Billedvæv

Billede af Gina Hedegaard Nielsen

Gina Hedegaard Nielsen

Mesterlært væver og uddannet billedkunstner

4. juli - 10. juli

Et værkstedskursus. Naturen i væven. Kreativ sommerhøjskole 2021

Med inspiration fra naturen og dens former skal vi arbejde i vævede billeder med traditionelle teknikker (2-dimensionelle). For de mere garvede billedvævere, er der også mulighed for at arbejde med de rumlige (3-dimensionelle) fortællinger.

Motiverne til ugens værker finder vi uden for døren ved f.eks. at fotografere, eller vi henter blade fra træerne, som vi nærstuderer, eller der rives i papir og limes op i landskabelige kompositioner til en simpel og let aflæselig collage. Det kan være, at forlægget til vævningen bliver et markmotiv, en skovfortælling, en aftenhimmel, et enkelt træ eller et enkelt blad. Der væves efter forlægget med teknikker og farver, som man er blevet inspireret til.

Søndag aften starter vi med at finde motivet. Mandag sættes trenden på væverammen, og så går det løs med paletsøgningen og tekniske afprøvninger på væven, inden selve vævningen begyndes. Vi kommer undervejs til at snakke om billedopbygning: forgrund kontra baggrund, lys og skygge m.m. Alle væveteknikker er i spil. Det er op til den enkelte, hvor mange teknikker, der skal bruges i vævningen, og underviseren er selvfølgelig guide og vejleder hele vejen igennem.

Alle kan være med – hver især sætter sammen med underviseren barren for sværhedsgrad, teknisk som motivmæssigt. Man er velkommen til at medbringe et eller flere motiver, så der er noget at vælge imellem, og sine egne garner (uld, bomuld, hør, silke – rester og småender kan sagtens bruges). Medbring også gerne egen billedvævsramme, så man eventuelt kan væve færdig hjemme.

Velkommen til Rødding Højskole
– leverandør af fællesskab og oplysning siden 1844
Anja og Mads Rykind-Eriksen, forstandere

Gina Hedegaard Nielsen
Gina Hedegaard Nielsen er mesterlært væver og uddannet billedkunstner. Hun arbejder som tekstil- og billedkunstner på eget værksted og har mere end 35 års undervisningserfaring. I 1962-1964 var hun medstifter af Dansk Tekstillaug – væv, tryk og broderis kursusvirksomhed Laugets Vævekurser, og siden 1987 har hun været redaktør for laugets blad ”Rapporter – fra tekstilernes verden”. I 2019 udgav Gina Hedegaard Nielsen sammen med Berthe Forchhammer og Lotte Dalgaard bogen ”Tekstilkunst i Danmark 2008-2018”.

 

Medvirkende

  • Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter. Se mere på eriklindsoe.dk.
  • Pia Dahl, foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent. Se mere på www.plus50.nu.
  • Mads Granum, organist, komponist, kapelmester. Se mere på madsgranum.dk.
  • Mette Geil, cand.theol., præst i Rødding Frimenighed.

Søndag den 4. juli
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Anja og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Gina Hedegaard Nielsen.

Mandag den 5. juli
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: “Som et strejf af en dråbe. Kim Larsen som troubadour og livsfortolker” v/ Erik Lindsø og Mads Granum.
Da Kim Larsen døde 30. september 2018 blot 73 år gammel, blev der landesorg. Der blev spontant afholdt mere end 50 mindekoncerter rundt om i landet. I ugerne efter hans død var hans sange de mest aflyttede på Spotify. DBU besluttede, at i resten af efterårssæsonen skulle Kim Larsen-sange spilles på samtlige stadioner før superligakampe. Ingen andre har som Kim Larsen kunnet samle tre generationer. I Højskolesangbogen er han nu repræsenteret med syv sange. Kim Larsen blev en del af vores folkesjæl, og i foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at den plads indtog han på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synges nogle af hans sange – kendte og et par mindre kendte.

Tirsdag den 6. juli
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen”. Morgensang v/ Mette Geil.
Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig.

Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: “Lyrisk jazz”. Koncert med Mads Granum Kvintet i Rødding Frimenighedskirke.
En koncert med Mads Granum Kvintet er en rejse ind i et dragende salmeunivers, hvor genkendelighed og nytænkning går hånd i hånd. Repertoiret er kendte nordiske salmer tilsat jazz og nykomponerede salmer. Det hele bundet sammen med underholdende, informative og overraskende introduktioner. På cv’et kan Mads Granum Kvintet skrive tre anmelderroste salmejazz-cd’er og mere end 200 kirkekoncerter i Danmark, Norge og Tyskland. Kapelmester Mads Granum er uddannet på Berklee College of Music og er til daglig komponist, organist, pianist for Thomas Eje og keyboardspiller for Linie 3, Per Nielsen m.fl.

Onsdag den 7. juli
Kl. 9.00: Morgensang v/ Anja Rykind-Eriksen.
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Torsdag den 8. juli
Kl. 9.00-9-30: “Denne morgens mulighed”. Morgensang v/ Pia Dahl.
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Fredag den 9. juli
Kl. 9.00: “Som et himmellys. Historien om Karens glæder”. Morgensang v/ Erik Lindsø.
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Gina Hedegaard Nielsen.
Kl. 19.00: Festmiddag med sang.
Kl. 20.30: Fernisering af udstillinger fra holdene på Kreativ sommerhøjskole 2021.
Derefter ostebord og festhygge.

Lørdag den 10. juli
Kl. 9.00: “Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afsked og afrejse.
Alle dage er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kreativ sommerhøjskole 2021 på Rødding Højskole har aktiviteter på fire værksteder:
Billedvævning. Naturen i væven.
Skaftevæv. Væv i flere lag.
Grundkursus i plantefarvning. Metode, historie og kemi.
Frit maskinbroderi. Magiske naturbilleder.

Morgensang, foredrag og udflugter er fælles for de fire hold.

Kreativ sommerhøjskole forløber parallelt med to andre kurser:
Naturvandringer. I Vadehavets vidunder og marskens mystik.
Livsglædens nødvendighed.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Materialeudgifter
Underviseren præsenterer diverse velegnede materialer til de forskellige opsætninger, Anslåede materialeudgifter: ca. 150 kroner.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 5.100 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
5.600 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding HER