Kaia Solen Lovas

Underviser i

I 1998 fik min mor ved en fejl Harry Potter og de vises sten leveret i posten gennem sin bogklub. Den handlede om en dreng, som havde de samme briller som mig, og han trak mig ind litteraturens verden med stor kraft. Jeg fik lov til at være barn og teenager med Harry Potter, ung voksen med Karl Ove Knausgård og gå trediverne i møde med Elena Ferrante. Litteratur har således spillet en afgørende rolle for mit liv, og det var en selvfølge for mig at vie både studier og arbejdsliv til litteraturen. Jeg kan ikke tænke mig noget mere meningsfuldt end at formidle ikke bare den store glæde ved læsning, men også ideen om, at litteratur er vigtigt – og ikke bare noget man hygger sig lidt med inden man tager ud i verden og får sig en økonomiuddannelse – til en flok højskoleelever.

Jeg er opvokset i den lille, norske by, Hamar, men har altid følt en dragning mod Danmark. For syv år siden flyttede jeg derfor til København for at læse min kandidat i litteraturvidenskab, hvor jeg skrev speciale om nymaterialistiske og naturvidenskabelige motiver i Amalie Smiths I civil og Juliana Spahrs This connection of everyone with lungs. De sidste fem år har jeg arbejdet freelance som oversætter, hvor jeg hovedsageligt oversætter fra dansk til norsk. Tidligere har jeg arbejdet i forskellige forlag med redigering, oversættelse og korrekturlæsning, og jeg har været daglig leder i den frivilligt drevne Møllegades Boghandel i København. Boghandelen er en vigtig scene for den unge, smalle, nordiske litteratur, og det var her, jeg for alvor lærte den nye danske litteratur at kende.

Det er som oftest samtidslitteraturen, der vækker den største interesse hos mig, og forfattere som Matias Faldbakken, Sally Rooney, Judith Hermann, Édouard Louis og Vigdis Hjorth står højt på favoritlisten. Men jeg kan også fortabe mig i klassikere som Niels Lyhne, Mesteren og Margarita og Gift.

Jeg bor med Jakob, som er skolens politiklærer, i en herskabelig lejlighed i Rødding centrum, hvorfra jeg driver mit oversættervirke. Jeg har selv gået på højskole, på Zanzibar i 2009 og Suhrs i København i 2017, og jeg er meget glad for at få tage del i højskolelivet igen på Rødding Højskole.