Billedvævning

Billedvæv
Billede af Gina Hedegaard Nielsen

Gina Hedegaard Nielsen

Mesterlært væver og uddannet billedkunstner

2. juli - 8. juli

Naturens magi i tråd. Et værkstedskursus – en del af Kreativ Sommerhøjskole 2023

Indledning

På dette kursus skal vi indfarve garner i mindre portioner. Vi vil især arbejde med nuancer og blandinger af de indfarvede garner kombineret med farveglidninger, hakteknikker, hachure og andre oplagte teknikker.

Når man er i det sønderjyske og vandrer i marsken og ved Vadehavet, forstår man, at mange malere – blandt andre Emil Nolde – igen og igen har malet farvestrålende billeder af morgen- og aftenhimlen. Naturbilledet er malerisk og rummer næsten ufattelige farvekombinationer, som er inspirerende og oplagt at arbejde med i billedvævningen.

Vi ser på Emil Noldes farvepalet og andres værker med motiver fra Vadehavet. Vi kopierer dele eller hele billeder, eller vi laver vores egne skitser til at væve efter. Det er selvfølgelig også muligt at arbejde frit med farvestemninger.

Kurset henvender sig såvel til nybegyndere som til øvede billedvævere, da der undervises og vejledes individuelt.

Medvirkende

Underviser

Gina Hedegaard Nielsen, mesterlært væver og uddannet billedkunstner. Arbejder som tekstil- og billedkunstner på eget værksted, og har mere end 35 års undervisningserfaring. Har været formand for Danske Kunsthåndværkere, siden 1982 aktiv i bestyrelsen for Dansk Tekstillaug og fra 1987 redaktør af bladet Rapporter – fra tekstilernes verden. Har været medredaktør af bogen ”Tekstilkunst i Danmark 2008-2018”.

 

Medvirkende

  • Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Hans-Christian Davidsen, kulturredaktør ved Flensborg Avis og forfatter til bogen ”Nolde. Maleren, der trådte ved siden af”.
  • Gary Sniders Kvartet. Canadisk fødte Gary Snider og hans band spiller Leonard Cohen-musik.

Program

Søndag den 2. juli

Søndag den 2. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Gina Hedegaard Nielsen.

 

Mandag den 3. juli
Billedvæv
Billedvæv

Mandag den 3. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Tirsdag den 4. juli

Tirsdag den 4. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: ”Marskens maler. Om Emil Nolde” v/ Hans-Christian Davidsen.

Emil Nolde er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male, og hvis malerier blev fjernet fra tyske museer. Nolde var selv medvirkende til, at det er den historie, vi har hørt – den historie, som en velvillig skare af tyske politikere, forfattere og kunstkritikere understøttede efter Anden Verdenskrig. Også den daværende ledelse på Nolde-museet lige syd for den dansk-tyske grænse var bevidst med til at skabe en usand fortælling. Men i virkeligheden var Emil Nolde nazist.

Hans-Christian Davidsen har i 20 år været på sporet af Noldes antisemitiske holdninger og hans fascination af nazismen. Da en ny ledelse trådte til på Noldemuseet, blev arkiverne åbnet, og her fandt man en omfattende korrespondance mellem Nolde og hans kone Ada, som viser, at de begge beundrede Adolf Hitler. Nolde blev født i 1867 som Hans Emil Hansen i byen Nolde, der siden 1920 har været en del af Danmark. Hans familiebaggrund var sønderjysk-tysk-frisisk, og han beholdt sit danske statsborgerskab fra 1920 og til sin død. Hans-Christian Davidsen fortæller den nye historie om Emil Nolde, og diskuterer, hvad denne historie skal betyde for vores syn på hans kunst. Foredraget er også optakt til onsdagens besøg på Noldemuseet.

Onsdag den 5. juli
Naturvandring
Naturvandring

Onsdag den 5. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag. Turleder: Anja Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Torsdag den 6. juli
Gary Sniders
Gary Sniders

Torsdag den 6. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-15.00: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: ”Leonard Cohen Affair”. Koncert med Gary Sniders Kvartet.

Gary Snider giver sine personlige og autentiske fortolkninger af Leonard Cohens legendariske sange. Musikken krydres med forklaring af teksterne og deres baggrund. Gary reciterer udpluk, så publikum inspireres til at lytte mere intenst til de poetiske og til tider komplekse tekster.
Gary og Leonard har mange ting til fælles. Begge er fra Canada og blev født ind i jødiske familier med musikalske mødre. De mistede begge deres fædre, da de var små drenge, og som unge mænd rejste de fra Canada for at søge frihed og kunstnerisk udfoldelse i udlandet. Leonard var i mange år bosat i henholdsvis Grækenland og USA. For Garys vedkommende blev Danmark lykkens land. Når Gary indtager scenen, er det med glimt i øjet og en befriende humor. Det giver lethed i forhold til de ofte tungsindige sange, som dog også tit rummer et lysglimt.

Fredag den 7. juli
Ostebord på Rødding Højskole
Ostebord på Rødding Højskole

Fredag den 7. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Gina Hedegaard Nielsen.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag.

Kl. 21.00: Fernisering for alle kursister.

Derefter ostebord og festhygge m.m.

Lørdag den 8. juli
Sang på Rødding Højskole
Sang på Rødding Højskole

Lørdag den 8. juli

Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: Morgensang.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvor ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

 

Kreativ sommerhøjskole 2023 på Rødding Højskole har aktiviteter på fire værksteder:

1) Billedvævning- et værkstedskursus. Naturens magi i tråd.
2) Dobbeltvæv – et værkstedskursus. Teori – praksis – funktion.
3) Analogt tryk– et værkstedskursus. Inspiration i tiden.
4) Frit Maskinbroderi – et værkstedskursus. Tekstile landskaber.

Morgensang, foredrag, koncert og udflugt er fælles for de fire hold.

Praktisk information

Materialeudgifter

Underviser medbringer skitser, garner og væverammer, og der afregnes med underviser for forbrug af garn og farvestoffer. Pris: omkring 250 kr.

 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

5.650 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

6.350 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).