Analog fotografi og mørkekammerteknik – et værkstedskursus.

Billede af Michell Smedegaard Boysen

Michell Smedegaard Boysen

Underviser i Musik & Performance

28. juni - 4. juli

Analoge fotoprocesser fra fotografiets barndom til nutiden.

“Den virkning, fotografiet frembringer på mig,
består ikke i at genoprette det, der er nedbrudt,
men i at bevidne, at det, jeg har set, faktisk har været.”
Roland Barthes, fransk filosof.

Analog fotografi og mørkekammerteknik er et kursus, som – midt i en digital tid – byder på fotografi på den gode, gammeldags måde. Vi skal arbejde med filmruller i analoge kameraer, og vi skal fremkalde med forskellige teknikker i højskolens mørkekammer. Vi skal eksperimentere med portrætfotografi, kunst- og gadefotografi.

Det hele foregår analogt – fra filmrulle til indramning og ophængning af det færdige billede.

Vi skal også på fototur til Danmarks femtestørste by Esbjerg, hvor vi udforsker gadefotografiets mange udfordringer og glæder.

En aften vil den prisvindende danske fotograf Henrik Saxgren fortælle om sin metode og vise billeder fra sine mest markante projekter. Det er et foredrag om at efterstræbe en zen-agtig tilstand, hvor kun nuet eksisterer, så udfordringerne ikke hober sig op og danner en uigennembrydelig mur.

Du vil i løbet af ugen møde fremragende gæstelærere som Jonas Norman, Charlotte Hjorth-Rohde og Jon Bjarni Hjartason.

Kamera og materialer
Vi har forskellige analoge kameraer til udlån på højskolen, men medbring meget gerne dit eget analoge kamera. Film og papir kan købes til yderst favorable priser, men du er naturligvis også velkommen til at tage film og papir med selv, hvis du har egne præferencer. Vi henstiller dog til, at man anvender de kemikalier, som højskolen stiller til rådighed, så vi undgår at ødelægge hinandens kemikalier.

Digital pause
Vi kommer udelukkende til at arbejde med det analoge fotografi, altså ingen digitale billeder. Men arbejdet med det analoge fotografi kan også bruges til at give en dybere forståelse af det fotografiske arbejde inden for det digitale felt, da mange af de grundlæggende principper kan bruges begge steder.

Velkommen til en uge, hvor du får fingrene helt ned i den fotografiske muld!

Fotografiet standser tiden og fastholder
et udtryk af en anden verden.

Kursusvært

Michell Smedegaard Boysen
Michell er fotolærer på Rødding Højskole. Han har lært mange af de traditionelle mørkekammerteknikker ved at opsøge nogle af de fotografer, der stadig arbejder med netop det. Primært har Michell arbejdet med portrætter af især musikere, til f.eks. PR, pladecovers og lign. Udover at være fotograf er Michell musiker og musiklærer, uddannet som kontrabassist fra Det Jyske Musikkonservatorium med bachelor i rytmisk musik.

 

Gæstelærere

Charlotte Hjorth-Rohde
Charlotte Hjorth-Rohde er uddannet grafisk designer og sidenhen fotograf fra kunstfotograf-uddannelsen Fatamorgana, hvor hun i dag er tilknyttet som underviser. Hun har udgivet den prisvindende bog ”Hovering In The Dark”, hvis værker bl.a. har været udstillet i Frankrig. Charlotte har desuden været medlem af den franske kunstnergruppe “Atelier Reflexe”. Desuden blev hendes seneste bog ”Eigengrau” i 2018 kåret som Årets Bedste Bogarbejde af Forening for Boghåndværk. Bogen blev trykt i Japan med ”collotype”, en ældgammel fotografisk teknik. Se www.charlottehjorth-rohde.dk.

Jonas Norman
Jonas Normann er et velkendt navn i Vejle, hvor han har sin base, og hvorfra han tager ud og møder de mennesker, han portrætterer, på en særligt vedkommende måde. Han har fotograferet flere kendte, men har en forkærlighed for såkaldt almindelige mennesker. F.eks. har han fotograferet beboerne i de gamle arbejderkvarterer i Vejles Vestby og portrætteret dem ærligt, respektfuldt og personligt. I 2018 udkom hans arbejde i bogen ”Vestbyens Stemme – et fotoessay”, som med en stor udstilling i forbindelse med bogudgivelsen sikrede Jonas Vejle Kommunes Kulturpris 2018. Nøgleordet for Jonas er “autenticitet”. Se www.jonasnormann.com.

Jón Bjarni Hjartason
Jón Bjarni Hjartarson har siden 1999 været draget af gaden og gadefotografiet. Gennem de sidste seks år har han arbejdet intensivt med at fotografere sit lokalområde i København og de mennesker, der lever der. Jón Bjarni er særligt optaget af de spontant opståede øjeblikke fra gaden, og hans kamera fungerer ofte som et middel til at komme i kontakt med andre mennesker. Jón Bjarnis fotografi kredser i høj grad om de liv, der leves på kanten af vores samfund, men han skildrer samtidig de mere trivielle detaljer, der også hører til på gaden. Billederne kan derfor ses som subjektive fragmenter, der hver især danner en poetisk fortælling – fortællinger, der placerer sig i et spændingsfelt mellem fantasi og virkelighed. Drevet af fascinationen ved det fotografiske håndværk, har Jón Bjarni i løbet af 2018 startet eget mørkekammer og er derigennem vendt tilbage til en helt igennem analog arbejdsform. Se www.jonbjarni.com. 

 

Øvrige medvirkende

  • Henrik Saxgren er internationalt kendt og behøver næppe megen introduktion, og hvis man alligevel skal forsøge kan det være svært! Man kunne jo begynde med at nævne den nærmest endeløse række af solo- og gruppeudstillinger af hans billeder over hele verden. Man kunne også nævne den enorme mængde priser han har modtaget for sit arbejde. Eller man kunne nævne det imponerende antal af bøger og andre udgivelser han har leveret fotografier til, senest hans eget projekt med bogudgivelsen “Tøndermarsken”. Eller de mange spændende foredrag, som han rejser land og rige rundt med, som f.eks. det vi skal opleve på Rødding Højskole. Læs mere på www.henriksaxgren.dk.
  • Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole, cand.mag. i historie og filosofi.
  • Mette Geil, cand.theol., præst ved Rødding Frimenighed.
  • Pia Dahl, cand.pæd., foredragsholder, blokfløjtenist, organist, dirigent
  • Erik Lindsø, foredragsholder og forfatter. Se mere på www.eriklindsoe.dk.
  • Dúo Gato Negro: Sanger Mike Hecchi og kontrabassist Michell Smedegaard Boysen. Duoen optræder med sange fra den caribiske og latinamerikanske sangskat.

Søndag den 28. juni
Kl. 15.00- 16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.
Kl. 16.30: Velkomst v/ Mads Rykind-Eriksen.
Kl. 17.15: Introduktion til ugen v/ Michell Smedegaard Boysen.
Kl. 19.30-21.00: Introduktion til mørkekammeret og udlevering af film og eventuelt kameraer v/ Michell Smedegaard Boysen.

Mandag den 29. juni
Kl. 9.00: ”Fra kultur til arkitektur”. Skolevandring i morgenstunden v/ Mads Rykind-Eriksen.

Gadefotografi v/ Jón Bjarni Hjartason
9.30-16.30: Gadefotografi med udflugt til Esbjerg. Vi får en præsentation af Jón Bjarni Hjartason og hans arbejde med gadefotografi. Derefter kører vi til Esbjerg, hvor vi afprøver nogle af teknikkerne og koncepterne. Tilbage på højskolen fremkalder vi filmrullerne. Transport i egne biler, hvor vi fordeler os, så dem uden bil kører med andre.

Kl. 19.30-21.00: Introduktion til konventionel sort/hvid forstørrelse i mørkekammeret. Vi laver kontaktark og forstørrelser fra de film vi har eksponeret i Esbjerg. V/ Michell Smedegaard Boysen.

Tirsdag den 30. juni
Kl. 9.00: ”Se, nu stiger solen.”. Morgensang i Rødding Frimenighedskirke, hvor vi ser kirken og hører den gribende historie om præsteparret, der mistede to sønner under Første Verdenskrig. V/ frimenighedspræst Mette Geil.

Portræt og lyssætning v/ Jonas Normann
Kl. 9.40-12.00: Jonas gennemgår forskellige teknikker og tilgange til anvendelse af både naturligt forekommende lys og kunstlys/flash. Du får dine idéer overført til filmrullen og derefter papiret gennem indføring i lysets egenskaber.

Kl. 14.00-16.30: Portræt og lyssætning fortsat. Vi fremkalder rullerne fra formiddagens portrætworkshop. Man kan arbejde videre med portrætterne, hvis man har behov for det.

Kl. 19.30-21.00: “FACE IT – hvordan man konfronterer sig med sin frygt” v/ Henrik Saxgren.
Fotografen Henrik Saxgren hævder, at han ikke er særlig modig, men han har alligevel opsøgt krige og konflikter rundt omkring i verden. Han har levet blandt bander og prostituerede i Nicaraguas slum og været på isbjørnejagt i Thule. Hvordan finder han modet og kapaciteten til at møde disse udfordringer, og er fotografiet i virkeligheden en form for terapi, som han bruger til at konfronterer sig med sin frygt? Hvordan kunne han i en alder af 60+ gennemføre de strabadserende slæderejser i Arktis Grønland og bo med fangerne på isen i ugevis? Saxgren fortæller om sin metode og viser billeder fra sine mest markante projekter. Det er et foredrag om at efterstræbe glæden i en zen-agtig tilstand, hvor kun nuet eksisterer.

Onsdag den 1. juli
Kl. 9.00: ”Glæden i musikken.” Morgensang musiker v/ Pia Dahl.

Mørkekammeret som kreativt laboratorium v/ Charlotte Hjorth-Rohde
Kl. 9.40-12.00: På workshoppen ser vi på, hvad det er, mørkekammeret kan som kreativt værktøj. Vi vil gennemgå forskellige lysfølsomme overflader og afprøve nogle af dem, både i mørkekammeret og udenfor. Charlotte vil vise, hvordan det er muligt at arbejde helt spontant eller fuldstændig behersket, og at der i de analoge teknikker er plads til alle temperamenter. Du får her en mulighed for at udfordre dit!

Kl. 14.00-16.30: Mørkekammeret som kreativt laboratorium fortsat.

Kl. 19.30-21.00: “Fri leg” i mørkekammeret” v/ Michell Smedegaard Boysen.
Her har du mulighed for at arbejde videre med nogle af de teknikker, der bliver præsenteret i ugens løb.

Torsdag den 2. juli
Kl. 9.00: “Kreativitet i tøndemål.” Morgensang v/ Michell Smedegaard Boysen.

Fremkaldeteknikker v/ Michell Smedegaard Boysen
Kl. 9.00-12.00: Introduktion til lith-fremkaldelse, som er en teknik, hvor man med en særlig svag fremkalderblanding fremkalder fotopapir over længere tid, for derved at få særlige kontrastmæssige effekter. En teknik, der kan anvendes på visse typer af nutidig og sågar gammelt, “udløbet” papir. Hvis du har fotopapir af ældre dato til at ligge, så tag det med – måske gemmer du på fotografisk guld!

Kl. 14-16.30: Flere fremkaldeteknikker v/ Michell Smedegaard Boysen.
Formiddagens program fortsætter. Forskellige tilgange til “split-grade-printing” og efterkopiering (dodge & burn). Om kontrastkontrol og om at forme lyset i billedet.

Kl. 19.30-21.00: “Fri leg” i mørkekammeret eller i fotostudiet – alt efter, om man har lyst til at lave forstørrelser eller eksponere mere film. V/ Michell Smedegaard Boysen.

Fredag den 3. juli
Kl. 9.00: “Som et himmellys. Historien om Karens glæder.” Morgensang v/ Erik Lindsø.

Ophængning og udstilling
Kl. 9.40-12.00: Sidste tid til arbejde i mørkekammeret og snak om ophængning v/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 14.00-16.00: Forberedelse af aftenens udstilling. Vi arrangerer en flot udstilling, hvor vi præsenterer nogle af de teknikker, vi har arbejdet med i ugens løb. V/ Michell Smedegaard Boysen.

Kl. 19.00: Festmiddag med sang.
Kl. 20.30: Fernisering af udstillinger fra holdene på Kreativ sommerhøjskole 2020.
Kl. 21.30: Koncert med Dúo Gato Negro. Koncerten er bygget op omkring sange fra den caribiske og latinamerikanske sangskat.
Derefter ostebord og festhygge.

Lørdag den 4. juli
Kl. 9.00: “Gå da frit enhver til sit.” Morgensang v/ Mads Rykind-Eriksen.
Derefter afsked og afrejse.

Alle dage, hvis ikke andet er nævnt, er der morgenmad kl. 8, morgensang kl. 9, frokost kl. 12, aftensmad kl. 18 og aftenkaffe kl. 21.

Kurset forløber sideløbende med tre andre kurser
Kreativ sommerhøjskole 2020 med værksteder i skaftevæv, billedvæv samt sy og design.
Naturvandringer. Vadehavets vidunder og marskens mystik.
Livsglædens nødvendighed. Livsfilosofisk uge om den muntre alvor og det gode liv.

Morgensang og nogle få foredrag er fælles for alle tre kurser.

Rødding Højskole er en moderne højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 i kampen for dansk sprog og kultur i grænselandet.

I dag har vi med respekt for historien og traditionen blikket rettet mod nutiden og dens udfordringer.

Skolen ligger i Rødding, midt i det smukke Sønderjylland med den rige historie, natur og kultur. Mod vest Danmarks ældste by Ribe, marsken og Vadehavet. Mod øst Kolding og Koldinghus. Mod syd Tønder, Møgel tønder, Sønderborg og Dybbøl. Der er 2-3 minutters gang ned til byen, der har et varieret udbud af butikker, og ca. 5 minutters gang til Rødding Centret – et sports- og kulturcenter, der huser biograf, bibliotek, cafeteria, bowlingbaner, fitnesscenter og svømmehal m.m.

Skolens bygninger har sjæl – både den smukke hovedbygning og den nyistandsatte stald og lade, der er blevet ombygget til inspirerende under- visningslokaler vha. en donation fra A.P. Møller Fonden på 20 mio. kr. Foruden de korte kurser afholdes lange kurser med vægt på politik, jour- nalistik, litteratur, design og musik samt en række klassiske højskolefag som tegning, livsanskuelse, keramik, historie, skriveværksted og grafisk design.

Tilmelding og betaling
Betalingsopgørelse modtages pr. mail ca. en uge efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mailadresse. Efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales depositum. 2. rate forfalder til betaling ca. 4 uger før kursusstart. Depositum refunderes ikke. Ved afbud senere end 4 uger før kursusstart, refunderes 2. rate ikke.

OBS! Vi beder om dit cpr-nummer, da det er et krav fra Kulturministeriet. Alle cpr-numre behandles fortroligt og kun i lukkede systemer.

Ca. 14 dage før kursusstart vil der blive udsendt velkomstbrev med praktiske oplysninger i forbindelse med ankomsten til højskolen.

Vedr. transport til højskolen
Det er muligt at komme med fællestransporten fra/til Vejen station på ankomst- og afrejsedagen. På ankomstdagen kører bussen fra Vejen Station kl. 15.20. Det er kun muligt at komme med bussen, hvis man har reserveret plads inden kursusstart.

Pris: 4.850 kr. på dobbeltværelse uden bad
(tillæg 1.200 kr. for enkeltværelse).

5.350 kr. på dobbeltværelse med bad.

Tilmelding her eller ring til kontoret på tlf. 7484 2284.