Arrangementer for elever

Hver onsdag aften kl. 19.30 - 21.00 er der højskoleaften. Det kan være foredrag, koncert, at vi tager en tur i teatret, ud at se Sort Sol eller noget helt femte. Herudover tager vi på udflugter m.v. Fælles for arrangementerne er, at vi møder noget nyt, som vi ikke nødvendigvis har hørt om eller set før, og på denne måde får udvidet vores horisont.

januar 2025

  • Om social mobilitet og ulighed i Danmark v/ Birthe Larsen, økonom

    tirsdag den 7. januar

    Danmark er et af verdens mest lige samfund – det er fortællingen om vores land. Men faktisk er det i mange år gået den forkerte vej med uligheden, og i coronatiden og med inflationen er det blevet værre: De, der havde mest, har fået mere. De, der havde mindst, har fået sværere ved at få pengene til at passe. Foredraget handler om økonomisk ulighed –…

    Læs mere
  • Rødding Højskoles historie v/ Mads Rykind-Eriksen, forstander

    onsdag den 8. januar

    Mads Rykind-Eriksen, højskoleforstander, cand.mag. i historie og filosofi.

    Læs mere
  • Ferniseringsfest Trapholt

    onsdag den 15. januar

    Vi er blevet inviteret til ferniseringsfest på kunstmuseet Trapholt ifm. åbningen af udstillingen Agile Aggressions af den danske kunstner Mie Olise Kjærgaard: en totalinstallation af et kraftfuldt malerisk formsprog, som kan opleves både inden for og uden for lærredets rammer. Her skal vi møde kunstner Mie Olise Kjærgaard og kurator Katrine Stenum i en talk, opleve udstillingen som de allerførste og gå på opdagelse i…

    Læs mere
  • Digital dannelse: Online hadfællesskaber og digitale subkulturer v/ Maia Kahlke Lorentzen

    onsdag den 22. januar

    Hvordan forklarer vi fænomener som Andrew Tate, incels og konspirationsbevægelsen QAnon? Hvorfor tager nogen kvinder flæseforklæder på og laver TikTok-videoer med hashtagget #tradwife? Hvilken rolle spiller memes og algoritmer i radikalisering ind i ekstreme fællesskaber? Maia Kahlke Lorentzen fra netværket Cybernauterne fortæller denne aften om online hadfællesskaber, digitale subkulturer og hvordan de påvirker mainstreamkultur. Cybernauterne er et netværk, der arbejder med cybersikkerhed, internetkultur og teknologiforståelse….

    Læs mere
  • Jazzkoncert v/ Søren Østergaard Kvartet

    onsdag den 29. januar

    Pianisten Martin Schack, trompetisten Jesper Riis, bassisten Søren Østergaard og trommeslager Søren Pedersen spiller jazz fra øverste hylde. I et jazzkvartet-format vil de spille et udvalg af deres favorit jazzstandarder, fortolkninger af danske sange og en håndfuld af deres egne melodier. Martin Schack arbejder til daglig som professionel freelancemusiker og har en omfattende karriere og turnevirksomhed i Danmark samt i udlandet. Han er desuden indehaver…

    Læs mere

februar 2025

  • Forfatteraften med Madame Nielsen

    onsdag den 5. februar

    Forfatteren og multikunstneren Madame Nielsen besøger Rødding Højskole til en forfatteraften, hvor hun blandt andet vil læse op fra og fortælle om sine seneste romaner. Madame Nielsen er den endegyldige inkarnation af det kunstfænomen, vi de seneste cirka 20 år blandt andet har kunnet følge som Claus Beck-Nielsen, der erklærede sig selv død og i 2010 arrangerede sin egen begravelse, og under navnet Das Beckwerk….

    Læs mere
  • Afstemningsfest i Sønder Hygums forsamlingshus ifm. Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920

    mandag den 10. februar

    Vi går fem kilometer til Sønder Hygums forsamlingshus. Hvert år siden Genforeningen i 1920, hvor Sønderjylland blev stemt hjem til Danmark efter Tysklands nederlag i Første Verdenskrig, har man fejret afstemningsdagen. Her møder vi lokalbefolkningen, og ved et veldækket kaffebord med flere sange fejres 104-året for Genforeningen. Festtalen holdes af Mirco Reimer-Elster, født og opvokset i Tyskland, cand.mag. i amerikanske studier. TV 2’s Tysklands- og USA-analytiker.

    Læs mere
  • Slesvigs historie v/ Mads Rykind-Eriksen

    onsdag den 19. februar

    Som optakt til vores grænselandstur den 20. februar til Sydslesvig fortæller Mads Rykind-Eriksen om områdes fascinerende historie. I dette grænseområde levede dansksindede og tysksindede fredeligt sammen side om side i århundrede indtil nationalstaten voksede frem i begyndelsen af 1800-tallet og skabte det politiske landkort, vi kender i dag med et dansk mindretal syd for grænsen og et tysk mindretal nord for grænsen. Mads Rykind-Eriksen, forstander…

    Læs mere
  • Grænselandstur med besøg hos det danske mindretal og Dannevirke. Om aftenen besøger vi den gamle marskgård Klægager

    torsdag den 20. februar

    Vi starter med at besøge det danske mindretalsgymnasium, Duborg-Skolen, i Flensborg, hvor vi møder skolens elevambassadører, der vil fortælle os om, hvordan det er at leve som dansk mindretal i Tyskland. Bagefter besøger vi det gamle voldanlæg Dannevirke. Om eftermiddagen kører vi ud til Vadehavet, hvor vi går en tur i den lille landsby Ballum, hvis smukke, gamle marskhuse ligger fuldstændig intakt rundt om den…

    Læs mere
  • De syv dødssynder. Om menneskets mørke sider v/ Bent Isager-Nielsen, tidl. chef for Rigspolitiets Rejseafdeling.

    onsdag den 26. februar

    Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser. Bent Isager-Nielsen har en mere end 40 år lang karriere i politiet, hvor han har været efterforskningschef, drabschef og chef for Rigspolitiets Rejseafdeling, også kendt som Rejseholdet. Bent Isager-Nielsen giver os et unikt indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager…

    Læs mere

marts 2025

  • Kvinde kend din krop

    onsdag den 5. marts

    I marts udkommer den nye udgave af “Kvinde kend din krop”, og vi får besøg af to repræsentanter fra redaktionen. Kir S. Thomsen og Sigrid Arnbjerg fortæller historien bag de mange udgaver af “Kvinde kend din krop”. Hver bog har haft et særligt fokus og en særlig kamp, så hvad har de feministiske kampe været gennem tiden? Det kan du blive klogere denne aften. Redaktionen…

    Læs mere
  • Koncert. Brasiliansk bossanova-aften med Luiz Murá

    onsdag den 12. marts

    Vi får besøg af den verdenskendte brasilianske musiker Luiz Murá. Med baggrund i sin opvækst i en multikulturel familie i Rio de Janeiro i Brasilien forsøger Luiz Murá at forbinde den brasilianske musik med melodier og rytmer fra resten af verden. Det gør han med udgangspunkt i sin store fascination af bossanova, improvisation, jazz og traditionel musik. Glæd dig til en autentisk akustisk oplevelse med…

    Læs mere
  • Udsigt til et grønnere Danmark – hvordan vi skaber plads til naturen på fremtidens landkort v/ Sebastian Jonshøj

    onsdag den 19. marts

    Det har længe set sort ud for biodiversitet, havmiljø og klima. Massivt iltsvind i fjordene, alarmerende artstilbagegang og accelererende global opvarmning – også lokalt. Men sommerens forhandlinger og aftale i Den Grønne Trepart sætter scenen for en helt ny og markant grønnere virkelighed. Hør om, hvordan vi disponerer pladsen når de mange samfundsinteresser skal tilgodeses og den vilde natur skal genvinde fodfæstet i verdens mest…

    Læs mere
  • Tyskland i Europa v/ Mads Jedzini

    onsdag den 26. marts

    Tyskland er motoren i det europæiske samarbejde, men intern politisk splittelse og ændrede magtbalancer i EU – kan gøre det sværere fremadrettet for Tyskland at lægge linjen for det europæiske samarbejde. Mads Jedzini har studeret tysk, statskundskab, EU-studier og samtidshistorie i København, Heidelberg og Paris. Erfaring fra Udenrigsministeriets EU-kontorer, den danske ambassade i Berlin, Folketingets EU-oplysning samt som underviser i EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik på…

    Læs mere

april 2025

  • Koncert og sangaften med Janne Mark, komponist.

    onsdag den 2. april

    Med nye melodier til digte af blandt andet Pia Tafdrup og Naja Marie Aidt er Janne Mark blandt de komponister, der har forvandlet noget af vor tids bedste danske lyrik til fællessang. “Jeg er optaget af den grænseløshed, som melodier repræsenterer. Melodier, når de synges af flere i fællessang, overskrider grænser og skel, og finder selv deres veje ud som floder af lys,” har hun…

    Læs mere
  • Fælles studietur til Leipzig og Dresden i Tyskland

    onsdag den 9. april

    Den fælles studietur går til Østtyskland, som vi vil opleve i egen bus. Vi bor i delstaten Sachsens to største byer: i den historiske kulturperle Dresden, der igen står smukt efter at være blevet totalødelagt under anden verdenskrig, og i det anderledes moderne, pulserende og unge Leipzig, fyldt med smarte butikker, caféer og kunstgallerier. Fra de to byer går turen rundt i landet på en…

    Læs mere
  • Velstand, frihed og mistrivsel – hvad gør vi? v/ Rasmus Meyer

    onsdag den 23. april

    Vi er vidne til en paradoksal bevægelse i disse år. Selvom vi som samfund bliver rigere og mere frigjorte, oplever mange, især unge, en stigende utilfredshed med tilværelsen. Rasmus Meyer, formand for regeringens Trivselskommission, og forstander på Krogerup Højskole, taler om den udvikling, vi ser i Danmark – og i resten af Vesten – hvor øget velstand og frihed tilsyneladende ikke fører til større livstilfredshed….

    Læs mere
  • Irsk og dansk folkemusikkoncert

    onsdag den 30. april

    Denne aften får vi besøg af de to duoer Brian Hughes og Alan Costello samt Andreas Tophøj og Rune Barslund. Brian Hughes og Alan Costello er to irske folkemusikere i verdensklasse, som begge har vundet titler ved All Ireland – de irske mesterskaber i folkemusik. Brian Hughes er en af sin generations absolut bedste tin whistle spillere, og den musiker, som har indspillet mest musik…

    Læs mere

maj 2025

  • At være jøde i Danmark, i ly af krig og ufred, i går, i dag, i morgen v/ Jair Melchior

    søndag den 4. maj

    I anledningen af Danmarks befrielse den 4. maj holder Jair Melchior foredraget “At være jøde i Danmark, i ly af krig og ufred, i går, i dag, i morgen”. Den 7. oktober 2023 blev verden forandret. Den dag indledte Hamas et overraskelsesangreb ind i Israel. Mere end 1.200 israelere blev dræbt, og mere end 100 blev taget som gidsler. Efterfølgende gik Israel ind i Gaza…

    Læs mere
  • Gennem linsen – en nysgerrighed på verden v/ Carsten Ingemann

    onsdag den 7. maj

    Kom med på en forunderlig rejse ind i Carsten Ingemanns fotografiske og journalistiske univers. Ingemann er uddannet fotograf og tidligere fotojournalist for Jyllands-Posten. Gennem tre årtier – i 80’erne, 90’erne og 00’erne – rejste han rundt til verdens mange krigs- og konfliktzoner, og dokumenterede, hvad han så. Det blev til talrige reportagerejser til bl.a. Libanon, Gaza, Israel, Rwanda, Balkan, Irak og Afghanistan, hvilket gjorde ham…

    Læs mere
  • Fordybelsesuge. Hvert hovedfag tager på tur til hhv. USA, Brasilien, Egypten, Istanbul, Estland, Norge og på interrail

    onsdag den 14. maj

    Læs mere
  • Fashion Kills – Fashion Dumpsite. Tæt på tøjindustrien v/ Søren Zeuth, fotograf og aktivist.

    onsdag den 28. maj

    Foredraget der tager dig med på rejsen fra hvor dit tøj bliver produceret til hvor det ender. Du møder tekstilarbejderne i Kina og Bangladesh, som arbejder seks dage om ugen til en løn, der svarer til halvdelen af hvad FN´s anbefalede leveløn. Meget af det tøj der produceres, kaldes fastfashion, hvor forbrugere køber nyt tøj hele tiden for hurtigt at smide det væk igen: – Hver…

    Læs mere

juni 2025

  • Grundlovsmøde på Rødding Højskole

    torsdag den 5. juni

    Program – opdateres Kl. 12.30-13.15: Gudstjeneste i fællesskab mellem Rødding Frimenighed og Rødding Sognekirke med deltagelse af Rødding Højskoles kor Kl. 13.15-14: Eftermiddagsjazz ved Gormsen & Trøjgaard Kvartet Kl. 14.00: Grundlovsmødet åbnes Sang og velkomst til grundlovsmødet ved Mads Rykind-Eriksen, forstander for Rødding Højskole Grundlovstale ved Søren Pind, tidl. minister Kl. 14.30-14.40: Rødding Højskoles kor synger Kl. 14.45-15.30: Grundlovshilsner og Danmarkssange. Mette Geil, præst ved…

    Læs mere
  • Fuldt Flor Festival

    onsdag den 11. juni

    Denne uge skaber vi i fællesskab en festival helt fra bunden og sætter vores præg på en weekend som jeres hold – forhåbentlig – vil kigge tilbage på, som en af de bedste stunder, når opholdet er slut. Familie, venner og hele byen er inviteret til et brag af en festivalweekend!

    Læs mere
  • Outrouge

    onsdag den 18. juni

    Vi runder foråret af med en helt særlig outrouge.

    Læs mere