Familiekursus (UDSOLGT)

Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance

12. juli - 18. juli

Musik, kreativitet, leg, natur og livsglæde (børn fra 6 år)

Glæd jer til en uge i selskab med hinanden på kryds og tværs – uden stress, bøvl og madlavningspligter – glæd jer til sommerferie med nye venner, aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien – kort sagt: Familiekursus på Rødding Højskole.

Der er aldersopdelte børneworkshops med verdens bedste børneværter: ”På havets bund”, ”Rødding Regnskovsekspedition 2020” og ”Jorden går under!”. Og der er workshops for voksne: Salsa, kor, madlavning, litteratur eller tegning og croquis med erfarne og dygtige instruktører.

Familiekursus på Rødding Højskole er en uge med familien i centrum på en ny og anderledes måde. I får mulighed for at være sammen – hver især dykke ned i spændende emner, workshops og være sammen om fællesaktiviteter.

I løbet af ugen er der aktiviteter, hvor børn og voksne er hver for sig. Mens de voksne fordyber sig i madlavning, salsa, kor, tegning eller litterære emner, skaber vi samtidig rammerne for en fantastisk uge for børn og unge. Hver dag er der også fællesaktiviteter, hvor børn og voksne er sammen. Her kan I sammen prøve kræfter med f.eks. batik, musikinstrumentværksted, bolsjeværksted, boldspil, band, yoga, tur til Ribe eller en badetur til Jels Sø.

På vores heldagstur til Mandø skal vi opleve det helt særlige landskab ved Vadehavet, indsnuse den friske vestenvind og måske endda få lidt smagsprøver fra Vadehavets spisekammer.

Ugen igennem vil der naturligvis være højskolestemning i massevis med god mad, bålhygge og fællessang.

Fællesaktiviteter: Udflugter, morgensang, fællessang, skattejagt og – ikke mindst – aftenhygge ved bålet.

Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde.

Velkommen til familiekursus på Rødding Højskole!

Kursusvært

Michell Smedegaard Boysen, højskolelærer, fotograf og musiker.

– sammen med en stor flok fantastiske, engagerede hjælpere.

 

Medvirkende

 • Bo Karl Christensen, forfatter og videnskabsjournalist. Har bl.a. siden 2013 været skribent på videnskab.dk og senest udgivet bogen “Af stjernestøv er du kommet”.
 • Erik Lindsø, forfatter og foredragsholder.
 • Johanna Løhde Nielsen, uddannet rytmisk sanger, sangskriver og korleder fra Det Jyske Musikkonservatorium. Med sin baggrund og erfaring inden for såvel jazz, gospel og soul, har hun en yderst sikker og stilbevidst stemme og bliver brugt både som solist, korsanger og korleder i ind- og udland. Hun er stifter og korleder af et af Danmarks bedste Gospelkor ”Joyful Voices” i Aarhus og er derudover leder af det velrenommerede Sønderborg Gospel Choir. Johanna har mange års erfaring med at undervise i rytmisk sang og har med tiden hjulpet utallige, lovende sangere til at nå skridtet videre.
 • Sanne Rødskilote, vokset op i et cirkus som cirkusprinsesse, hvor hun især brillerede som hesteballerina. I dag er hun, udover at være en dygtig ansat i Rødding Højskoles køkken, passioneret agurkeavler og ejer af Danmarks største samling af EU-afviste krumme agurker.
 • Lars Graverholdt, professionel croquis-model og underviser i tegning. Går op i, at tegning ikke nødvendigvis skal være resultatorienteret, men gerne må være en proces for sin egen skyld. Kan godt finde på at medbringe interessante og usædvanlige rekvisitter til undervisningen.
 • Georg Bendix, cand.theol. med et langt liv i den danske højskole; litteraturelsker, historiefortæller og glædesspreder.
 • Vingefang, band med sin egen lyse, letgenkendelige, nordiske klang – bestående af Lene og Miriam Ariana Høst. De tager dig med på en spændende rejse fra nordiske toner over stemningsfulde, franske vise, til brasilianske rytmer.

Workshops for børn

På Havets Bund (6-8-årige)
På havets bund er der stadig kæmpe områder som er uudforsket. Vi har en uge til at gå på opdagelse i dybet og finde frem til, hvem der mon bor dernede. Hvaler, hajer, søuhyrer og måske endda et par gamle, druknede sørøvere? Der er garanti for spas og løjer. Og det kan godt blive vådt!

Rødding regnskovsekspedition 2020 (9-12-årige)
Vi bevæger os ind i junglens dybe mørke, hvor vi finder hidtil ukendte arter af dyr og planter. Som ægte opdagelsesrejsende finder vi frem til glemte civilisationer og forsøger at undgå at komme i karambolage med de vilde dyr. Du vil blive udfordret på knob og stik og får genoplivet dine evner til at klare dig i vildmarken.

Jorden går under! (for teens)
I løbet af ugen skal vi arbejde med den verden, vi kunne tænke os at vokse op i og engang om mange år efterlade til vores efterkommere. Vi har en god blanding af vanvittige overlevelsesøvelser, dyb eftertænksomhed og en masse idéer til, hvordan vi kan gøre verden til et bedre sted at være.

Workshops for voksne

Salsa
Salsa fra bunden. Vi starter med at lære nogle grundlæggende salsatrin, og arbejder os i løbet af ugen op til at kunne færdes trygt og sikkert på det cubanske dansegulv. Med sydlandsk varme, kridtede dansesko og rendyrket livsglæde fejer du hen over gulvet, mens musikken syder og bobler ud gennem højtalerne i lækre, vuggende, caribiske rytmer. Efter denne uge vil du med garanti kunne imponere hvem som helst på et dansegulv.

Kor – med Johanna Løhde
På dette hold vil der være fokus på fællesskabet i sang og sangglæden generelt. Vi vil synge flerstemmige sange inden for de rytmiske genrer, der spænder fra pop til gospel, og vi synger så taget letter! Vi skal have det sjovt, udfordre os selv, få større kendskab til egen stemme og blive høje på det, som sang i fællesskab kan. Alt efter interesse er der mulighed for at dykke ned i tekniske aspekter af stemmen såvel som i mere avancerede flerstemmige arrangementer.

Mad med mere – med Sanne Rødskilote
Mad er mange ting og kan laves på mange måde. Det skal handle lidt om sundhed, lidt om bæredygtighed, lidt om historie og rigtig meget om smag. Vi skal arbejde inde og ude med helt nye og oldgamle teknikker og opleve, hvor let madlavning kan fornys, forenkles og forfremmes. Også egnet for vegetarer

Tegning og Croquis – med Lars Graverholt
Med kul, blyant og penselstrøg udforsker vi motivets rejse fra synsindtryk gennem øjet og sindet, videre ud gennem hånden og ned på papiret. Tør du tegne ukritisk? Har du en “streg”? Ordet croquis betyder direkte oversat ‘skitse’, og i løbet af denne uge handler det da også mere om processen end det færdige resultat. At der også kommer nogle rigtig fine værker ud af det er en bonus, du får med i købet.

Læsehest med æselører. Litteratur som livsfortolker – med Georg Bendix
“Det vil være kedeligt at komme i Paradis, hvis der ikke er et bibliotek,” har Johannes Møllehave sagt. På denne workshop går vi på opdagelse i litterære tekster, digte og sange, der giver en tolkning af tilværelsen og meningen med livet.

Foredrag for voksne

Forundringsparat. Om livets store spørgsmål ved videnskabsjournalist Bo Karl Christensen.
Med billeder og lyd får vi en fortælling om menneskelig undren og om, hvorfor vi er nødt til at besvare mange små spørgsmål for at komme tæt på at besvare de helt store. Også for teens.
Lune Larsen. Kim Larsen i fortælling og sang ved forfatter og foredragsholder Erik Lindsø.
Da Kim Larsen døde den 30. september 2018, blot 73 år gammel, blev der landesorg. Der blev spontant afholdt mere end 50 mindekoncerter rundt om i landet. I ugerne efter hans død var hans sange de mest aflyttede på Spotify. DBU besluttede, at i resten af efterårssæsonen skulle Kim Larsen-sange spilles på samtlige stadions før superligakampe. Erik Lindsø kommer med en spændende fortælling om nationalskjalden, der som ingen anden formåede at samle tre generationer. Undervejs synges nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte. Også for teens.

Morgensang
Hver dag starter vi med morgensang. I fem kapitler præsenterer vi “Højskolesangbogen for børn”, som udkom sidste år, og som er blevet en bragende succes.

Kursusprogram

Søndag den 12. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst og introduktion v/ Michell Smedegaard Boysen.
Kl. 19.30-21.00: Workshops for børn og voksne hver for sig.
Kl. 21.00-22.00: Aftenkaffe med fortælling og sang.

Mandag den 13. juli
Kl. 9.00: Morgensang: “Højskolesangbogen for børn” – kapitel 1.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og voksne hver for sig. Se beskrivelse ovenfor.
Kl. 14.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 • Bolsjekogeriet
 • Papirfabrikken
 • Badetur til Jels Sø
 • Mormors køkken
 • Yoga
 • Boldspil

Se beskrivelser sidst i programmet.

Kl. 17.00: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 19.30-21.00: Godnathistorier – børn mod de voksne.
Mulighed for teens og voksne: “Forundringsparat. Om livets store spørgsmål”. Foredrag med Bo Karl Christensen.

Kl. 21.00-22.00: Aften-café.

Tirsdag den 14. juli
Kl. 9.00: Morgensang: “Højskolesangbogen for børn” – kapitel 2.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00: Rødding Rundt. Fælles løb, hvor der skal løses forskellige opgaver i Rødding by.
Kl. 17.00: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.00: Børn: Værkstedsaften.
For teens og voksne: “Lune Larsen. Kim Larsen i fortælling og sang”. Fortælle- og sangtime med Erik Lindsø.
Kl. 21.00-22.00: Aften-café.

Onsdag den 15. juli – Heldagsudflugt til Mandø
Kl. 9.00-16.00: Vi skal besøge noget af den mest fascinerende natur, vi har i Danmark, og som nu er sikret som UNESCO Verdenshav. Vi vandrer over havbunden til Mandø, hvor vi mødes med en naturvejleder, som viser og fortæller om Vadehavets utrolige diversitet i natur og dyreliv. Vi kører med traktorbussen tilbage til fastlandet.

Kl. 17.00: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.00: Børn – Putteklar-workshop.
Kl. 20.00-21.00: Koncert med Vingefang. Lene og Miriam Ariana tager dig med på en spændende rejse fra nordiske toner over stemningsfulde franske viser til brasilianske rytmer.
Kl. 21.00-22.00: Aften-café.

Torsdag den 16. juli
Kl. 9.00: Morgensang: “Højskolesangbogen for børn” – kapitel 3.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00-16.00: Fælles workshops for børn og voksne. Vælg mellem:

 • Musikinstrumentværksted
 • Batik
 • Tur til Ribe
 • Band
 • Yoga
 • Boldspil

Se beskrivelser sidst i programmet.

Kl. 17.00: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.

Kl. 19.30-21.00: Bålaften. Vi synger sange omkring bålet, hygger og bager snobrød.

Fredag den 17. juli
Kl. 9.00: Morgensang: “Højskolesangbogen for børn” – kapitel 4.
Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og voksne hver for sig.
Kl. 14.00: Workshops for børn og teens.
Åbne workshops for de voksne – nogle byder indenfor til en lille smagsprøve på, hvad ugen har budt på.

Kl. 17.00: Strandbaren åbner. Kom ned i gear inden aftensmaden med noget koldt i glasset.
Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – med børnedisco.

Lørdag den 18. juli
Kl. 9.00: Morgensang: “Højskolesangbogen for børn” – kapitel 5.
Afsked og afrejse.

Fælles workshops

Mandag

Bolsjekogeriet
Vi laver vores egne bolsjer og slikkepinde med forskellige kombinationer af smage, farver og former. Ægte, gammeldaws bolsjer du også nemt kan lave, når du kommer hjem!

Papirfabrikken
Et værksted hvor vi eksperimenterer med at lave vores eget papir af papirrester og planter. En oplagt mulighed for at udleve sine kreative sider i en håndgribelig proces.

Badetur til Jels Sø
Ikke langt fra Rødding Højskole ligger Jels Søerne, hvor vi tager hen for at nyde den lækre badestrand med sand, badebro, udspring og mulighed for at købe en is.

Mormors køkken
Vi laver nogle af de klassiske, lette sommerretter fra da mormor var ung. Nostalgi og velsmag i spandevis.

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundigt ud og få pulsen lidt op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Boldspil
Få dig rørt i Rødding. En rask lille turnering med forskellige boldspilsstationer – fodbold, rundbold, hockey – alt efter, hvad der er stemning for.

Torsdag

Musikinstrumentværkstedet
Byg dit eget musikinstrument. Vi bygger simple musikinstrumenter af forhåndenværende materialer. Simple strengeinstrumenter, rytmeinstrumenter, blæseinstrumenter og hvad vi ellers kan finde på.

Batik
Lav fede batikfarver på dit tøj. Medbring en hvid T-shirt og eksperimenter med farver og mønstrer i ægte 70’er stil.

Tur til Ribe
Kun 20 minutters kørsel fra Rødding Højskole ligger Danmarks ældste by Ribe. At gå rundt i den historiske bymidte er som at rejse tilbage i tiden. Gå op gennem den historiske domkirkes tårn og oplev en fantastisk udsigt, tag en is ved åen eller snus omkring i de smukke gamle brostensgader med de mange bindingsværkshuse.

Band
Kom og spil sammen med andre i skolens musiklokaler i Vestfløjen og mærk magien, når det swinger.

Yoga
Få sommerkroppen strakt godt og grundigt igennem og få pulsen lidt op. En dejlig eftermiddag med fysisk aktivitet.

Boldspil
Få dig rørt i Rødding! En rask lille turnering med forskellige boldspilsstationer – fodbold, rundbold, hockey – alt efter, hvad der er stemning for.

Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12 og aftensmad kl. 18.

Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang. Der er sovero på gangene fra kl. 22.00 og ingen alkohol for unge under 18 år.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.700 kr. for voksne, 2.000 kr. for børn (tillæg for enkeltværelse 1200 kr.).

5.200 kr. på dobbeltværelse med bad.

Indkvartering på dobbelt- eller tremandsværelser med børn på madrasser på forældrenes værelse.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.