Billedvæv
Gina Hedegaard Nielsen
Mesterlært væver og uddannet billedkunstnerIndledning
Dette er et kursus i billedvævning for begyndere og øvede billedvævere.
”Flyvende nål” er en fri teknik, som kan bruges som en ’streg’ i fladen, og den kan skabe et helt spind – et netværk, oven på det vævede. Med flyvende nål-teknikken, hvor man kan arbejde frit og fabulerende, er der mange muligheder for udtryk.
De første billedvævninger i verden blev vævet med denne teknik, som blev opfundet af de koptiske vævere i Egypten (300-800 år efter Kristus). Teknikken blev brugt både på stof til beklædning og på dekorative tæpper og puder. Det er en enkel teknik, hvor man med en tråd arbejder oven på den vævede flade, og dermed ’tegner’ man med tråden på fladen, eller man understreger med en konturstreg en form i sit vævede motiv. Flyvende nål kan væves samtidig med, at man arbejder med hovedmotivet – altså ’bunden’. Andre gange er det mere praktisk, at den flyvende nål placeres i det færdigvævede ved hjælp af en nål og syning ind i det vævede.
Der væves efter skitse/vævekarton – så man behøver ikke at kunne tegne for at være med, ej heller at kunne væve. Der er individuel undervisning på holdet, så både nye og øvede vævere kan være med.
Underviser medbringer væverammer, skitser og garner og der afregnes efter forbrug. Et par dage vil billedvæver Thea Conradsen assistere på holdet. Thea har vævet et stort billedtæppe til Folding Præstegårds konfirmandstue, hvilket vi vil høre om i løbet af ugen.
Materialeudgifter
Der må forventes et materialeforbrug, der betales til underviseren på kurset.
.
Medvirkende
Underviser
Gina Hedegaard Nielsen, mesterlært væver og uddannet billedkunstner. Arbejder som tekstil- og billedkunstner på eget værksted, og har mere end 35 års undervisningserfaring. Har været formand for Danske Kunsthåndværkere, siden 1982 aktiv i bestyrelsen for Dansk Tekstillaug og fra 1987 redaktør af bladet ”Rapporter – fra tekstilernes verden”. Har været medredaktør af bogen ”Tekstilkunst i Danmark 2008-2018”.
Medvirkende
- Thea Conradsen, professionsbachelor i tekstil, håndværk og design med speciale i billedvævning fra VIA University College, fagligt uddannet i billedvævning på Laugets Vævekurser, underviser på højskoler, efterskoler og i væveforeninger; udstillinger i Danmark og Norge. www.theaconradsen.wixsite.com.
- Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
- Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
- Iben Krogsdal, d. i religionsvidenskab, skønlitterær forfatter og en af tidens flittigste salmedigtere – er debuteret i Højskolesangbogen med 10 sange og salmer. Uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi.
- Den danske Salmeduo bestående af pianist Hans Esbjerg og saxofonist og klarinettist Christian Vuust.
Program
Søndag den 19. november
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Gina Hedegaard Nielsen.
Mandag den 20. november
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.00-20.30: ”Kvindesysler = ufarligt håndarbejde?” Om den svensk-norske billedvæver Hannah Ryggenv/ Gina Hedegaard Nielsen.
Tirsdag den 21. november
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: ”Sorgen og glæden”. Koncert med Den Danske Salmeduo og Iben Krogsdal.
Den Danske Salmeduo er kendt for sine sublime fortolkninger af danske salmemelodier. Nu har duoen sammen med Iben Krogsdal skabt en helt ny poetisk koncert om tilværelsen i medgang og modgang. Hvordan søger vi tro, håb og kærlighed i verden i dag?
Koncerten veksler mellem Den Danske Salmeduos musik og Iben Krogsdals oplæsninger. Undervejs vil publikum blive inviteret til at synge med på en række nye salmer af Iben Krogsdal og Hans Esbjerg. Koncerten omfatter både gamle og nye salmer.
Omdrejningspunktet for koncerten er en fortælling om livets rejse. Om den evige kamp mellem lys og mørke, lyst og nød, himmel og helvede. På den rejse vokser nye tekster og melodier frem af klassiske salmer.
Onsdag den 22. november
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag. Turleder: Anja Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.
Torsdag den 23. november
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.
Fredag den 24. november
Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-11.50: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Gina Hedegaard Nielsen
Kl. 19.00: Afslutningsmiddag.
Kl. 21.00: Fernisering for alle kursister.
Derefter ostebord og festhygge m.m.
Lørdag den 25. november
Kl. 7.45: Morgenmad
Kl. 8.45: Morgensang.
Derefter afrejse
Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8.00, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.
Værkstedsugen 2023 på Rødding Højskole har aktiviteter på fire værksteder:
- Billedvæv – et værkstedskursus. At tegne grafisk med flyvende nål.
- Tæppevævning – et værkstedskursus. Frie teknikker og designudvikling.
- Frit broderi – et værkstedskursus. Broderi sting for sting for sting.
- Syning – et værkstedskursus. Konstruktion og beklædning.
Morgensang, foredrag og udflugter er fælles for de fire hold.
Praktisk information
Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse sendes pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.
OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.
Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.
Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. På afrejsedagen afgår bussen 9.15 fra Højskolen og man kan nå tog videre efter 9.45 fra Vejen Station.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.
Afbestillingsforsikring
Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.
Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.
Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk
Rødding Højskole
Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.
I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.
Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.
Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.
Priser
Dobbeltværelse uden eget bad og toilet
5.650 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).
Dobbeltværelse med eget bad og toilet
6.350 kr.
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).