Billedvæv – et værkstedskursus

Billede af Gina Hedegaard Nielsen

Gina Hedegaard Nielsen

Mesterlært væver og uddannet billedkunstner

28. juni - 4. juli

Et farverigt univers
 - Kreativ sommerhøjskole 2020

Billedvævning har mange udtryksmuligheder – komposition, farve, materialevalg og teknik – der er med til at forme det vævede billede.

I denne uge vil der være fokus på farverne i billedvævningen – fra farveteoretiske betragtninger over hvordan farver blander sig, når de sættes over for hinanden, til det helt praktiske om hvordan kan man kan ændre en given farve ved blot at tilsætte en enkel sytråd af anden kulør. Desuden vil man få mulighed for i løbet af ugen at afprøve, hvordan man med enkle metoder kan indfarve, affarve og male direkte på sine garner, hvilket giver overraskende og sjove resultater.

Motivmæssigt kommer vi til at arbejde fra landskabeligt til abstrakt, hvor skitserne til vævningen eksempelvis kan laves som collage efter foto, eller man kan arbejde frit med farverne og lege motivet frem.

Farvelæren præsenteres i en ”light” udgave. Derudover præsenteres forskellige skitsemetoder. Alle arbejder individuelt ved hver sin billedvævsramme, så alle vælger selv sine ”væveudfordringer” – teknisk som kompositorisk. Derfor kan både øvede og begyndere deltage på kurset.

Garnerne, der skal arbejdes med, vil være uld, bomuld og papirgarn. Det sidste kan tilføre den traditionelle billedvævning et nyt, farverigt og moderne udtryk.

At indfarve garner
På kursets første dag arbejder vi sammen med skaftevævsholdet, og her bliver en af mulighederne at indfarve i et smukt blåt og traditionelt indigobad, hvor man kan indfarve tone i tone. Indigobadet står væver Helle Trolle for at kreere til begge vævehold, og vi kikker med.
Derudover vil du blive introduceret til helt utraditionelle metoder som at male på trend og islæt med diverse flydende farver, som egentlig kun er tænkt til brug på papir.
Der kan lånes en mindre billedvævsramme under kursusforløbet, men har man egen væv, så er man velkommen til at medbringe den. Underviser medbringer garner, og hvad der forventes at blive brugt under ugen. Forbrug af materialer afregnes sidste dag med underviser.

Underviser: Gina Hedegaard Nielsen
Gina Hedegaard Nielsen er mesterlært væver og uddannet billedkunstner. Hun arbejder som tekstil- og billedkunstner på eget værksted, og har mere end 35 års undervisningserfaring. Gitte har været formand for Danske Kunsthåndværkere, aktiv i bestyrelsen Dansk Tekstillaug – væv, tryk og broderi siden 1982 og som redaktør for bladet Rapporter – fra tekstilernes verden siden 1987. Senest har hun været medredaktør på bogen Dansk Tekstilkunst i Danmark 2008-2018. Se mere på www.ginahn.com eller Facebook.

 

Medvirkende

  • Anja Rykind-Eriksen, forstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Mads Rykind-Eriksen, forstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Lene Kirkegaard, foredragsholder, højskolelærer, cand.pæd.
  • Pia Dahl, cand.pæd., foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent.
  • Helle Trolle er uddannet fra Designskolen Kolding i 1993 med fokus på væv. Hun arbejder med faget både som underviser, selvstændig designer og som værkstedsleder på Designskolen Kolding. Hendes tekstiler har været vist i mange sammenhænge. Senest har hun modtaget Kunsthåndværkerprisen af 1879 og hængt en tekstiludsmykning op på Nærum Gymnasium. Helle Trolle udgør en tredjedel af Tekstile Illusioner, som de sidste 12 år har været aktive på den tekstile scene med udstillinger og udsmykningsopgaver. Læs mere her: www.tekstile-illusioner.dk og www.cargocollective.com/hellerudetrolle.
  • Dúo Gato Negro, der består af sanger Mike Hecchi og kontrabassist Michell Smedegaard Boysen. Duoen optræder med sange fra den caribiske og latinamerikanske sangskat.

Søndag den 28. juni
Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Anja og Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Gina Hedegaard Nielsen.

Mandag den 29. juni
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: “Marskens maler. Om Emil Nolde” v/ Lene Kirkegaard.
Nolde er født i det sælsomme flade marskland med brusende storme og et uhyre himmelhvælv. Hans kunstneriske udtryk er mange. Han er kendt for sine blomsterbilleder, men også for sine stærkt religiøse billeder. Forskellige rejser blandt andet til Ny Guinea kan spores i hans kunst. Emil Nolde er en af de fremmeste ekspressionister, og han var en kort periode medlem af kunstnersammenslutningen Die Brücke. En stor udstilling i Berlin 2019 gjorde op med det entydige billede af Emil Nolde, som den forfulgte kunster, der af Nazi-regimet fik maleforbud. Hvordan blev Emil Nolde forført af det nazistiske regime, hvilke forbindelser havde han, og hvordan gav det sig udtryk? Hvordan skal vi i dag efter den nye viden forholde os til hans smukke værker?

Tirsdag den 30. juni
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Onsdag den 1. juli
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag.
Kl. 19.30-20.30: I Rødding Frimenighedskirke: “10 blokfløjter og 1 blokfløjtespiller. Koncert med fortællinger” v/ Pia Dahl.
Hvor mange blokfløjter har Pia Dahl? Det ved hun knapt selv. Men de ti bedste og mest forskellige i hele samlingen får lov at komme med til denne spændende musikfortælling. Den største blokfløjte er på størrelse med Pia selv, og den mindste bor i hendes dametaske. Pia fortæller om blokfløjterne, ”ur-instrumentet”, og hun viser os forskellen på klange, muligheder, vaner og traditioner. Der er folkemusik på programmet og musik fra forskellige tider.

Torsdag den 2. juli
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Værksted.
Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Fredag den 3. juli
Kl. 9.30-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.
Kl. 10.00-12.00: Værksted.
Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Gina Hedegaard Nielsen.
Kl. 19.00: Festmiddag med sang.
Kl. 20.30: Fernisering af udstillinger fra holdene på Kreativ sommerhøjskole 2020.
Kl. 21.30: Koncert med Dúo Gato Negro. Koncerten er bygget op omkring sange fra den caribiske og latinamerikanske sangskat. Derefter ostebord og festhygge.

Lørdag den 4. juli
Kl. 9.00: Morgensang.
Derefter afrejse.

Alle dage er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kreativ sommerhøjskole 2020 på Rødding Højskole har aktiviteter på tre værksteder
Skaftevæv. Et farverigt univers.
Billedvæv. Et farverigt univers.
Sy og design til beklædning. Et farverigt univers.

Kurset forløber parallelt med to andre kurser:
Naturvandringer. Vadehavet og marsken.
Analog fotografi og mørkekammerteknik.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Materialeudgifter
Der må påregnes en materialeudgift på ca. 350 kr. som betales direkte til underviseren.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.850 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.350 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.