Det, vi lever for (UDSOLGT)

Billede af Andreas Ullum

Andreas Ullum

Underviser i Litteratur & Horisont

31. juli - 6. august

Litteraturkursus med kunst og historie

“Man har aldrig rigtig set verden, hvis man ikke har drømt den”, skriver den danske digter Inger Christensen. Vi mennesker har brug for noget større at leve for; vi har brug for de drømme, som litteratur og kunst er skabt af. Velkommen til en uge, hvor vi belyser vores tilværelse med den bedste skønlitteratur, både den klassiske og den nye, den smukkeste malerkunst og de vigtigste historiske fortællinger.

Forfatterne Ida Jessen, Jesper Wung-Sung og Rakel Haslund-Gjerrild fortæller om deres nyeste bøger. Digter Pia Tafdrup fortæller om hele sin digtcyklus ”De fem sanser”, og den grønlandske kunstner Jessie Kleemann giver os et indblik i hele sit kunstneriske virke. Vi tager på udflugt til vadehavsøen Før, hvor vi skal opleve den særlige natur og historie og besøge kunstmuseet ”Museum Kunst der Westküste”. Og vi skal på heldagstur til Varde, Filsø og Nymindegab for blandt andet at besøge Museum Frello og Nymindegab Museum. I løbet af ugen vil der være en række studiekredse om kunst og litteratur, hvor den fælles samtale og diskussion er i centrum. Desuden byder vi på koncert med bandet Rigmor, foredrag med filosof David Bugge om K.E. Løgstrup og med instruktør Frelle Petersen om hans nyeste film ”Resten af livet”, som vi ser i Rødding Bio.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Kursusværter

  • Andreas Ullum Kristensen, højskolelærer, cand.mag. i litteraturvidenskab.
  • Mette Marie Toftdahl, højskolelærer, cand.mag. i litteraturvidenskab.

 

Medvirkende

  • Ida Jessen, forfatter og oversætter. Udgav i 2020 romanen ”Kaptajnen og Ann Barbara”.
  • Jesper Wung-Sung, forfatter til både børne-, unge- og voksenbøger. Udgav i 2021 romanen ”Kvinde set fra ryggen”.
  • Rakel Haslund-Gjerrild, forfatter og sinolog. Har senest udgivet ”Adam i Paradis” (2021).
  • Pia Tafdrup, digter og forfatter. Afslutter i 2022 sin digtcyklus ”De fem sanser” med digtsamlingen ”Berøringen af hud”.
  • David Bugge, forfatter og lektor ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet.
  • Jessie Kleemann, grønlandsk billedkunstner, forfatter og performancekunstner.
  • Frelle Petersen, filminstruktør og manuskriptforfatter. I 2019 kom filmen ”Onkel”, og i sommeren 2022 følges den op af filmen ”Resten af livet”.
  • Jakob Damgren Nielsen, højskolelærer, cand.mag. i litteraturvidenskab og kunsthistorie.
  • Aage Augustinus, cand.mag., tidl. højskoleforstander.
  • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Rigmor, dansk band dannet i 2018. Deres udgivelser tæller EP’en ”Rebel” fra 2020 og singlerne “Det er lige meget” og “Hvad med dig selv” fra 2021. Hele deres nye album udkommer i foråret 2022. Bandets medlemmer er Sarah Wichmann på vokal og elguitar, Oliver Stewart på guitar, Victor Sousa på bas og Lasse Lykke på trommer og percussion.

Søndag den 31. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Andreas Ullum Kristensen og Mette Marie Toftdahl.

Kl. 19.30-21.00: Forfatteraften med Ida Jessen.
Til at indlede ugen får vi besøg af forfatter Ida Jessen, som fortæller om sit forfatterskab, der strækker sig over flere årtier: fra debut-novellesamlingen ”Under sten” (1989) til den nyeste roman, ”Kaptajnen og Ann Barbara” (2020), som foregår på den jyske hede anno 1754. Hendes baggrund i Sønderjylland, Midtjylland og Nordnorge har skabt grobunden for et forfatterskab, der beskæftiger sig med landet frem for byen. I hendes værker skildres menneskets udfordringer og kampe på afsidesliggende steder: “I de små samfund bliver eksistensen så at sige sat på spidsen … Der er noget fortættet over udkanterne, et sus af stilhed, og en tidløshed”, har hun udtalt. Ida Jessens inspirationskilder er blandt andet Selma Lagerlöf og Kerstin Ekman, og denne aften vil vi opleve en forfatter, der som disse forbilleder skildrer menneskeskæbner eminent.

 

Mandag den 1. august
Kl. 9.00-9.30: ”Se, hvilken morgenstund”. Morgensang om Benny Andersen v/ Aage Augustinus.

Kl. 9.40-11.50: Studiekredse. Vælg mellem:

1) “Kysten i kunsten” v/ Jakob Damgren Nielsen.
Kysten er en grænse. Den markerer en skillelinje mellem det ordnede liv på landjorden og det kaotiske, grænseløse hav. Men kysten er også en porøs tærskel, som mennesket gennem tiden har skullet overskride for at gå på opdagelse i det ukendte, og hvor verden udenfor er skyllet ind på land i form af vragdele og strandvaskere. Hos de europæiske malere begyndte kysten for alvor at fange interesse i 1800-tallet, hvor stranden gik fra at repræsentere en vild og voldsom natur til at være et rekreativt sted for det nye borgerskab. Vi skal se på kystens kulturhistorie gennem den kunst, som har været med til at definere den. Og så skal vi se på kystens rolle i samtidskunsten, hvor den forbinder sig til spørgsmål om klima- og flygtningekrise.

2) “Den sønderjyske Bang” v/ Andreas Ullum Kristensen.
Selvom Herman Bang kun boede på Als de første seks år af sit liv, har hans sønderjyske oprindelse sat sig spor i hele hans forfatterskab. I denne studiekreds ser vi på et af vores mest læste forfatterskaber med sønderjyske øjne og spørger, hvad grænseegnens særlige kultur og historie har haft af betydning for det. Vi læser uddrag fra en række af hans værker – fra hans mere direkte skildringer af Sønderjylland, over hans barndomserindringer fra Als til de steder, hvor den sønderjyske historie kun kommer indirekte til udtryk. Og vi spørger, hvilke nye perspektiver det giver på den kanoniserede forfatter at betragte ham fra en sønderjysk vinkel.

Kl. 14.00-16.30: “Fra billedkunst til romankunst”. Jesper Wung-Sung og Rakel Haslund-Gjerrild i samtale med Andreas Ullum Kristensen.
I denne samtale fortæller forfatterne Jesper Wung-Sung og Rakel Haslund-Gjerrild om deres romanportrætter af to af dansk kunsthistories helt store enere. I ”Kvinde set fra ryggen” (2021) skildrer Wung-Sung Ida Hammershøi, den tavse model i maleren Vilhelm Hammershøis værker og kvinden i hans liv, mens Haslund-Gjerrilds roman ”Adam i Paradis” (2021) handler om de sidste år i maleren Kristian Zahrtmanns liv. Trods store forskelle mellem de to malere, mellem Hammershøis grå nuancer og Zahrtmanns stærke farver, har romanerne en del til fælles: De vækker kunstnernes værker og deres modeller til live, og de tegner et billede af den samme epoke, tiden omkring år 1900, hvor begge kunstnere levede. Men hvad gør kunstnere og kunstværker til velegnet romanstof? Hvilken inspiration henter de to forfattere i det visuelle? Og hvorfor taler netop kunstnerlivet omkring år 1900 til dem i dag?

Kl. 19.30-21.00: Forfatteraften med Jesper Wung-Sung.
Jesper Wung-Sung er en af Danmarks mest elskede fortællere og mest vidtfavnende forfattere. Siden debuten i 1998 har han skrevet et hav af bøger i stort set alle genrer for børn, unge og voksne og vundet en stribe litteraturpriser. Det store forfatterskab strækker sig fra det hverdagsrealistiske til det fantastiske, og fra det historiske til det selvbiografiske.
Det folkelige gennembrud for det voksne publikum kom i 2017 med den historiske kærlighedsroman ”En anden gren”, som bygger hans egen kinesiske oldefar og danske oldemors historie, og som han modtog De Gyldne Laurbær for. Jesper Wung-Sung er gennem årene blevet kendt som en udpræget mandeskildrer, idet store dele af forfatterskabet handler om forskellige faser af mandens liv. Men i hans nyeste roman, den meget roste ”Kvinde set fra ryggen”, er det Ida Hammershøi – kvinden, de fleste nok bedst kender som den anonyme, rygvendte skikkelse i maleren og ægtemanden Vilhelm Hammershøis berømte værker – der er i centrum.

Tirsdag den 2. august
Heldagstur til vadehavsøen Før med kunst og natur i særklasse
Kl. 7.30-18.00: “Den grønne ø” kaldes Før. “Det mest mageløse vand, jeg har været i,” kunne H.C. Andersen berette fra sit besøg på øen i 1844. Denne dag går turen til vadehavsøen Før, hvor vi skal se den enestående natur på de nordfrisiske øer, høre om Førs særlige historie – spændt ud mellem det frisiske, det danske og det tyske – og besøge det fine kunstmuseum ”Museum Kunst der Westküste”.
Vi sejler fra Dagebøl til hovedbyen Vyk og ser under sejlturen øhavet med de fascinerende halliger. Om formiddagen oplever vi i Niblum den særlige frisiske kultur og byggeskik, der vidner om den rigdom, der kom fra søfarten og hvalfangsten i 1700-tallet. Herefter besøger vi ”Museum Kunst der Westküste”, der fokuserer på kunst med havet og kysten som tema, og som har en lille, men unik samling af værker af blandt andet Edvard Munch, P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, Max Liebermann og Emil Nolde.
Endelig ser vi Vyk med dens smukke strandpromenade. Byen har siden 1800-tallet været centrum for den turisme, der blomstrede, efter at øen blev kongelig sommerresidens. Det var her, H.C. Andersen boede, da han besøgte den danske konge. Hans oplevelser fandt blandt andet vej til romanen ”De to baronesser” (1848), som vi hører om undervejs på turen. Turleder: Andreas Ullum Kristensen.

Kl. 19.30-21.00: “Resten af livet” – filmaften i Rødding Bio.
Vi ser instruktør Frelle Petersens nyeste film ”Resten af livet”, som har premiere i juli 2022, og som er hans opfølger til den anmelderroste og prisbelønnede ”Onkel” fra 2019. Anden del af Frelle Petersens sønderjyske filmtrilogi er en livsbekræftende familiehistorie, der foregår i og omkring Tønder, tæt på marsken og med det stormende Vesterhav som bagtæppe. Filmen følger Maren og Egon, som lever et stilfærdigt liv med deres to voksne børn i et lille parcelhus. Men tæppet trækkes pludselig væk under dem alle, da familien rammes af en ubærlig tragedie.

Onsdag den 3. august
Kl. 9.00-9.30: Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. v/ Mette Geil.

Kl. 9.40-11.50: ”Fortællingens force”. K.E. Løgstrups tanker om litteraturens rolle i skole og pædagogik v/ David Bugge.
Få danske tænkere har øvet så stor indflydelse på vores skoletradition som teologen og filosoffen K.E. Løgstrup. For længst er hans begreber om bl.a. ’talens åbenhed’ og ’urørlighedszonen’ gået ind i den pædagogiske forskning; og ofte hører man hans synspunkter inddraget i den løbende debat.
Med udgangspunkt i Løgstrups refleksioner over fortællingen giver foredraget et indblik i Løgstrups skolesyn. David Bugge demonstrerer, at Løgstrups tanker er mere aktuelle end nogensinde. David Bugge har om Løgstrup bl.a. skrevet bøgerne ”Løgstrup og litteraturen” (2009), ”Hinandens verden” (2011) og ”Løgstrup & skolen” (2014).

Kl. 14.00-16.30: “De fem sanser” v/ Pia Tafdrup.
I foråret 2022 afslutter Pia Tafdrup storværket ”De fem sanser”, hendes undersøgelse af de menneskelige sanser i poetisk form. I de seneste år har hun udgivet ”Smagen af stål” (2014), ”Lugten af sne” (2016), ”Synet af lys” (2018) og ”Lyden af skyer” (2020), og denne digtcyklus fuldender hun nu med femte og sidste sansedigtsamling ”Berøringen af hud”. I den anledning har vi inviteret hende til at læse op fra alle værkerne, se på serien samlet og fortælle om hele det ambitiøse projekt.

Kl. 19.30-21.00: Lyrisk koncert med Rigmor.
Denne aften samles vi til en musikalsk oplevelse af de helt store, der taler direkte ind i nutidens dansksprogede pop- og rock-musikscene og samtidig er en del af en længere lyriktradition. Rigmor startede ud fra en idé om at sætte musik til tekster af digteren Michael Strunge og blande disse med bandets egne tekster. Fra dem skal vi høre vægtig, postmodernistisk outsiderpoesi tilsat klingende guitarer og en sødmefuld og dog melankolsk vokal, der tydeligt formidler poesien, som er i højsædet. I bandets nye udgivelse fra foråret 2022 tager de et skridt væk fra Strunge og sætter egne ord på samtiden. Efter koncerten vil der være mulighed for at høre nærmere om lyrikken fra bandets sangskrivere.

Torsdag den 4. august
Heldagstur med kunst på Museum Frello og Nymindegab Museum og natur ved Filsø og langs Nyminde Strøm
Kl. 8.45-18.00: Om formiddagen går turen til Varde, hvor vi på Museum Frello skal opleve det forunderlige univers, som kunstmaleren Otto Frello skabte i sin lange karriere. Frello var en outsider i den danske kunstverden og formår stadig i dag at vække begejstring og undren med sine særprægede og dybt originale motiver.
Herefter går turen vestover til det naturskønne område omkring Filsø, der rummer et vigtigt stykke Danmarkshistorie. I tidernes morgen var Filsø Danmarks næststørste sø, men blev fra midten af 1800-tallet afvandet, for at man kunne bruge området som landbrugsjord. Nu er søen genoprettet og er blevet den mest artsrige sø i landet. Vi vandrer fra den nye Filsø Ellipse og over søens dæmning, mens vi betragter det enestående fugleliv, som også tiltrak Danmarks største fuglemaler Johannes Larsen.
Netop Johannes Larsens malerier fra området omkring Filsø skal vi se om eftermiddagen, hvor turen går til Nymindegab. Her kører og vandrer vi langs Nyminde Strøm, Ringkøbing Fjords gamle udløb, og besøger det lille, fine Nymindegab Museum. Det rummer, udover Johannes Larsens malerier, en samling af de såkaldt Nymindegabmalere, en glemt vestjysk kunstnerkoloni, der i slutningen af 1800-tallet opstod omkring den senere Skagensmaler Laurits Tuxen. Turleder: Andreas Ullum Kristensen.

Kl. 19.30-21.00: “Den sønderjyske hjemstavn på det store lærred” v/ Frelle Petersen.
Instruktøren og manuskriptforfatteren bag ”Resten af livet” Frelle Petersen fortæller om tankerne bag det at skabe universelle dramaer ud af stilfærdige fortællinger fra det sønderjyske. Med den overraskende store succes med ”Onkel” (2019), første del i hans sønderjyske filmtrilogi, har Frelle Petersen cementeret sit navn i den danske filmverden. Trods et meget lille budget gik filmen sin sejrsgang over hele landet og vandt både danske og internationale filmpriser. ”Resten af livet” har haft et anderledes stort budget, men Frelle Petersen har holdt fast i mange af de samme sønderjyske skuespillere og har stadig den sønderjyske dialekt og den særegne sønderjyske humor i centrum. ”Resten af livet” får premiere i juli 2022, og vi oplever således instruktøren midt i filmens modtagelse.

 

Fredag den 5. august
Kl. 9.00-9.30: ”Sat her i forvirringstiden”. Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 9.40-11.50: Studiekredse. Vælg mellem:

1) “Det sårbare sind” v/ Jakob Damgren Nielsen.
Psykisk sygdom er for alvor kommet på dagsordenen i litteraturen. Flere forfattere beskriver, ofte med afsæt i eget liv, psykiske lidelser som angst, spiseforstyrrelser og fødselsdepressioner. Der oprettes flere og flere skrivekredse rundt omkring på institutioner for sindslidende, og på universitetet begynder man at undervise kommende læger i skønlitteratur for at forbedre deres forståelse for patienten. Litteraturen er et rum, hvor den psykisk syge kan få en stemme, og hvor sårbarheden endda kan vendes til en styrke. Vi skal dykke ned i den sindslidendes litteratur, spørge ind til den syges blik på virkeligheden, og hvad det gør ved sproget. Måske kan dette sprog give os nye perspektiver på verden og det samfund, vi er rundet af.

2) “Grønlandske stemmer” v/ Mette Marie Toftdahl.
I en dansk kontekst vil det altid være en særlig beskæftigelse at læse grønlandsk litteratur, fordi kolonialismens arv spøger både i teksten og hos læseren, i de forventninger, vi læser med. I denne studiekreds læser vi efter den grønlandske stemme, der i vores samtid forhandler mellem at arbejde med egen identitet og at kommunikere med ‘de andre’ – i både det grønlandske og det danske samfund. Vi læser i oversættelse blandt andet Niviaq Korneliussen, hvis seneste roman ”Blomsterdalen” (2020) har vundet Nordisk Råds litteraturpris. Dertil læser vi lyrik af Jessie Kleemann og kaster et blik på den øvrige aktuelle grønlandske litteratur.

Til fredagens to studiekredse udleveres der i starten af ugen korte uddrag fra de romaner, der er på programmet, til læsning i løbet af ugen. Det er således ikke en forudsætning at have læst noget på forhånd.

Kl. 14.00-16.00: Kunstnermøde med Jessie Kleemann.
Den anerkendte pioner på den grønlandske såvel som den internationale kunstscene Jessie Kleemann gæster os til en optræden, en digtoplæsning og en samtale om sin kunstneriske praksis. Jessie Kleemann er oprindeligt uddannet skuespiller, men har i dag et utal af værker bag sig inden for blandt andet flersproget digtning, skulptur og performance. Hun har gennem sin karriere beskæftiget sig udfordrende med den grønlandske identitet og med spørgsmålet om overlevelse som både et personligt og et samfundsmæssigt anliggende. For hvad er det, vi lever for? Og hvordan skal vi bære os ad med det, spørger hun. Kleemann evner med både en fysisk konkrethed og symbolsk styrke på én gang at vise os noget fremmed og alment.

Kl. 16.30-17.30: “Sang under kirketag”. Aftenklange i Rødding Frimenighedskirke v/ Mette Geil.
Det er blevet en tradition i Rødding, at folk mødes og runder ugen af med en sangtime i den grundtvigske frimenighedskirke. Vi tropper op og er med.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag med sang og fortælling. Mulighed for aftentur mens solen går ned i vest. Derefter ostebord.

 

Lørdag den 6. august
Kl. 9.00: ”Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8-8.45, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset forløber sideløbende med to andre kurser:

  • Naturvandringer, filosofi og god mad. En højskoleuge for livsnydere.
  • På cykel langs Kongeåen. Oplev naturen, mød kulturen, hør historien.

Morgensang og nogle få arrangementer er fælles for de tre kurser.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Tlf: 70 10 60 30

Pris: 5.450 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse)

5.950 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER