Analogt tryk

analog tryk på Rødding Højskole

Indledning

På dette kursus skal vi arbejde analogt med print. Vi skal have fingrene i sværten og se, hvordan vi kan udfordre det klassiske linoleumstryk og skabe smukke, nutidige prints.

Vi sætter fokus på højtryksteknikken og fordyber os en hel uge i emnet. Vi skal nørde papirtyper og blande skønne farver, og ikke mindst skal vi skære fantastiske motiver.

Er det første gang, du arbejder med linoleum, har du mulighed for at lære trykprocessen godt at kende. Har du prøvet det før, har du mulighed for at gå dybere ned i detaljen og arbejde med flerfarvet tryk.

“Vi skal arbejde på højtryk i agurketiden!” Forstået på den måde: Linoleumstryk er en højtryksmetode. Det vil sige, at det er det ‘højeste’ på pladen, som vi trykker. Vi skærer altså ting væk fra pladen for at danne vores motiv. Samtidig: Sommerperioden er agurketid, og agurketidens nyhedsoverskrifter er en sjov inspiration til at lave aktuelle og finurlige tekst- og billedmaterialer til vores prints.

Når vi har valgt vores tekst, benytter vi os af skitsering til at afprøve forskellige kompositioner.

Vi slutter ugen med en udstilling af vores tryk, som vil indgå i en stor udstilling sammen med de andre kreative kurser, som er i huset i denne uge.

I løbet af ugen vil du få skabt en masse fine prints, som du kan tage med dig videre.

Medvirkende

Underviser

Clara Ernst, uddannet kommunikationsdesigner fra Designskolen Kolding. Lærer på Rødding Højskoles hovedfag Design & Innovation, hvor der bl.a. undervises i grafisk design, tegning og tryk. Arbejder desuden som freelanceillustrator.

 

Medvirkende

  • Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Anja Rykind-Eriksen, højskoleforstander, væver og mag.art. i kunsthistorie.
  • Hans-Christian Davidsen, kulturredaktør ved Flensborg Avis og forfatter til bogen ”Nolde. Maleren, der trådte ved siden af”.
  • Gary Sniders Kvartet. Canadisk fødte Gary Snider og hans band spiller Leonard Cohen-musik.

Program

Søndag den 2. juli
analog tryk på Rødding Højskole
analog tryk på Rødding Højskole

Søndag den 2. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: Introduktion til ugens forløb i værkstedet v/ Clara Ernst.

Mandag den 3. juli
analog tryk på Rødding Højskole
analog tryk på Rødding Højskole

Mandag den 3. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Tirsdag den 4. juli
analog tryk på Rødding Højskole
analog tryk på Rødding Højskole

Tirsdag den 4. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: ”Marskens maler. Om Emil Nolde” v/ Hans-Christian Davidsen.

Emil Nolde er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male, og hvis malerier blev fjernet fra tyske museer. Nolde var selv medvirkende til, at det er den historie, vi har hørt – den historie, som en velvillig skare af tyske politikere, forfattere og kunstkritikere understøttede efter Anden Verdenskrig. Også den daværende ledelse på Nolde-museet lige syd for den dansk-tyske grænse var bevidst med til at skabe en usand fortælling. Men i virkeligheden var Emil Nolde nazist.

Hans-Christian Davidsen har i 20 år været på sporet af Noldes antisemitiske holdninger og hans fascination af nazismen. Da en ny ledelse trådte til på Noldemuseet, blev arkiverne åbnet, og her fandt man en omfattende korrespondance mellem Nolde og hans kone Ada, som viser, at de begge beundrede Adolf Hitler. Nolde blev født i 1867 som Hans Emil Hansen i byen Nolde, der siden 1920 har været en del af Danmark. Hans familiebaggrund var sønderjysk-tysk-frisisk, og han beholdt sit danske statsborgerskab fra 1920 og til sin død. Hans-Christian Davidsen fortæller den nye historie om Emil Nolde, og diskuterer, hvad denne historie skal betyde for vores syn på hans kunst. Foredraget er også optakt til onsdagens besøg på Noldemuseet.

Onsdag den 5. juli
analog tryk på Rødding Højskole
analog tryk på Rødding Højskole

Onsdag den 5. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 13.00-17.30: Vi tager bussen ud i det sydjyske med kaffe, gåtur og kulturelt indslag. Turleder: Anja Rykind-Eriksen.

Kl. 19.30-21.00: Åbent værksted med vejledning.

Torsdag den 6. juli
Gary Sniders
Gary Sniders

Torsdag den 6. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-15.00: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Værksted.

Kl. 19.30-21.00: ”Leonard Cohen Affair”. Koncert med Gary Sniders Kvartet.

Gary Snider giver sine personlige og autentiske fortolkninger af Leonard Cohens legendariske sange. Musikken krydres med forklaring af teksterne og deres baggrund. Gary reciterer udpluk, så publikum inspireres til at lytte mere intenst til de poetiske og til tider komplekse tekster.
Gary og Leonard har mange ting til fælles. Begge er fra Canada og blev født ind i jødiske familier med musikalske mødre. De mistede begge deres fædre, da de var små drenge, og som unge mænd rejste de fra Canada for at søge frihed og kunstnerisk udfoldelse i udlandet. Leonard var i mange år bosat i henholdsvis Grækenland og USA. For Garys vedkommende blev Danmark lykkens land. Når Gary indtager scenen, er det med glimt i øjet og en befriende humor. Det giver lethed i forhold til de ofte tungsindige sange, som dog også tit rummer et lysglimt.

Fredag den 7. juli
Ostebord på Rødding Højskole
Ostebord på Rødding Højskole

Fredag den 7. juli

Kl. 9.40-10.00: Fælles inspiration til dagens tema.

Kl. 10.00-11.50: Værksted.

Kl. 14.00-16.30: Udstillingsæstetik v/ Clara Ernst.

Kl. 19.00: Afslutningsmiddag.

Kl. 21.00: Fernisering for alle kursister.
Derefter ostebord og festhygge m.m.

Lørdag den 8. juli
Højskolesangbogen
Højskolesangbogen

Lørdag den 8. juli

Kl. 7.45: Morgenmad.
Kl. 8.45: Morgensang.
Derefter afrejse.

Alle dage, hvor ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

 

Kreativ sommerhøjskole 2023 på Rødding Højskole har aktiviteter på fire værksteder:

1) Billedvævning- et værkstedskursus. Naturens magi i tråd.
2) Dobbeltvæv – et værkstedskursus. Teori – praksis – funktion.
3) Analogt tryk– et værkstedskursus. Inspiration i tiden.
4) Frit Maskinbroderi – et værkstedskursus. Tekstile landskaber.

Morgensang, foredrag, koncert og udflugt er fælles for de fire hold.

Praktisk information

Materialeudgifter

Der afregnes i slutningen af ugen med underviser for brug af materialer, og en anslået pris vil være omkring 350-400 kr. Inkluderet i prisen er: Linoleumsplader, papir til tryk. Desuden: Farve/sværte.

 

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

 

Vedr. transport til højskolen

Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20.
Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

 

Afbestillingsforsikring

Hvis du ønsker at tilmelde dig ovennævnte kursus, kan du vælge at tegne en afbestillingsforsikring. Vi henviser til Europæiske Rejseforsikring, som gør opmærksom på, at afbestillingsforsikringen skal tegnes samtidig med tilmelding, men inden betaling af depositum.

Spørgsmål vedrørende forsikring bedes stillet direkte til Europæiske Rejseforsikring, da det er et privat anliggende mellem kursist og forsikringsselskabet.

Kontakt til Europæiske Rejseforsikring:
www.europaeiske.dk

Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning.
Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, journalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Rødding Højskole

Priser

Dobbeltværelse uden eget bad og toilet

5.650 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

Dobbeltværelse med eget bad og toilet

6.350 kr.

(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).