Rødding Højskole er en moderne almen højskole, der bygger på Grundtvigs tanker om livs- og folkeoplysning. Skolen blev som Danmarks første folkehøjskole grundlagt i 1844 som led i kampen for at bevare dansk sprog og kultur i grænselandet og for at forberede bønderne til at kunne deltage i det gryende demokrati. Fra starten har det været en almen højskole med vægt på både uddannelse og dannelse. Det gælder stadig. Hvor uddannelse eller undervisning i fag og færdigheder retter sig mod studie- og arbejdsliv, handler dannelse eller livs- og folkeoplysning om at skabe sammenhæng og mening i den komplekse tilværelse, vi som mennesker er en del af.
Efter en turbulent periode tiltrådte Mads og Anja Rykind-Eriksen som nyt forstanderpar den 1. marts 2007 med den klare opgave at genstarte Rødding Højskole som en almen højskole. En pedel, en kok og en oldfrue og et hold nye lærere blev ansat. Siden da har vi hver dag arbejdet på at lave en vedkommende og fremadrettet højskole, hvor fagligheden og hjemligheden er i centrum. Og hvor vi ikke alene fokuserer på spørgsmålet om, hvad vi skal leve af, men også hvad vi skal leve for. Højskolen har altid været en vigtig brik i denne afklaring. Ikke fordi vi hævder at have svaret, men fordi der på højskolen er rum til denne diskussion, i fagene, over middagsbordet, på gåturene langs Vadehavet eller ved baren over en øl.
Det unikke ved højskolen er, at det er det eneste sted i undervisningssystemet, hvor du lærer af lyst og ikke af pligt, fordi du skal op til en eksamen! Derfor er der heller ikke noget pensum, så lærerne kan undervise i lige netop det, de brænder for - og det er ikke småting, du vil opleve. Vores fornemmeste opgave er at udfordre dig, vække din undren og åbne dine øjne for nye sider af livet, du måske ikke har skænket en tanke før. Hvorfor er mælkekartoner f.eks. firkantede? Hvad gør vi, hvis kongen pludselig ikke vil underskrive landets love? Eller hvad er forskellen på frihedskamp og terrorisme?
Alt dette og meget mere vil vi sætte på spidsen den tid, du er på Rødding Højskole, hvor du vil møde mange forskellige mennesker og holdninger i konstant dialog om stort og småt. Selvfølgelig er det interessant at diskutere islam eller kunstens mening, men nogle gange flytter vi os lige så meget i en diskussion om, hvem der roder i fællesstuen eller hvem, der har snuppet vasketøjet.
En vigtig del af højskolelivet er, at du bor sammen med de andre elever. Du vil lære, at det kræver hensyn og tålmodighed, men også at det betales tifold tilbage i de lange nætter med kaffe og alt for lidt søvn. Her vil du komme tættere på andre, end du nogensinde har oplevet før. Det betyder også, at ingen kan skjule sig, men er en del af fællesskabet. Du er med andre ord på, forstået sådan at du næsten altid kan finde en at snakke eller hænge ud sammen med, men samtidig er der selvfølgelig også plads til at være sig selv - bare engang imellem.
Læs også kronikkerne "Livets skole", “Højskolens nødvendighed” og "Højskolerne spiller nøglerolle i kamp for demokratiet” af forstander Mads Rykind-Eriksen.
I forbindelse med Rødding Højskoles 175-års jubilæum den 7. november 2019 udgav skolen bogen ”Viljen til Rødding”, der handler om skolens genstart i årene omkring 2006-2012, og hvordan dette lykkedes på baggrund af et kolossalt lokalt engagement. Bogen er skrevet af Erik Lindsø, forfatter og journalist, og kan købes for 150 kr. + 60 kr. i porto ved henvendelse til skolens kontor på mail: kontor@rhskole.dk. Den kan også downloades her. Desuden kan 150-års jubilæumsbogen downloades her.