen stemme og blive høje på det, som sang i fællesskab kan.
Keramik med Susan Lange
Lær at arbejde med keramik med brug af forskellige teknikker. I løbet af ugen vil vi arbejde med diverse teknikker til at fremstille kopper, vaser, platter og skulpturer, eller hvad fantasien og fysikkens love ellers tillader i højskolens keramikværksted.
Tegning & croquis med Lars Graverholt
Med kul, blyant og penselstrøg udforsker vi motivets rejse fra synsindtryk gennem øjet og sindet, videre ud gennem hånden og ned på papiret. Tør du tegne ukritisk? Har du din egen streg? Ordet croquis betyder direkte oversat ‘skitse’, og i løbet af denne uge handler det da også mere om processen end det færdige resultat. At der så kan komme nogle rigtig fine værker ud af det, er en bonus, du får med.
Vestens helte og skurke med Simon Langkjær
Ethvert samfund har og har haft sine helte og skurke, fiktive som virkelige. Det gælder naturligvis også vores vestlige verden. Spørgsmålet er dog: Hvad er disse helte- og skurkefigurer egentlig eksempler på? Hvad kendetegner dem? Hvilke betydninger har de for os? Og hvad kan vi overhovedet bruge dem til? I studiekredsen giver vi os i kast med, hvilken indsigt der er at hente i de helte- og skurkefortællinger, som vi som samfund omgiver os med. Særligt skal vi beskæftige os med et udvalg af populærkulturelle helte- og skurkefortællinger taget fra filmens og tv-seriens verden, som vi vil analysere og diskutere i fællesskab.
Workshops for børn og unge
Cirkus (6-8 år)
Vi hygger i og omkring manegen, mens vi øver os i seje tricks, tryllekunster, akrobatik og popcorn. Intet cirkus uden popcorn!
Ridderborgen (9-12 år)
Når man holder til på en ridderborg, er der visse ting, man skal have styr på, f.eks. hvordan man laver riddervåben, hvordan man tilbereder snacks over bål, og hvordan man laver sit eget legetøj.
Tilbage til fremtiden (teens)
En uge med aktiviteter, snakke og spil om vores plads i lige netop den tid, vi lever midt i. Vi sammenligner vores nutid med vores fortid og filosoferer over, hvordan vi kunne tænke os at fremtiden bliver.
Dagsprogram
Søndag den 17. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst og Introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen og Clara Ernst.
Kl. 19.30: Workshops – børn og voksne hver for sig.
Kl. 21.00: Aftenkaffe og aftensang.
Mandag den 18. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops – børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:
1. Bolsjekogeriet
2. Papirfabrikken
3. Badetur til Jels Sø
4. Mormors køkken
5. Yoga
6. Boldspil
Se beskrivelser sidst i programmet.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30: Koncert med Svaneborg Kardyb for voksne.
Aftenhygge og godnatlæsning for børn.
Kl. 21.00: Aftenkaffe og aftensang.
Tirsdag den 19. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops – børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00: Rødding Rundt. Fælles løb, hvor der skal løses opgaver i Rødding by.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30: Foredrag med Carl Quist-Møller.
Kl. 21.00: Aftenkaffe og aftensang.
Onsdag den 20. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 10.00-16.30: Heldagsudflugt til Rømø.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 20-21: Folkedans i køreladen.
Kl. 21.00: Aftenkaffe og aftensang.
Torsdag den 21. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-11.50: Workshops.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:
1. Batik
2. Tur til Ribe
3. Band
4. Yoga
5. Boldspil
6. Bolsjeworkshop
7. Tryk på
Se beskrivelser sidst i programmet.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 19.30-21.00: Bålaften. Vi synger sange omkring bålet, hygger og laver snobrød.
Fredag den 22. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Kl. 9.30-12.00: Workshops – børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00: Workshops for børn og teens.
Åbne workshops for de voksne. Nogle workshops byder indenfor til en lille smagsprøve på, hvad ugen har budt på.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – med børnedisco.
Lørdag den 23. juli
Kl. 9.00: Morgensang. Derefter afrejse.
Fælles workshops for børn og voksne
Tirsdag
Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer, du også nemt kan lave, når du kommer hjem.
Papirfabrikken
Et værksted, hvor vi eksperimenterer med at lave vores eget papir af papirrester og planter. En oplagt mulighed for at udleve sine kreative sider i en håndgribelig proces.
Badetur til Jels Sø
Ikke langt fra Rødding Højskole ligger Jels Sø, hvor vi tager hen for at nyde den lækre badestrand med sand, badebro, udspring og mulighed for at købe en is.
Mormors søde køkken
Vi laver nogle af de klassiske, nemme desserter, fra da mormor var barn. Nostalgi og velsmag i spandevis.
Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundig igennem og få pulsen op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.
Boldspil
En rask lille turnering i fodbold, rundbold, hockey – alt efter, hvad der er stemning for. Få dig rørt i Rødding.
Torsdag
Batik
Lav fede batikfarver på dit tøj. Medbring en hvid t-shirt og eksperimentér med farver og mønstre i ægte 1970’er stil.
Tur til Ribe
Kun 20 minutters kørsel fra Rødding Højskole ligger Danmarks ældste by Ribe. Når man går rundt i middelalderbymidten, er det som at rejse tilbage i tiden. Gå op i domkirkens tårn og se udsigten, tag en is ved åen eller snus omkring i de smukke, gamle brostensgader med de mange bindingsværkshuse.
Band
Kom og spil sammen med andre og mærk magien, når det swinger i skolens veludstyrede musiklokale.
Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundigt igennem og få pulsen op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.
Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte gammeldaws bolsjer du også nemt kan lave, når du kommer hjem.
Boldspil
En rask lille turnering i fodbold, rundbold, hockey – alt efter, hvad der er stemning for. Få dig rørt i Rødding.
Tryk på!
Vi sætter fokus på analoge printteknikker. Hvordan man egentlig arbejdede med grafik, før alt blev digitalt. Vi skal have fingrene i tryksværten og arbejde med det klassiske linoleumstryk.
Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12 og aftensmad kl. 18.
Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe og et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt. Her synger vi også en aftensang. Der er sove-ro på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.
Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.
I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.
Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.
Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.
OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.
Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.
Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.
Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.
Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.
Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30
Pris: 5.250 kr. for voksne
2.300 kr. for børn
2.800 kr. for 18-25-årige
(tillæg for enkeltværelse 1.200 kr.).
5.750 kr. på dobbeltværelse med bad.
Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser i forældrenes værelse.
Tilmelding HER