Familiekursus 2023 - ALT UDSOLGT!
Kasper Hofer Østergaard
Underviser i Selvforsyning & JordbrugDiana Hofer Østergaard
Underviser i Journalistik & MellemøstenIndledning
KURSET ER UDSOLGT!
Forestil dig en uge uden daglige pligter, hvor du bare kan bruge energien på at nyde din familie. Forestil dig en uge, hvor børn og voksne kan fordybe sig og lære noget nyt. En uge fyldt med fællesskab, faglighed, gode lege, sangaftener og uforglemmelige sommerminder. Forestil dig en uge med familien samlet i skønne omgivelser på Danmarks første højskole.
Vi sætter rammerne for en fantastisk uge, hvor børnene kan udfolde sig på de forskellige workshops: “Jeg en gård mig bygge vil…“, “Tidsrejsen” og “Teenagehøjskole” sammen med vores entusiastiske hjælpere. Imens kan de voksne uforstyrret fordybe sig i kor, yoga, tegning, træsnit eller litteratur.
Om eftermiddagen kan børn og voksne sammen prøve kræfter med f.eks. batik, linoleumstryk, bolsjeværksted, folkedans, træværksted, vandkamp, syværksted, boldspil og meget mere.
På vores heldagstur til Rømø skal vi finde krabber, spise frokost i klitterne og drøne hen over de hvide sandstrande i de hurtige blokarts.
På ægte højskolemaner starter hver dag selvfølgelig med morgensang, og om aftenen skaber vi højskolestemning med aftencafé, spændende foredrag og bålhygge. Alt i alt en uge med det gode liv og familien i centrum.
WORKSHOPS FOR VOKSNE
Rytmisk kor (instruktør: Lærke Ølshøj)
I korworkshoppen skal vi have det sjovt med at synge sammen. Kor går ud på at dele musikalske oplevelser og sangglæde. Stemmer kan så mange seje ting, når der er flere af dem. På holdet skal vi synge nyere rytmiske, flerstemmige sange. Sangvalg og ambitionsniveau tilpasses holdets sammensætning, og du behøver ikke være vant til at synge flerstemmigt eller kunne læse noder for at være med – blot have lyst til at bruge din stemme sammen med andre og lære nogle gode sange. Udover at gå i dybden med de forskellige sange skal vi i løbet af ugen arbejde med øvelser for krop og stemme – på en sjov og ganske ufarlig måde. Lærke Ølshøj er kandidat fra Det jyske Musikkonservatorium og en erfaren korleder. Lærke har en energisk og passioneret tilgang til arbejdet med kor, og i ugens workshops vil hun gøre sit allerbedste for at skabe nogle gode og hyggelige stunder, hvor vi er sammen om musikken. Ugen afsluttes med en lille koncert for de andre på familiekurset, hvor vi synger et par af de numre, vi har øvet.
Yoga – det gode liv med en stærk og mobil krop (instruktør: Anne Krøyer)
I løbet af ugen skal vi træne, lege, svede, strække, hvile, grine og lære om kroppen. Timerne veksler mellem teori og praksis og kommer gennem alle dele af kroppen. Hovedvægten vil være på praksis, så du kan regne med at blive varm og måske endda lidt øm. Vi veksler mellem rolige flow og mere dynamiske passager.
Yogaen er inspireret af hatha yoga, bowspring yoga, funktionel træning og åndedrætstræning. Anne er vild med at instruere detaljeret, hvilket hjælper til, at så mange muskler som muligt aktiveres i bevægelserne. Vi arbejder med åndedrætsøvelser, lette naturlige bevægemønstre og funktionel kropsholdning.
Alle kan være med, og Anne gør en dyd ud af at justere øvelserne til den enkelte.
Træmand – også for kvinder (instruktør: Jens Hansen)
Snit så træspånerne står om ørene på dig. På familiekursets snitteworkshop arbejder vi med træ på bonderøvsmaner. Her kan du lave din egen snittekniv og mærke den ro, det giver, når noget vokser langsomt frem af træet snit for snit. Du kan kaste dig ud i at snitte en ske, en smørkniv, en oplukker – eller måske en spatel? Med skarpe knive, et stykke træ og masser af plaster kan alt lade sig gøre. Der vil desuden være mulighed for at lave en flot læderskede til din hjemmelavede kniv. Uanset, om der er en skovhugger gemt i dig, eller om du aldrig har haft en snittekniv i hånden, kan du komme hjem med egne kreationer i frisk træ.
Tegn & Skriv (instruktører: Pernille Nielsen og Jacob Ulrich)
Tegn & Skriv er for dig, der har lyst til at udtrykke dig kreativt på papir. Vi skal tegne og male med forskellige materialer og lave små skriveøvelser. Vi får hver især udleveret en skitsebog, som vi udfylder med kruseduller og skriblerier i skøn forening. Resultatet bliver en slags illustreret dagbog fra højskoleopholdet.
Kurset er for alle, så man behøver ikke være god til hverken at tegne eller skrive for at være med. Vi bruger de evner, vi nu engang har, uden at bekymre os om, hvorvidt vi nu “gør det rigtigt”. Derfor er det heller ikke den store tekniske gennemgang, der er i fokus, men snarere at træne vores nysgerrighed, frimodighed og opmærksomhed på verden omkring os.
Vi lader os inspirere af kreative folk som Danny Gregory, Sylvia Plath, Bue Bredsdorff og Line Jensen. Vi kommer igennem både tegne- og skriveøvelser, men der er frihed til at bruge mere tid på den ene disciplin frem for den anden, hvis man ønsker det.
Send den indre perfektionist på ferie og øv dig i at skabe noget vidunderligt rod i selskab med andre kreative sjæle.
WORKSHOPS FOR BØRN
Jeg en gård mig bygge vil (for de 6-8-årige)
Fra 1844 til 1988 var Rødding Højskole ikke bare en højskole, men også en bondegård. Det bliver skolen igen for en stund, når de 6-8-årige skal i arbejdstøjet på deres egen lille bondegård. Vi skal lege, klappe dyr, kigge på maskiner, gå i marken og lave mad af det, vi høster, mens vi lærer om livet på landet – alt sammen med et halmstrå i mundvigen.
Tidsrejsen (for de 9-12-årige)
Ny dag – ny tidsalder. Der kommer fart på, når mellemgruppen skal rejse i tid og sted. Vi bygger en vaskeægte tidsmaskine, der skal bringe de glade tidsrejsende tilbage i tid. Hver dag rejser vi til en ny tidsalder og bliver klogere på, hvordan mennesker levede dengang. Tiden kommer til at flyve afsted i en uge, der byder på gode lege, kreative udfordringer og sjove aktiviteter – og en smule galskab.
Teenage-højskole (en bouillonterning for de 13-17-årige)
I denne uge koger vi seks måneders højskoleophold ned til seks dage! På højskolen skal I opleve elementer fra et rigtigt højskoleophold. I får pumpet højskoleånd ind i blodet, oplevet magien ved fællesskabet og sandsynligvis prøvet nogle grænser af. Programmet er en blanding af udfordringer – både fysiske og mentale – hygge, ny viden og masser af sjov. Vi skal på tur, sove i det fri og vi skal lære hinanden rigtig godt at kende. I kan godt glæde jer.
Medvirkende
Kursusværter
- Kasper Hofer Østergaard, højskolelærer.
- Diana Hofer Østergaard, højskolelærer.
Medvirkende
- Michael Ejstrup, forfatter, forsker og ph.d. i sprogvidenskab.
- Anders Damgaard, rav-entusiast og formand for Den Danske Ravklub.
- Lærke Ølshøj, korleder, kandidat i musikvidenskab.
- Jacob Ulrich, skribent, underviser, forsker, cand.mag. i litteraturhistorie.
- Pernille Nielsen, selvstændig tekstforfatter og redaktør.
- Anne Krøyer, certificeret bowspring yogaunderviser.
- Jens Hansen, træmand og bonderøv.
- Et stærkt team af unge, engagerede hjælpere – alle tidligere elever fra Rødding Højskole.
Program
Søndag den 23. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30-17.45: Velkomst og icebreaking.
Kl. 19.00-20.30: Introduktion til ugen. Præsentation af børneworkshops og voksenworkshops.
Kl. 20.30: Kage, kaffe/te, saftevand og aftensang.
Mandag den 24. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og Workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Åbne værksteder for børn og voksne:
Sodavandsfabrikken
Tag forklædet på og kom med i køkkenet, når vi laver hjemmelavet sodavand med lige den smag, du elsker. Vi koger selv sirup af naturlige ingredienser og blander med danskvand.
Bolsjeværksted
Jordbær, tutti frutti, pebermynte eller noget helt fjerde. Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolsjerne derhjemme.
Lyn-isværksted
Ingen ferie uden is. Her laver vi simpelthen vores egen is, og vi gør det, så det kun tager få minutter.
Linoleumstryk
Slip kreativiteten løs i vores grafiske værksted og lav flotte plakater eller postkort med linoleumstryk.
Batik
Medbring selv en hvid T-shirt, mulepose eller lignende og lad den forvandle sig til en eksplosion af alle regnbuens farver.
Den lille kemiker
Vi tager den hvide kittel og sikkerhedsbrillerne på og laver spændende forsøg med bl.a. vand, skum og ild.
Syværksted
Slå jer løs i vores kreative værksted Solgården, hvor I kan sy små kreationer i hånden eller på maskine.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med en iskold fadøl, en sød cocktail eller en sodavand og nyd eftermiddagssolen.
Kl. 19.00-20.30: Stor fællesleg for børn og voksne.
Kl. 20.30: Caféen La Dolce Vita åbner.
Tirsdag den 25. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-17.00: Rødding-dysten 2023. Børn vs. voksne.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00-20.30: Foredrag for voksne og teens: ”Et vindue til fortiden” v/ Anders Damgaard.
Der findes ikke mange, der kan hamle op med den passion Anders Damgaard har for rav. Rav bringer måske manges tanker hen på tyske turister og souvenirs ved Vesterhavet, men kun få kender til dets afgørende rolle for forståelsen af livet og jordens udvikling. Rav fungerer som en portal tilbage i tiden – et vindue, hvor vi kan se et øjeblik af jordens fjerne fortid fastfrosset i 3D.
Med ild i øjnene vil Anders Damgaard fortælle om ravets dybeste hemmeligheder og vise frem af sin egen – helt særlige – samling.
Imens laver vi værkstedsaften for børnene.
Kl. 20.30: Caféen La Dolce Vita åbner.
Onsdag den 26. juli
Kl. 7.30: Morgenmad.
Kl. 8.30-17.00: Heldagsudflugt til Rømø. Vi skal finde krabber, spise frokost i klitterne og drøne hen over de hvide sandstrande i de hurtige blokarts.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00: Bålaften. Popcorn, skumfiduser, snobrød og sang omkring bålet.
Torsdag den 27. juli
Kl. 9.00: Morgensang (børn og voksne hver for sig).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne, hvor I som familie kan have en hyggelig eftermiddag sammen. Der er lidt for en hver smag:
Boldspil
Vi brænder krudt af på byens boldbaner. Alle kan være med, når vi kaster os ud i fodbold, rundbold eller noget helt tredje.
Folkedans
Hvad har ”Skotsk fra Hillerød”, ”Bette mand i knibe” og ”Den toppede høne” tilfælles? Det er alle danske folkedanse, og det er mega sjovt. Alle kan være med!
Byg og hyg
Vi hamrer, saver, tegner, måler og maler, når vi går til den i skolens træværksted.
Den ultimative vandkamp
Vi bygger to fæstninger, fylder en masse vandballoner og finder alle vores vandpistoler frem. Så er der vandkamp!
Badetur til Jels Sø
Vi sætter kursen mod den skønne badeanstalt ved Jels Sø, hvor vi ikke skal lave andet end at nyde solen og det lækre vand.
Fossiljagt i Gram Lergrav
Vi trækker i gummistøvlerne og går på jagt efter fossiler af havdyr i Gram Lergrav. Hvis du er heldig, kan du finde fossiler af sneglehuse og muslingeskaller, søpindsvin og hajtænder, som du må tage med hjem.
Kl. 17.00-18.00: BARrolig. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.00-20.30: Foredrag for voksne: ”Dansk sprog over sø og land” v/ Michael Ejstrup.
Michael Ejstrup er forfatter og sprogforsker med en ph.d. i sprogvidenskab – og nå ja, så taler han i øvrigt de fleste danske dialekter flydende. Han er en hamrende morsom formidler, der tager os med på rejse gennem det danske sprog med fokus på dialekter og gør os klogere på, hvorfor vi helt ubevidst betragter nogle dialekter som finere end andre.
Imens laver vi “putte-klar-workshop” for børnene.
Teens skal på tur.
Kl. 20.30: Caféen La Dolce Vita åbner.
Fredag den 28. juli
Kl. 9.00: Morgensang (fælles).
Kl. 9.30-11.50: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og workshops for voksne.
Kl. 18.00: Festmiddag, afslutningsfest – og børnedisko!
Lørdag den 29. juli
Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: Morgensang (fælles).
Kl. 9.15: Farvel og tak for i år.
Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.
Aftencaféen La Dolce Vita med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt.
Der er sove-ro på gangene fra kl. 22 og ingen alkohol for unge under 18 år.
Praktisk information
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.
OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.
Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.
Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).
Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.
Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.
Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.
Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Rødding Højskole
Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.
I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.
Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.
Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.
Priser
ALT UDSOLGT!
Dobbeltværelse uden eget bad og toilet
Voksne: 5.450 kr.
Børn: 2.400 kr.
Teen 18-25 år: 2.900 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse). Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).
ALT UDSOLGT!
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
5.950 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse). Forvent, at børn under 10 år, bliver indkvarteret på en madras på gulvet, på familiens værelse(r).